Interview + review: Borknagar

Borknagar heeft een nieuwe plaat uit en dat is natuurlijk een prima gelegenheid om deze te beluisteren en oprichter en gitarist Øystein G. Brun wat vragen te stellen. Via e-mail vertelt hij ons over Universal, de rol van ex-zanger ICS Vortex hierbij, over zijn andere band Cronian en over de wisseling van label.

Jullie hebben de eerste track van het album op MySpace gezet, nog voor de release van de cd. Wat was de reden hiervoor?
Simpelweg zodat de fans een voorproefje van het album konden krijgen, nog voor de release. Uiteraard wilden we zo ook aandacht trekken voor de release.

Wat is je mening over mensen die downloaden? Zie je het als een manier om een groter publiek te bereiken of vind je het ethisch verkeerd?
Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet helemaal over uit. Ik bedoel, het voelt zeker verkeerd wanneer mensen een album gratis downloaden wanneer wij er keihard voor gewerkt hebben en wat ons ook veel geld gekost heeft. Van de andere kant biedt het internet een geweldige manier om muziek over de wereld te verspreiden en er zijn waarschijnlijk veel mensen die de band hierdoor leren kennen, terwijl ze anders nooit met onze muziek in aanraking waren gekomen. Uiteindelijk komt ook dat weer de verkoop ten goede. Het blijft dubbel.

Jullie vorige vocalist, ICS Vortex, is de zanger van het nummer 'My Domain'. Waarom maakt hij deel uit van het nieuwe album?
Hij is sinds het verlaten van de band altijd goed bevriend gebleven met ons. We hebben veel contact gehad in de afgelopen tien jaar. Het nummer 'My Domain' is geschreven in de periode dat hij nog bij de band was en hij was er erg op gesteld. Om verschillende redenen is het alleen nooit tot een opname gekomen. Toen ik begon met de plannen voor Universal, zo'n vier tot vijf jaar geleden, heb ik met hem gesproken over de mogelijkheden om dit specifieke nummer door hem te laten zingen.

Erik Tiwaz en Jens Ryland maken ook weer deel uit van de band en zijn te horen op het nieuwe album. Wat was de reden dat ze in de eerste instantie Borknagar verlieten maar nu weer terug zijn?
Zowel Erik als Jens zijn om persoonlijke redenen de band uitgestapt, ze hadden op dat moment andere dingen in hun leven waar ze op moesten focussen. De breuk is op een vriendelijke manier gegaan en ook zij zijn goed bevriend gebleven met de band. Ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig geweest en toen het tot plannen voor een nieuw album kwam waren ze beiden gemotiveerd om weer deel daarvan uit te maken. Het voelt goed dat ze er weer bij zijn!

Borknagar, met Øystein voorop.


Borknagar heeft net een drie album contract met Indie Recordings getekend, waarvan Universal de eerste plaat uit de rij is. Wat was de reden om deze niet onder Century Media uit te brengen?
Nou, we hebben zo'n 13 à 14 jaar onder het label van Century Media gespeeld en het was eigenlijk gewoon tijd om eens iets nieuws te proberen. Ik had het gevoel dat we een dood punt hadden bereikt met Century Media, dus toen Indie Recordings ons een goede deal aanbod, beter dan dat van wie dan ook, was het geen moeilijke beslissing. Bovendien is het cool om een Noors label te steunen, vooral omdat ik altijd heb gezegd dat zodra er een goed Noors label is, ik de eerste zal zijn om hen te supporten. Tot nu toe hebben ze geweldig werk geleverd en hebben we niets te klagen.

Universal is Borknagars achtste album in 15 jaar tijd, wat neerkomt op ongeveer twee jaar tussen ieder album. Ben je van plan op dit tempo door te gaan? Met andere woorden, kunnen de fans uitkijken naar weer een album rond 2012?
Ja, ik ben al weer bezig met nieuw materiaal voor een volgend album. Het is natuurlijk veel te vroeg om een specifieke datum te noemen, maar ik ben er vrij zeker van dat de opvolger van Universal tegen het eind van 2011 of het begin van 2012 zal uitkomen.

Hoe kijk je terug op de evolutie van Borknagar, als oprichter?
Het is een lange muzikale reis geweest, dat zeker. Het is altijd erg belangrijk voor me geweest om te groeien als muzikant en met de band. Dat is ook muzikaal overleven. Ik denk dat we daarin succesvol zijn, aangezien ieder album een eigen persoonlijkheid heeft meegekregen. Toch denk ik dat we ook een eigen muzikaal karakter hebben weten te behouden. Ik ben er eigenlijk van onder de indruk dat we dit zo lang al hebben kunnen doen, zonder dat karakter te verliezen. We hebben absoluut verschillende wendingen gemaakt en andere paden geprobeerd, maar dat is wat mij betreft ook de enige manier. Ik zou liever stoppen met muziek dan mezelf steeds nadoen.

Je hebt wel eens gezegd dat er plannen zijn voor een dvd over de historie van Borknagar, met bootleg-, backstage- en tourmateriaal. Hoe staat het met die plannen?
Ja we spelen al een eeuwigheid met dat idee. Het komt neer op prioriteiten stellen en tot nu toe hebben we gewoon nog niet echt de tijd ervoor gehad. We hebben honderden uren met filmmateriaal van onze tours, studiowerk enzovoorts. Uiteindelijk moeten we er maar eens wat mee doen denk ik... haha.

Je bent de mede-oprichter van Cronian. Wat is de rol van Cronian in je leven, vergeleken met Borknagar?
Hmm... wat ik ook doe qua muziek, ik doe het met 100% toewijding. Maar Borknagar is uiteraard een meer geprofileerde band in ieder aspect en vraagt meer van me in termen van het beheren van een band. Cronian is dan wel wat meer low profile, maar muzikaal gezien is Cronian net zo belangrijk voor me, hoewel het eigenlijk een totaal ander iets is. In principe is Cronian gewoon Vintersorg en ik die wat nieuw muzikaal terrein willen verkennen. Je zou kunnen zeggen dat Cronian een 'koud en digitaal' wezen is, terwijl Borknagar meer het 'warme en organische' representeerd qua geluid. Hoewel er wat muzikale overeenkomsten zijn, hebben beiden toch een totaal andere benadering.

Wanneer kunnen de Nederlandse fans Borknagar weer live zien?
Ik weet het nog niet zeker. We zijn bezig met wat mogelijkheden alleen heb ik nog geen specifieke details. Hopelijk krijgen we het voor elkaar om Nederland dit jaar nog te bezoeken, dat zou geweldig zijn!

Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de fans?
Uiteraard bedankt voor de support! Ons nieuwe album Universal zal inmiddels wel in de lokale platenzaken liggen, dus hopelijk hebben jullie de tijd om het te beluisteren. All the best!

Mooie woorden ter afsluiting van het interview en nieuwsgierigheid naar het nieuwe album! Het album telt acht nummers, waarbij zowel de black metal fans als de liefhebbers van folk en progressieve metal elementen zullen vinden om te waarderen.


De vorige zeven albums zijn allen over het algemeen goed ontvangen en ook dit album past in dat rijtje: het is wat je van Borknagar kan verwachten. Het feit dat het album tot stand is gekomen door medewerking van drie voormalig bandleden is natuurlijk wel een beetje extra speciaal. Verder biedt het geen baanbrekende vernieuwingen of verrassingen. Nummers als 'Abrasion Tide' en 'For a Thousand Years to Come' leunen wat meer op de blastbeats en de grunts, terwijl een nummer als 'The Stir of Seasons' lichter van aard is. Borknagar biedt al acht albums lang een mengeling van metal waar je van moet houden. Doe je dat, dan zit je ook met dit album veilig.

Tracklist
01. Havoc 06:43
02. Reason 06:55
03. The Stir of Seasons 04:02
04. For a Thousand Years to Come 06:47
05. Abrasion Tide 07:14
06. Fleshflower 03:28
07. Worldwide 07:00
08. My Domain 04:50

Links
Het FOK!-Muziekforum
De Myspace pagina van Borknagar
De Myspace pagina van Cronian