Interview Marmozets

De komende drie dagen zullen veel muziekliefhebbers weer naar het Hoge Noorden afreizen voor de allernieuwste editie van het Eurosonic Noorderslag Festival. Waar de Noorderslag in 1986 begon als een wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische bands is het festival inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festival waar veelbelovende en toonaangevende bands op zo'n 36 podia in de Groninger binnenstad het beste van hun kunnen laten horen en zien. Zo zagen we in de afgelopen jaren al gedenkwaardige optredens van onder meer Darryll-Ann (2000 + 2002), Saybia (2002), Kaizers Orchestra (2003), The Magic Numbers (2007), White Lies (2009 + 2011), Rats On Rafts (2012) en vele andere bands. Ook dit jaar staan er weer erg veel leuke en verrassende bands op het programma. Zo kunnen liefhebbers van een brute bak mathcore morgenavond bij de legendarische concertzaal Vera in de Oosterstraat terecht voor een optreden van de jonge Britse band Marmozets. Dekatophetspek had een gesprek met gitarist Jack Bottomley wat resulteerde in het nu volgende interview.

Marmozets
Marmozets

FOK!: Waar, wanneer en door wie is Marmozets opgericht?
Jack: Het begon allemaal nadat ik in 2004 een ontmoeting op school had met (zanger en gitarist) Sam MacIntyre. Vanaf 2008 gingen we echt serieus aan de slag en traden we lokaal zo vaak als het maar mogelijk was op.

Dat was dus de tijd voor de Passive Aggressive-EP was uitgebracht. Jullie traden vast veel op in die tijd?
Yep. We deden vooral veel optredens in de omgeving van Bradford en Leeds. Daarbij speelden we vooral in de 1in12 Club in Bradford. Dat was eveneens de enige plaats waar we konden optreden omdat we toen allemaal nog onder de 18 jaar waren.

Hebben jullie met Marmozets destijds ook demo's uitgebracht?
Zeker. In 2008 hebben we onze eerste EP uitgebracht. Als we deze nu terughoren moeten we altijd lachen. Het is soms verbazingwekkend als je terugluistert naar oudere opnames en ik blijf me er over verbazen hoe we muzikaal zijn gegroeid sinds die tijd.

Vorig jaar stonden jullie op het Lowlands Festival. Wat is het eerste wat je te binnen schiet als je aan dat optreden terugdenkt?
Het was een geweldige ervaring. We hebben toen een poster meegenomen die bij ons in de kleedkamer hing en die hangt nog steeds in onze oefenruimte. Dat concert heeft ons veel goed gedaan. Het is sowieso geweldig dat we de kans krijgen om op zoveel grote festivals te mogen spelen en voor mij persoonlijk één van de belangrijkste redenen om in een band te spelen. Het was wel even balen dat Queens of the Stone Age, één van onze grote favorieten, op een andere dag dan ons speelden, maar afgezien daarvan was het een zeer geslaagd optreden.

Stel dat je de muziek van je band zou moeten omschrijven aan iemand die nog nooit van Marmozets heeft gehoord. Hoe zou je dat doen?
Dat zou ervan afhangen naar welk nummer je luistert. Naar onze mening hebben we namelijk best wel een zeer divers geluid. Maar als ik het geheel zou moeten benoemen zou ik het omschrijven als een mix van snelle technische riffs, catchy zang en een stevige dosis onvoorspelbaarheid om het helemaal af te maken.

Marmozets is een band bestaande uit twee broers en een zus (Sam, Josh en Becca MacIntyre) en twee broers (Will en Jack MacIntyre). Is het niet enorm lastig om samen met familieleden in een band te spelen?
Die vraag krijgen we wel vaker en meestal zijn de vragers verrast als we ze vertellen dat dit niet het geval is. Voor ons is het zelfs een stuk extra gemak. We hebben voorheen nooit in andere bands gespeeld dus dit is alles wat we tot nu toe gewend zijn. Als er al eens probleempjes voordoen zijn die ook altijd erg snel opgelost.


Vorig jaar verscheen jullie verrassende debuutalbum The Weird And Wonderful Marmozets. Kun je daar wat meer over vertellen?
We begonnen in december 2013 met de opnames voor die plaat in de Chairworks Studios in Castleford, Yorkshire. Een geweldige studio en ook nog een vlakbij onze woonplaats. De nummers werden opgenomen met onze vriend en voormalige Hundred Reasons gitarist Larry Hibbett. Als laatste namen Becca en Sam de zang op in Larry's thuisstudio. We hadden veel plezier bij de opnamesessies en het was ook geweldig om te horen hoe onze composities in een studio tot leven kwamen. Ze klonken precies zoals we ze al van tevoren gepland hadden. Momenteel wordt er al hard gewerkt aan nieuw materiaal en we kunnen dan ook haast niet wachten om opnieuw het opnameproces in te gaan.

Wie in de band schrijft de teksten?
Het schrijven van de teksten is hoofdzakelijk verdeeld tussen Sam en Becca, maar ook de rest van de band leverde her en der zijn aandeel.

Waar halen zij hun inspiratie vandaan?
De meeste liedjes hebben te maken met gebeurtenissen die we zelf ooit hebben meegemaakt. Situaties waarin je terecht kan komen, hoe je die oplost of er mee leert leven. Maar we proberen het meestal wel wat verhuld te schrijven zodat een ander zich er ook zou kunnen herkennen. Op die wijze krijg je ook een betere connectie met je fans.

Marmozets 2

Ik hoorde onlangs dat jullie koffie geserveerd kregen door één van de bandleden van Underoath. Klopt dat?
Dat klopt inderdaad. We waren vorig jaar in de zomer in het kader van de Warped-tour in Florida. Ik weet niet meer precies waar het was. Waarschijnlijk was het in St. Petersburg? Hoe dan ook, tijdens de Warped-tour was het elke dag minimaal 300 kilometer reizen en zodoende was ik wel aan een lekkere ijskoffie toe. Ik kon de catering niet zo snel vinden maar kwam bij mijn zoektocht wel een koffiekraam tegen. Ik kreeg mijn gewenste koffie, gaf de verkoper 2 dollar fooi en zag toen pas dat het Tim McTague was. Ik ging voor mijn gevoel bijna dood maar probeerde toch nog enigszins cool over te komen. Ik vroeg aan hem: "Is jouw naam Tim?". Nadat hij die vraag had bevestigd vertelde ik hem dat ik een enorm fan van Underoath was. Ik ging daarna snel naar mijn broer Will om dit aan hem te vertellen, maar hij wou me eerst niet geloven. Later die dag stond hun toetsenist Chris naast het podium naar ons optreden te kijken. Dat was een surrealistische dag om nooit te vergeten.

Toekomstplannen?
We gaan gewoon door met wat we nu doen. We zijn zelfs al begonnen met het schrijven van nieuw materiaal. We hopen dat alles goed in beweging blijft en dat we het huidige tempo vast kunnen houden. Het zijn spannende tijden.

Marmozets treed morgenavond van 22.15 uur tot 23.00 uur op in Vera in Groningen.