Interview: Slipknot

Slipknot InterviewAls je users van FOK! de mogelijkheid biedt om vragen te stellen kun je verwachten dat er een paar vreemde tussen zullen zitten. Maar carnaval vond Paul in ieder geval geweldig: "Dat is toch dat feest waar iedereen zich verkleedt en gedraagt als complete idioten? (De link met Slipknot is dan ook snel gelegd, red.) Ja, dat was geweldig. We speelden in 1999 in 013, Tilburg en toen was dat bezig. Ik ben toen onwijs dronken geworden en heb het echt onwijs naar mijn zin gehad. Supertof!"

Teddyberen heeft Paul echter niet, maar "als je ze nodig hebt om emotionele steun te verkrijgen zie ik er geen probleem in." Een favoriete kaas heeft hij ook, "Pepperjack Cheese". Maar FOK!ers hebben in hun oneindige wijsheid niet alleen de behoefte aan onzinnige vragen. Slipknot heeft vroeger altijd beweerd dat de reden voor hun maskers was dat mensen zich meer bezig zouden houden met de muziek dan met de personen erachter. Echter, op dit moment lijkt Slipknot populair te zijn juist door die maskers. "Ja, maar dat boeit me niet zoveel. Het begon allemaal in Iowa, niemand gaf om muziek daar en het leek ons wel een goed idee om maskers op te doen en gewoon te spelen, zonder dat mensen te weten zouden komen wie er nou eigenlijk speelden. En dat werkte, niemand wist wie we waren en dat vonden we wel grappig; who are these crazy dudes playing this crazy music? We deden het elke keer als we optraden en het werd gewoon een onderdeel van de band."

Oorspronkelijk werkte het idee ook, mensen gingen compleet uit hun plaat op de muziek van Slipknot en gaven niet echt om de personen erachter. De maskers zullen echter nooit verdwijnen, dat wist Paul mij wel te verzekeren. "We zijn gewoon de band met de maskers." Uiteraard zijn de maskers ten dele gebaseerd op bands als KISS, "Ik was vroeger een megafan van KISS en verkleedde me ook als Gene Simmons, vooral tijdens Halloween. Halloween, dat is eigenlijk hetzelfde als carnaval: verkleden en feesten!"

Slipknot InterviewHet engste masker van de band was zonder twijfel het masker van Shawn. "Dat clownsmasker had totaal geen gezichtsexpressie en wat daardoor behoorlijk freaky. De originele maskers kochten we gewoon in de winkel, maar tegenwoordig ontwerpen we ze zelf en laten we ze maken. Mijn masker kostte destijds $1,95. En dat was ook de enige reden waarom ik die kocht. Er zat voor de rest geen speciale betekenis achter. Joey's masker kostte maar $0,99; die wilde ik eerst hebben, maar zijn gezicht was wel smal genoeg, lucky motherfucker. Dat masker van hem is namelijk vele malen makkelijker te dragen. Ik had echter wel de mazzel dat ik tenminste kon ademen in mijn masker, Shawn's masker zat altijd vol met zweet (Smakelijk detail, red.) waardoor hij niets meer hoorde en amper kon ademen."

Niet alleen Shawn, Corey en Jim (gitarist) hebben side-projects. Ook Paul heeft er een paar, "Ik zit in een band getiteld F.O.R. (met leden van American Headcharge) en een paar punkbandjes. Die van mij zijn de beste side-projects *lacht*. Nee, ik vind ze allemaal geweldig, ik steun ze allemaal, het zijn gewoon mijn beste maatjes. Die side-projects zijn voor hun persoonlijk nodig, omdat ze daarmee muziek kunnen maken die ze met Slipknot niet kunnen."

Slipknot zelf is altijd een band van extremen geweest. Ik was dan ook benieuwd in hoeverre Paul achter de dingen staat die de muziek van Slipknot uitdrukt. "Ten tijde van 'Iowa' stond ik er sowieso achter, vooral door de muziekindustrie. Toen we bezig waren met dat album kwamen we achter het ware gezicht van waar die industrie om draait. Als je je eerste platencontract binnenkrijgt heb je er een goed gevoel over, tralala, maar als je echt de zakelijke kant van de muziekindustrie ontdekt word je er behoorlijk depressief van. Dus ja, in die tijd people did equal shit and people were wrong, fucked and overrated and I was sick and it was their fault, maar het zakelijke aspect is wat dat betreft nu een stuk beter op orde, dus ik zie het een stuk zonniger in."

Ik zie het ook zonniger in, ik dacht echt dat het einde van Slipknot genaderd was toen ik Jim vorig jaar sprak. Maar gelukkig is de band sterker dan ooit, zowel vriendschappelijk als muzikaal. Het nieuwe album gaat echt geweldig worden en ik kan niet wachten om ze live te zien.