CD: The Strokes - First Impressions Of Earth

The StrokesOp de eerste shopdag van het nieuwe jaar lag één van de albums waar ik al tijden naar uitkeek eindelijk in de winkel. De heren van The Strokes gaven hun derde album de titel 'First Impressions Of Earth' en mijn eerste indruk was dat het goed was. Enkele luisterbeurten later begon ik toch mijn twijfels te krijgen over het album en die zijn op het moment dat ik deze review schrijf eigenlijk nog niet verdwenen.

Technisch gezien is de band gigantisch gegroeid, maar de typische Strokes-sound is wel behouden. Zo domineert het ritmische duo Fab Moretti en Nicolai Fraiture nog steeds het geheel, waar de gitaristen hun partijen overheen draperen. Zanger Julian Casablancas staat echter nog steeds heel laag in de mix, en dat is maar goed ook. Zijn zeurderige, edoch karakteristieke stem is misschien wel wat The Strokes The Strokes laten zijn, maar dat is, naast zijn soms onnozele teksten, wel de reden waarom de band nooit bij mijn favorieten zal horen.

De nummers waar Julian dan ook 'minder invloed' heeft zijn dan ook veruit mijn favorieten; 'Juicebox', 'Vision Of Division' en met name 'Heart In A Cage' zijn bij deze al genomineerd tot potentiële nummers van 2006. Op 'Ask Me Anything' en 'Red Light' is hij prominenter aanwezig en valt hij met zijn zwakke lyrics door de mand. Nu is 'Ask Me Anything' als nummer sowieso niet geslaagd, maar het monotone "I've got nothing to say..." zorgt voor een zeer wrange smaak die de rest van het album niet weg weet te werken.

The Strokes

Misschien waren mijn verwachtingen van 'First Impressions Of Earth' wel te hoog, en valt het daarom best tegen. Als ik echter 'Room On Fire' weer opzet hoor ik misschien een technisch iets mindere band, maar álle songs op die plaat staan wel als een huis. Teveel nummers op 'First Impressions Of Earth' hebben dat gevoel niet, en dat vind ik echt heel erg jammer.

Als je zelf een indruk wilt hebben van 'First Impressions Of Earth', doe dan mee met de prijsvraag.


Label: Sony Releasedatum: 2 januari 2006 Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!