CD: Orphaned Land - The Never Ending Way Of ORWarriOR

The Never Ending Way Of ORWarriOR van Orphaned Land valt om meerdere redenen op. Ten eerste lijkt het op een grove typfout in de titel, maar moet het toch blijkbaar echt zo worden geschreven. Ten tweede is het niet je dertien-in-een-dozijn metal, het is namelijk 'oriëntaalse metal' en daarmee een vrij klein of in ieder geval apart subgenre. Ten derde is het noemenswaardig dat dit album is geproduceerd door Steven Wilson, de producer van Porcupine Tree: niet de minste in het muziekwereldje.

 

CD: Orphaned Land - The Never Ending Way Of ORWarriOR

 

Wat kan je verwachten van oriëntaalse metal? Metal in combinatie met veel niet-Westerse instrumenten, zoals de ud en de bouzouki, opzwepende ritmes die doen denken aan welgevormde buikdanseressen en gezang in exotische talen. Voor Orphaned Land is dit het vierde album, waarbij er zes jaar zit tussen deze plaat en de vorige. Bovendien was de band te zien in de documentaire Global Metal, waardoor het niet anders kan dat de verwachtingen voor dit album hooggespannen zijn. Zelf profileren ze zich als bruggenbouwers tussen culturen en mensen, gezien de Israëlische oorsprong van de band is dit uiteraard een hele uitdaging. De coverart verdient in dat licht extra aandacht, want ook hier is een samenspel te vinden tussen Hebreeuws en Arabisch.

Wat maken ze waar? Veel. Het album is een duidelijke mix van progressieve metal en oriëntaalse invloeden. Shlomit Levi neemt de Jemenitische zang voor haar rekening en Kobi Fahri staat garant voor zowel stevige grunts als zang in het Engels, Hebreeuws en Arabisch. Qua vocalen is er dus heel wat diversiteit. Orphaned Land beweegt zich in het subgenre van oriëntaalse metal als een kameel in de woestijn. Rustig en zeker, maar bij tijd en wijle ook met een flink tempo en een duidelijk karakter. Het kan bijna niet anders dan dat een band als deze verbroederend werkt onder metalfans, hoewel het een beetje een ver-van-ons-hollandse-bed-show is. Toch is het mooi om eens een ander soort metal te horen, een bekend geluid in een ander jasje. Minpuntje is het soms sterke onderscheid tussen het metal- en oriëntaalse aspect, waardoor de overgangen niet altijd even natuurlijk aanvoelen. Voor de metalheads die in ieder facet van de muziek metal willen horen, zal dit tegenvallen. Voor hen die het wel leuk vinden ook eens wat anders te horen, zal het niet storend zijn.

Tracklist

Deel I: Godfrey's Cordial – An ORphan's Life

   1. "Sapari" (4:04)
   2. "From Broken Vessels" (7:36)
   3. "Bereftin the Abyss" (2:45)
   4. "The Path Part 1 – Treading Through Darkness" (7:27)
   5. "The Path Part 2 – The Pilgrimage to Or Shalem" (7:45)
   6. "Olat Ha'tamid" (2:38)

Deel II: Lips Acquire stains – The WarriOR Awakens

   7. "The Warrior" (7:11)
   8. "His Leaf Shall Not Wither" (2:31)
   9. "Disciples of the Sacred Oath II" (8:31)
  10. "New Jerusalem" (6:59)
  11. "Vayehi Or" (3:27)
  12. "M i ?" (2:41)

Deel III: Barakah – Enlightening the Cimmerian

  13. "Barakah" (4:13)
  14. "Codeword: uprising" (5:25)
  15. "In Thy Never Ending Way (Epilogue)" (5:09)

Links

De MySpace van Orphaned Land

Het Fok!-Muziekforum