CD: Redemption - Snowfall on Judgment Day

Redemption is een Amerikaanse progressieve metalband met leden die ook te vinden zijn in Fates Warning en Prymary. Nick van Dyk is het brein van de band en heeft als songwriter met het album Snowfall on Judgement Day een erg sterk staaltje prog afgeleverd. Voor het interview met Nick en nieuws over zijn gezondheid, klik hier.
Dit vijfde album telt tien nummers, waarbij het 'Black and White World' door de band zelf wordt aangeraden om te luisteren als je nog onbekend bent met Redemption. Het is een van de langste nummers van het album en begint met een opbouwende solo van pianoklanken die onder begeleiding van een lichte drum overgaan in een geweld van snaren. Wanneer de vocalen inzetten valt op dat de stem van Ray Alder heerlijk klopt bij deze muziek. Hij kan een krachtige stem zo overbrengen dat het niet geforceerd of geperst klinkt. Dit nummer is inderdaad een mooie introductie van de band en eigenlijk ook van het genre opzich. Het is technisch complex, helder en ruimtelijk gemixt en kent zowel rust en tempo, kracht en tederheid.

Een nummer dat diegenen onder ons met een gebroken hart zal aanspreken is 'What will you say', waarbij de kwetsbaarheid van de tekst erg naar voren springt. "What will you say about me, will you say that it was perfect, that is was worth the pain I put you through? Seems so strange, we just let this slip away. (...) What will you think about when you have a family of your own, will you wonder where your other half has gone?". Combineer een dergelijke tekst met meeslepende instrumentalen en je hebt een janknummer. Op een goede manier.

Eigenlijk kunnen alle tien de nummers wel zo uitgeplozen worden. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen sterke kwaliteit. Extra aandacht verdient wel nog het 'Another Day Dies', dat er flink de pas inhoudt en bovenal een duet is met James LaBrie van Dream Theater. Hiermee blijkt ook de hechte relatie van Redemption met deze grondlegger van het genre, waar ze al eerder ook mee getoured hebben.

Binnen de progressive metalscene is dit echt een album wat de moeite waard is. Zeker wanneer je nog niet bekend bent met het genre is dit een mooi album om mee te beginnen. De standaard mag dan gelegd zijn door Dream Theater, Redemption houdt deze standaard in ere.

Tracklist

01. Peel - 6:31
02. Walls - 6:46
03. Leviathan Rising - 6:41
04. Black and White World - 8:03
05. Unformed - 6:29
06. Keep Breathing - 7:36
07. Another Day Dies (met James LaBrie) - 5:14
08. What Will You Say - 5:20
09. Fistful of Sand - 6:35
10. Love Kills Us All / Life in One Day - 10:59Label: InsideOut Music Releasedatum: September 2009
Waardering:De officiŰle website van Redemption
De MySpace van Redemption
Muziekforum FOK!