Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2

Een tijdje geleden besloot Bandai een einde te maken aan de Budokai-reeks, mede omdat die haast niet meer beter kon worden. Zodoende werd er een alternatieve serie opgezet onder de naam Budokai Tenkaichi die de serie en het beat \'em up-genre op een heel andere manier benadert. Het eerste deel beloofde veel, maar kende nogal wat verbeterpunten. Inmiddels ligt deeltje twee in de winkels.

Adventure
In Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 draait het vooral om het doorlopen van de verhaallijn. Deze verhaallijn bevat alle saga\'s uit Dragon Ball Z, Dragon Ball GT en een aantal films. Dat betekent ook een berg aan nieuwe speelbare characters, zoals Janemba, Pikkon, Baby Vegeta, maar ook figuren als Yajirobe, Master Roshi en Grandpa Gohan zijn speelbaar. Qua cast is de game dus de meest complete tot nog toe.

In elke verhaallijn begeef je je op een landkaart waarop je naar verschillende punten kunt vliegen. Bij deze punten kun je mensen oppikken om je vechtteam te versterken, je kunt items kopen, je kunt trainen tegen vijanden of je kunt naar de plaats van bestemming gaan om verder te komen in de story mode. Klinkt leuk en aardig, maar waar je wel mee zit zijn de laadtijden. Telkens als je een bestemming gaat bekijken verschijnt er een loadingscherm. Als je de bestemming verlaat krijg je er weer eentje. Er is niet eens zoveel te doen, maar toch moet de game constant laden wat erg vervelend is. Maar goed, de opdracht bij de gevechten kan twee kanten op: of je moet zolang mogelijk proberen te overleven, of je moet winnen. Meestal komt het neer op het laatste. Als je snel progressie boekt speel je nieuwe characters en saga\'s vrij.

Het vechtsysteem is ten opzichte van de voorganger behoorlijk verbeterd. Je kunt je character vrij bewegen op grote maps, met de camera schuin achter je personage. Waar je in de vorige titel regelmatig last had van objecten die voor het camerapunt schoven, heb je nu geen last meer van dat mankement. Het overzicht blijft dus altijd goed. Elk personage kan een paar lekkere combo\'s maken met sla- en schopbewegingen. Je kunt je tegenstander ook de map rondslaan met krachtige aanvallen. Uiteraard kun je speciale aanvallen als Galac Guns, Kamehameha\'s, Masenko\'s en Special Beam Cannon\'s ook uitvoeren. Naast deze krachtaanvallen heeft elke character ook nog een supermove. Hiervoor dien je helemaal opgeladen te zijn. Bij sommige characters is deze move zo krachtig, dat als deze de grond raakt het hele level wordt opgeblazen, wat mooi wordt getoond in een cut-scene. Dit was een klein gemis in het vorige deel en is nu toch weer opgepikt. Overigens kun je door op te laden ook transformeren in een sterkere versie, of juist in een zwakkere versie; net wat je lekker vindt spelen.

Wat verder nog kan zijn teleport-aanvallen. Bij dit soort aanvallen sla je iemand een eind weg en door bepaalde toetsen in te drukken teleport je achter je tegenstander, waarna je hem of haar weer verder kunt slaan. Tenslotte bestaan er ook nog rush-aanvallen. Dit is eigenlijk een alternatief voor Kamehameha\'s en dergelijke. Je character spurt dan naar de tegenstander toe, die deze move bijna niet kan blokken. Daarmee komt ook meteen een zwakte van de move naar boven, want je kunt deze gerust spammen tot je gewonnen hebt.

Zo zijn er meer probleempjes met het vechten, het is helaas nog niet helemaal perfect uitgewerkt. Zodra jij en je tegenstander dezelfde movie doen, dienen beide spelers zo snel mogelijk de analogestick rond te draaien voor een bepaalde tijd. Tegen een mens is dit geen probleem, want de reactietijd is gelijk, maar tegen een computer is dit niet te doen want die heeft al gewonnen voor je eraan dacht de analoge te gaan draaien.

Tenslotte zit er nog een apart bloksysteem in de game verwerkt. Je moet een bepaalde richting dekken, namelijk boven, onder, links of rechts. Blok je rechts en krijg je een flinke trap aan je linkerzijde, bereid je dan maar voor op het komende vliegwerk.

Andere dingen
Naast de storyline kun je meer dingen doen. Zo kun je tegen elkaar of tegen de computer vechten in 1vs1, 2vs2 of 5vs5 potjes. Het leuke is dat je tijdens de gevechten met teams kunt switchen naar een ander teamlid. Of je kunt als je bijvoorbeeld Goten en Trunks in je team hebt zitten fuseren in Gotenks. Naast deze Versus Mode kun je ook een paar toernooien doorlopen. Je vecht dan in een ring en wie buiten de ring valt heeft verloren (een KO is ook goed overigens). Of je vecht in de Cell Games waarin je alleen op KO kunt winnen.

Met het doorlopen van de storyline en het winnen van toernooien verdien je geld. Met dit geld kun je items kopen en deze aan de speelbare characters geven. Denk hierbij aan items die je statistieken boosten, zoals health, defence en attack. Ook zijn er speciale items die je speciale bonussen geven. Tenslotte kun je zelfs items met elkaar combineren om zeldzame items te maken, dus je kunt je lol ermee op.