Super Monkey Ball Deluxe

Super Monkey Ball Deluxe is een puzzlegame. Nee, niet stoppen met lezen, want het is een zeer vermakelijke en originele vorm van puzzelen. Je speelt met een aap die in een bal zit. Door de omgeving te bewegen gaat de bal rollen. Snappie?



Bananen
Er zit een verhaal in dit spel (waar ik het absoluut niet over ga hebben) en het komt erop neer dat je zoveel mogelijk bananen moet verzamelen. Dat is deels waar. Het maakt eigenlijk geen reet uit of je ze verzamelt, maar volgens het verhaal zou het moeten. Het is veel belangrijker dat je de eindstreep van elk level haalt.

Voor een level begint draait de camera een snel rondje om het level heen. Naast het level zie je alleen maar leegte en die leegte moet je zien te vermijden. Als je met de bal van het level af raakt ben je af en mag je het opnieuw proberen. In het begin zul je hier geen last van hebben, zo makkelijk is het, maar later...

De levels zitten leuk in elkaar en zijn uitstekend opgebouwd qua moeilijkheidsgraad. Om een level te halen moet je de bal door een lint rollen dat vast zit tussen twee palen. Je begint op Beginner en eindigt op Ultimate. Als je dat in levels moet vergelijken: je rolt op een plat stuk naar de finish en je rolt over tig gaten en heuvels heen, ontwijkt objecten en bereikt 0.3 seconden voor de tijd om is de finish. In totaal kun je meer dan 200 levels proberen uit te spelen. Het draait op den duur allemaal om timing, gevoel, concentratie en geluk is ook zeker een factor van belang.

Waar je je mateloos aan kan ergeren zijn de laadtijden. De graphics zijn niet spectaculair, de levels zijn klein, maar toch zit je naar een \'loading\' scherm te staren. Brak programmeerwerk of kon het gewoon niet beter?

Controls
Omdat het spel op de andere continenten al verkrijgbaar was, gingen er geruchten rond dat de game niet lekker speelbaar zou zijn. De analoge-stick van de PlayStation 2-gamepad zou namelijk een dead zone hebben, wat betekent dat het spel niet reageert als je de analoge beweegt en te heftig reageert als je voorbij dat dode punt drukt. Nou, ik kan je zeggen dat dit echt niet het geval is. Oké, het speelt niet zo soepel als op de GameCube, maar het is echt wel te doen. Je kunt het eigenlijk ook wel zien als een extra uitdaging.