CD: Franz Ferdinand - You Could Have It So Much Better

Eerste luisterbeurt: "Hmm, ik kan hier niet echt enthousiast van worden. De eerste single, 'Do You Want To', was erg aanstekelijk en lag wel een beetje in de trant van het debuutalbum, hoewel toch anders. Waar zijn de sprekende nummers als 'Michael' en 'This Fire' gebleven? Volgens mij zijn de heren van Franz Ferdinand in een jaar tijd enorm saaie lullen geworden..."

Derde luisterbeurt: "Ah, volgens mij begin ik het nu een beetje te begrijpen. Je moet gewoon niet de verwachtingen hebben dat Franz Ferdinand maar één foefje kent; het maken van aanstekelijke disco-rockliedjes. Voor dit album heeft de band haar muzikale palet verder uitgebreid, en komen er zelfs synths naar voren. Ik begin dit album steeds leuker te vinden..."

Franz Ferdinand

Tiende luisterbeurt: "Wat een leuk album! Als je de tijd neemt om de plaat goed tot je te laten komen ontdek je steeds meer. De band heeft nog steeds die 'drie verschillende songs binnen één song'-opbouw, en is duidelijk gegroeid. Ze kunnen inmiddels ook mooie, lieve, tedere nummers maken, zoals 'Walk Away' en 'Eleanor Put Your Boots On'. 'This Boy', 'You're The Reason I'm Leaving' en 'You Could Have It So Much Better' zijn dan weer die typische Franz Ferdinand-nummers die niet misstaan zouden hebben op het debuutalbum. Maar dan beter, eigenlijk..."

Ergo, het tweede album van de Schotse meneren is een groeialbum; of dat komt door de instant aanstekelijkheid van de debuutplaat laat ik in het midden, maar dit is echt een album dat je pas na een paar luisterbeurten echt begrijpt. 'You Could Have It So Much Better' is bovendien een stuk gevarieerder, en zal daarom ook een langere levensduur hebben dan het eerdere materiaal. En toch, ondanks het feit dat dit een beter album is, zal het minder hoog in mijn jaarlijstje eindigen. Puur omdat er dit jaar al zoveel, betere, nieuwe bands zijn gekomen in de vorm van Kaiser Chiefs en Maximo Park. Aan de andere kant hebben die nog geen tweede plaat uitgebracht... Lastig.


Label: Munich Records Releasedatum: 3 oktober 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!