Sidewalk: 'We zijn wel verantwoordelijke Punkers'

Sidewalk is een band uit Utrecht die al een jaar of zes meeloopt in de Nederlandse punkscene en die in die jaren een behoorlijke naam heeft weten op te bouwen. De band heeft sinds die tijd diverse podia onveilig gemaakt in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Denemarken. Onlangs verscheen de EP Back to the Start en dat is natuurlijk een uitgelezen moment voor FOK! om de heren aan een vragenvuur te onderwerpen. Dekatophetspek werd uit de boom gekeken en had een goed gesprek met zanger Gerko Kamminga, bassist Pieter Duiverman en drummer Hugo van Grondelle.

Sidewalk
Sidewalk

FOK!: Laten we voor de verandering maar eens beginnen met de eerste vraag.
Pieter Duiverman: Altijd spannend, de eerste vraag

Wie is Sidewalk?
PD: Sidewalk is een punkrock band uit Utrecht. We zijn in 2008 met 3 personen begonnen, waarvan Hugo en ik overgebleven zijn. Neals was destijds onze gitarist en deed het meeste van de zang.
Gerko Kamminga: Vandaar dat ie nu ook weg is.
PD: Neals woont in Friesland, dus we zouden beginnen met een paar keer oefenen en dan als gelegenheids project af en toe een showtje te doen en dan via internet liedjes schrijven. Maar het liep lekker, dus het sideproject werd al snel een hoofdband voor iedereen. Ondertussen hebben we Martin als gitarist gevonden. Ondertussen zijn we ook al aan de vijfde zanger toegekomen en dat is Gerko.

Als het ware dus een uit de hand gelopen hobbyproject?
PD: Absoluut
GK: En het blijft ook bij vijf trouwens.

Vanwaar de bandnaam Sidewalk?
PD: Hugo?
Hugo van Grondelle: Dat was redelijk random. We moesten een naam hebben omdat er een optreden gepland stond. Maar het komt van 'Sidewalk Warrior', een nummer van Screeching Weasel. Zeker in het begin een belangrijke inspiratiebron.

Dat verklaart ook dat jullie voornamelijk jaren negentig bands als inspiratiebronnen hebben?
HvG: Klopt
GK: Zeker. Maar toen was de muziek ook gewoon beter. Tenminste, beter dan wat ze tegenwoordig produceren.
PD: Hugo en ik hebben nog een stukje 90ies mee mogen maken.
GK: Ik ben er in geboren.
PD: De tijd dat je nog nummers ontdekte in kazaa of hoe heette dat andere programma ook alweer?.

Napster?
HvG: Kazaa ja, daarvoor Napster inderdaad.
PD: Precies. Die dingen blijven hangen.
HvG: Punk-O-Rama (een serie verzamelalbums van het label Epitaph - red) was de belangrijkste bron voor bands, ik denk voor vele punkers. Classic tracks van Pennywise, Rancid, Nofx, Ten foot Pole. Dat blijft je bij en nu spelen we 90's inspired punkrock.

Als ik zou stellen dat jullie muzikaal in dezelfde hoek zitten als de meeste Fat Wreck en Epitaph-achtige bands, zit ik dan in de juiste richting?
HvG: Precies goed.
PD: Mee eens.

Die op hun beurt weer werden geinspireerd door de grote namen uit de tachtiger jaren ...
PD: Ja. Zeker met de komst van Martin in de band is dat ook meer hoorbaar geworden. Hij kent erg veel bands en richt zich het meest op het schrijven van de muziek.
GK: Het is sindsdien ook een beetje serieuzer geworden heb ik het idee.
PD: Bij sommige nummers dan heb je zoiets van, kunnen we niet een beetje in die richting? Dan kan hij heel gericht het goede gevoel erin krijgen van een specifieke band of tijdperk.

Sidewalk in de studio
Sidewalk in de studio

Onlangs verscheen jullie nieuwe EP getiteld Back to the Start. Waar en wanneer is deze opgenomen?
HvG: De afgelopen zomer zijn we de studio ingedoken. En voor een studio hoeven we niet ver te zoeken, Martin heeft zijn eigen studio, waar we de EP hebben opgenomen, alsmede ons vorige release.
PD: Het is fijn om de studio van Martin ter beschikking te hebben en we hebben er bij deze EP dan ook veel beter gebruik van gemaakt. In tegenstelling tot de eerdere opnames hebben we deze keer een beter pre-productie proces doorlopen. We hadden al een keer demo's opgenomen waardoor we nu echt de puntjes op de i konden zetten. Dat kan een heleboel tijd schelen. Je hoeft niet, als je werkelijk aan het opnemen bent, nog te gaan bedenken wat je moet gaan doen, omdat je al hebt gehoord hoe het klinkt als je het samenvoegt. Het is toch een heel ander iets dan het geluid dat je tijdens oefenen of live hebt. Al voegen we wat betreft extra zaken zoals effecten over de zang zo min mogelijk toe. We willen iets opnemen wat we ook live waar kunnen maken.
GK: De studio heet trouwens: No Compromise Recordings.
PD: Wat tot op heden goed lukt.

Back to the Start
De Back to the Start-EP:

Fly Away
I stay way from the words in your head,
‘Cause I don’t want to know what you regret.
All along you’ve claimed your place in time,
But improvement doesn’t show a sign!

You’ve got to fly away
From the wreckage that you’ve left when you turned away
You’ve got to stay away
Start today by living your life for yourself!

GK: 'Fly Away' is het eerste nummer. Het nummer was eerst tekstueel gezien anders. Die had de vorige zanger Bouke bedacht. Maar Martin vond 'm niet lekker lopen. Toen ik kwam als zanger heb ik de nieuwe tekst ervoor geleerd. En dat is wat het nu is! Een pittig nummer dat ook lekker is om mee te zingen. Wat we in het publiek ook vaak zien gebeuren!
PD: We hebben het nummer daarom ook gebruikt voor de compilatie cd van ons label in België

No Paradise
Looking at the billboards they place in front of me,
Seems we’re all seduced by this mad complacency.
Everything’s so soft like a whisper in the night,
No one will break through it harbors all my freight!

PD: 'No Paradise' brengt ons meer terug bij onze oude sound. Het is kort en krachtig. En het is lekker om te zeiken op het systeem en de reclameborden die we zijn.
GK: Ja, dat was wel leuk! Toen we daar het laatste concert van de tour hadden kon menig lui 'm mee zingen! Dat is echt vet om te zien
PD: En ik denk jou eerste tekst Jezus?
GK: Nee, dat was 'Put Through'.
PD: Ah. Vertel daar dan maar over.

Put Through
Your heart of glass is fragile and the cracks are clear from afar!
How much longer will you keep faking the real person that you are?
You’ve tried to love but only learnt to accept,
All the hidden secrets that you kept, and choices you’ll regret.

GK: De band had een nummer getiteld 'Straight Edge'. Maar dat was een persoonlijk nummer van Bouke. Daar zat een dikke baslijn in die Pieter wou gebruiken, dus zijn Pieter en Martin met z'n beiden wezen aankloten en is het nummer eruit gekomen dat volledig op de bas leunt. Toen kreeg ik als nieuwe zanger de taak om de tekst te verzinnen. Dat had ik dus nog nooit eerder gedaan. Wat dus wel spannend was ...

Als je een flinke lijn wilt gebruiken ben je toch niet straight edge meer?
PD: Hehe, nee dat kan niet. Al ging het oorspronkelijke 'Straight Edge' meer over Bouke die geen bier meer dronk en was gestopt met wiet roken. Hebben we trouwens al gezegd dat Gerko pas sinds februari ofzo de zanger van Sidewalk is?
GK: Ik had het nummer geschreven voor m'n toenmalige vriendin en een dag voor de release show met mij ging het uit! Hahaha!
PD: haha! Dat was de dag dat Gerko leerde dat hij niet meer liedjes voor z'n vriendin zou schrijven.
GK: Maar het is zo een lekker nummer dat we 'm gewoon blijven spelen. Hij is breed te interpreteren.
HvG: Ze kon er niet tegen dat Gerko's door hordes tienermeisjes werd belaagd als nieuwe zanger.
PD: Spijtig
HvG: Jaloersmakend, zeker voor Pieter. Bassisten krijgen nooit zoveel vrouwelijke aandacht.

False Calls
Who are you to judge me for my faults? After all the lies you’ve told!
Why would I need to apologize? Trailed and judged in a traitors eye!
You’ve got no rights to speak your vow!
And apology won’t help you now!

Gaat False Calls daar toevallig over?
GK: Je zou het haast denken. False Calls is geschreven door Martin. Ook een personalia issues! Maar het is zo krachtig en meebrulbaar dat je ook vaak ziet dat het aanslaat bij het publiek!
PD: Komen we uit bij ...

Bare Feet
There was once this kid that I knew,
He used to be positive, he used to be old school.
But sadly for him did the time pay its price.
Now he’s deprived.
By his own lies,
He didn’t listen to advice, and let his dealer roll his dice!

PD: Een nummer wat ik zelf in eerste instantie wat moeizaam vond. Het begint rustig en met allemaal opbouw. Dat hadden we nog niet eerder gedaan, in elk geval niet zoals bij dit nummer.
GK: Die heb ik wel geschreven. Gaat over een oud maatje van me die aan de drugs zat. Ik had hem geholpen om eraf te komen en 'n half jaar later kwamen we hem weer even verkracked tegen als eerst.

Inderdaad geen vrolijk verhaal die tekst...
PD: Maar wel een sterke tekst met veel kracht. Ik denk dat dit nummer ook wel iets meer de stijl is waar we nu wat meer naartoe aan het schrijven zijn. Meer melodieën en opbouw.
GK: De weekendpunx die we vroeger waren zijn wel wat ouder en serieuzer geworden kan je wel zeggen. We zijn ook bezig met nieuwe nummers schrijven. En wat opvalt is dat er echt een hoop variatie in de nummers zit qua stijlen binnen de punk scene!

Sidewalk 1

In de jaren tachtig was er in Utrecht de zogenaamde de zogenaamde Utreg-Punx scene met legendarische bands zoals Kikkerspuug, Noxious, Nix en nog vele andere bands. Kent Utrecht in deze tijd nog steeds zo'n hechte punkscene?
GK: Dat is voor mijn tijd! Daarvoor moet je bij de anderen zijn! Hahaha.
PD: Ik ken zelf kikkerspuug niet (prachtige bandnaam trouwens). Maar ik denk dat de periode waar je op doelt in de storing tijd zit. Het utreg punkfestival: 3 dagen in een stuk of 4 kraakpanden en het ACU. Die tijd is lang vervlogen denk ik. Ik weet nog van één kraakpand in Utrecht wat nog wel regelmatig showtjes doet. ACU leeft zeker nog en ook bij dB's kun je terecht voor je regelmatige portie punkrock. Maar de hechte punkrock scene is niet meer zo groot.
GK: Ik probeer samen met Pieter concerten te regelen. Maar ik merk echt dat het lastiger is geworden tegenwoordig. Wat ik jammer vind.
PD: De scene is erg klein geworden in de afgelopen 10 jaar. Maar landelijk gezien zie ik nog echt wel leven. Rotterdam leeft steeds verder op met het prachtige Rotterdam Riot en is voor mij de nieuwe punkrock hoofdstad!

Nederland is ook maar klein, iedereen in de scene kent elkaar bijna. Gerko, ik hoorde zonet dat je nog maar net in de band zit. Hoe kwam je bij Sidewalk terecht?
GK: Poeh, mooi verhaal.

We zijn gek op mooie verhalen..
GK: Martin en ik skateboarden voor hetzelfde team, Stoked Store uit Zeewolde. Toen Martin als gitarist ging dienen en ik als roadie mee werd gevraagd leerde ik de jongens kennen! Het klikte gelijk goed! Door mijn acht jaar koorknaap geschiedenis kon ik wel een beetje zingen. Dus toen Bouke stopte duurde het niet lang voordat de jongens mij vroegen om het eens te proberen! Het enige probleem is dat ze nu wel een van de beste roadies ooit moesten missen.

Sidewalk is je eerste band?
GK: Ja!

Gerko in de studio
Gerko in de studio

Hoe kwamen jullie eigenlijk in contact met Morning Wood Records?
PD: Internet is tegenwoordig een actief medium. Ik zag een keer op Facebook de naam Morning Wood Records voorbij komen. Dus ik maar eens een berichtje gestuurd wat ze zoal deden en Jouke reageerde vrij snel. Toen bleek dat ze precies zochten wat wij produceren. Het was echt nog het prille begin van Morning Wood Records en ze hadden alleen nog maar hun eigen Shit Hits The Fan cd uitgebracht, getiteld The First and Worst Album. Er was een directe klik qua stijl. Dus toen wij de split met Topsy Turvy's opnamen was Jouke daar om ons met Morning Wood Records van een label te voorzien. Sindsdien is het contact gegroeid. We hebben al eens samen gespeeld en daar zijn we nu verder mee aan het bouwen.
HvG: Jouke heeft ook een voorliefde voor 90's punkrock, dus dat past mooi. Ook samen met de overige bands op zijn label.
PD: Meerdere shows in Friesland en Drenthe staan momenteel op de rol.
GK: We zijn zelfs samen naar Duitsland geweest!
HvG: Hij organiseert ook zoveel mogelijk shows met bands van het label dus hij is goed bezig, vooral in het noorden van Nederland.

En dan ook nog eens in samenwerking met een Belgisch en een Zwitsers label. Een internationale release dus?
PD: Ja
HvG: Klopt. De scene in Nederland is relatief klein, dus we moeten over de grens kijken.
GK: Het is een voorproefje van wat we volgend jaar gaan brengen!
HvG: Boripunk is een Belgisch label en organiseert ook festivals en shows daar. Snayle Records (Zwitserland) is nieuw voor ons. We hopen daar volgend jaar heen te kunnen voor een aantal shows. Dat zou dan het achtste land worden waar we gaan spelen.

Als ik naar bijvoorbeeld een band als Dead Neck kijk, die in een jaar tijd zo'n 130 optredens weet te regelen, kun je wel spreken van een zeer hechte punkscene in Europa toch?
PD: Absoluut. Als je kijkt naar Europa wordt het toch snel klein. We zitten helaas met werk in eigen land, dus 3 maanden touren in het jaar zit er niet in voor ons. Maar we zijn bezig geweest met shows naar Frankrijk in eerste instantie en je merkt dat je overal waar je contact legt ontzettend warm wordt verwelkomt. Iedereen die we onderweg tegenkomen is vriendelijk en behulpzaam. Wanneer je ergens een show hebt is er altijd wel iemand die met je mee wil kijken waar je nog meer kunt gaan spelen.
GK: Ja, echt! Soms tot het ongemakkelijke toe behulpzaam.
PD: Afgelopen tournee ook, we kregen een maandag niet gevuld in Frankrijk. Maar we konden wel ergens slapen. Toen bleek dat we daar ook wel wat liedjes op een akoestisch gitaar konden spelen en dan kwamen er wat vrienden. Uiteindelijk speelden we met drie bands in de kelder van een huis met bijna 100 man die langs kwamen.
GK: We zijn wel verantwoordelijke Punkers

Verantwoordelijke punkers? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Punkers die met 2 woorden spreken en die met mes en vork eten?
GK: Haha, nee. Dat we helaas niet non stop kunnen touren en shows spelen omdat we naar school en werk moeten bijvoorbeeld!
HvG: Geen jaren 80 anti-alles punk spirit! Constructief rebels en een do it yourself-mentaliteit. Dat laatste in zoveel mogelijk aspecten van het leven.
We spreken trouwens altijd met 2 woorden.
GK: Het is niet dat we niet geloven in de band en dat we na het nieuwe album alle vier ons pensioen rond hebben, maar het is wel slim om ook gewoon te blijven werken.

Sidewalk in actie in Amersfoort (vlnr Martin, Hugo, Gerko en Pieter)
Sidewalk in actie in Amersfoort (vlnr Martin, Hugo, Gerko en Pieter)

Wat is eigenlijk jullie mening over het downloaden van jullie muziek?
HvG: Doen! Graag zoveel mogelijk
GK: Hoe meer mensen onze muziek kennen hoe beter!

Waar?
HvG: sidewalkpunk.bandcamp.com. Wij zijn vooral een live band. We willen zoveel mogelijk optreden en als mensen onze CD willen kopen is dat leuk meegenomen. Voor een zo groot mogelijk bereik zijn gratis downloads beter. Als mensen het leuk vinden komen ze naar onze show enzovoorts.

Een echte muziekliefhebber gaat toch voor een fysieke geluidsdrager? Geen nulletjes en eentjes toch?
PD: We hopen ook dat we het voormekaar krijgen om onze volgende opnames op vinyl te ztten
HvG: Ik vind het medium minder interessant. Muziek is belangrijker dan hoe je het beluisterd. Ik heb wel een goed gevulde cd-kast, maar ook een 3000-track spotify bibliotheek. En als mensen onze muziek graag op youtube willen luisteren (momenteel het populairste medium om muziek te luisteren) dan moeten ze dat doen. Dus zetten we alle tracks ook op ons youtube-account. En inderdaad wat Pieter zegt. Volgend jaar gaan we aan album uitbrengen en die komt ook op vinyl uit.
GK: Dankzij Jouke zijn we ook beluisterbaar via Spotify.

Het delen van muziek is ook wel in de geest van het oude punkgebeuren?
PD: Tuurlijk, laten we allemaal cassettebandjes overnemen. Dat idee. Of een cdtje overbranden en tegenwoordig een download code delen of een van al de andere media.

Het cassettebandje is zelfs weer in opmars...
PD: Klopt inderdaad. Daar moeten we het ook nog maar eens over hebben
GK: Gaan we ook uitbrengen als het aan mij ligt
PD: Ik denk alleen dat we allemaal geen cassette deck meer hebben?
GK: Dan kan ik ook eindelijk wat muziek gaan luisteren in m'n auto.
HvG: Voor de kids die de de auto van hun moeder lenen met casettedeck. En Gerko
GK: Yeah thanks guys!

En dan zijn we aangekomen bij de laatste vraag: Zijn er, naast het te verschijnen vinyl, nog andere toekomstplannen?
GK: Skaten en spelen!
PD: Zwitserland, Oostenrijk, meer Italië, Berlijn. Dat in elk geval in 2015. Meer media aandacht.
GK: Haha, mij lijkt het leuk om punk weer terug te krijgen in de skateboard wereld. Daarom probeer ik ook vaak skateboardparken en shops voor optredens! Live performance is iets waar we het meeste op doelen, zo 'be prepared to be blown away!'

Pieter tijdens een optreden in België
Pieter tijdens een optreden in België

Wil je meer weten over deze skatende punkrockers uit Utrecht dan kun je op hun homepage terecht. Daarnaast zit de groep op Facebook en is ook te vinden op Bandcamp.