CD: Paradise Lost - Faith Divides Us Death Unites Us

Paradise Lost is een band waar hele essays over geschreven kunnen worden. Niet alleen worden ze gezien als grondlegger van het gothic metal genre, maar ook hebben ze verschillende andere stijlen in hun repertoire opgenomen. Zo zijn death, doom en synthrock hen niet vreemd. Veelzijdig en lovenswaardig als dit mag klinken, het is een zeker ingrediŰnt voor discussie onder de fans. Ook met het uitkomen van het nieuwe album dat de bijna filosofische titel Faith Divides Us Death Unites Us draagt, barst het debat weer los.Storm
Hoe te oordelen over dit album? Het makkelijkst is om het als uniek project te zien. In dat geval is de conclusie simpel: heerlijk. Zo in het winderige en regenachtige najaar geeft deze cd de ideale achtergrondmuziek. Het is melodisch en duister, gevoelig en rauw, gevarieerd en samenhangend. Het zijn schemerige dagen gevuld met regen en storm, met een weemoed naar de warme broeierige zomernachten. Het is met opgetrokken schouders wegduiken in je sjaal, handen diep in de zakken van je winterjas en geen verschil voelen tussen tranen of regendruppels op je gezicht. Melancholie en woede. Met rustige intro's die eindigen in een wervelwind van tempo en bruutheid is dit een heerlijke plaat.

Weemoed
Interessanter is het echter om Faith Divides Us te plaatsen in de historie van de band. Fans die vooral de beginperiode kennen, zullen blij zijn te merken dat ze daar weer naar terug neigen. Hoewel het niet het epische, duistere karakter haalt van bijvoorbeeld hun 'Gothic'-album periode. Dat de band muzikaal een groei heeft doorgemaakt in de afgelopen 21 jaar is op zich geen verrassing natuurlijk, maar wel heel erg prettig om te merken dat ze dit kunnen combineren met hun oude roots. Het vele gegrunt mist en in vergelijking klinkt het huidige album een stuk toegankelijker. In zekere zin is dit niet noodzakelijkerwijs slecht, daar is het technisch kwalitatief te hoog voor. Is er dan geen kritische noot? Jawel. Het klinkt allemaal erg gelikt en (durf ik het te zeggen?) daardoor wat commercieel. Onvermijdelijk wellicht en misschien moeten de fans van de eerste dag maar gewoon accepteren dat dingen veranderen, maar de titel 'beste album' zit er toch niet in.

Tracklist

01. As Horizons End
02. I Remain
03. First Light
04. Frailty
05. Faith Divides Us - Death Unites Us
06. The Rise Of Denial
07. Living With Scars
08. Last Regret
09. Universal Dream
10. In Truth


Label: Century Media Releasedatum: November 2009
Waardering:

De MySpace van Paradise Lost
Muziekforum FOK!