FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 mei 2024

Palou wint prima IndyCar-race Indianapolis, Van Kalmthout in achterhoede

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zaterdagavond, want er werd geracet op de Indianapolis Motor Speedway. Op het binnencircuit werd de laatste IndyCar-race verreden voorafgaand aan de Indy 500, die aan het eind van de maand op het programma staat.

Alex Palou vertrok vanaf poleposition en had Christian Lundgaard naast zich op de eerste rij, voor Will Power en Josef Newgarden. Op rij drie stonden Pato O'Ward en Scott Dixon, gevolgd door Alexander Rossi, Marcus Armstrong, Graham Rahal en Felix Rosenqvist - Rinus van Kalmthout begon vanaf de twaalfde plek.

Na een uitermate chaotische openingsronde, vooral in het middenveld, kwam Lundgaard als leider door, gevolgd door Palou, Power, Dixon en Newgarden - Van Kalmthout reed wonderbaarlijk genoeg nog op plek twaalf. Nadat de boel wat was gekalmeerd reed dezelfde top-5 voorop en had Van Kalmthout nog twee plekken gewonnen.

Power was na zeventien ronden de eerste van de toppers die een pitstop kwam maken, hij wisselde naar de zachte banden. Newgarden kwam er achteraan en ging juist van zachte naar harde banden, Lundgaard en Palou kwamen nog een ronde later en kwamen op respectievelijk zachte en harde banden de baan weer op, nét voor Power, die op zijn opgewarmde banden wel voorbij Palou kwam.

Al na zestien ronden kwam Newgarden weer binnen, de harde banden gingen behoorlijk slecht en hij was bijna tien plekken teruggevallen. Een paar ronden later kwam ook Power weer binnen, wederom voor zachte banden, een ronde later gevolgd door Lundgaard, die juist harde banden kwam halen en voor Power terug de baan op kwam.

Palou kwam zachte banden halen en betrad de baan vlak voor Lundgaard, die hem op de opgewarmde banden niet wist te pakken. Zo ging het door tot een ronde of twintig voor het einde, toen iedereen een laatste stop kwam maken. Palou kwam daar als winnaar uit de bus, maar niet veel later kregen we een caution: Luca Ghiotto parkeerde zijn auto, net op het moment dat Scott McLaughlin vanaf de leiding een stop had gemaakt - hij verloor zo maar een handvol plekken.

Met zeventien ronden te rijden werd de boel weer op gang gevlagd: Palou voorop, gevolgd door Power, Lundgaard, Dixon, Armstrong en McLaughlin. Daar bleef het in de resterende ronden ook bij, Palou pakte zo een fraaie overwinning - Van Kalmthout sloot een teleurstellende race als 26e af.

NBA: Mavericks en Celtics op 2-1 in tweede playoffronde

Zaterdagavond werd er weer gespeeld in de playoffs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Dallas Mavericks en Boston Celtics kenden een prima dag, zij pakten in de halve finales van de conferences een 2-1 voorsprong in hun best-of-sevenseries.

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (1-1)
Het werd weer een ware thriller in Dallas, met 26-23 in het eerste kwart en 25-29 in het tweede kwart wisten de twee ploegen geen moment een goede voorsprong op te bouwen. Dat trok zich helemaal door tot het einde van de wedstrijd, hoewel de Mavericks in het vierde kwart toch wel constant nét een paar punten meer hadden. De toch al gehavende Luka Doncic (22 punten, 15 rebounds) viel ook nog eens op zijn rug, maar met Kyrie Irving (22 punten) en PJ Washington (27 punten) hielp de Sloveen de Mavericks naar een 105-101 zege en een 2-1 voorsprong in de serie.

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics (1-1)
Na een volledig gelijk opgaand eerste kwart trokken de Celtics er in het tweede kwart een beetje vandoor. Met een 20-27 tweede en een 21-27 derde kwart werd een gat geslagen en daar konden de Cavaliers niet meer tegen terug vechten. Vooral Jayson Tatum ging lekker: met 33 punten, 13 rebounds en 6 assists hielp hij de Celtics naar een 93-106 overwinning en een voorsprong in de serie.

Speelschema
Maandag 13 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 4; Cleveland Cavaliers - Boston Celtics (1-2)
Maandag 13 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 4; Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (1-2)

NHL: Oilers winnen na drie gelijkmakers, Hurricanes blijven in leven

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie begint de tweede ronde van de playoffs flink spannend te worden. Vrijdag- en zaterdagavond stonden er in totaal weer vier wedstrijden op de planning, waarbij het eerste team zelfs al op matchpoint stond.

Boston Bruins - Florida Panthers (1-1)
De Bruins kenden geen beste wedstrijd: Evan Rodrigues zette de Panthers in periode één op voorsprong, Vladimir Tarasenko en Carter Verhaeghe zorgden in periode twee met powerplaygoals voor 0-3 en Brandon Montour tekende vroeg in periode drie voor 0-4. In de minuten daarna deden de Bruins dankzij Jakub Lauko en Jake DeBrusk wel iets terug, maar een empty netter van Sam Reinhart en daarna nog eens een treffer van Rodrigues gooiden de boel definitief op slot: 2-6 en de Panthers pakken een voorsprong in de serie.

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers (1-0)
Al na vier minuten kwamen de Canucks dankzij Elias Pettersson op voorsprong, maar zes minuten later tekende Leon Draisaitl in de power play voor de gelijkmaker. Hetzelfde scenario ontvouwde zich in periode twee, maar dan binnen anderhalve minuut: Brock Boeser scoorde de 2-1, Mattias Ekholm maakte de gelijkmaker. Nikita Zadorov zette de Canucks vervolgens wéér op voorsprong, maar Connor McDavid tekende in periode drie voor de derde gelijkmaker van de wedstrijd. Overtime was nodig en daarin trokken de Oilers de winst alsnog naar zich toe dankzij een goal van Evan Bouchard.

Carolina Hurricanes - New York Rangers (0-3)
De Rangers konden de serie al beslissen, maar uiteraard hadden de Canes andere plannen en wilden hun seizoen nog verlengen. Dat begon lekker: binnen twee minuten had Evgeny Kuznetsov de puck in het net liggen en vijf minuten later verdubbelde Stefan Noesen de voorsprong. Will Cuylle deed wat terug, maar nog voor de periode voorbij was kwam de 3-1 op naam van Sebastian Aho. Toch werd het weer stil in de PNC Arena: Barclay Goodrow scoorde de 3-2 en Alexis Lafreniere trok de stand vroeg in periode drie gelijk. De boel ontplofte drie minuten voor het einde echter ook weer, want Brady Skjei scoorde éindelijk vanuit de power play en hield de hoop van de Hurricanes zo in leven.

Colorado Avalanche - Dallas Stars (1-1)
Aan het eind van de eerste periode opende Logan Stankoven de score namens de Stars, maar Mikko Rantanen trok de stand halverwege periode twee gelijk. Dankzij Tyler Seguin kwam Dallas vijf minuten later wederom op voorsprong en dit keer hielden ze stand. Sterker nog, met een empty netter maakte Seguin er in de slotfase nog 1-3 van en Stankoven deed er met de 1-4 nog eens een schepje bovenop.

Speelschema
Zondag 12 mei, 18.30u (00.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 4; Boston Bruins - Florida Panthers (1-2)
Zondag 12 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 3; Edmonton Oilers - Vancouver Canucks (1-1)

Maandag 13 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 5; New York Rangers - Carolina Hurricanes (3-1)
Maandag 13 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 4; Colorado Avalanche - Dallas Stars (1-2)

Uitslagen Fortuna Sittard - PSV en sc Heerenveen - Vitesse

PSV kan het puntenrecord van Ajax (93) uit 1971/1972 niet meer evenaren. In de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel en dus kunnen ze maximaal op 91 punten uitkomen.

Fortuna Sittard - PSV 1-1
Na het behalen van het kampioenschap van PSV konden de Eindhovenaren nog het puntenrecord van Ajax uit 1971/1972 evenaren maar dan moesten de laatste twee competitiewedstrijden wel gewonnen worden. Maar in de eerste helft tegen Fortuna Sittard was duidelijk dat PSV niet met de gedachte erbij was en slecht speelde. Bij rust stonden ze 1-0 achter dankzij Iñigo Córdoba.

In de tweede helft speelde PSV ook niet goed, maar ze wisten een tweede nederlaag in de eredivisie te voorkomen. Jerdy Schouten kopte uit een corner van Joey Veerman raak en het werd 1-1. In het restant van de wedstrijd probeerde PSV het nog, maar zou het uiteindelijk 1-1 blijven.

sc Heerenveen - Vitesse 1-3
Vitesse speelt na de puntenmindering al wedstrijden om niks en het leek in Friesland opnieuw niks te worden. Na acht minuten kwam sc Heerenveen op voorsprong dankzij een rake penalty van Anas Tahiri. Toch wisten de Arnhemmers de wedstrijd om te draaien. Halverwege de eerste helft kwam het langszij dankzij Marco van Ginkel.

In de tweede helft maakte Van Ginkel zijn tweede van de middag en in de extra tijd werd het nog 1-3 dankzij Thomas Buitink en was het de zesde overwinning van het seizoen. Volgende week speelt Vitesse nog tegen Ajax, waarna de Arnhemmers afscheid moeten nemen van de eredivisie.

Bedrijfsloods Emmen verwoest door grote brand

In Emmen is een grote brand uitgebroken in een loods aan het Noordeind. Daarbij is veel rook vrijgekomen, die in de verre omtrek te zien was. Met een NL Alert werden mensen in de buurt gewaarschuwd om uit de rook te blijven en deuren en ramen te sluiten. Die waarschuwing is inmiddels weer ingetrokken.

De brand lijkt inmiddels onder controle, maar van het pand is niet veel meer over. De loods is vrijwel geheel afgebrand.

Omdat de brand dreigde over te slaan naar een appartementencomplex naast de loods, zijn vier woningen uit voorzorg ontruimd.

Er is nog niets bekend over mogelijke gewonden. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Daarbij is ook van korpsen in de omgeving hulp ingezet, waaronder Zweeloo en Schoonoord. Daarnaast is de brandweer van Veendam en Hoogeveen om assistentie gevraagd.

Nieuwe methode ontwikkeld om kankerverwekkende PFAS uit water te halen

Wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om PFAS, chemicaliën die in de natuur zo goed als niet worden afgebroken en kankerverwekkend zijn, uit water te halen. De methode kan gebruikt worden om verontreinigd grondwater te zuiveren.

De methode werkt door zwaar verontreinigd water te behandelen met UV-licht, sulfiet en elektrochemische oxidatie. Dat laatste is een proces waarbij chemische verbindingen worden geoxideerd (oftewel, er wordt zuurstof toegevoegd aan de verbinding) door het gebruik van elektriciteit. Met de methode worden de stoffen afgebroken naar minder schadelijke chemische verbindingen. 

Met de nieuwe methode worden zo goed als alle PFAS in water vernietigd. Dat vertelde Jinyong Liu, een van de onderzoekers die de methode ontwikkelde, aan Science Daily. Het proces kan bovendien worden uitgevoerd bij kamertemperatuur en zonder dat er extra warmte of druk moet worden toegevoegd aan de reactie. De wetenschappers publiceerden er een studie over in het vakblad 'Nature Water'.

Ook relevant voor Nederland
De techniek kan vooral handig zijn om verontreinigd grondwater te zuiveren. Dat is relevanter dan ooit, want de voorbije jaren blijkt dat veel locaties in de wereld vervuild zijn met PFAS. Ook in Nederland is dat het geval. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgen Nederlanders te veel PFAS binnen via drinkwater en voedsel. 

PFAS zijn stoffen die in een groot aantal verschillende industrieën wordt gebruikt. Ze komen onder andere voor in brandblusapparaten, voedselverpakkingen, textiel en de landbouw. Wanneer ze in het milieu terechtkomen, kunnen ze zeer moeilijk worden opgeruimd. Bij mensen kunnen ze schade toebrengen aan het immuunsysteem en ze verhogen het risico op kanker.

Er zijn eerder soortgelijke resultaten gepubliceerd, bij onder andere Wetsus, Centrum voor Watertechnologie (Wetsus).

Prachtige Grand Prix van Frankrijk in MotoGP, strijd tot laatste bocht

De Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP heeft zondag een mooie race opgeleverd. Op het circuit van Le Mans werd tot in de laatste bochten geknokt om alle podiumplaatsen, met uiteindelijk een dominant Ducati op het Franse asfalt.

Jorge Martin had de poleposition in handen, Francesco Bagnaia en Maverick Viñales stonden naast de kampioenschapsleider op rij één. Teamgenoten Fabio Di Giannantonio en Marco Bezzecchi stonden met Aleix Espargaro op rij twee, voor Pedro Acosta, Fabio Quartarar, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Jack Miller en Miguel Oliveira.

Bagnaia kende na zijn dramatische sprintrace nu wel een goede start en pakte in de openingsronde de leiding, voor Martin, Espargaro, Di Giannantonio, Viñales, Acosta, Bastianini en Marquez. In ronde drie was het klaar voor superrookie Acosta, die ineens onderuit schoof, bijna op het achterwiel van Espargaro.

Een ronde later ging ook Bezzecchi tegen het asfalt, vechtend om plek zeven met Bastianini. Bagnaia en Martin reden ondertussen beetje bij beetje weg van Espargaro, Di Giannantonio en Viñales, die streden om de derde plek. Een akkefietje met Espargaro leverde Bastianini halverwege de race een longlappenalty op, waardoor Di Giannantonio en Marquez op drie en vier terecht kwamen.

Acht ronden voor het einde begon het gevecht om de leiding echt los te barsten, nadat Martin een eerste speldenprik uitdeelde aan Bagnaia. Marquez reed ondertussen wat eenzaam op plek drie, want Di Giannantonio had ook een longlappenalty aan de broek gekregen en kwam op plek zes terecht, achter Viñales en Bastianini.

Marquez had het tempo goed te pakken en sloot vijf ronden voor het einde aan bij de leiders, waar Martin een succesvolle aanval plaatste op Bagnaia. In de slotronde zette Marquez zijn machine binnendoor bij Bagnaia en dat deed hij zowaar op gecontroleerde wijze. Martin kon daardoor een beslissend gat slaan en de winst pakken, Marquez en Bagnaia completeerden het podium.

Kooij sprint naar ritzege in Giro d'Italia

Olav Kooij heeft zijn eerste rit in een grote ronde gewonnen. De Nederlandse sprinter was zondag in de negende etappe in de Giro d'Italia nipt sneller dan Jonathan Milan.

De negende etappe vlak voor de eerste rustdag op zondag was nog een rit van 210 kilometer met aankomst in Napoli. In de laatste veertig kilometer lagen nog een aantal kleine hellingen. Lange tijd reden twee renners van Polti-Kometa voorop, maar in het peloton was er snel controle.

Op de Monte di Procida, een helling in de laatste veertig kilometer voor de streep moesten Fabio Jakobsen en Tim Merlier al passen en vooraan in het peloton versnelde Julian Alaphilippe. De voormalig wereldkampioen zorgde met zijn demarrage dat enkele renners een kleine voorsprong namen, maar op de laatste oplopende stroken van vandaag plaatste Jhonatan Narváez een geweldige versnelling. De winnaar van de openingsrit nam direct een mooie voorsprong en leek het te gaan halen tot op het einde.

In de laatste kilometer had de Ecuadoriaan nog steeds een voorsprong, maar werd dankzij een indrukwekkende kopbeurt van Tadej Pogacar alsnog ingehaald en vervolgens won Olav Kooij nipt de sprint voor Jonathan Milan. Sebastian Molano sprintte naar de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslagen RKC Waalwijk - PEC Zwolle en Excelsior - Heracles Almelo

Pas op de laatste speeldag zal beslist worden welke ploeg veroordeeld zal worden tot het spelen van play-offs om promotie/degradatie. Excelsior en RKC Waalwijk hebben na 33 speelronden nu evenveel punten. Excelsior won vandaag met 4-0 van Heracles maar doordat RKC dankzij een laat doelpunt 1-1 gelijkspeelde tegen PEC Zwolle heeft die ploeg nu de beste uitgangspositie. RKC heeft namelijk een beter doelsaldo en aangezien volgende week PSV en Feyenoord de tegenstanders zijn van respectievelijk RKC en Excelsior gaat het voor beide ploegen lastig worden om punten te halen.

RKC Waalwijk

1 - 1

PEC Zwolle

 89' Margaret    61' Thy
 
 Gele kaart: , Mac Nulty, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , Buurmeester (87) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.988
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld
Adewoye
v.d.Buijs (Bruma/37)
Meijers
Lokesa (Margaret/58)
Roemeratoe
Niemeijer (Kramer/74)
Oukili
Seuntjens (Cleonise/58)
Min
  Hauptmeijer
v.Polen
Kersten
Lam
Mac Nulty
Namli
El Azzouzi
Krastev (Vellios/86)
v.d.Berg (v.d.Water/59)
Velanas (Buurmeester/ 81)
Thy

Excelsior

4 - 0

Heracles Almelo

 45+3' Parrott
 66' Parrott
 67' Driouech
 90+5' Driouech
   
 
 Gele kaart: Driouech,Zagre, v.Duinen, (Excelsior), Sankoh,Hrustic, Vejinovic, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Benita
Horemans
El Yaakoubi
Zagre
Goudmijn
Duijvestijn
Baas
Sanches Fernandes (Driouech/62)
Parrott (v.Duinen/90 3)
Lamprou (Naujoks/85)
  Brouwer
Bakboord (Wieckhoff/85)
Leerdam
Hoogma
Oppegard
De Keersmaecker
Roosken
Bruijn (Engels/ 57)
Hrustic (Bruns/72)
Sankoh
Limbombe (Vejinovic/57)

Uitslagen: FC Twente - FC Volendam en Go Ahead Eagles - AZ

De strijd om een ticket in de voorronde van Champions League is ook na de voorlaatste speelronde in de Eredivisie nog niet beslist. FC Twente heeft wel de beste uitgangspositie, de nummer drie van de ranglijst won in een doelpuntrijk duel met 7-2 van het al gedegradeerde FC Volendam. AZ heeft het niet meer in eigen hand maar houd wel de druk op Twente door een 0-3 zege vandaag op Go Ahead Eagles.

FC Twente

7 - 2

FC Volendam

 9' v.Wolfswinkel
 23' ünüvar
 37' Pröpper
 40' Regeer
 43' Steijn
 69' Steijn
 73' Steijn
   4' Mirani
 21' Mirani
 
 Gele kaart: , Le Roux,Plat, (FC Volendam)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.700
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Regeer
Hilgers
Pröpper
Smal (Eiting/80)
D.Rots (v.Bergen/57)
Kjolo (Boadu/66)
Steijn
Sadílek (Taha/80)
ünüvar (Salah-Eddine/ 57)
v.Wolfswinke
  Lauwers
Plat
Mbuyamba (Flint/46)
Benamar
Cox
Johnson (Demircioglu/86)
Le Roux
De Haan (Twigt/46)
Mirani
Douiri (Karim/66)
Mühren (Vivaldo/74)

Go Ahead Eagles

0 - 3

AZ

     39' Sadiq
 45+3' Mijnans
 77' v.Brederode
 
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.941
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl (Everink/24)
Nauber
Kramer
Kuipers
O.Edvardsen
Linthorst
Willumsson (Tengstedt/14)
Blomme (Llansana/76)
Breum (Adekanye/76)
Baeten (V.Edvardsen/46)
  Ryan
Sugawara
Penetra
Bazoer
M.de Wit (Moller Wolfe/76)
D.de Wit
Belic (Dantas/75)
Mijnans (Zeefuik/86)
Sadiq (Kasius/86)
Pavlidis
v.Bommel (v.Brederode/76)

Uitslagen: Ajax - Almere City, NEC - Feyenoord en FC Utrecht - Sparta

Ajax heeft zich geplaatst voor Europees voetbal. De Amsterdammers wonnen dankzij een hattrick van Steven Bergwijn simpel en doordat concurrenten NEC (2-3 tegen Feyenoord) en FC Utrecht (0-1 tegen Sparta) niet wisten te winnen zijn de Amsterdammers zeker van de vijfde plaats. NEC en FC Utrecht mogen zich gaan opmaken voor de play-offs voor Europees voetbal.

Ajax - Almere City 3-0
Ajax stond bij rust al met 3-0 voor en dat was volledig te danken aan Steven Bergwijn. De aanvoerder van de Amsterdammers maakte binnen negen minuten drie doelpunten en zodoende een zuivere hattrick. In de tweede helft wisten beide ploegen niet meer te scoren en bleef het 3-0 in de Johan Cruijff Arena.

NEC - Feyenoord 2-3
NEC mocht geen punten verspelen om zicht te houden op de vijfde plaats in de eredivisie en moesten dat tegen Feyenoord doen, de nummer twee van de eredivisie. De eerste kans was ook voor de thuisploeg, maar vlak voor kwamen de Rotterdammers op voorsprong dankzij Calvin Stengs.

Snel in de tweede helft maakte Kodai Sano gelijk, maar de Nijmegenaren konden niet lang genieten van de 1-1, want tien minuten na de gelijkmaker zorgde Yankuba Minteh voor een nieuwe voorsprong van Feyenoord. Op dat moment speelde NEC al met tien man na een rode kaart van Bram Nytinck. Toch wist NEC nog langszij te komen dankzij Sontje Hansen en mocht de thuisploeg toch nog hopen op de overwinning, maar een paar minuten voor tijd maakte Ayase Ueda een einde aan die hoop en schoot Feyenoord naar de overwinning.

FC Utrecht - Sparta
Ook FC Utrecht mocht voor aanvang van speelronde 33 hopen op de vijfde plaats en dan moest het winnen van Sparta. Utrecht kwam in de Galgenwaard niet tot scoren en na achtenzestig minuten kwamen de bezoekers dankzij een prachtig afstandsschot van Camiel Neghli op voorsprong. Voor FC Utrecht en Sparta rest nu nog play-offs voor Europees voetbal.

Garcia oppermachtig in Moto2-race Le Mans, geen punten Van den Goorbergh

De Grand Prix van Frankrijk in de Moto2 heeft zondag wat de strijd voor de overwinning betreft niet heel veel spektakel opgeleverd. Op het circuit van Le Mans zat de strijd vooral in de plekken achter de leider, terwijl één van de twee Nederlanders toe moest kijken: Bo Bendsneyder had nog teveel last van zijn sleutelbeenbreuk.

De nog altijd geblesseerde Aron Canet had de poleposition te pakken, kampioenschapsleider Joe Roberts en Sergio Garcia completeerden de eerste startrij. Albert Arenas, Alonso Lopez en Manuel Gonzalez stonden op rij twee, voor Izan Guevara, Senna Agius en Filip Salac - Zonta van den Goorbergh mocht het vanaf de vijftiende plek gaan doen.

Garcia schoot uit de startblokken en sloeg al snel een mooi gat naar Roberts, die op zijn beurt Lopez, Gonzalez en Arenas achter zich aan kreeg. Canet herstelde zich na een paar ronden en werkte zich terug naar plek vier, nota bene met een nog altijd niet herstelde voetbreuk. Gonzalez ging er vanaf plek vijf af, terwijl Canet in rap tempo Lopez én Roberts verschalkte voor plek twee.

Ondertussen reed Garcia rondje na rondje weer wat verder weg van Canet, die het lastig begon te krijgen met Lopez. Dat duurde niet lang, Lopez zette zijn motor er voorbij en Canet moest gaan proberen Ai Ogura achter zich te houden. Dat lukte niet: Ogura ging er voorbij en reed zelfs naar plek twee, ruim achter winnaar Garcia. Lopez pakte de derde podiumplek, Canet zakte nog naar plek zes, achter Roberts en Somkiat Chantra - Van den Goorbergh finishte na een val als 25e.

Veijer op het podium in Moto3-race Le Mans

Op het circuit van Le Mans is zondag de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3 verreden. Daarin vertolkte Collin Veijer weer een uitstekende rol, nadat hij de vorige race al op zijn naam wist te schrijven.

Op poleposition stond David Alonso, naast Daniel Holgado en José Antonio Rueda. Adrian Fernandez opende de tweede rij, met de Nederlander Collin Veijer en Ivan Ortola er nog naast, gevolgd door Joel Kelso, David Muñoz, Angel Piqueras, Ryusei Yamanaka, Jacob Roulstone en Scott Ogden.

Holgado, Muñoz en Alonso reden in de openingsfase al een beetje weg, terwijl Fernandez vooral in de weg reed: hij had voor de start al een dubbele longlappenalty aan de broek gekregen, maar reed voor Rueda en Veijer wel in de weg. De boel herstelde zich wat en in een lang lint werden de ronden afgewerkt, tot Riccardo Rossi na acht ronden vanaf plek vier onderuit schoof.

Muñoz kreeg even later een dubbele longlappenalty voor het veroorzaken van de val van Rossi, terwijl hij met Holgado en Veijer knokte om de leiding. Muñoz viel na zijn long lap ook nog weg, waarna vooral Alonso, Holgado en Veijer de dienst uitmaakten in de kopgroep.

Ook bij het ingaan van de slotronden waren het Veijer, Holgado en Alonso die om de kopposities knokten. Vooral de top-2 van het kampioenschap, Alonso en Holgado, streden uiteindelijk om de winst en die ging naar Alonso, voor Holgado. Veijer was duidelijk de 'best of the rest' en pakte een mooie podiumplek.

Grondwaterstand historisch hoog in Vlaanderen

Net als Nederland had Vlaanderen recent een aantal jaren te maken met enorme droogte. Nu zijn de gevolgen voor de grondwaterstand echter weer volledig opgeheven.

Het nieuwste waterrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij meldt dat de grondwaterstand het hoogste is voor deze tijd van het jaar in bijna een kwart eeuw: in 2021 was het voor het laatst nog natter. Dit is het gevolg van de vele regen in het afgelopen halfjaar. Dat was de natste periode ooit gemeten.

Toch advies zuinig zijn met drinkwater
Ondanks de hoge aktuele waterstanden blijft het advies om zuinig om te gaan met drinkwater staan. Als het een aantal maanden achter elkaar droog blijft en er veel water verdampt kan de situatie heel snel verslechteren.

Pieterse prolongeert Europese titel mountainbiken

Puck Pieterse is voor het tweede opeenvolgende jaar Europees kampioene mountainbiken geworden. De 21-jarige Nederlandse won met ruim één minuut verschil op de Oostenrijkse Mona Mitterwallner, Nina Benz kwam als derde over de streep. Lange tijd was wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot de belangrijkste uitdager van Pieterse, maar moest na een valpartij opgeven.

Het Europese kampioenschap in Roemenië werd in zware omstandigheden verreden. Zware regenval met daarbij lage temperaturen zorgde voor een zware race en vanuit de start reden Puck Pieterse samen met Pauline Ferrand-Prévot weg van de rest. Na een paar kleine foutjes van Pieterse kwam de Nederlandse even op achterstand op de wereldkampioene, maar na achtervolging zou ze toch weer de aansluiting vinden bij de Française.

Daarna ging langzaam het licht uit bij Ferrand-Prévot. Ze kon al snel het tempo van Pieterse niet meer volgen en na een valpartij, toen ze al op behoorlijke achterstand lag, moest ze ook nog opgeven. Pieterse reed daarna onbedreigd naar haar tweede Europese titel. Vorig jaar was ze ook al de sterkste in het Poolse Krakau.

Op een goede minuut werd de Oostenrijkse Mona Mitterwallner tweede, het brons was voor Duitse Nina Benz. Anne Terpstra reed in de eerste twee rondes in het groepje van de Oostenrijkse en de Duitse, maar kwam daarin ten val en zou uiteindelijk op de zesde plaats eindigen.

Results powered by FirstCycling.com

Duitsland in de ban van 'dönerflatie'

De tijd dat Duitsers massaal aan de bratwurst zaten, lijkt voorbij. Döner kebab is nu de populaire hap, maar de prijsstijgingen van het gerecht baren de oosterburen zorgen. Ze pleiten nu voor een ‘kebabprijsplafond’ en dat houdt zelfs de politiek bezig.

"8 euro döner, ik betaal 8 euro voor een döner! Praat met Poetin, ik wil 4 euro betalen”, roept een jonge Duitse Turk als bondskanselier Olaf Scholz na een werkbezoek terugloopt naar zijn auto.

Overal waar de Duitse regeringsleider komt, krijgt hij al bijna een jaar dezelfde vraag: waarom doet u niets om de kosten van de döner kebab te beteugelen? Zijn regering ziet zich inmiddels zelfs genoodzaakt om op sociale media uit te leggen dat de prijsstijgingen grotendeels te wijten zijn aan stijgende loon- en energiekosten. "Het is heel opvallend dat ik overal waar ik kom, de vraag krijg - vooral van jonge mensen - of er geen rem op de prijs voor de döner kan komen”, reageert Scholz.

Het befaamde broodje vlees, een moderne interpretatie van een oud Turks gerecht dat bedacht is door Kadir Nurman, is een van de populairste gerechten in Duitsland. Jaarlijks worden er naar schatting 1,3 miljard kebabs verkocht. Alleen al in Berlijn gaan er dagelijks 400.000 over de toonbank. Maar in de afgelopen jaren is de prijs op veel plekken zo’n beetje verdubbeld, van ongeveer 4 euro tot 8 of zelfs 10 euro nu.

Honderden mensen op zeedijk bij Marrum voor noorderlicht

In het holst van de nacht was het nog nooit zo druk op de zeedijk bij Marrum. Na het vallen van de avond trokken honderden mensen naar de dijktempel om iets te kunnen zien van het noorderlicht.

Na een spectaculaire vrijdagavond hadden veel mensen de hoop om deze zaterdagavond een glimp op te vangen van het aurora borealis.

Piet de Zwart uit Damwâld was één van de weinigen die het licht vrijdagnacht met het blote oog kon zien. "Ik koe de pearse kleuren sjen....(Ik kon de paarse kleuren zien) De Zwart toog al tientallen keren naar de zeedijk in de hoop het noorderlicht ooit te zien. Zijn volhardendheid werd dit weekend beloond. "Doe't ik it seach, tocht ik, no ha ik it einlik sjoen. Ik wol oait noch nei Noarwegen om it dêr te bewonderjen...." (Toen ik het zag, dacht ik, nu heb ik het eindelijk gezien. Ik wil ooit nog eens naar Noorwegen om 't daar te bewonderen)

Voor veel mensen was het zaterdagavond enigszins teleurstellend. Het noorderlicht was met het blote oog vrijwel niet te zien. De kracht was deze zaterdagavond minder groot dan de nacht ervoor.

Fotografisch
Een tiental fotografen wist het noorderlicht wel te vangen op beeld. De foto's worden dan gemaakt met een sluitertijd met minimaal 20 seconden. Rond 23.30 uur was er even een 'opleving' en op dat moment werden de mooiste foto's gemaakt. Ook rond 1.10 uur was er een kleine opleving in de lucht. Om het aurora borealis te zien, heb je geluk nodig. Ook als je in de poolcirkel bent, kan het zijn dat het noorderlicht soms maar 15 minuten zichtbaar is en daarna de hele nacht niet meer.

Vuurwerk naar pro-Palestijnse activisten gegooid, tegendemonstranten aangehouden

De politie heeft zaterdagmiddag zeven mannen op en rondom het Museumplein in Amsterdam aangehouden. Volgens een woordvoerder zijn ze onderdeel van een groep tegendemonstranten die afrenden op pro-Palestijnse activisten. Eén van hen stak illegaal vuurwerk af richting de betogers. Zo meldt AT5

Volgens de politie zou een groep van zo'n tien mensen in het wilde weg hebben geschopt en geslagen. Zeven van hen zijn dus aangehouden: twee vanwege openlijke geweldpleging en één verdachte voor het afsteken van vuurwerk richting de betogers. Volgens de politie gaat het om illegaal vuurwerk.

Drie verdachten die op pro-Palestijnse activisten zouden zijn afgerend, werden later herkend door agenten. Zij zijn inmiddels ook aangehouden. Een andere verdachte is aangehouden voor mishandeling.

Van de zeven tegendemonstranten zijn twee mannen gewond geraakt. Volgens de politie zouden zij in een opstootje met pro-Palestijnse activisten dermate gewond zijn geraakt dat ze mee moesten met de ambulance.

Oproep op social media
Op verschillende socialmedia-kanalen werd gisteren al opgeroepen om de geplande pro-Palestijnse demonstratie te verstoren. "Zaterdag 11 mei staan dappere en trotse Nederlanders op. Om een einde te maken aan de Palestina-terrorisering in onze straten. We zijn klaar met extreemlinks tuig dat onze steden vernielt."

Ook wordt in de post opgeroepen om in het zwart te komen. Op foto's op social media zijn meerdere aanhoudingen te zien, waarop mannen inderdaad in het zwart gekleed zijn.

Op de Dam kwamen gisteren duizenden demonstranten samen om de Nakba te herdenken. Vanaf de Dam liepen de activisten door de stad, richting het Museumplein. Daar heeft de politie dus ingegrepen om de protestactie verder rustig te kunnen laten verlopen.

Giro: Etappe 9 - Lange rit naar Napoli met pittig einde

De achtste etappe van de Giro d'Italia, het werd weer een staaltje machtsvertoon van Tadej Pogacar. Vandaag wordt het wel iets anders, de heren krijgen meer dan tweehonderd kilometer voorgeschoteld met vooral een heuvelachtige finale, in plaats van de bergen van zaterdag.

Het peloton stapt op in Avezzano, waar het eerst een stuk bergafwaarts gaat. Na een klim van 4,5 kilometer wordt er nog een flink stuk afgedaald, we komen min of meer op zeeniveau uit. Men zet koers naar Napoli, waarbij de laatste veertig kilometer lastig gaan worden: vier klimmetjes die allemaal niet heel lang zijn, maar zo nu en dan wel vrij pittig.

Sprinters met klimbenen zouden een kansje kunnen hebben, maar het lijkt vooral een fraaie etappe voor een paar rasaanvallers. Om kwart over twaalf mag men het laten zien, even na vijf uur wordt het peloton weer aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

MotoGP-coureur Martin domineert sprintrace in Le Mans

Op het circuit van Le Mans is zaterdag in de MotoGP de sprintrace verreden voorafgaand aan de Grand Prix van Frankrijk, van zondag. In de Moto3 en Moto2 werden ook de kwalificaties verreden voor de races van zondag.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition, naast Francesco Bagnaia en Maverick Viñales. Op rij twee stonden Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi en Aleix Espargaro, voor Pedro Acosta, Fabio Quartararo, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Jack Miller en Miguel Oliveira.

In de openingsronde behield Martin de leiding, terwijl Bezzecchi en Espargaro doorschoven naar twee en drie, voor de heerlijk vertrokken Marc Marquez - Bagnaia zakte na een dramatische openingsfase weg naar plek vijftien. De start van Espargaro bleek iets té goed: hij was te vroeg vertrokken en moest een dubbele longlappenalty nemen.

Bagnaia hield er in ronde drie mee op, zijn Ducati leek een probleem te hebben. Martin sloeg vervolgens beetje bij beetje een gaatje naar Bezzecchi, die op zijn beurt Marquez niet echt in zijn kielzog had. Toch ging het uit het niks ineens fout voor Bezzecchi: hij trok zijn Ducati onderuit en zijn sprintpodium viel weg.

Martin kwam niet in gevaar en pakte maar weer eens een sprintzege, Marquez en Viñales completeerden het podium, voor Bastianini en Espargaro. Zondag gaat de Grand Prix om 15.00 uur van start, met daarbij dezelfde startopstelling als zaterdag.

Zondag start de racedag om 11.00 uur met de Moto3, waar David Alonso, Daniel Holgado en Jose Antonio Rueda op de eerste rij staan - Collin Veijer vertrekt als vijfde.

Om 12.15 uur is het tijd voor de Moto2, met Aron Canet op poleposition, nadat hij door een crash amper nog kon lopen. Joe Robert en Sergio Garcia completeren de eerste startrij, Zonta van den Goorbergh start als vijftiende, Bo Bendsneyder is er wegens een sleutelbeenbreuk niet bij.

FOK! Wat een weer: een mooie zomer- moeder- verjaardag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het zonnig. De wind komt uit het oosten en is matig.

Vanmiddag is het zonnig met slechts enkele wolken. Het blijft droog. De middagtemperatuur varieert van 22°C op de Wadden tot 27°C in het zuidwesten. De wind is matig uit een oostelijke richting.

Vanavond is het op veel plaatsen zonnig. In het zuidwesten neemt de bewolking toe en is er kans op een enkele bui, met een kleine kans op onweer. De wind uit het zuidoosten is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer af en toe krachtig.

Vannacht is er in het zuidwesten eerst een enkele bui mogelijk. Verder blijft het droog. Met een minimumtemperatuur van ca. 14°C is het een zachte nacht. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


qltel wandelde gister door het mooie Westerwald (D) (Foto: qltel)
qltel wandelde gister door het mooie Westerwald (D) (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Zwitserland wint Eurovisie Songfestival 2024, protest tegen deelname Israël

Met het nummer The Code heeft de Zwitserse deelnemer Nemo het 68ste Eurovisiesongfestival gewonnen. Kroatië werd tweede, Oekraïne eindigde op plek drie. De winnende titel maakte indruk op zowel de jury als het publiek met een muzikale genremix van pop, rap en een James Bond-gevoel.

Het publiek liet regelmatig hun onvrede horen over de diskwalificatie van Joost Klein en de deelname van Israël aan het Songfestival in Malmö. 

Nederland weigerde uit piëteit met Joost om de jurypunten door te geven in de live uitzending. Hierdoor moest een EBU-afgevaardigde onder luid boegeroep de punten van ons land doorgeven.

Nakletsen over deze editie van het Eurovisie Songfestival kan op ons ESF-forum.

In de straten van Malmö waren er opnieuw  protesten tegen het deelnemen van Israël. Volgens de politie marcheerden 6.000 tot 8.000 mensen vreedzaam door de straten van Malmö. De Zweedse politie is alert en wordt ondersteund door veiligheidstroepen uit Denemarken en Noorwegen.

Volgens de Zweedse krant Expressen waren er vanavond rellen tussen demonstranten en de politie. Volgens een verslaggever ter plaatse was de sfeer ‘grimmig’. Klimaatbeschermingsactiviste Greta Thunberg was ook aanwezig bij het protest en werd door de politie meegenomen.

Bij de tweede halve finale demonstreerden duizenden mensen terwijl de Israëlische artiest Eden Golan het podium van de Malmö Arena betrad met haar nummer Hurricane. 

G

Random Pics van de Dag #1272

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1310
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.