Noorderlicht goed zichtbaar door grootste zonnestorm sinds 2003

Wie dacht dat je naar Lapland moest reizen om het noorderlicht te zien heeft het mis. De komende nachten verschijnt de aurora borealis gewoon boven ons land. De aarde ervaart namelijk haar eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003. Zo meldt AT5

In ondermeer Amsterdam, Cuijk en Meterik was afgelopen nacht het noorderlicht te zien. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er al bijzondere beelden gemaakt van felgekleurde luchten. En het is nog niet afgelopen. Dit weekend worden nog meer krachtige uitbarstingen van zonnevlammen verwacht

Historisch
Volgens de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie is (NOAA) zijn er de afgelopen 24 uur zonne-uitbarstingen waargenomen tot een niveau van 5, een niveau dat wordt omschreven als extreem. De NOAA noemt het dan ook een "ongewoon en potentieel historisch evenement."

De zonnestorm wordt veroorzaakt door plotselinge explosies van energie en hebben mogelijk invloed op elektriciteitsnetwerken, ruimtevaartuigen, satellietnavigatie en hoogfrequente radio's.

Een mooi gevolg van al dit geomagnetisch geweld is dat het in ieder geval prachtige beelden oplevert. Door de zonnestorm is het noorderlicht waarneembaar op plekken die veel zuidelijker liggen dan de regio’s waar het natuurverschijnsel normaal gesproken te zien is.