FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 september 2013

Dodental aardbeving Pakistan fors gestegen

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving die dinsdag het zuidwesten van Pakistan trof is opgelopen tot 285. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten woensdag gezegd. Zeker 373 mensen raakten gewond en duizenden mensen zijn dakloos geraakt.

De aardbeving met een kracht van 7,7 trof het afgelegen district Awaran in de provincie Baluchistan. De beving werd tot in de Indiase hoofdstad New Delhi gevoeld, zo'n 1200 kilometer verderop.

Reddingswerkers zijn nog altijd bezig om duizenden mensen te helpen die gewond zijn geraakt of wier huizen zijn ingestort na het natuurgeweld. De hulpverlening wordt echter gehinderd door het gebrek aan infrastructuur en door het feit dat het rampgebied erg afgelegen ligt. "We hebben veel moeite de getroffen gebieden te bereiken", zei Jan Mohammad Bulaidi, woordvoerder van de provinciale autoriteiten. "We hebben meer tenten nodig, meer medicijnen en meer voedsel." Het Pakistaanse leger heeft militairen en helikopters naar Awaran gestuurd. Ook zijn er artsen onderweg en worden er voedsel en zo'n duizend tenten naar het gebied gebracht.

De Verenigde Naties staan in nauw contact met de Pakistaanse regering en hebben hulp aangeboden.

In de streek doen zich vaker aardbevingen voor. In april was er een aardbeving met een kracht van 7,8 in het grensgebied met Iran. In Pakistan kwamen toen zeker 35 mensen om het leven.

Franse minister blijft bij mening over Roma

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft geen spijt dat hij heeft gezegd dat de meeste zigeuners zouden moeten worden uitgezet. "Slechts enkele Roma kunnen integreren in de Franse samenleving, de meerderheid moet terug over de grenzen gestuurd", zei Valls woensdag.

Valls wekte eerder al woede met zijn zeer negatieve inschatting van de mogelijkheden voor Roma om te integreren. Amnesty International en de Europese Commissie hebben woensdag de kijk op en behandeling van Roma in Frankrijk fel bekritiseerd.

De commissie herinnerde eraan dat Frankrijk het vrije verkeer van personen in de EU moet respecteren. Valls vindt echter dat Roma-migranten "de plicht hebben naar hun land terug te keren". Hij denkt dan vermoedelijk vooral aan Bulgarije een Roemenië.

Franse minister blijft bij mening over Roma
Franse minister blijft bij mening over Roma (Foto: ANP)

Oracle wint America's Cup na spectaculaire comeback

Oracle Team USA heeft opnieuw de America's Cup gewonnen. De titelverdediger won woensdag in San Francisco de negentiende en beslissende race tegen Team New Zealand en bracht de eindstand daarmee op 9-8. De zege voor Oracle was spectaculair omdat het team een week geleden nog tegen een 8-1 achterstand aankeek.

De winst voor Oracle heeft een Nederlands tintje. Bij het Amerikaanse team, dat wegens vals spel in de voorbereiding met twee strafpunten aan de tweestrijd was begonnen, is zeiler Simeon Tienpont een van de bemanningsleden.

Uitslagen tweede ronde KNVB-beker (25/09/2013)

Vanavond zijn er twaalf wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de KNVB-Beker. Hieronder een overzicht van de wedstrijden van vandaag met de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Morgen worden er nog vier wedstrijden gespeeld.

17.00 uur
RVVH - Vitesse 1-3
 37' Eggers 1-0
 45+1' Janssen 1-1
 65' Kashia 1-2
 74' Van der Heijden 1-3

Smitshoek - NAC Breda 1-2
 45' Den Boer 1-0
 48' Seuntjens 1-1
 63' Hooi 1-2 

Rijnsburgse Boys  - Roda JC 1-2
 20' Van Eeuwijk 1-0
 27' Demouge 1-1
 34' Demouge 1-2 
 37' Dijkhuizen (Roda JC)

AFC - FC Groningen 0-2
 27' Kostic 0-1
 60' Zeefuik 0-2 

18.45 uur
PSV - Telstar 4-1
 
9' Matusiwa 0-1
 40' Jozefzoon 1-1
 45+3' Locadia 2-1 (pen.)
 74' Locadia 3-1 (pen.) 
 90' Locadia 4-1

20.00 uur
AZ - Sparta Rotterdam 4-1 (na verlenging)
5' Johansson 1-0
8' Voskamp 1-1
 92' Johansson 2-1
 105' Johansson 3-1
 119' Berghuis 4-1 

FC Utrecht - FC Den Bosch 4-1
 15' Toornstra 1-0
 47' Toornstra 2-0 
 54' Markiet 3-0
 69' Van der Maarel 3-1 (ed)
 84' De Ridder 4-1 

HSV Hoek - HBS-Craeyenhout 3-0
 69' Clinkemaillie 1-0 (pen.)
 84' Doesburg 2-0
 90+2' Wilson 3-0

PEC Zwolle - Fortuna Sittard 2-0
 20' Achenteh 1-0
 86' Broerse 2-0 

VV De Zouaven - Noordwijk 0-2
 62' James 0-1
 75' Mertens 0-2 

ASWH - ADO'20 1-0
 17' Van Lare 1-0

20.45 uur
Ajax - FC Volendam 4-2 (na verlenging)
 27' Andersen 1-0
 67' Mühren 1-1
 94' Mühren 1-2
 97' Schöne 2-2 
 112' Hoesen 3-2
 115' Schöne 4-2 

Cel voor dronkaard die Haags justitiepaleis ramde

De man die in mei in beschonken toestand tegen een pilaar van het paleis van justitie in Den Haag reed moet een maand de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

De automobilist botste half mei op het gebouw. Hij was destijds juist op weg naar de politierechter omdat hij zich moest verantwoorden voor een eerder incident waarbij hij dronken achter het stuur was gekropen. Nog voor het middaguur had hij vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de kiezen. Hoewel zijn rijbewijs al was afgepakt, was de man toch weer in de auto gestapt

De brokkenpiloot is in het verleden al vaker veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij is naast zijn veroordeling tot een celstraf ook zijn rijbewijs voor anderhalf jaar kwijt. Daarnaast moet hij zich verplicht laten behandelen aan zijn alcoholprobleem en moet hij zijn beurs trekken om de ontstane schade te vergoeden. De botsing zorgde voor een schadepost van achttienduizend euro.

'Militair gooide granaat in put met stervende mensen'

Een Guatemalaanse oud-militair heeft woensdag in een Amerikaanse rechtbank verklaard dat hij een van zijn superieuren een granaat in een put heeft zien gooien om een einde te maken aan het geschreeuw van stervende slachtoffers van een massamoord door het Guatemalaanse leger in 1982. Ook zou toenmalig tweede luitenant Jorge Sosa met zijn wapen in de put hebben geschoten.

Gilberto Jordan legde zijn getuigenis af in een zaak tegen Sosa waarin aanklagers stellen dat die mede leiding gaf aan de slachtpartij en daarover loog toen hij het Amerikaanse staatsburgerschap aanvroeg. Jordan verklaarde dat hij Sosa bij de put in het dorp Dos Erres zag staan nadat ze de opdracht hadden gekregen er iedereen te vermoorden. Hij zag dat Sosa in de put schoot en er een granaat in gooide terwijl de mensen in de put schreeuwden. Jordan zei dat het schreeuwen daarna stopte.

Als Sosa wordt veroordeeld kan hij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen en zijn Amerikaanse staatsburgerschap kwijtraken.

Op 7 december 1982 vielen militairen het dorp Dos Erres voor zonsopgang aan. Ze waren op zoek naar wapens die guerrillastrijders een paar dagen eerder van het leger hadden gestolen en beschuldigden boeren uit het dorp ervan de rebellen te helpen. Terwijl tientallen soldaten het dorp omsingelden gingen enkele collega's hun gang. Ze verkrachtten en vermoordden vrouwen en meisjes en verjoegen honderden mensen uit het dorp. In de put werden later de overblijfselen van meer dan honderdzestig mannen, vrouwen en kinderen gevonden. Hun schedels waren voor ze in de put werden gegooid met een hamer ingeslagen.

Jordan zei woensdag huilend dat hij een jongetje naar de put bracht dat moest worden gedood en dat Sosa tegen hem zei dat het 'een taak voor een man' was. "De mensen die daar waren (in de put, red.) waren halfdood en schreeuwden", zei Jordan. Hij voegde eraan toe dat de moordpartij de hele dag duurde. "Toen hij de granaat erin gooide hoorde je de mensen die erin lagen niet meer, omdat ze dood waren."

In 1985 vroeg Sosa asiel aan in de Verenigde Staten, omdat de guerrillastrijders achter hem aan zouden zitten. De aanvraag werd niet gehonoreerd en hij ging uiteindelijk naar Canada. Hij ging later toch naar de VS, trouwde met een Amerikaanse en vroeg een verblijfsvergunning aan, die hij in 2007 kreeg. Het openbaar ministerie stelt nu dat Sosa bij de aanvraag heeft gelogen over het feit dat hij een misdrijf heeft begaan.

Van 1960 tot 1996 woedde in Guatemala een burgeroorlog. Bijna tweehonderdvijftigduizend mensen, in meerderheid Maya-indianen, kwamen om het leven en hele dorpen werden uitgeroeid. De afgelopen jaren werden enkele oud-militairen tot gevangenisstraffen veroordeeld voor hun aandeel in de massamoord.

Sojoez op weg naar ISS

Vanaf de Kazachse steppen is woensdag een Sojoez-capsule met aan boord twee Russen en een Amerikaan gelanceerd. Rond 23.00 uur Nederlandse tijd begonnen zij aan hun reis naar het Internationaal ruimtestation (ISS). Astronaut Michael Hopkins en kosmonauten Oleg Kotov en Sergej Rianzanskij vertrokken vanaf het kosmodroom in Baikonoer.

Donderdag zal het drietal bij het ISS aankomen, waar ze worden verwelkomd door Fiodor Joertsjichin van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, zijn Amerikaanse collega Karen Nyberg van NASA en Luca Parmitano van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Hopkins, Kotov en Rianzanskij blijven tot half maart in het ISS. Joertsjichin, Nyberg en Parmitano vertrekken op 11 november, waarna Kotov de leiding over het ruimtestation overneemt.

'Michael Jacksons dood eigen schuld'

Michael Jackson overleed door verkeerde keuzes die hij zelf had gemaakt. Dat stelde de advocaat van AEG woensdag in zijn slotpleidooi. De concertpromotor wordt door de moeder van de King of Pop aangeklaagd wegens nalatigheid bij het in dienst nemen van zijn lijfarts Conrad Murray. Die diende de zanger in 2009 een fatale dosis verdovingsmiddelen toe.

Feitelijk draait de zaak om de vraag wie Conrad Murray inhuurde. AEG, betrokken bij de concertreeks This Is It waar Michael Jackson zich voor zijn dood op voorbereidde, ontkent Murray te hebben ingehuurd. Het popicoon zou dat zelf hebben gedaan. "Je kunt niet iemand anders de schuld geven voor zijn verkeerde keuzes. Hij was een volwassen man", zei de advocaat van de concertpromotor.

Brian Panish, de raadsman van Jacksons moeder Katherine, hield dinsdag al zijn wat merkwaardige slotpleidooi. Hij zette zijn woorden namelijk kracht bij met een mierzoete videomontage van de carrière en het privéleven van de zanger, gelardeerd met Jackson-ballads. Dat werd sommige fans net iets teveel, en die renden dan ook huilend naar buiten. De advocaat eist 290 miljoen dollar van AEG voor Jacksons drie kinderen en zijn moeder.


Slotpleidooien zaak Michael Jackson, reportage van CNN

'Angstcultuur bij de politie'

Binnen de politie is een angstcultuur ontstaan. Agenten zouden misstanden niet meer naar buiten durven brengen omdat collega's die zich wel openlijk uitspreken worden aangepakt. Dat stellen de vakbonden voor het politiepersoneel NPB, VMHP, ANPV en ACP woensdag in een verklaring.

De politiebonden zeggen het opvallend te vinden dat er steeds meer disciplinaire onderzoeken naar agenten worden ingesteld. Ook horen ze vaker van leden dat ze niet meer over knelpunten mogen praten met vakbonden en medezeggenschap.

Bonden moeten misstanden daardoor pas via de media vernemen. Ze noemen als voorbeeld het opgelopen letsel van politiestudenten tijdens trainingen, dat eerder deze maand naar buiten kwam. Leerlingen zouden door een professionele kickbokser mishandeld zijn in een donkere kamer. Drie studenten raakten gewond.

De vakorganisaties wilden eigenlijk niet naar buiten treden 'over dit gevoelige onderwerp', zo staat in de verklaring. Een intern schrijven van korpschef van de nationale politie Gerard Bouman bracht daar echter verandering in. Hij schrijft daarin dat er een grens zit aan het delen van informatie met bonden. Daarmee versterkt hij de angstcultuur, aldus de bonden.

"In plaats van stil te staan bij de vraag waarom leden blijkbaar zo ver gaan dat ze informatie delen, worden collega's die uiteindelijk de stap zetten, afgeschrikt. De politiebonden vinden dat Bouman hiermee kiest voor de eenvoudigste weg, namelijk die van afrekenen", zo staat in de verklaring.

FOK!auto: een paarsgepunte Kever

Vandaag nemen we jullie mee naar een van de bekendste auto's ter wereld: de Volkswagen Kever. Deze auto is maar liefst 65(!) jaar geproduceerd. In die jaren zijn er meer dan 20 miljoen exemplaren aan de man gebracht.

Hitlers speeltje
De VW Kever is niet echt onder een gelukkig gesternte geboren. Niemand minder dan Adolf Hitler himself gaf Ferdinand Porsche de opdracht de opdracht een auto voor het volk te maken. Porsche gaf de job echter uit handen aan een jood, zo bleek later. Velen claimen de auto te hebben ontworpen, en tot op heden blijft onduidelijk wie de bedenker is van de Kever.

Diverse namen
In 1937 verschenen de eerste prototypes van de Typ 1. Deze hadden echter geen achterruit, maar na klachten werd de auto voorzien van twee kleine achterruitjes. Omdat de achterkant van de auto zo wel leek op een bril, kreeg dit model in ons land de naam 'Brilkever'. Tot 1967 gingen de guitige autootjes als Typ 1, 1200 en 1300 door het leven. Pas hierna besloot VW de bijnaam Kever ook zelf aan hun creatie te geven.

brilDe brilkever (foto: Wikipedia-user Spurzem)

Jaren na WOII
Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef de Kever populair. De fabriek kwam in Britse handen en werd omgedoopt tot Wolfsburg Motor Works. De speciaal voor de fabriek gebouwde stad Stadt des KdF-Wagens ging Wolfsburg heten. Niet veel later ging de fabriek Volkswagen heten. Hoewel de eerste exemplaren na de oorlog aan nutsbedrijven werden verkocht, begon men al snel met de export. Nederland was een van de eerste exportlanden, met dank aan Pon. Andere belangrijke exportlanden waren Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Veranderingen
Ook de Kever ontkwam niet aan de nodige facelifts. Zo besloot men in de fifties de achterruit de helft groter te maken. Hierdoor werd het zich achteruit aanzienlijk verbeterd. Kevers van dit model worden liefkozend 'Ovaaltje' genoemd. Uiteindelijk werd de auto zo vaak verbouwd, dat de modellen uit 1949 en 1970 slechts één ding gemeen hadden: de rubber afdichtstrip van de motorklep.

ovaaltjeHet ovaaltje (foto: Wikipedia-user Mo)

Een wereldrecord
Al in 1972 passeerde de Kever de T-Ford als meest geproduceerde auto aller tijden. Speciaal voor deze gelegenheid verscheen een actiemodel: de Weltmeister. Dit model is voorzien van een motor van 1300 cc, Weltmeistervelgen, achteruitrijlichten, achterruitverwarming en speciale bekleding. Van dit model zijn er tussen de vijf- en zesduizend stuks gemaakt.

Het doek valt
Hoewel in 1978 de productie in Duitsland al was gestopt, ging deze in Mexico nog even door. Daar rolde op 30 juli 2003 pas het laatste exemplaar van de band. Met maar liefst 21.529.464 geproduceerde aantallen is de VW Kever de succesvolste auto aller tijden.

kever paarsEen paarsgepunte Kever. Gewoon omdat het kan...

De Kever als filmster
Echt legendarisch werd de Kever als filmster. Als Herbie schitterde deze auto vijfmaal op het witte doek. De witte kever met startnummer 53 leidt zijn eigen leven en kan zelfs alleen rijden. Als je nog nooit een Herbie-film hebt gezien, stap dan naar de betere videoboer.

De Kever als Herbie

Hypotheekrente-winst banken omlaag

Banken schroeven langzaam hun winstmarge op de hypotheekrente terug. Ging in januari nog 1,06 procentpunt van de hypotheekrente naar de banken, in juli is dit gedaald naar 0,67 procentpunt. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van berekeningen door de Universiteit van Amsterdam.

De hypotheekrente op de populaire rentevaste periode van tien jaar is in dezelfde periode gedaald van gemiddeld 4,65 naar 4,3 procent. Banken en andere hypotheekverstrekkers verlaagden de consumententarieven. Zij berekenen de hogere rente die ze betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten, aldus de belangenvereniging van huizenbezitters.

Het hypotheekrentetarief van ING is vanaf mei op gelijke hoogte gekomen met dat van marktleider Rabobank. De VEH schrijft dit toe aan het opheffen van het prijsleiderschapsverbod voor ING in november.

Voor ABN AMRO geldt een dergelijk verbod nog wel. Deze bank volgt de rentetarieven van ING nu op de voet. SNS Reaal liet eerder al weten de tarieven dit najaar te verlagen om zo het marktaandeel te vergroten. Dit kan volgens VEH winst opleveren voor de consument.

De rentetarieven in Nederland liggen nog altijd een stuk hoger dan in België en Duitsland. In die landen betalen huizenkopers gemiddeld een procentpunt minder hypotheekrente bij een rentevaste periode van tien jaar. Wel wordt in Duitsland slechts tot 75 procent van de woningwaarde gefinancierd door banken.

26 kandidaten burgemeester Utrecht

Op de vacature van burgemeester van Utrecht hebben 26 kandidaten gereageerd. Onder de kandidaten zijn twintig mannen en zes vrouwen, zo laat de Utrechtse commissaris van de koning Willibrord van Beek (VVD) woensdag weten. De aanmeldingstermijn verliep zondag.

Onder de sollicitanten bevinden zich acht kandidaten die eerder burgemeester waren of nog zijn. Zes kandidaten hebben een andere bestuurlijke achtergrond. Het gaat om zeven PvdA'ers, vier VVD'ers, drie kandidaten zijn lid van het CDA en een van GroenLinks. Vijf kandidaten zijn partijloos en van de zes overige is de politieke achtergrond niet bekend.

De provincie noemt geen namen, maar van enkele kandidaten is bekend dat ze hebben gesolliciteerd naar de functie. Zo hebben onder meer zanger en presentator Henk Westbroek, oud-PVV'er Jhim van Bemmel en de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld gereageerd.

Andere veelgenoemde namen zijn onder anderen voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Jan van Zanen, de huidige burgemeester van Amstelveen. De VVD'er was eerder wethouder in Utrecht.

De huidige burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) vertrekt eind dit jaar na zes jaar burgemeesterschap bij de gemeente. Utrecht wil dat zijn opvolger begin januari aan de slag gaat.

Concerten Elton John mogelijk verboden in Rusland

Er is een kans dat de geplande concerten van Elton John in Moskou en Kazan verboden gaan worden door de autoriteiten.  Een groepje conservatieve moedertjes hebben Poetin een brief gestuurd om dit te bewerkstelligen. De homoseksuele artiest zou een slechte invloed op de Russische jeugd hebben.

De bezorgde ouders zijn van mening dat met deze concerten de wet geschonden wordt. In augustus stelde de Doema een verbod op homoseksuele propaganda in. Indien de regering op dit verzoek ingaat zou het zomaar kunnen gebeuren dat er meer concerten in de toekomst afgelast gaan worden.

In het westen is er veel verontwaardiging ontstaan over de omstreden wet. In Rusland zijn al minderjarige homo’s mishandeld vanwege hun geaardheid. De politie lijkt hier weinig tot niets aan te doen.

De optredens van Elton John staan gepland voor 6 en 7 december.

Kittel wint Omloop van het Houtland

Marcel Kittel is de winnaar geworden van de 69e editie van de Omloop van het Houtland Lichtervelde. De Duitse sprinter was de beste in een massasprint.

Dankzij zijn ploeg Argos-Shimano, met onder andere Tom Veelers en Roy Curvers, zat Kittel in een ideale positie toen hij op 200 meter voor de streep de sprint aanging. Daarin bleek Kittel, die ook vorig jaar deze wedstrijd won, een klasse apart. D Fransman Nacer Bouhanni eindigde als tweede, de Belg Jens Debusschere werd derde. Kenny van Hummel was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Al-Shabab: buitenlanders Kenia legitiem doelwit

De buitenlanders die zaterdag in het winkelcentrum in Nairobi zaten toen het werd aangevallen door islamitische extremisten waren een 'legitiem doelwit'. Dat heeft de Somalische terreurbeweging Al-Shabab, die achter de aanval zit, woensdag gezegd.

Al-Shabab bevestigde dat haar strijders moslims van niet-moslims scheidden voordat ze het vuur openden. Ooggetuigen hadden eerder al gezegd dat moslims een vrijgeleide kregen terwijl niet-moslims doelwit van de terroristen werden.

In een e-mail aan persbureau AP zei Al-Shabab woensdag dat haar strijders de mensen in het winkelcentrum 'grondig hebben doorgelicht' om ervoor te zorgen dat er geen moslims onder de slachtoffers zouden zijn. Getuigen zeiden eerder deze week dat mensen die zeiden moslims te zijn een koranvers moesten opzeggen om hun geloofsovertuiging te bewijzen.

Niet alle moslims werden gespaard, ondanks het selectieproces, zei ooggetuige Louis Bawa. Zijn vrouw Zahira en dochter Jennah kwamen om. "Zahira en Jennah waren moslims, maar deze beesten schoten hen neer net als alle anderen", aldus Bawa.

De aanval op het Westgate-winkelcentrum kostte volgens de autoriteiten aan 67 mensen het leven. Ook kwamen vijf extremisten om. Al-Shabab zei eerder woensdag dat de lichamen van 137 gijzelaars onder het puin liggen.

Aliens geland in India

Niet de VS, niet Rusland, en ook niet China heeft de eer de eerste buitenaardse bezoekers te mogen verwelkomen. Nee, de eerste aliens hebben de afgelopen twee maanden voet aan onze planeet gezet in India. Helaas valt er geen fatsoenlijk gesprek mee te voeren.

De Indiase deelstaat Kerala is tussen 25 juli en 23 september geteisterd door vreemde, roodgekleurde regen. Onderzoeker Godfrey Louis heeft de rode deeltjes uit de regen onderzocht, met de verwachting dat deze stofdeeltjes waren. Niets blijkt echter minder waar.

"Stofdeeltjes hebben niet een dergelijke, onregelmatige vorm", verklaart hij. "Ook zijn ze niet transparant als deze deeltjes." De deeltjes bleken echter in leven, en vertoonden veel overeenkomsten met bloedcellen. Maar het bleken ook geen bloedcellen.

In een laboratorium in Sri Lanka deed men nog een vreemde ontdekking. Hoewel de cellen in staat waren zichzelf te vermeerderen, werden er geen dna-sporen aangetroffen. Zelfs onder zeer hoge temperaturen, waar ieder levend wezen alleen het loodje zou hebben gelegd, bleven de cellen repliceren.

De meest plausibele en zelfs enige logische verklaring is, dat de cellen afkomstig zijn van een ander hemellichaam. Louis is ervan overtuigd dat de deeltjes komen van een meteoriet, die even voor de rode regen boven Kerala is ontploft.

Alien rain'Take me to your leader' (klik op de aliens voor een filmpje!)

Antifascisten slaags met politie in Athene

Griekse antifascisten die woensdag demonstreerden uit protest tegen de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas zijn in Athene slaags geraakt met de politie. Ongeveer dertig betogers gooiden brandbommen, stenen en flessen naar de oproerpolitie. Die reageerde door traangas en schokgranaten op de demonstranten af te vuren.

De verdachte van de moord is naar eigen zeggen betrokken bij de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

Woensdagmiddag was er een betoging en een concert op het Syntagmaplein in Athene. In de avond kwamen duizenden betogers naar hetzelfde plein voor een protestmars. De demonstranten trokken op naar het hoofdkantoor van Gouden Dageraad, drie kilometer verderop. Ze schreeuwden 'Pavlos leeft, verpulver de nazi's!'.

De verdachte van de moord zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Gouden Dageraad heeft meermaals gezegd niets te maken te hebben met de dood van Fyssas.

'Zevenduizend Oad-reizigers gestrand'

Zevenduizend reizigers zitten momenteel vast in het buitenland door het faillissement van reisorganisatie Oad. Dat meldt de NOS woensdag.

Hoe de Nederlanders uiteindelijk naar huis komen is nog niet duidelijk. Officieel mag Oad niemand meer vervoeren. Het bedrijf was woensdagavond niet meer bereikbaar voor commentaar.

Oad liet eerder woensdag weten de gevolgen voor de reizigers die bij de organisatie hebben geboekt met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) af te stemmen. Bekeken wordt of zij hun geld terug kunnen krijgen.

Het grootste touringcarbedrijf van Nederland werd woensdagmiddag failliet verklaard. Betalingsproblemen zouden de oorzaak zijn van het faillissement. Volgens RTV Oost worden nog gesprekken gevoerd over een doorstart.

Franse behandeling Roma weer onder vuur

De manier waarop Frankrijk duizenden Roma behandelt die naar Oost-Europa worden uitgezet is woensdag opnieuw onder vuur komen te liggen toen de Franse minister van binnenlandse zaken zei dat de migranten 'de plicht hebben naar hun vaderland terug te keren'. De Europese Commissie en mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitten woensdag hun verontwaardiging over de uitlatingen.

Amnesty zei dat tussen januari en augustus van dit jaar meer dan tienduizend Roma, ook aangeduid als zigeuners, hun kampen zijn uitgezet. Ze werden daardoor gedwongen terug te keren naar Roemenië en Bulgarije, ondanks het feit dat burgers van de Europese Unie zich vrij tussen lidstaten mogen bewegen.

Veel Roma wonen in Frankrijk in kampen, vaak zonder stromend water en elektriciteit. Omdat ze geen reguliere verblijfsvergunning hebben, is het vaak moeilijk om hun kinderen op een school te krijgen, om voor sociale huurwoningen in aanmerking te komen, om gezondheidszorg te krijgen en om een vaste baan te vinden. Volgens Amnesty verergeren deze problemen met elke gedwongen evacuatie en worden de Roma steeds verder richting de rafelranden van de maatschappij geduwd.

Roma kwamen vanaf de veertiende eeuw vanuit India naar Europa. Momenteel wonen er ongeveer acht miljoen in Europa, van wie verreweg de meesten in Roemenië. Vanwege discriminatie en slechte vooruitzichten vertrekken veel van hen naar West-Europa. In Frankrijk wonen ongeveer twintigduizend Roma, een aantal dat al jaren stabiel is. Veel Fransen geven Roma de schuld van kruimeldiefstal en de toename van bedelaars op straat.

Minister van binnenlandse zaken Manuel Valls zei in aanvulling op zijn uitlating dat de Roma gefaald hebben te integreren en dat Frankrijk niet verantwoordelijk voor hen is. "We hebben niet de plicht om deze groepen te verwelkomen, dat moeten we duidelijk en rustig zeggen. Het gaat niet om het stigmatiseren van een bevolkingsgroep, maar om de waarheid onder ogen te komen." Valls zegt daar in feite mee dat Roma de plicht hebben in misère te leven, aldus Amnesty.

EU-commissaris voor justitie Viviane Reding beschuldigde de Franse regering er woensdag van Roemenië en Bulgarije te misbruiken voor haar binnenlandse politiek. Immigratie is een gevoelige kwestie in de aanloop naar de Franse gemeenteverkiezingen die binnenkort worden gehouden. Reding beschuldigde de regering ervan de spanningen rondom de Roma te gebruiken om de aandacht af te leiden van economische problemen. "Er hangen verkiezingen in de lucht in Frankrijk", zei Reding. "Altijd wanneer ze niet over belangrijke dingen zoals begrotingen of schulden willen praten, vinden ze de Roma."

Vader Lindsay Lohan trekt boetekleed aan

Michael Lohan voelt zich schuldig aan de problemen van zijn dochter. Linsday Lohan belandde meerdere keren in de cel en afkickkliniek. Dat is het resultaat van de nare scheiding tussen Michael en Lindsays moeder Dina, denkt eerstgenoemde.

"Ik denk dat Lindsay door de scheiding van mij en Dina en wat er allemaal gebeurde, in een verschrikkelijke situatie is gedreven", legt Linsdays vader uit aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

SGP bezorgd om koopkracht gezinnen

De SGP wil dat het kabinet meer oog heeft voor de positie van gezinnen. Tijdens de algemene beschouwingen hamerde fractievoorzitter Kees van der Staaij op de koopkracht van gezinnen met een kostwinner, die volgens hem onevenredig onder druk staat.

Eerder waarschuwde Van der Staaij al dat de SGP tegen het belastingplan gaat stemmen als het kabinet gezinnen niet meer tegemoetkomt. "Tegen deze plannen van het kabinet kan de SGP geen ja zeggen", zei de SGP-voorman woensdag. "Dit moet echt anders."

Van der Staaij hekelde het snijden in de kinderbijslag. "Gezinnen die het al zwaar hebben krijgen het nog meer voor hun kiezen."

Ook de mantelzorgers moeten wat hem betreft meer ondersteund worden. En er moet ook meer geld naar Defensie, zodat de kazernes in Ermelo en Assen open kunnen blijven.

Krol vindt kabinetsbeleid schaamteloos

50Plus-leider Henk Krol vindt dat het kabinet 'schaamteloos' met ouderen omgaat. "De koopkracht van deze groep staat onevenredig onder druk", zei Krol woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Een spaarzaam leven wordt niet beloond maar belast", meent Krol. "De rek is er echt uit bij ouderen, verder korten kan niet." De 50Plus-voorman vindt dat de overheid zich niet betrouwbaar toont en de lasten niet eerlijk verdeeld.

Krol vindt dat het kabinet de begrotingsteugels moet laten vieren. Het kabinet moet minder 'krampachtig' omgaan met het begrotingstekort. "Wij zijn ervan overtuigd dat de economische crisis langer duurt door bezuinigingen van het kabinet."

De door premier Mark Rutte (VVD) bepleitte participatiemaatschappij is volgens Krol een containerbegrip en een voorbeeld van 'afgedwongen solidariteit'. Hij hekelt de bezuinigingen op de zorg, waardoor mantelzorgers nog meer belast worden.

[Upd] Zware knieblessure Van Ginkel

Marco van Ginkel heeft dinsdag waarschijnlijk een zware knieblessure opgelopen. De Nederlandse middenvelder van Chelsea viel in de derde ronde van de League Cup tegen Swindon Town al na negen minuten uit. Onderzoek moet uitwijzen hoe lang hij uit de roulatie is.

Van Ginkel, die afgelopen zomer Vitesse verruilde voor Chelsea, zakte vroeg in de wedstrijd na een onschuldig duel door zijn knie. Hij kwam na behandeling nog wel even terug in het veld, maar moest amper een minuut later toch worden vervangen.

Chelsea verwacht Van Ginkel lang kwijt te zijn. "Het is te vroeg om conclusies te trekken, maar het ziet er niet goed uit voor Marco", liet assistent-trainer Steve Holland na afloop van de wedstrijd weten. "Maar we zullen eerst de resultaten van de scan van woensdag afwachten."

De bekerwedstrijd tegen Swindon werd door Chelsea met 2-0 gewonnen. Fernando Torres en Ramires maakten de goals.

Update 20.35 uur

Na een MRI-scan is duidelijk geworden dat Van Ginkel zijn voorste kruisband afgescheurd heeft. Binnen enkele dagen wordt hij aan zijn knie geopereerd. Door de zware knieblessure komt de WK-deelname van Van Ginkel serieus in gevaar. Voor een volledig herstel van een dergelijke blessure staat normaal gesproken negen maanden.

90s week: Sap de Aardwortel

Sap de Aardwortel was een van de figuren van "amusementspark" het Land van Ooit en was van 1997 tot 2001 te zien bij het kinderprogramma Kinderen zijn de Baas! Hoewel eigenlijk alle karakters uit de show het bloed onder onze nagels vandaan haalde was Sap nog wel het ergste. Met name door dat irritante gegiechel na elke zin die ze zei. Intussen is het Land van Ooit al 6 jaar failliet maar ik geloof niet dat we daar wakker van liggen. Sommige dingen uit de 90s missen we niet zo héél erg.

Badr Hari bedreigde showbizzers

Badr Hari heeft Leco van Zadelhoff en Albert Verlinde bedreigd. De telefoongesprekken die de kickbokser vanuit de gevangenis voerde met zijn vriendin Estelle Cruijff werden afgetapt. Daarin zei hij enkele vervelende dingen over de visagist en de showbizzdeskundige, meldde RTL Boulevard woensdagavond.

Van Zadelhoff grapte tegen Cruijff over haar uiterlijk dat ze beter naar een plastisch chirurg dan naar de kapper kon gaan. Toen ze dit aan Hari vertelde zei hij dat de visagist moet 'oppassen met die opmerkingen, omdat hij anders op de intensive care komt te liggen'.

Verlinde 'hoeft niet te weten wat hij gezegd heeft', maar 'schrikt er best van'. "Ik vind het moeilijk", zei hij in RTL Boulevard. "Want ik heb natuurlijk de afgelopen maanden hiermee rondgelopen, ik heb het niet naar buiten gebracht."

Ook John van den Heuvel kon rekenen op de nodige bedreigingen aan zijn adres. "Ik heb mijn journalistieke werk gedaan en dat was voor hem niet erg prettig", reageerde de misdaadjournalist. "Maar als je rechtstreeks bedreigingen gaat uiten, dan sla je door."

Het politiedossier met daarin de afgetapte gesprekken van Hari is in handen gekomen van Brandpunt Reporter. Het onderzoek naar betrokkenheid van de kickbokser bij de mishandeling van Koen Everink komt donderdag aan bod in het televisieprogramma.

'F1 2014 doet aan 60 FPS'

Alle toekomstige F1-games op Xbox One en PlayStation 4 zullen draaien op 60 frames per seconde. Verder zou de volgende F1-game verbeterde physics ten opzichte van current-gen games moeten hebben, zo liet Codemasters communications manager Andy Gray weten.

Volgens Gray kan Codemasters dit op de huidige generatie consoles niet voor elkaar krijgen: “[We] hit the peak of where we can go with the current-gen stuff, not only in terms of visuals but obviously physics and everything."

“Having more power, as you say, enables us to do a lot more. Automatically the skip up to 60 frames per second, for example, on next-gen will enable the handling to move on leaps and bounds, because the more frames you have, the more the contact points there are essentially.”

De volgende generatie consoles zullen veel betere physics ondersteunen dan de huidige generatie: “We’re talking to a couple of teams about sharing their kind of physics data, in terms of the way the car actually handles in their simulators, and we can more or less port that over to consoles, which wouldn’t be possible with current-gen."

“Next-gen it becomes more possible, not to the extent that the F1 guys do because they have individual, massive gaming PCs for each tyre, one [PC] for just the air, the way the wind flow works. They have like, 10 PCs per simulator whereas we have one console. But, the more power we have the more we can simulate what it is actually like.”

Hoewel er officieel nog geen next-gen F1-game aangekondigd is, kunnen we er zo te horen op vertrouwen dat F1 2014 uit zal komen voor Xbox One en PlayStation 4.

F1 2013 komt uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360 op 4 oktober.

F1 2013 - Classic

South Park krijgt releasedatum

South Park: The Stick of Truth heeft een releasedatum gekregen. Verder heeft Ubisoft een 'Grand Wizard'-editie van het spel aangekondigd.

De uitgebreide 'Grand Wizard'-editie bevat een Grand Wizard Kidrobot Cartman figuur, Kingdom of South Park-kaart en The Stick of Truth Ultimate Fellowship Pack, dat kostuums met speciale krachten voor je characters bevat. Oh, en deze editie bevat uiteraard ook het spel.

De officiële omschrijving van de uitgebreide editie: “Suit up as the Necromancer Sorcerer to increase your fire damage, earn extra gold by equipping the Rogue Assassin outfit, deal extra weapon damage with the Ranger Elf costume, or raise your defense with the Holy Defender outfit,”

De game komt in Noord-Amerika op 10 december uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. In Europa zal dit op 13 december zijn. De releasedatum voor pc zal later bekend worden gemaakt.

South Park Grand Wizard Edition

'Aandacht voor kwaliteit JSF onvoldoende'

De inspecteur-generaal van het Pentagon vindt dat er onvoldoende aandacht is voor de kwaliteit van het ontwerp en de productie van het gevechtsvliegtuig JSF. Dat staat in een nog te publiceren rapport waarvan een samenvatting is ingezien door het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

In het rapport staan volgens Bloomberg honderden tekortkomingen en maatregelen die nog nodig zijn om het toestel te verbeteren. De inspecteur-generaal spreekt van "inefficiënt management" van het miljardenprogramma door het Pentagon.

De JSF, oftewel Joint Strike Fighter of F-35, is het toestel dat in Nederland de verouderde F-16 moet gaan vervangen.

Tiny Brains wordt PS4 launchtitel

Het co-op actie puzzelspel Tiny Brains is een PlayStation 4 launchtitel, zo bevestigt uitgever 505 Games. De game zal gelijktijdig ook uitkomen op pc en PlayStation 3.

Tiny Brains is het eerste spel van indie ontwikkelaar Spearhead Games uit Montreal. Het team bestaat uit ex-werknemers van Ubisoft en EA, dat heeft gewerkt aan Assassin's Creed 3 en Dead Space 3.

Het spel is een co-op spel waar puzzelen een grote rol speelt. Er zijn vier verschillende diertjes met elk hun eigen superkracht. Alleen door goed samen te werken kunnen de puzzel opgelost worden.

De game komt op 29 november uit in Europa en op 15 november in Noord-Amerika. Verder komt het spel op dezelfde dagen uit op pc en PlayStation 3.

'Micro-transacties in GTA Online'

GTA Online bevat micro-transacties volgens bronnen die de modus al gespeeld hebben. Er zullen verschillende pakketten aan ingame geld gekocht kunnen worden. Verder is er meer bekend over de ingame prijzen van vastgoed en voertuigen.

Gisteren werden vier GTA Online valutakaarten gespot in de code van de website van Rockstar, maar officieel moeten ze nog aangekondigd worden. Het zou gaan om de volgende mogelijkheden:

  • $100,000 - Red Shark Cash Card - £1.99
  • $200,000 - Tiger Shark Cash Card - £3.49
  • $500,000 - Bull Shark Cash Card - £6.99
  • $1,250,000 - Great White Shark Cash Card - £13.49

Deze details zijn afkomstig van een bron die al toegang heeft tot deze multiplayer modus van GTA V. De prijzen en inhoud zijn nog niet officieel bevestigd, dus ze zouden nog kunnen veranderen.

Hoewel de bovenstaande bedragen vrij laag lijken, valt dit wel mee. De ingame prijzen tussen GTA V en GTA Online verschillen namelijk behoorlijk.

Een auto die $1.000.000 kost in GTA V, zal waarschijnlijk maar $150.000 kosten in de online tegenhanger. Ook vastgoed is veel goedkoper, het duurste pand dat te koop is kost $400.000.

Overigens is het niet mogelijk om meer dan één gebouw tegelijk te bezitten. Als je een duurder huis koopt, krijg je het geld van je oorspronkelijke huis terug, dus het geïnvesteerde geld ben je niet kwijt.

Spelers kunnen ook niet meteen alles kopen. De meeste wapens en vastgoed zijn pas te koop op een hoger level. Het ingame geld zal dan ook niet meteen voor verstoorde verhoudingen online zorgen.

GTA Online zal op 1 oktober speelbaar zijn voor alle GTA V-bezitters.

GTA V

Valve maakt stoommachines

Na een lange reeks van geruchten is het er dan eindelijk uit: de Steam Machine. Of beter gezegd, de Steam Machines! Er komen namelijk verschillende Steam Machines uit, van verschillende fabrikanten. De allereerste Steam Machine wordt echter een stukje hardware van Valve zelf.

De Steam Machine is de officiële versie van de in eerdere geruchten genoemde 'Steam Box', een console van Valve die op Linux draait. De Steam Machine(s) gaat op het maandag aangekondigde SteamOS draaien, en komen in 2014 beschikbaar.

Nog dit jaar gaat Valve namelijk aan 300 gelukkige Steam-gebruikers een prototype uitdelen waar zij vervolgens het doosje met SteamOS erop geïnstalleerd kunnen testen. Hiermee wil Valve verscheidene hardware-configuraties gaan kiezen die de fabrikanten vervolgens gaan gebruiken om Steam Machines te bouwen.

Echter ben je niet verplicht om een kant-en-klare Steam Machine te kopen. Eenieder die wil kan ook zijn eigen pc bouwen en hier gratis SteamOS voor downloaden en installeren. Daarnaast belooft Valve dat iedereen volledige toegang heeft tot SteamOS/de Steam Machines. Het is niet nodig om de console te hacken of te rooten, want je kan gewoon je eigen software installeren. Kortom, de gebruiker heeft alle vrijheid.

Als je eens kans wil maken om één van de 300 prototypes te winnen, neem dan hier een kijkje.

[WK] Berusting bij Terpstra en Westra na bijrol op tijdrit

Niki Terpstra en Lieuwe Westra speelden woensdag geen rol van betekenis bij het WK tijdrijden. Beide Nederlanders werden dan ook niet heel enthousiast van hun noteringen. Terpstra werd 25e en Westra moest genoegen nemen met plek 27.

Westra hield gemengde gevoelens over. "Het ging niet eens heel slecht, maar het ging gewoon niet hard genoeg. Van tevoren hoopt ik op een top-10 plek en dat zat er gewoon niet in", aldus Westra. "Als je niet harder kunt, dan is dat zo. Daar heb ik vrede mee. In zo'n tijdrit moet alles meezitten. Dat kleine stukje extra zat er vandaag niet in. De supervorm ontbreekt gewoon."

Terpstra vond zijn tijdrit wel 'oké' gaan, maar al na zeven kilometer viel zijn oortje uit, waardoor hij geen koersinformatie doorkreeg. "Dat was wel shit, zeg. Ik heb geen idee welke tijd ik heb gereden. Dat is wel balen, want zondag kom je erachter hoe belangrijk koersinformatie is. Daardoor wonnen wij de ploegentijdrit. Maar het was niet anders."

Atleet wil met neppenis dopingtest manipuleren

De atleet Devis Licciardi lijkt een schorsing van twee jaar boven het hoofd te hangen. De 27-jarige Italiaan probeerde na afloop van een wedstrijd in Molfetta de dopingcontroleurs te misleiden door een neppenis te gebruiken en zo een mogelijke positieve test te voorkomen.

Licciardi is de laatste tijd geen hoogvlieger, maar deed toch gewoon mee aan een wedstrijd over tien kilometer. Na afloop werd hij opgeroepen voor een dopingtest, maar voor het zover was stopte hij een met urine gevulde neppenis in zijn onderbroek. De Italiaan vroeg de controleurs of hij even alleen mocht zijn, maar deze roken onraad en ontmaskerden het bedrog van de atleet. Licciardi zal zich morgen al voor de antidopingraad moeten verantwoorden.

Pre order-DLC Thief bekendgemaakt

Square Enix heeft de pre order-bonus voor Thief bekendgemaakt. Bij het bestellen van de game voor release krijg je de exclusieve Bank Heist-missie. Bank Heist is een eerbetoon aan een missie in Thief 2: the Metal Age, die zich eveneens in een bank afspeelt.

Thief verschijnt in februari volgend jaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. De uitgever heeft ook een trailer van de missie vrijgegeven:

Injustice: Gods Among Us naar PlayStation Vita

Op het USK, een Duits classificatiesysteem voor games, verscheen onlangs een rating voor Injustice: Gods Among Us. De vechtgame verscheen eerder dit jaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U, maar zou binnenkort de overstap maken naar PlayStation Vita. 

Ontwikkelaar NetherRealm Studios heeft al wat ervaring met de handheld: vorig jaar verscheen de Mortal Kombat-reboot ook voor PlayStation Vita. Officieel is er nog niets bevestigd.

Injustice: Gods Among Us preview (Foto: Warner)

Buma: cruciale fase breekt aan

Voor het kabinet breekt een belangrijke fase aan: premier Mark Rutte (VVD) moet kiezen of hij doorgaat op de ingeslagen weg of het roer omgooit en de belastingen verlaagt. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen. "Dit beleid loopt vast. De weg loopt dood. Het moet dus anders."

Het kabinet heeft het CDA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer en Buma legt de bal nadrukkelijk bij Rutte neer. "De minister-president is aangeland bij een tweesprong", zei hij. Waar Rutte voor kiest, is de 'bepalende keuze in dit debat'. "Dat is de keuze voor 2014", zei Buma. "Het antwoord is aan de premier."

Buma legde opnieuw zijn verlanglijstje op tafel: de belastingen moeten omlaag en het kabinet moet ophouden met nivelleren. Zo hekelde hij de hoge belastingdruk die het gevolg is van het kabinetsbeleid. Bepaalde inkomens gaan hierdoor meer belasting betalen dan in Cuba, het 'laatste communistische paradijs op het westelijk halfrond'.

De regering zou daarom een bijsluiter bij de loonstrookjes voor volgend jaar moeten doen met de tekst 'Let op: geld verdienen kost geld', zei Buma. Ook hekelde hij de bezuinigingen op infrastructuur, wat juist banen kost. Volgens de CDA'er zijn al deze 'rare keuzes' het gevolg van de 'uitruilformatie'. Het gevolg is dat de coalitie een 'duur feestje' viert op kosten van 'gewone gezinnen, families en ondernemers'.

Buma reageerde eerder op de dag geïrriteerd op PvdA-leider Diederik Samsom, omdat die naar zijn zin onvoldoende inging op voorstellen van het CDA. "U zoekt het maar uit", zei de CDA'er. Tijdens het betoog van Buma zocht Samsom nadrukkelijk toenadering. Hij liet weten dat hij bereid is om nog eens te 'kijken' naar die 'vermaledijde accijnsverhoging'. Hierop reageerde Buma echter lauwtjes.

Daarop probeerde fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) het ook, met meer succes. Hij vroeg of er bij het CDA ruimte is om te praten over een pakket dat leidt tot lage lasten en werkgelegenheid. "Natuurlijk wil ik daarover spreken", antwoordde Buma. Maar hij blijft bij zijn eis dat het kabinet het roer omgooit.

Zijlstra kondigde daarop aan dat zij binnenkort een kopje koffie moeten gaan drinken. "Een aantal deuren zijn al dicht. Misschien zijn andere deuren nog open", luidde het cryptische antwoord van Buma.

3d-printfabriek opent deuren in Eindhoven

In Eindhoven opent op 24 oktober het bedrijf Additive Industries haar deuren. Naar eigen zeggen is dit de eerste 3d-printfabriek in Nederland. Het bedrijf wil in een hal met twee grote 3d-printers onder andere machineonderdelen gaan printen.

De start-up vestigt zich in een voormalige bedrijfshal van Philips. Acht bedrijven hebben door investeringen de komst van de 3d-printfabriek mogelijk gemaakt. De investeerders hopen door hun steun aan Additive Industries zelf ook het 3d-printproces onder de knie te krijgen. Bedrijven als Philips Healthcare en diverse toeleveranciers van ASML gaan bij het nieuwe bedrijf onderdelen printen, zodat ze geen opdrachten meer naar het buitenland hoeven te sturen.

Met de twee printers is Additive Industries in staat metalen objecten te printen. De apparaten kunnen een metalen object laagje voor laagje opbouwen, wat volgens het bedrijf een prima alternatief is voor het frezen of gieten van objecten. Van welke leverancier de machines komen, wil het bedrijf niet prijsgeven. Eén van de machines zou ook met keramiek overweg kunnen, schrijft Tweakers.net, maar daarmee is nog niet getest aldus Daan Kersten van Additive Industries.

Free-to-play Soul Reaver-game aangekondigd

Uitgever Square Enix heeft het online actiespel Nosgoth bekendgemaakt. Het spel is gebaseerd op eerdere games in de Soul Reaver-reeks en laat gamers online tegen elkaar strijden in de gedaante van ridders en vampiers. De game wordt ontwikkeld door studio Psyonix en verschijnt enkel voor pc, maakte de uitgever verder bekend.

Nosgoth moet een zogeheten free-to-play-game worden. Het spel wordt gratis aangeboden, maar gamers kunnen het tegen betaling uitbreiden of hun personage voorzien van bijvoorbeeld nieuwe kledingstukken. "Maar we willen niet dat mensen geld kunnen betalen om veel sterker te worden in het spel", liet Psyonix weten in een verklaring.

Kennis van de eerdere spellen in de Soul Reaver-reeks is niet nodig om de actiegame te kunnen spelen. De serie draait om de avonturen van Kain en Raziel. Zij proberen de wereld te redden van de verdoemenis. Het eerste spel in de reeks verscheen in 1996 voor de eerste PlayStation. Het laatste spel in de reeks, Legacy of Kain: Defiance, werd in 2003 uitgegeven.

In Nosgoth zullen Kain en Raziel niet speelbaar aanwezig zijn. Iedere speler heeft zijn eigen personage. Het is niet bekend of de twee personages in een andere vorm terug te vinden zijn in het online spel. Wanneer Nosgoth moet verschijnen, is nog onduidelijk.

Nokia lanceert Lumia 1020

Nokia heeft vandaag de Lumia 1020 gelanceerd in Nederland. Het toestel blinkt uit door zijn 41-megapixelcamera. De adviesprijs van het toestel is 699,- euro, maar daar krijg je in tegenstelling tot de iPhone 5s wel een cover bij om draadloos te kunnen opladen.

De Lumia 1020 werd vandaag in Amsterdam geïntroduceerd. Het toestel wordt vandaag nog verzonden naar de grote telefoonboeren en is vanaf morgen te koop in de winkels. De telefoon is beschikbaar in de kleuren wit, geel en zwart. De bijgeleverde cover om het draadloos opladen mogelijk te maken is alleen in het zwart verkrijgbaar.

Het toestel valt op door zijn 41-megapixelcamera. Deze gigantische hoeveelheid pixels zorgt ervoor dat foto’s minder ruis bevatten, waardoor het inzoomen op foto’s mooier zal zijn. Met deze techniek is het volgens Nokia mogelijk om foto’s in foto’s te nemen. Mocht een foto worden geupload naar social media zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter, dan zal deze gedownsampled worden naar 5-megapixel. Dit om de servers van Facebook niet te overladen met hele grote babyfoto’s en ander voedsel. De sensor maakt gebruik van een optische beeldstabilisator en een mechanische shutter. Dit is een primeur in mobiele telefoonland. Verder kunnen de ingebouwde drie microfoons geluid opnemen tot aan 140 decibel, waardoor hard geluid, bijvoorbeeld bij concerten, natuurgetrouw kan worden opgenomen.

De korte hands-on was zelfs te snel voor het oog van Hans Kazan. Mochten we een exemplaar bemachtigen om eens langer mee te spelen dan kun je natuurlijk een review verwachten.

Nokia 1020

Vijftien miljoen gamers spelen GTA V

De actiegame Grand Theft Auto V is wereldwijd meer dan vijftien miljoen keer verkocht. Dat zei analist Doug Creutz van onderzoeksbureau Cowen & Co tegen gametijdschrift Computer and Video Games. Hij verwacht dat de actiegame volgend jaar meer dan 25 miljoen keer verkocht zal zijn. Hiermee gaat de game zijn voorganger voorbij.

Grand Theft Auto IV is sinds 2008 meer dan 24 miljoen keer verkocht. Topman Strauss Zelnick van Take-Two gaf in augustus aan het logisch te vinden wanneer GTA V meer verkoopt dan zijn voorganger, omdat meer mensen nu een spelcomputer hebben dan vijf jaar geleden. Zelnick gaf echter niet aan dat dit binnen een jaar moest gebeuren.

Begin deze maand schreef de Schotse krant The Scotsman dat gamebedrijf Rockstar Games, een dochteronderneming van Take-Two, 202 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de actiegame. Vorige week vrijdag maakte Take-Two Interactive bekend dat het spel in drie dagen tijd voor 740,9 miljoen euro omzet had gezorgd.

Creutz verwacht echter dat de verkoop van de actiegame snel zal afnemen. Veel gamers zouden hun geld stoppen in een nieuwe spelcomputer. In november komen de PlayStation 4 en Xbox One in veel landen op de markt. Nederlandse gamers krijgen wel de PS4, maar moeten tot volgend jaar wachten op de nieuwe Xbox.

Ondertussen maakt Rockstar Games zich op voor de volgende Grand Theft Auto-lancering. Dinsdag wordt Grand Theft Auto Online via een gratis update aan het spel toegevoegd. Volgens verschillende gamewebsites kunnen gamers tegen betaling virtueel geld kopen om in de online versie van het spel uit te geven aan een mooiere auto en een luxere woning. Dit is niet bevestigd door Rockstar Games.


'Vijftien miljoen gamers spelen GTA V'

FOK!filmtip van de dag: Black Butterflies (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Black Butterflies

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een fraaie Nederlandse film van Paula van der Oest. Op Nederland 2 is vanavond om 23.00 uur de film Black Butterflies te zien. In de film uit 2011 zien we de lotgevallen van Ingrid Jonker (Carice van Houten), de dochter van Abraham Jonker (Rutger Hauer), een rechtse politicus van de Nationale Partij van Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid. Als Ingrid dan ook nog een relatie begint met de vrijgevochten schrijver Jack Cope (Liam Cunningham) is het hek al helemaal van de dam.

Black Butterflies 1

Black Butterflies is een zeer geslaagde film van Paula van der Oest, waarin poëzie een grote rol speelt. Rutger Hauer zou na het verschijnen van de film in interviews erkennen dat dit één van de zwaarste rollen uit zijn rijke loopbaan was. De wetenschap dat de monsterlijke vader van de Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster werkelijk heeft bestaan deed de ervaren acteur meermalen gruwen. Om vast in de stemming te komen staat hieronder een gedicht van Ingrid Jonker, voorgedragen door Nelson Mandela.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Bloedmooie personages in Unreal Engine 4

De heren Jordan Walker en Zak Parrish lichten zo nu en dan een tipje van de sluier op van hun nieuwste game engine, Unreal Engine 4. Vandaag onthulden ze hoe de personages in de 'Infiltrator'-real time demo zijn gemaakt. 

Unreal Engine 4 is al sinds 2005 in ontwikkeling, en eind dit jaar of wellicht begin volgend jaar moet de eerste game op basis van deze engine uitkomen. Deze game, Fortnite, wordt door Epic zelf ontwikkeld. Vanaf volgend jaar komen er meerdere games uit voor zowel de pc als de next-gen consoles. Tot die tijd moeten we echt echter doen met filmpjes zoals deze.

RoemeniŽ mag zwerfhonden afmaken

Een Roemeense wet die erop gericht is zwerfhonden in te laten slapen is legaal. Dat heeft het Roemeense hooggerechtshof bepaald. De Roemeense regering stelde de wet op naar aanleiding van de dodelijke aanval door een hond op een 4-jarig jongetje. De wet moet nog wel worden ondertekend door de president.

Het parlement nam de wet op 10 september aan. Zwerfhonden worden naar het asiel gebracht en als ze niet binnen veertien dagen worden geadopteerd worden ze afgemaakt. Honderden dierenliefhebbers blokkeerden dinsdag na de uitspraak van het hof een straat in Boekarest.

Dierenrechtengroep Vier Pfoten kraakte de uitspraak van het hof en zei dat de rechters een oproep van de Europese Commissie aan Roemenië hebben genegeerd om dierenrechten in Roemenië te beschermen. De groep roept Roemeense burgemeesters op het 'massaal afmaken' van honden te voorkomen.

Volgens het stadsbestuur van Boekarest telt de stad 64.000 zwerfhonden, dierenrechtenactivisten houden het op veertigduizend. In de eerste acht maanden van 2013 zijn 9760 mensen behandeld voor hondenbeten in een ziekenhuis waar infectieziekten worden bestreden.

Reisadvies Egypte versoepeld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Egypte woensdag versoepeld. Reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba worden niet meer ontraden. Wel wordt vakantiegangers geadviseerd 'extra waakzaam' te zijn en het resort niet uit te gaan.

Sinds half augustus werden alle niet-essentiële reizen naar de badplaatsen ontraden, maar dat advies is nu geschrapt. Eerder werden reizen naar alle andere gebieden in Egypte al ontraden. Dat advies geldt wel nog steeds.

De aanpassing van het reisadvies betekent dat TUI Nederland vanaf 26 oktober weer vakantiegangers naar het land brengt. Het bedrijf achter Arke.nl, Kras en Holland International liet eerder op de dag al weten dat mensen weer een reis konden boeken naar Egypte, maar dat die alleen door zou gaan als het reisadvies zou worden versoepeld. Neckermann kondigde vorige week al aan vanaf 17 oktober weer naar Egypte te vliegen.

Het negatieve reisadvies werd gegeven vanwege de onzekere veiligheidssituatie in het Arabische land. Inmiddels is het er iets rustiger, maar er moet volgens Buitenlandse Zaken in het hele land nog steeds rekening gehouden worden met de mogelijkheid van terroristische aanslagen.

Opvarenden Arctic Sunrise ondervraagd

Negen van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zijn inmiddels ondervraagd door de Russische autoriteiten. Twee Nederlandse actievoerders zijn ook met de hulp van een tolk aan de tand gevoeld, laat Greenpeace woensdag weten.

De opvarenden van het schip dat vorige week door de Russische kunstwacht werd geënterd, hebben zonder bijzijn van een advocaat een toelichting gekregen op hun hechtenis.

De Nederlandse regering heeft nog geen verklaring gekregen van Rusland over de overname van de Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart. De regering eiste dinsdag tekst en uitleg omdat de Russen verzuimden Nederland in te lichten over de inbeslagname van het Greenpeace-schip.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat minister Frans Timmermans (PvdA) woensdag een brief naar de Tweede Kamer stuurt, waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de kwestie.

Over de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten bestaat nog onduidelijkheid. Dinsdag meldde de Russische justitie dat de actievoerders worden vervolgd voor piraterij, maar de Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat de activisten 'overduidelijk' geen piraten waren.

Volgens Poetin was alleen bekend dat het olieboorplatform werd beklommen door mensen die zich voordeden als actievoerders. Dat kon de Russische kustwacht echter niet vaststellen, waarna het schip werd overgenomen.

Kenia: Nederlander onder aanvallers Nairobi

Een van de tien tot vijftien aanvallers van het winkelcentrum in Nairobi was een Nederlander. Dat heeft een woordvoerder van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta woensdag gezegd, meldt CNN. Er was volgens hem ook een Brit onder de aanvallers.

Leden van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab vielen zaterdag het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad binnen. Ze gooiden met handgranaten en openden het vuur op mensen in het gebouw. De extremisten hadden het met name gemunt op niet-moslims.

Onder de 67 doden zijn zeker achttien buitenlanders, onder wie een 33-jarige Nederlandse vrouw en haar Australische partner. Ook vijf extremisten lieten het leven. Er vielen 175 gewonden, van wie er zestig nog in het ziekenhuis liggen. Elf verdachten zijn aangehouden.

Al-Shabab meldde maandag al dat in Kenia een 38-jarige Nederlander was aangehouden voor betrokkenheid bij de aanval. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dat nog altijd niet bevestigen. Het is ook niet duidelijk of dit dezelfde Nederlander is als waar Kenyatta het over heeft.

Albert Heijn Den Haag dicht om nieuwe dreigtweets

Een Albert Heijn in de Haagse wijk Leidscheveen heeft woensdagmiddag uit voorzorg zijn deuren gesloten naar aanleiding van enkele dreigtweets. Een onbekend persoon dreigt om 17.00 uur een aanslag te plegen in de supermarkt. De politie is uit voorzorg aanwezig en onderzoekt waar de dreiging vandaan komt.

Het is de tweede keer dat de politie woensdag in actie komt naar aanleiding van een anonieme dreiger op Twitter. Eerder wilde iemand 'een bloedpartij' aanrichten in de V&D in Haarlem.

De Haagse dreiger zegt 'iedereen te doden die hem of haar in de weg loopt'. Daarbij wordt een dodental van minimaal twintig genoemd. Het gaat om een vestiging van Albert Heijn aan het Simon Carmiggelthof.

[WK] Martin behoudt regenboogtrui opnieuw

Tony Martin is woensdag voor de derde keer op rij wereldkampioen tijdrijden geworden. De Duitser van Omega Pharma-Quick-Step legde de 57,9 kilometer in Florence af in 1:05.36 uur. Bradley Wiggins werd op 46 seconden tweede, terwijl Fabian Cancellara genoegen moest nemen met het brons. Hij gaf 48 seconden toe.

Martin, vooraf de huizenhoge favoriet, gaf bij het eerste tussenpunt nog 36 honderdsten toe op Cancellara. Wiggins lag op dat moment al ruim vijftien seconden achter. Bij de tweede tijdmeting was Martin, die een enorme versnelling ronddraaide, op snelheid gekomen en hield hij Cancellara al dertien tellen achter zich. De achterstand van Wiggins was toen al opgelopen tot 47 seconden.

De Brit bleek de race echter beter in te hebben gedeeld dan Cancellara. Bij de derde tussentijdse meting lag Wiggins nog twaalf seconden achter op viervoudig wereldkampioen Cancellara, maar de Zwitser beet zich uiteindelijk net stuk op de eindtijd van Wiggins.

Martin reed ondertussen onbehoorlijk hard door. Zijn gemiddelde snelheid van 52,9 kilometer per uur was ruim een kilometer per uur harder dan zijn eigen oude record uit Kopenhagen.

De Nederlandse deelnemers eindigden in de subtop. Niki Terpstra werd 25e op vier minuten van Martin. Lieuwe Westra werd met 4.06 minuten achterstand 27e.

'Spelcomputers nooit meer krachtiger dan pc'

Spelcomputers zullen nooit meer beschikken over meer rekenkracht dan de beste pc's van dat moment. Volgens topman Tony Tamasi van chipfabrikant Nvidia zijn dat vervlogen tijden. "Het maximale wat spelcomputerfabrikanten kunnen produceren is net zo krachtig als de beste pc", zei de topman tegen het tijdschrift PC Gameplay.

Bedrijven als Microsoft en Sony hebben het geld niet om miljarden te investeren in onderzoek naar processoren en grafische chips. Chipfabrikanten als AMD en Nvidia kunnen dat volgens Tomasi wel. "Maar alleen omdat wij jaar in jaar uit miljoenen chips verkopen", meent de topman.

Tien jaar geleden was de PlayStation 2 nog krachtiger dan de pc's van dat moment. Grafische processoren waren minder complex waardoor Sony zelf onderzoek kon doen. Volgens Tamasi is de techniek zo veel complexer geworden dat het voor Sony, Microsoft en Nintendo niet langer de moeite waard is om zelf onderzoek te doen.

Dit najaar liggen twee nieuwe spelcomputers in de winkel. De Xbox One en de PlayStation 4 zouden volgens analyses van techwebsite Digital Foundry vergelijkbaar zijn met pc's die vorig jaar op de markt kwamen.


'Spelcomputers nooit meer krachtiger dan pc' 

Venus Williams blijft stunten in Tokio

Venus Williams heeft op het tennistoernooi van Tokyo haar zege op Victoria Azarenka een goed vervolg gegeven. De Amerikaanse elimineerde woensdag in de derde ronde Simona Halep, de nummer dertien van de plaatsingslijst, in drie sets: 4-6, 7-5 en 6-3. Naast Williams zorgde ook Eugenie Bouchard voor een stunt. Zij versloeg Jelena Jankovic (6) met 7-5 en 6-2.

Agnieszka Radwanska (2) en Caroline Wozniacki (4) maakten geen fout. Zij versloegen respectievelijk Dominika Cibulkova en Magdalena Rybarikova in straight sets. De Duitse Angelique Kerber (5) had ook geen moeite met de als elfde geplaatste Ana Ivanovic: 6-4 en 6-2.

In Kuala Lumpur overtuigde David Ferrer (1) in zijn tweederondepartij tegen de Italiaan Matteo Viola. Het werd 6-2 en 6-3. Ferrers landgenoot Nicolas Almagro werd juist uitgeschakeld. De als derde geplaatste Spanjaard moest zijn meerdere erkennen in de Fransman Adrian Mannarino: 4-6 en 3-6.

Oad Reizen failliet verklaard

Reisorganisatie Oad Reizen is failliet verklaard. Dat schrijft het grootste touringcarbedrijf van Nederland woensdag op zijn website. Betalingsproblemen zouden de oorzaak zijn van het faillissement. Het personeel van Oad op het hoofdkantoor in Holten zou woensdagmiddag zijn ingelicht, zo meldt RTV Oost.

Het bedrijf zou gesprekken voeren over een doorstart, meldt de regionale omroep. Welke consequenties het failliet heeft voor mensen die een reis bij Oad hebben besteld, kan de organisator nog niet melden. Oad moet nog met de Stichting Garantiefonds Reisgelden afstemmen of zij hun geld terug kunnen krijgen.

"Voor klanten die reeds een reis bij ons geboekt hebben, of op dit moment met ons op reis zijn, heeft dit een grote impact", schrijft Oad op zijn website. "We hebben vandaag het SGR geïnformeerd over de situatie en samen met hen en de curator zoeken we naar een zo goed mogelijke oplossing."

Oad startte afgelopen voorjaar nog een reorganisatie. Daarbij werden 75 banen geschrapt op het hoofdkantoor. Ook werden 25 vestigingen van dochteronderneming Globe gesloten, waarbij 106 banen zijn verdwenen. Directeur Julius ter Haar zei destijds dat het bedrijf moest 'transformeren van de oude wereld naar de nieuwe wereld'.

Wennemars maakt stiekem comeback

Erben Wennermars is stiekem bezig aan een comeback als langebaanschaatser. Afgelopen zondagmiddag stond de oud-wereldkampioen op de sprint in Thialf aan de start bij een trainingswedstrijdje op de 1500 meter. In een tijd van 1:52,08 was hij de snelste deelnemer van de dag, maar de wedstrijd kende verder geen grote namen. 

"Mijn tijd viel nog mee, al was het tien seconden boven mijn persoonlijk record. Maar de race zelf ging vreselijk", zei Wennemars in AD Sportwereld. De 37-jarige Dalfsenaar is nog altijd de laatste Nederlandse wereldkampioen op de 1500 meter. 

Zijn vroegere concurrent Jeremy Wotherspoon (36) kondigde recent zijn terugkeer als wedstrijdschaatser aan. Volgens eigen zeggen is Wennemars daar niet mee bezig. "Maar ik wil de komende tijd wel wat meer wedstrijdjes rijden, zoals de IJssel Cup en de Holland Cup." Op die manier zou de oudschaatser zich zo maar kunnen plaatsen voor de NK Afstanden (25-27 oktober) in Thialf. "Dat is niet mijn doel. Maar je weet nooit hoe het gaat."

Wennemars stopte in 2010, na het missen van de Winterspelen, als langebaanschaatser. 

Roemer blijft bereid tot steun aan kabinet

De SP blijft bereid steun te geven aan het kabinet als dat met goede voorstellen komt. Dat heeft SP-leider Emile Roemer woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

PvdA-leider Diederik Samsom viel Roemer aan omdat de SP steun gaf aan de motie van wantrouwen die PVV-leider Geert Wilders aan het begin van het debat indiende. "Ik ken de SP als een constructieve partij, maar nu heeft u al voor het debat het vertrouwen in het kabinet opgezegd. Op welke manier moet ik deze twee dagen naar u gaan luisteren?" wilde Samsom weten.

Roemer zei dat hij het niet eens was met het moment van stemmen. Dat had hij liever aan het einde van het debat gedaan. "Maar een Kamermeerderheid heeft ons gedwongen er nu al over te stemmen. Maar een motie van wantrouwen wel of niet steunen is niet het einde van de wereld. Ieder goed voorstel zullen we blijven steunen."

Roemer (Foto: Novum)
Roemer blijft bereid goede kabinetsvoorstellen te steunen (Foto: Novum)

Fans FC Den Bosch niet welkom in Utrecht

De supporters van FC Den Bosch zullen de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht elders moeten volgen. Burgemeester Aleid Wolfsen van de Domstad heeft laten weten dat de Brabantse aanhang vanavond niet welkom is.

Wolfsen nam het besluit, nadat men vanochtend bij Stadion Galgenwaard een doodskist aantrof. Ook was een doek aan de gevel gehangen met de tekst 'Utrecht dood'.

De supporters van FC Den Bosch waren van mening dat de media de actie, die in hun ogen ludiek was, verkeerd oppakte. Deze actie heeft er nu wel voor gezorgd dat Bossche fans vanavond dus niet welkom zijn.

PSV'er Maher opnieuw bij Jong Oranje

Adam Maher is woensdag door bondscoach Albert Stuivenberg opnieuw opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje. De middenvelder van PSV maakt deel uit van dertigkoppige groep voor de interlands tegen Georgië en Oostenrijk. De vorige interlandronde kwam Maher overigens niet in actie bij Jong Oranje. Door blessures bij de A-groep werd hij overgeheveld naar het grote Nederlands elftal.

Ondanks de aanwezigheid van Maher is Ajax hofleverancier van Jong Oranje. De Amsterdammers leveren zes spelers, een meer dan de Eindhovenaren. Stuivenberg maakt zijn definitieve selectie volgende week vrijdag bekend. Zes dagen later wacht het EK-kwalificatieduel bij Georgië. Vier dagen later volgt een oefeninterland tegen Oostenrijk in Deventer.

Jong Oranje begon eerder deze maand de kwalificatiereeks voor het EK 2015 voortvarend met overwinningen op Schotland (4-0) en Luxemburg (1-0).

Voorlopige selectie Jong Oranje:

Nathan Aké (Chelsea), Yassin Ayoub (FC Utrecht), Nigel Bertrams (PSV), Sven van Beek (Feyenoord), Lucas Bijker (SC Cambuur), Joshua Brenet (PSV), Thomas Bruns (Heracles Almelo), Luc Castaignos (FC Twente), Memphis Depay (PSV), Stefano Denswil (Ajax), Henk Dijkhuizen (Roda JC), Kyle Ebecilio (FC Twente), Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax), Jorrit Hendrix (PSV), Mike van der Hoorn (Ajax), Guus Hupperts (Roda JC), Joeri de Kamps (sc Heerenveen), Terence Kongolo (Feyenoord), Dico Koppers (FC Twente), Stefan van der Lei (FC Groningen), Ruben Ligeon (Ajax), Jürgen Locadia (PSV), Adam Maher (PSV), Quincy Promes (FC Twente), Lesley de Sa (Ajax), Luciano Slagveer (sc Heerenveen), Fabian Sporkslede (Ajax), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord) en Hakim Ziyech (sc Heerenveen).

Horner maakt waarden biologisch paspoort openbaar

Chris Horner maakt alle waarden uit zijn biologisch paspoort sinds de invoering in 2008 publiek. Dat heeft de 41-jarige Amerikaanse renner gezegd tegen website Velonews. Horner, die eerder deze maand de Vuelta won, wil zo aantonen dat die prestatie zonder doping tot stand is gekomen.

Al tijdens de Vuelta groeide het ongeloof over het optreden van Horner. De laatbloeier werd de oudste renner die een etappe in een grote ronde won en later ook de oudste winnaar van een grote ronde. "Ik denk dat het noodzakelijk is", verklaart Horner de stap om alle gegevens bekend te maken. "Er zijn blijkbaar veel mensen die denken dat ik de Vuelta niet schoon heb gereden. Ik denk dat dit dat opheldert en dat ze nu geen poot meer hebben om op te staan."

Sinds 2008 is Radioshack-Leopard-rijder Horner 39 keer getest. De uitslagen van al die tests plaatst hij naar verwachting woensdag op zijn website chrishornerracing.com.

Minister: wil IsraŽl wel vrede met Iran?

De Israëlische minister van financiën Yair Lapid heeft woensdag kritiek geuit op de boycot van de toespraak van de Iraanse president Hasan Rouhani door de Israëlische afvaardiging bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De boycot, opdracht van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, wekte volgens Lapid de indruk dat Israël niet geïnteresseerd is in een vreedzame oplossing voor het omstreden Iraanse atoomprogramma.

In een sms aan journalisten noemde Lapid de beslissing van Netanyahu een vergissing. "Israël moet niet de indruk wekken dat het categorisch tegen onderhandelingen is en moet niet de indruk wekken dat het niet geïnteresseerd is in vreedzame oplossingen", aldus Lapid. "Het verlaten van de Algemene Vergadering en de boycot zijn niet relevant in de huidige diplomatie en doen denken aan de wijze waarop Arabische landen hebben gehandeld ten aanzien van Israël."

Israël meent dat Iran werkt aan een kernwapen en Netanyahu heeft zich sceptisch betoond ten aanzien van de handreikingen van de gematigde Rouhani. Hij noemde hem een wolf in schaapskleren. Israël vreest dat de gematigde houding van Rouhani ertoe zal leiden dat de internationale druk op de Islamitische Republiek afneemt.

"Als de premier van Israël, van de staat van het joodse volk, kan ik niet toestaan dat de Israëlische delegatie onderdeel wordt van een cynische publiekscampagne door een regime dat de Holocaust ontkent en oproept tot onze vernietiging", verdedigde Netanyahu zijn besluit tot een boycot.

In zijn toespraak riep Rouhani op tot hervatting van overleg en tot gematigdheid. Netanyahu verweet hem echter hypocrisie en wil dat de internationale gemeenschap druk blijft zetten. Volgens Netanyahu lijkt het optimisme over de toenadering van Iran op de euforie die ontstond na de Arabische Lente, toen hij zelf sceptisch bleef. Een bron bij de Israëlische regering: "Hij is niet bang om in te gaan tegen conventionele wijsheden als hij er van overtuigd is dat zijn inschatting juist is. Hij zit dit als een morele verplichting."


Ex-journalist Lapid, sinds 2012 politicus, sprak vorige week met CNN

Groener tekent bij als bondscoach handbalsters

Henk Groener blijft ook de komende jaren bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De trainer heeft zijn contract tot eind 2016 verlengd, meldt het Nederlands Handbal Verbond (NHV) woensdag. Groener leverde afgelopen zomer een knappe prestatie door de handbalsters naar het WK in Servië te loodsen. Hij is sinds 2009 bondscoach.

Het WK wordt gehouden van 6 tot 22 december. Oranje zit in de poule met Montenegro, Frankrijk, Korea, Congo en Dominicaanse Republiek. In de aanloop naar de mondiale titelstrijd speelt Nederland nog twee EK-kwalificatiewedstrijden, tegen Italië en Turkije.

Rebellen: SyriŽ voor ons, SNC offerde niets

Een groep Syrische rebellenbewegingen heeft woensdag het vertrouwen in de Syrische Nationale Coalitie (SNC), de belangrijkste politieke oppositiegroep, opgezegd. Volgens de rebellen, onder wie het aan Al-Qaida gelieerde Al-Nusra Front, worden hun belangen niet behartigd door de SNC.

De verklaring is door dertien rebellengroepen ondertekend. Ze roepen alle tegenstanders van de Syrische president Bashar Assad op zich te verenigen in een 'duidelijk islamitisch raamwerk'. Groepen zoals Al-Nusra hebben eerder al aangegeven een islamitische staat te willen stichten in Syrië. De rebellen vinden dat een nieuwe regering moet worden gevormd door groepen binnen Syrië, die 'geleden hebben en offers hebben gebracht'. De leden van de SNC zitten buiten Syrië in ballingschap.

Gattuso moet biezen pakken bij Palermo

Gennaro Gattuso is alweer vertrokken als trainer van Palermo. De oud-speler van AC Milan heeft zijn ontslag gekregen na een teleurstellende seizoensstart, meldt Palermo woensdag. Gattuso pakte met de uit de Serie A gedegradeerde club zeven punten uit de eerste zes duels.

"Helaas hebben wij samen een stap gezet die te groot was voor zijn eerste klus als eindverantwoordelijke, bij een veeleisende club bovendien", zegt voorzitter Maurizio Zamparini. Giuseppe Iachini is aangesteld als vervanger.

Gattuso heeft nog nauwelijks trainerservaring. Bij het Zwitserse Sion werd de Italiaan in februari als speler gepromoveerd tot trainer-speler. Na dertien duels moest hij echter vanwege tegenvallende resultaten een stapje terugdoen.

De 35-jarige Gattuso maakte in zijn actieve loopbaan furore als middenvelder van AC Milan, waarmee hij twee landstitels veroverde en twee keer de Champions League won. Hij werd in 2006 bovendien wereldkampioen met de Italiaanse nationale ploeg.

Corporatie mag huurder passeren bij verkoop woning

Woningcorporaties kunnen hun duurdere huurwoningen vanaf 1 oktober gemakkelijker verkopen aan grote beleggers zoals pensioenfondsen. Dat maakte minister voor Wonen Stef Blok (VVD) woensdag bekend. Zo hoeven corporaties de woning niet langer eerst aan te bieden aan een huurder of een andere woningcorporatie, maar mogen ze het pand direct verkopen.

Ook mogen de instellingen bij het bepalen van de verkoopprijs kijken naar de waarde die de woning op de reguliere vastgoedmarkt zou opbrengen. Dat vergemakkelijkt het taxeren. Nu moeten corporaties de verkoopprijs nog bepalen aan de hand van de waarde van de woning in onverhuurde staat.

Wel stelt Blok dat de versoepeling alleen geldt voor de duurdere corporatiehuurwoningen, met een huur van meer dan 652 euro per maand. Ook moet de verkoop van deze geliberaliseerde woningen goed worden afgestemd met gemeenten, aldus de bewindsman. De eisen aan de verkoop van corporatiewoningen zijn een uitwerking van het eerder gesloten woonakkoord.

Zijlstra: korten zzp-aftrek is terecht

De bezuiniging van driehonderd miljoen op de zelfstandigenaftrek moet worden binnengehaald door het aanpakken van schijnconstructies. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Het kwam hem op verontwaardigde reacties van D66-leider Alexander Pechtold en SP-leider Emile Roemer te staan.

Volgens Zijlstra wil het kabinet de aftrek voor zzp'ers niet afschaffen en is niet iedere zelfstandige de dupe van de bezuiniging, zoals Pechtold beweerde. "We pakken schijnconstructies van twee kanten aan, aan de kant van bedrijven en aan de kant van zelfstandigen."

Volgens Roemer beschuldigde Zijlstra zelfstandigen, die vaak buiten hun schuld om geen vast contract hebben, van misbruik. En volgens Pechtold staat in de begroting niets over de aanpak van misbruik van de regeling, en treft het dus alle zelfstandigen die hierdoor meer belasting moeten betalen.

PSG moet Thiago Silva zes weken missen

Paris Saint-Germain zal het zes weken moeten stellen zonder aanvoerder Thiago Silva. Dit liet de Braziliaan zelf weten via zijn officiële Instagram-account. 

De Braziliaan mist hierdoor enkele belangrijke wedstrijden. "Thiago heeft enkele tests gehad en er is bevestigd dat hij schade heeft aan enkele spieren en banden in zijn dijbeen. Het is dus niet alleen een spierblessure en we zijn hem zeker even kwijt." laat zijn trainer Laurent Blanc weten. Hij kan echter geen specifieke datum noemen waarop Silva weer zijn rentree kan maken. "Wat ik wel weet is dat het geen lekker timing is. Als je een speler verliest is dat vervelend, als dit een belangrijke speler is, dan wordt het heel vervelend. Maar we moeten verder en ons klaar maken voor het drukke schema."
Silva mist door de blessure onder andere de wedstrijden in de Ligue 1 tegen Olympique Marseille en Saint-Étienne. Tevens mist hij de Europese duels met Benfica en Anderlecht.

'Helft meisjesbaby's wordt 100'

Het aantal 100-jarigen zal in de toekomst flink stijgen. Van de meisjes die pas zijn geboren, wordt naar verwachting de helft 100 jaar of ouder. Bij de pasgeboren jongens mag naar verwachting een derde ooit honderd kaarsjes uitblazen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

Het is nu nog uitzonderlijk om 100 jaar oud te worden. Van de Nederlanders die een eeuw geleden zijn geboren, heeft minder dan een procent de leeftijd van 100 gehaald. Mensen worden onder meer steeds ouder omdat de gezondheidszorg verbetert. "Daarbij worden mensen steeds fitter omdat ze gezonder leven", zegt NIDI-onderzoeker Joop de Beer.

Volgens de prognose van het NIDI worden meisjes die dit jaar het levenslicht zien, gemiddeld 96 jaar. Bij jongens ligt die levensverwachting op 92 jaar. Gekeken naar de sterftecijfers van vorig jaar, zouden meisjes geboren in 2012 naar verwachting 83 jaar worden en jongens 79 jaar.

Het NIDI gaat er in de prognose van uit dat de overlevingskansen nadat de leeftijd van 90 is gepasseerd geleidelijk kleiner worden. Daarnaast bestaat volgens het NIDI de kans dat ook op hogere leeftijd de verhoging van de overlevingskans voortzet. In dat scenario zou zelfs twee derde van de pasgeboren meisjes en de helft van de jongens 100 jaar worden.

Wat dit volgens Den Haag precies voor de pensioenleeftijd gaat betekenen, zal nog even moeten worden afgewacht.

Geen publiek bij Dinamo Zagreb - PSV

Slechts nieuws voor supporters van PSV die uitkijken naar de uitwedstrijd tegen Dinamo Zagreb. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft vandaag besloten dat deze Europa League-wedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden.

De sanctie van de UEFA volgt op een aantal misdragingen van de fans van Dinamo Zagreb. Tijdens de wedstrijd tegen FC Sheriff waren veelal racistische leuzen te horen. Daarna ging het ook tegen Austria Wien mis. In die wedstrijd werd door de 'fans' vuurwerk afgestoken.

Naast de wedstrijd zonder publiek moet Dinamo naar verwachting ook nog een boete van 65.000 euro betalen. Mochten de fans zich binnen vijf jaar opnieuw misdragen, dan volgt wederom een duel zonder aanhang.

Supporters Den Bosch plaatsen doodskist bij Galgenwaard

De supporters van FC Den Bosch zijn opnieuw negatief in het nieuws gekomen. Bij Stadion Galgenwaard van FC Utrecht werd vanochtend een doodskist aangetroffen. Ook hing een vlag met de tekst 'Utrecht dood' aan de gevel.

FC Utrecht en FC Den Bosch spelen later vandaag tegen elkaar in het kader van de KNVB beker. De Domstedelingen kunnen de grap echter niet waarderen. Beveiligers van de club hebben de attributen na de vondst direct verwijderd en vernietigd.

Ook de directeur van de Bossche club, Peter Bijvelds, kan er met zijn pet niet bij. "Ik heb inmiddels via de sociale media ook en en ander meegekregen. Ik heb nog geen foto's gezien maar deze actie is natuurlijk te gek voor woorden. FC Den Bosch onwaardig."

Volgens de supportersgroep van FC Den Bosch heeft de media hun actie verkeerd begrepen. "Het is een actie naar aanleiding van het lied 'Dood, dood, Utrecht dood', dat al tientallen jaren door fans van FC Den Bosch wordt gezongen in wedstrijden tegen FC Utrecht", is op hun website te lezen.

Zlatan wil loopbaan bij PSG afsluiten

Zlatan Ibrahimovic wil zijn carrière bij Paris Saint-Germain beëindigen. Dat zei de 31-jarige Zweed nadat hij zijn contract met een jaar verlengde tot de zomer van 2016. "Eindelijk kan ik mijn toekomst plannen en mijn loopbaan afsluiten bij deze grote club die iedere dag groter wordt en dezelfde ambitie heeft als ik."

Zlatan stelt nog grote dromen te hebben bij PSG. "Ik zie beelden voor me waarbij ik hopelijk geschiedenis schrijf met deze club." De Zweed wil prijzen winnen en stelt nooit voldaan te zijn. "Daarom ben ik hier. De dag dat ik hier kwam zei ik 'we winnen de titel' en we wonnen ook. Dat soort dingen geven je extra adrenaline voor je ego."

Na de Franse titel heeft Ibrahimovic nu zijn zinnen gezet op de Champions League. "Die gaan we winnen. Ik wil hem winnen en de club heeft een grote ambitie en veel potentie om te winnen. Ze laten iedereen met investeringen zien dat ze hem willen winnen", is Zlatan duidelijk. "Er is dus geen twijfel."

N. de Jong en Van der Wiel in voorselectie Oranje

Nigel de Jong en Gregory van der Wiel keren mogelijk terug bij Oranje. De spelers van respectievelijk AC Milan en Paris Saint-Germain zijn opgenomen in de voorselectie voor de WK-kwalificatieduels tegen Hongarije en Turkije. De Jong en Van der Wiel werden lange tijd over het hoofd gezien door bondscoach Louis van Gaal, die ook voor Wesley Sneijder een plek inruimde in de 25-koppige groep.

De Jong speelde in november tegen Duitsland zijn laatste interland. De middenvelder stond daarna lange tijd aan de kant met een achillespeesblessure. Inmiddels is De Jong weer basisspeler bij AC Milan, waarmee hij PSV versloeg in de play-offronde van de Champions League en volgende week tegen Ajax aantreedt in de groepsfase.

Van der Wiel raakte buiten beeld na zijn overstap naar PSG vorig jaar zomer. De rechtsback kwam een aantal maanden eerder op het desastreus verlopen EK voor het laatst uit voor Oranje. Hij had toen in alle groepsduels een basisplaats. Dit seizoen mocht de rechtsback voor PSG al vijfmaal vanaf het vertrek beginnen.

Ook Sneijder zit in de voorselectie. De middenvelder van Galatasaray behoorde daar de vorige interlands niet toe. Door blessures van concurrenten werd Sneijder begin deze maand op de valreep toch nog geselecteerd en kreeg hij zowel tegen Estland als Andorra een basisplaats. Eerder miste Sneijder wel de oefeninterland tegen Portugal.

Opvallende afwezige in de voorselectie is doelman Kenneth Vermeer, die de afgelopen weken in mindere vorm verkeerde bij Ajax.

Bondscoach Louis van Gaal maakt volgende week vrijdag zijn definitieve selectie bekend. Oranje speelt een week later thuis tegen Hongarije en sluit vier dagen later de kwalificatiereeks af met een uitduel bij Turkije. Het Nederlands elftal is reeds geplaatst voor het WK volgende zomer in Brazilië.

De selectie:

Keepers: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City) en Jeroen Zoet (PSV)

Verdedigers: Paul Verhaegh (FC Augsburg), Daryl Janmaat (Feyenoord), Stefan de Vrij (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Jeffrey Bruma (PSV), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Jetro Willems (PSV), Daley Blind (Ajax) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain)

Middenvelders: Jonathan de Guzman (Swansea City), Jordy Clasie (Feyenoord), Kevin Strootman (AS Roma), Stijn Schaars (PSV), Rafael van der Vaart (HSV), Nigel de Jong (AC Milan) en Wesley Sneijder (Galatasaray)

Aanvallers: Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Ricky van Wolfswinkel (Norwich City), Arjen Robben (Bayern München) en Ruben Schaken (Feyenoord).

Rokje tienermeisjes steeds korter

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit Engeland. De rokjes van tienermeisjes aldaar worden steeds korter. Dit blijkt uit een onderzoek onder vijftienhonderd verontruste moeders.

Iemand is aan het meten geweest en tot de conclusie dat de rokjes ieder jaar korter worden. Lag de onderste zoom van het stukje stof in 2008 nog een kleine acht centimeter boven de knie, anno 2013 begint het sexy kledingstuk pas op vijftien centimeter boven de knie.

Engelse middelbare scholen, toch altijd een voorbeeld van discipline, zijn de laatste jaren steeds losser geworden wat kleding betreft. En moeders moeten hierin meegaan. Zo doen twee op de drie moeders niet moeilijk over de lengte van het rokje van hun dochter.

Ook de scholen in Engeland gaan met hun tijd mee, en ieder jaar worden de regels versoepeld. En dus worden de rokjes ieder jaar korter. Maar liefst 67 procent van de moeders bekent dat de rokjes van hun dochter korter zijn dan die van hen ooit zijn geweest.

Goed nieuws, toch?

Bezuinigingen AIVD mogelijk verzacht

Coalitiepartij VVD is bereid te praten over het verminderen van de bezuinigingen op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer, na een voorstel van D66-leider Alexander Pechtold.

Pechtold stelde voor de bezuiniging van 24 miljoen euro die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren, te halveren. "Dat zou een stuk meer veiligheid betekenen. Een goede positie van de inlichtingendienst is belangrijk, kijk ook naar Nairobi."

Een voorwaarde die Zijlstra stelt is dat het totale bezuinigingsbedrag van zes miljard niet kleiner wordt. De benodigde twaalf miljoen moet dus ergens anders worden gezocht. Pechtold opperde de mogelijkheid dat bedrag bij de politie te halen.

Schedel aangespoelde vinvis blijkt recordgroot

De schedel van de vinvis die vorige week maandag aanspoelde is groter dan alle andere vinvisschedels in de collectie van Naturalis. "De schedel krijgt daarom waarschijnlijk een plek in ons nieuwe museum dat in 2017 opengaat", zegt een woordvoerder van het natuurhistorisch museum dinsdag.

Het Leidse museum is woensdagochtend begonnen met de ontleding van de vinvis. Bij de meeste dieren gebeurt dat binnen in een prepareerzaal, maar daar past de vinvis niet in en daarom gebeurt het buiten voor de deur. De schedel is volgens de woordvoerder 4,55 meter lang, 1,80 meter breed en tachtig centimeter hoog. Hierin is ruimte voor een slordige 6500 liter water.

Kleinere ledematen worden losgesneden en in een bak met water op lichaamstemperatuur gegooid. Daar zitten bacteriën in waardoor het vlees snel wegrot. "Als je die bak openmaakt stinkt het enorm, maar je hebt dan wel mooie botten die je kunt vergelijken met botten die we de afgelopen eeuwen hebben verzameld."

De schedel kan niet zomaar in de bak worden gegooid, omdat die er niet in past. "Ze zijn nu het overtollige vlees met fileermessen van de schedel aan het snijden, dan laten we die een paar maanden buiten staan zodat het weer en de vliegen hun werk kunnen doen." De stankoverlast die dit geeft valt volgens de woordvoerder mee. "We zijn nu de staartwervels aan het blootleggen, dat is een zwaar karwei omdat daar veel bindweefsel omheen zit."

De schedel krijgt waarschijnlijk geen plaats in het huidige museum. "Daar hebben we al schedels staan en het is een heel karwei om een schedel eruit te halen en een nieuwe te plaatsen."

De ontleding trekt ongeveer tien kijkers. "Mensen lopen af en aan." Ook bij ontledingen binnen het museum kan publiek meekijken. "Bij zeldzame dieren hebben we soms een volle zaal, je spreekt dan van zeventig toeschouwers, maar doorgaans ligt het tussen de tien en dertig kijkers."

De KNRM werd twee zondagen geleden opgeroepen omdat er een lading zou ronddrijven, maar het bleek om een dode walvis te gaan. Het dier was toen waarschijnlijk al een paar dagen dood, aangezien het vanbinnen al verrot was. Een dag later spoelde het kadaver aan op het strand bij 's-Gravenzande.

Zijlstra: iedereen zal pijn voelen

De economische crisis is heel groot. De effecten zullen ook heel groot zijn. Iedereen zal daarom de pijn voelen, zei fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer over de stijging van de zogeheten marginale druk. Alexander Pechtold (D66) vindt dat de VVD moet terugkomen van de maatregel.

Voor sommige inkomens gaat die de komende jaren richting de zestig procent, bleek uit een brief die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag naar de Kamer stuurde. CDA en D66 eisten daarop tekst en uitleg van de liberaal. Hoewel Zijlstra het aanvankelijk een 'totaal theoretische discussie' noemde, erkende hij dat de belastingdruk stijgt. "Het kabinetsbeleid gaat inkomenseffecten hebben."

"Het is een illusie te denken dat we de crisis kunnen oplossen zonder dat mensen het gaan merken", zei hij. Zijlstra riep de oppositiepartijen op om niet het beeld te schetsen dat mensen in het land 'met een heel gering effect' door de crisis kunnen komen.

De fractieleider benadrukte verder dat de marginale belastingdruk weliswaar stijgt, maar dat het koopkrachtbeeld niet verandert. Eventuele 'gekke uitschieters' worden gerepareerd, zei hij, zowel voor hoge als voor lage inkomens.

Pechtold hekelde de 'mistige manier' waarop de hogere belastingdruk in de begroting is verstopt. Hij eiste dat Zijlstra zou terugkomen van het plan. Door dit systeem worden mensen een 'doodnormaal inkomen' van veertigduizend euro afgestraft om meer te gaan werken. "Dan span je het paard achter de wagen." Voor een liberale partij is dit niet te verkopen, zei Pechtold.

Zijlstra sprak tegen dat het kabinet schimmig doet over de marginale druk. Hij riep Pechtold op om naar het hele inkomensbeeld te kijken. Werkenden gaan er in 2014 niet of nauwelijks op achteruit, aldus de liberaal.

Gemeentelasten Amsterdammers niet omhoog

De gemeente Amsterdam kan de lasten voor bewoners het komende jaar gelijk houden. Dat is het gevolg van de hervormingen en bezuinigingen van de afgelopen drie jaar. Dat schrijft het gemeentebestuur bij de begroting over 2014.

Amsterdam heeft als gevolg van de economische crisis de afgelopen jaren 462 miljoen euro aan bezuinigingen doorgevoerd, waardoor vijftienhonderd mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Dit werpt nu de 'vruchten af', aldus de gemeente. "Hierdoor zijn financiën niet alleen het komende jaar maar ook op de lange termijn op orde."

De gemeente Amsterdam had al aangekondigd komend jaar twintig miljoen te willen besteden aan armoedebestrijding. Het college wil dit bedrag verhogen met twee miljoen euro, zodat langdurig zieken kunnen worden ondersteund en minima geen afvalstoffenheffing hoeven te betalen.

Amsterdam trekt daarnaast 32 miljoen euro uit voor 'het versterken van de economische structuur'. De helft daarvan wil het college in een nieuw topinstituut gericht op technologie steken. Daarover wordt gesproken met de MIT in Boston, de TU Delft en Wageningen UR. Acht miljoen euro gaat naar het verduurzamen van de woningvoorraad.

Volgeladen legervrachtwagen gestolen

Een volgeladen militaire vrachtwagen is onlangs van een legerbasis in Noord-Brabant gestolen. Het voertuig werd maandag teruggevonden in het Utrechtse Maarsbergen, meldt de politie woensdag. De veldbedden, stoelen, legerkachels en boogtenten die in de truck lagen waren weg.

Agenten zagen die maandagmiddag op de Griftdijk een legertruck die half in de bosrand stond geparkeerd. Ze ondekten al snel dat de truck thuishoort in Brabant en waarschuwden de marechaussee. Vervolgens bleek dat het voertuig op een legerbasis gereed was gemaakt voor een oefening, maar daarna was gestolen.

De politie roept mensen die onlangs militaire veldbedden, kachels, stoelen of boogtenten te koop aangeboden hebben gekregen zich te melden bij de marechaussee. Een woordvoerder van de marechaussee kon niet direct zeggen wanneer en van welke basis de truck was gestolen of hoe dit kon gebeuren.

Oud huis Kurt Cobain te koop

De moeder van Kurt Cobain heeft haar oude huis in de buurt van Seattle te koop gezet. De Nirvana-zanger heeft er als kind jarenlang gewoond. "We hebben besloten om het huis te verkopen", vertelt Kurts zus, Kim Cobain.

De familie vond het lastig om de knoop door te hakken om het huis op de markt te zetten. "Het is dubbel omdat we van het huis houden en we veel herinneringen hebben", legt Kim uit. Toch was het volgens hen de juiste tijd om afscheid te nemen van de woning. "We zijn verder gegaan." Kurt maakte in 1994, op 27-jarige leeftijd, een einde aan zijn leven.

In het huis staan nog steeds meubels die er ook stonden toen Kurt er woonde. Onder meer de eettafel waaraan de Nirvana-frontman heeft gezeten staat er nog. Ook zijn matras ligt nog in de woning. De familie heeft om de verkoop te bevorderen een aantal oude foto's van Kurt in het huis vrijgegeven. Daarop staat hij onder meer met een verjaardagstaart en een gitaar.

De woning staat voor vijfhonderdduizend dollar te koop. Het is niet de eerste keer dat een huis waar Cobain heeft gewoond wordt verkocht. In 2002 kocht een koppel een appartement in de buurt van Montesano voor ruim 42 duizend dollar. Toen bekend werd dat Cobain er had gewoond, verkochten ze het voor 210 duizend dollar.

Rouhani: Holocaust was verwerpelijke misdaad

De misdaden die de nazi's begingen tegen joden en niet-joden was verwerpelijk en verfoeilijk. Dat heeft de Iraanse president Hasan Rouhani gezegd in een interview met CNN. De Amerikaanse nieuwszender sprak Rouhani nadat hij een toespraak had gehouden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Rouhani's voorganger Mahmoud Ahmadinejad benutte het platform dat de Algemene Vergadering bood om de Holocaust te ontkennen en naar het rijk der fabelen te verwijzen. Op de vraag of Rouhani zelf accepteert wat de Holocaust was, begon de Iraanse president zijn antwoord door te zeggen, zoals eerder, dat hij geen historicus is en dat het aan historici is om zich te buigen over de omvang van de misdaden van de nazi's.

"Maar in het algemeen kan ik zeggen dat iedere misdaad die in het verleden is gepleegd tegen de menselijkheid, waaronder de misdaad die de nazi's begingen tegen joden en niet-joden verwerpelijk en verfoeilijk is. We veroordelen de misdaden die ze begingen tegen de joden", aldus Rouhani.

"Het nemen van een mensenleven is verachtelijk en het maakt geen verschil of het gaat om het leven van een jood, een christen of een moslim. Dat is voor ons hetzelfde. Het nemen van een mensenleven is iets wat ons geloof verbiedt. Maar dat betekent niet dat, aan de andere kant, je kunt zeggen: 'De nazi's begingen misdaden tegen een groep, daarom moeten zij het land afpakken van een andere groep en bezetten'. Dat is ook een daad die veroordeeld moet worden. Er moet een gelijkwaardige discussie worden gevoerd."

Nederlands Film Festival van start

Het Nederlands Film Festival gaat woensdagavond voor de 33e maal van start. Het festival in Utrecht wordt gezien als het belangrijkste voor de vaderlandse film en mondt elk jaar uit in de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Het festival opent met het slavendrama Hoe Duur was de Suiker van Jean van de Velde. De film, over een blank en een zwart halfzusje op een Surinaamse suikerrietplantage in de achttiende eeuw, wordt dan voor het eerst aan het publiek getoond. Gelijktijdig met de première voor genodigden in de Stadsschouwburg in de Domstad gaat de film landelijk in première, een primeur.

Dit jaar koos de organisatie voor het thema 'naakt'. Tijdens het festival worden vijftien films vertoond rondom het thema, waarvan sommige pas op het NFF in première gaan. Centraal staat de vraag in hoeverre het controversiële onderwerp de Nederlandse film heeft beïnvloed en hoe relevant het vandaag nog is.

Verbonden met dit thema is de ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel, een icoon van de Nederlandse film. Zij brak in 1974 door met de licht erotische Franse film Emmanuelle.

Volgende week vrijdag vindt de uitreiking plaats van de Gouden Kalveren, de meest prestigieuze filmprijzen in Nederland, waarmee het NFF wordt afgesloten. Anna Drijver praat de prijsuitreiking aan elkaar. De 29-jarige actrice krijgt daarbij hulp van diverse podiumgasten die de filmprijzen aan de winnaars overhandigen.

De uitreiking in de Stadsschouwburg in Utrecht wordt op 4 oktober live uitgezonden op Nederland 2. Aan het einde van de avond blikt Wilfried de Jong met de winnaars terug op het evenement.


Nederlands Film Festival van start (Foto: Novum)

[WGP Darts] Loting: Van Gerwen-Part, Barney-Kellett

De loting voor de World Grand Prix Darts is verricht. Het laatste televisietoernooi op de kalender van de PDC wordt van 7 tot 13 oktober in het Citywest Hotel in Dublin, Ierland gehouden. Darters uit de top 16 van de Order of Merit zijn geplaatst, de lijst is aangevuld met 16 Protour spelers.

Jelle Klaasen komt al op de maandag in actie: hij zal gooien tegen Gary Anderson. Tienvoudig toernooiwinnaar Phil Taylor zal aan de bak moeten tegen Jamie Caven, die de laatste tijd heeft laten zien ook goed in vorm te zijn. De recente winnaar van de German Darts Masters Steven Beaton treft James Wade.

Nederlanders Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen komen dinsdag in actie. Barney zal spelen tegen de man die hem dit weekend op de GDM nog versloeg: Stuart Kellett. Mighty Mike treft de Canadees John Part. Part is met het oog op het 'double-in double-out' systeem van de World Grand Prix een gevaarlijke klant. The Dart Maple is een echte toernooispeler die zonder hoge gemiddelden te halen juist op de dubbels uit kan halen.

De avond zal afgesloten worden met een kraker: Europees kampioen Adrian Lewis tegen publiekslieveling Brendan Dolan. De Noord-Ier gooide twee jaar geleden zijn fameuze 'double-in double-out' 9-darter op dit podium. Het gehele toernooi zal dit jaar via RTL7 worden uitgezonden. Voor het complete speelschema hlik hier.

Brendan 'The History Maker' Dolan gooide voor het eerst in de geschiedenis een 9-darter op de WGP

'Wegwerpchipkaart' NS duurder dan papieren kaartje

Voor een eenmalige chipkaart in de trein, die het papieren kaartje vanaf volgend jaar vervangt, gaat de NS een toeslag in rekening brengen. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aan de Kamer heeft gestuurd.

"Net als in de bus, tram en metro betaalt de reiziger voor een eenmalige chipkaart bij NS een toeslag", aldus Mansveld in de brief.

Hoeveel extra de wegwerpchipkaart gaat kosten is nog volgens een woordvoerder van de NS hem nog niet bekend. De NS gaat daarvoor een adviesaanvraag indienen bij het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov).

Maatschappij voor Beter OV is verbolgen over de toeslag en heeft de Autoriteit Consument en Markt, de voormalige NMa, gevraagd om een verbod op de prijsverhoging. De belangenorganisatie noemt het plan 'schending van de tariefbescherming'. Daarmee dreigt volgens Maatschappij voor Beter OV namelijk de laatste methode voor de reiziger om aan een kaartje zonder meerkosten te komen te verdwijnen.

Wanneer incidentele reizigers exact moeten overstappen naar een chipkaart is nog niet bekend. Het papieren treinkaartje verdwijnt 'in de loop van volgend jaar', aldus Mansveld in de brief.

iPad 5 vermoedelijk ook in het grijs

De iPad 5 is vermoedelijk de eerste in de tabletreeks die in het grijs op de markt komt. Techwebsite sonnydickson.com heeft foto's van het nieuwe tablet online gezet. De iPad 5 zou qua vorm het meest lijken op de iPad Mini. Apple heeft nog geen nieuwe versie van zijn tablet, dat momenteel alleen in het zwart of wit verkrijgbaar is, aangekondigd.

Mocht de iPad 5 inderdaad in het grijs op de markt komen, dan is het niet het eerste product van Apple in die kleur. De iPhone 5S, die in Nederland nog niet verkrijgbaar is, is onder meer in het donkergrijs en goud verkrijgbaar.

Uit de foto's wordt niet duidelijk of de iPad 5, net als de iPhone 5S, over een vingerafdruksensor beschikt. De sensor kan gebruikt worden voor betalingen via bijvoorbeeld de App Store. Duitse hackers toonden zondag aan dat een vingerafdruk relatief gemakkelijk na te bootsen is.

Apple verliest vrij snel marktaandeel op het gebied van tablets. In de eerste twee kwartalen van dit jaar werden 14,6 miljoen iPads verkocht. Dat waren er vorig jaar nog zeventien miljoen. Ondertussen rapporteerde onderzoeksbureau IDC begin augustus dat het aantal Android-tablets van verschillende bedrijven met 163 procent toegenomen naar ruim 28 miljoen tablet.

Volgens verschillende techwebsites wordt de iPad 5 samen met een vernieuwde iPad Mini volgende maand gepresenteerd. Vermoedelijk komt dit kleine tablet in verschillende kleuren op de markt. Vorig jaar werden de iPad 4 en iPad Mini ook in oktober onthuld.

Nieuwe verdachten treinramp Spanje

Het onderzoek naar de ramp met de hogesnelheidstrein in de buurt van het Spaanse Santiago de Compostela eerder dit jaar heeft 22 nieuwe verdachten opgeleverd. Dat heeft de onderzoeksrechter in de zaak woensdag bekendgemaakt. Het gaat om medewerkers van de Spaanse spoorbeheerder Adif.

In een verklaring schrijft de rechtbank dat rechter Luis Alaez medewerkers van Adif, onder wie de huidige directeur en twee ex-directeuren van het bedrijf, heeft opgeroepen voor verhoor. De hoorzittingen vinden plaats in de periode van 9 oktober tot 11 december. Naast de directeuren zijn ook directieleden en managers die verantwoordelijk waren voor de plek waar het ongeluk plaatshad opgeroepen voor verhoor. Het is aan de rechter om vast te stellen of het gedeelte van het spoor waar de trein uit de rails liep veilig was.

De machinist die de trein bestuurde, heeft eerder al toegegeven dat hij te hard reed. Hij is voorlopig aangeklaagd voor dood door schuld.

Motie van wantrouwen verworpen

De Tweede Kamer heeft de motie van wantrouwen van PVV-leider Geert Wilders woensdagochtend verworpen. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden behalve de PVV ook de SP en de PvdD voor de motie. in totaal stemden 31 Kamerleden voor de motie en 113 tegen.

SP-leider Emile Roemer vroeg voorafgaand aan de stemming een schorsing aan, omdat hij met zijn fractie wilde overleggen over de motie. Ook de SP is erg kritisch over het kabinetsbeleid. Hoewel Roemer liever had gezien dat de motie later in het debat zou worden ingediend, stemde hij toch voor.

"De manier waarop de motie is ingediend, dat is niet mijn stijl", zei Roemer in een toelichting. Maar het gaat om de inhoud. "En die kan mijn partij steunen." Wilders vindt dat het kabinet de economische crisis verergert en daarom moet opstappen.

Ook Marianne Thieme (PvdD) steunt de motie van wantrouwen. Henk Krol (50Plus) vindt ook dat het kabinet 'op de verkeerde weg' is, maar hij vindt dat het kabinet eerst de kans moet krijgen om te reageren. Daarom stemt hij nu niet in met de motie van wantrouwen. "Met de nadruk op nu."

Het is uitzonderlijk dat bij aanvang van het debat al wordt gestemd over een motie van wantrouwen. Dat gebeurde op voorstel van Arie Slob (ChristenUnie). Voor hem is duidelijk dat Wilders toch niet het inhoudelijke debat aangaat. Dan kan maar beter meteen over de motie worden gestemd, redeneerde hij.

"Wordt de motie verworpen, dan kan Wilders weer actie gaan voeren op straat", zei Slob in een toelichting in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Hij wees erop dat Wilders eerder tijdens een debat is weggelopen. Wilders zei in een reactie dat hij minder zal meedoen met het debat.

Krajicek moeiteloos door in Clermont-Ferrand

Michaëlla Krajicek is met overtuigende cijfers doorgedrongen tot de tweede ronde van het ITF-toernooi in Clermont-Ferrand. De 24-jarige Nederlandse gunde de Oostenrijkse Nicole Rottmann slechts twee games: 6-2 en 6-0. Krajicek, de mondiale 395, staat op de wereldranglijst twaalf plekken hoger. In de tweede ronde speelt ze tegen Elitsa Kostova (7) of Marta Domachowska.

Boy Westerhof sneuvelde in de eerste ronde van het challengertoernooi in Sibiu. De geboren Assenaar moest op het Roemeense gravel zijn meerdere erkennen in Steven Diez. De Canadees zegevierde in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-4.

Thomas Schoorel, de andere Nederlandse deelnemer in Sibiu, wist maandag wel door te dringen tot de tweede ronde.

Matchfixende snookerspeler Lee 12 jaar geschorst

Snookerspeler Stephen Lee is woensdag voor twaalf jaar geschorst voor matchfixing. Dat heeft de rechter van het Sport Resolutions UK, een onafhankelijk instituut voor geschillen in de Britse sport, bepaald. De 38-jarige Engelsman had in 2008 en 2009 bewust wedstrijden verloren met vooraf bepaalde scores. Ook liet hij bij een aantal wedstrijden het openingsframe opzettelijk verloren gaan. Lee heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

De schorsing van Lee gaat met terugwerkende kracht in vanaf oktober 2012. Lee kan daardoor in 2024 op zijn vijftigste verjaardag zijn rentree maken. De Brit werd bovendien veroordeeld tot een boete van veertigduizend pond, ruim 47 duizend euro.

Voorzitter Jason Ferguson van de World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) is er niet trots op dat zijn organisatie zich met matchfixingzaken bezig moet houden. "Dit geeft echter wel onze toewijding aan om de snookersport corruptievrij te houden. Het is een belangrijk onderdeel van onze strijd tegen corruptie dat spelers die wedstrijden verkopen zwaar gestraft worden."

Lee kan nog in beroep tegen de straf. Het is nog niet duidelijk of hij dat ook doet.

Rossi begint eigen motorteam in Moto3

De Italiaanse motorsportheld Valentino Rossi begint een eigen team. Met de hulp van hoofdsponsor Sky Italia neemt zijn ploeg in het nieuwe seizoen deel aan de WK-races in de Moto3-klasse. Dorna verzorgt de racelicentie en KTM stelt de motoren beschikbaar.

De naam van het nieuwe team (VR 46) verwijst naar de initialen van de negenvoudige wereldkampioen en diens startnummer. De huidige MotoGP-coureur heeft zijn 15-jarige halfbroer Luca Marini en Romano Fenati als coureurs vastgelegd.

Koeman wil selectie in winter inkrimpen

Waar veel trainers klagen over een kleine selectie, heeft Ronald Koeman een ander probleem. De Feyenoord-trainer heeft te veel spelers tot zijn beschikking. "De selectie is bij momenten te groot. Het volgende moment om onze selectie kleiner te maken, is in de winterstop", laat de Feyenoord-trainer weten aan Voetbal International. "Sinds de voorbereiding weten sommige spelers precies hoe hun situatie is, ze mogen weg."

Koeman heeft het hier bijvoorbeeld over Sekou Cissé, die deze zomer mocht vertrekken, maar geen nieuwe club vond. "Iedereen heeft het recht mee te trainen met de selectie en zolang ze hun best doen en zich niet vervelend gedragen, heb ik daar geen moeite mee. Bovendien kunnen kansen snel keren."

Van Marwijk staat te popelen

Bert van Marwijk kan niet wachten om te beginnen als trainer van Hamburger SV. Dat zei 61-jarige oefenmeester woensdag tijdens zijn presentatie in Hamburg waar hij een contract voor twee jaar tekent met een optie voor nog een jaar. "Het is een tijd geleden dat ik hier zat, maar het voelt goed. Het is echt begonnen weer." Later woensdag leidt Van Marwijk al zijn eerste training bij de club van Rafael van der Vaart.

Met Van der Vaart heeft Van Marwijk niet gesproken voor hij zijn keuze maakte voor HSV. Ook legde hij zijn oor niet te luisteren bij collega's Martin Jol en Huub Stevens, die eerder HSV trainden. "Ik moet zelf een goed gevoel hebben." Dat de club een flink aantal trainers heeft versleten de laatste jaren zegt Van Marwijk niet zoveel. "Het gaat me om het gevoel dat ik zelf heb bij de club en met de mensen met wie ik moet werken."

Bij assistent Roel Coumans heeft Van Marwijk dat goede gevoel. "Ik vertrouw hem volledig." De 43-jarige Coumans was assistent bij Fortuna Sittard voor de overstap naar HSV. "Ik wilde een jonge trainer naast me", verklaarde Van Marwijk zijn keuze voor de relatief onbekende Coumans. "Hij is heel breed geschoold en is ook fysiotherapeut. Hij gaat ook alle spelers een psychologische test afnemen."

De eerstvolgende wedstrijd is volgens Van Marwijk gelijk de belangrijkste. "We staan zestiende met de meeste tegengoals in de Bundesliga. Daar moeten we zo snel mogelijk weg zien te komen. Dat is ons eerste doel."

Opnieuw schoten gehoord in winkelcentrum Nairobi

Bij het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn woensdag opnieuw schoten gehoord. Een dag eerder zei de Keniaanse president Uhuru Kenyatta nog dat de terreuractie in het winkelcentrum voorbij was.

Volgens regeringswoordvoerder Manoah Esipisu zijn de schoten die woensdag gehoord werden gelost door Keniaanse militairen die het gebouwencomplex doorzoeken. Ze vuren uit voorzorg voordat ze een ruimte betreden. "Als je de plek onder controle hebt en een schoonveegactie begint dan schiet je eerst voor je een ruimte binnengaat waar je nog niet bent geweest om er zo voor te zorgen dat je niet in een hinderlaag loopt", aldus Esipisu. "Maar er is al meer dan 36 uur niet geschoten door terroristen."

Een bron bij de veiligheidsdiensten bestrijdt dit. Tijdens de toespraak van Kenyatta op dinsdagavond zouden drie schoten zijn gehoord. De Keniaanse autoriteiten proberen nog steeds te achterhalen waar die schoten vandaan kwamen. De vrees bestaat dat sommige aanvallers nog in leven zijn en zich hebben verschanst in het complex. De bron bij de veiligheidsdiensten zei dat eerst het winkelcentrum moet worden doorzocht, voordat met zekerheid kan worden gezegd dat de terreurdreiging is weggenomen. Het doorzoeken van het complex kost veel tijd.

De Keniaanse regering krijgt bij het onderzoek naar de terreuractie hulp van forensisch experts uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël. Medewerkers van het mortuarium van Nairobi staan klaar om het winkelcentrum binnen te gaan en de lichamen weg te halen uit het puin. Dat zij het pand nog niet binnen zijn gegaan, is mogelijk een aanwijzing dat de situatie nog altijd niet veilig is.

Ondertussen is de Keniaanse bevolking begonnen aan de periode van drie dagen van nationale rouw. De aanslag op het winkelcentrum, die is opgeëist door terreurbeweging Al-Shabab, kostte aan 67 mensen en vijf extremisten het leven. Er vielen 175 gewonden, van wie er zestig nog in het ziekenhuis liggen. Elf verdachten zijn aangehouden, maar Esipisu wilde niet zeggen of zij iets hebben losgelaten. "Op dit moment zijn de verhoren nog gaande en ik kan geen details geven."

Wilders: Pechtold is miezerig mannetje

PVV-leider Geert Wilders heeft Alexander Pechtold (D66) tijdens de algemene beschouwingen een miezerig mannetje genoemd. Hij zei dat nadat Pechtold had geëist dat Wilders afstand zou nemen van de aanwezigheid van neonazi's tijdens de betoging die Wilders zaterdag organiseerde. Ook wilde hij weten waarom Wilders aansluiting zoekt bij extreemrechtse Europese fracties zoals Vlaams Belang, Lega Nord in Italië en het Franse Front National.

Wilders liet weten dat hij zich door Pechtold niet voor 'halve nazi' laat uitmaken. "Wat een zielig mannetje is Pechtold toch. Wat een zielig miezerig en hypocriet mannetje bent u toch."

Het spreekt verder 'voor zich' dat de PVV en de duizenden aanhangers van de partij 'niets hebben' met extremisme en antisemitisme, zei Wilders. "Ik ga verder niet reageren op deze ultieme miezerigheid. U bent te klein en miezerig om ook maar een minuut serieus te nemen."

ChristenUnie-leider Arie Slob riep op om het debat op een respectvolle manier te blijven voeren. Hij vond dat Wilders over een grens heen is gegaan. "U bent net zo miezerig", beet Wilders Slob toe.

In de schorsing van het debat sprak Wilders van een 'fatwa' van Pechtold, waarmee de D66-leider geweld tegen hem en aanhangers van de PVV zou goedkeuren.

Activisten Greenpeace volgens Poetin geen piraten

De activisten van Greenpeace die probeerden een Russisch olieboorplatform te beklimmen zijn overduidelijk geen piraten, maar dat kon de kustwacht die hen aanhield niet weten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag in een toespraak voor een forum over Arctische zaken.

Poetin benadrukte volgens Interfax dat hij niet alle details kent, maar wees erop dat alleen bekend was dat het platform werd beklommen door lieden die zich voordeden als activisten van Greenpeace. Het was voor de kustwacht niet duidelijk of het ook daadwerkelijk om activisten van Greenpeace ging en dus zag die zich gedwongen in te grijpen.

De uitspraken die het Russische persbureau Interfax optekende klinken milder dan de toon die de Russische autoriteiten tot nu toe over de zaak hebben aangeslagen. Dinsdag meldde de Russische justitie dat de dertig activisten op de Arctic Sunrise worden vervolgd voor piraterij, waar in Rusland vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Onder de opvarenden zijn twee Nederlanders.

Na enkele schermutselingen werd de ijsbreker van Greenpeace vorige week door de Russische kustwacht geënterd en op sleeptouw genomen richting Moermansk. Daar kwam het schip dinsdag aan, waarna de opvarenden werden overgebracht naar een politiebureau.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) eiste dinsdagmiddag in de Kamer dat de dertig opvarenden vrij werden gelaten. Omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, had de regering moeten worden geïnformeerd over de inbeslagname van de Arctic Sunrise. Dat is niet gebeurd. De opvarenden moeten daarom vrijuit gaan, stelde Hennis. De minister eiste voor 18.00 uur tekst en uitleg van de Russen, maar kreeg die niet.

Vrijspraak voor 'aanrander' gehandicapten

De vrijwilliger die zegt twee meervoudig gehandicapte vrouwen op een verwendag te hebben aangerand, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Amsterdam kan zijn bekentenis niet worden bewezen. Niemand heeft de vermeende aanrandingen gezien en het verhaal van de verdachte, die zegt seksverslaafd te zijn, blijkt niet te kloppen. Justitie had ook vrijspraak geëist.

De 49-jarige liep in augustus vorig jaar stage op een afdeling voor ernstige gehandicapten van een zorginstelling van Cordaan. Daar zou hij de twee vrouwen hebben aangerand. Hij kreeg spijt van zijn vergrijp en verklaarde later aan een medewerkster twee gehandicapte vrouwen naar de borsten te hebben gegrepen.

In zijn verklaring noemde hij een verpleegster die op de bewuste dag niet voor de twee slachtoffers werkten en gaf hij een verkeerde beschrijving van de kleding van een van zijn slachtoffers.

Sijsling klopt Haase op weg naar kwartfinale

Igor Sijsling heeft zich woensdag de beste getoond in een Nederlands onderonsje met Robin Haase in Bangkok. De Amsterdammer bereikte dankzij zijn 6-7 (7), 6-4, 7-6 (2) zege de kwartfinale van het ATP-toernooi in de Thaise hoofdstad. Bij de laatste acht treft Sijsling de Fransman Gilles Simon (4) of de Australiër Bernard Tomic. Dat duel wordt pas donderdag gespeeld.

Haase nam in de eerste set nog het initiatief met de eerste break van de wedstrijd. Sijsling sloeg echter kort daarna terug, maar dolf in de tiebreak alsnog het onderspit. Vroeg in het tweede bedrijf braken beide mannen een keer. Een tweede break van Sijsling was beslissend en dus was een derde set nodig.

In die derde set gingen beide Nederlanders opnieuw gelijk op. Daardoor was opnieuw een tiebreak noodzakelijk. Nu was Sijsling echter duidelijk beter.

Naakte slet slecht voor portemonnee

De Duitse politie waarschuwt voor webcamseks met een mooie vrouw. Terwijl jij voor je webcam de hand aan jezelf slaat, hebben hackers alles opgenomen. Als je niet met veel doekoe over de brug komt, zullen zij de beelden van je paarsgepunte lans verspreiden onder je Facebook-vrienden.

In de Duitse deelstaat Hessen zijn afgelopen week verschillende mannen het slachtoffer geworden van een geil webcamsletje. Via social media als Facebook begint een lekker wijf met je te flirten. Op een gegeven moment stelt zij voor het gesprek via Skype voort te zetten. En dan ineens zit de dame in kwestie poedelnaakt voor de webcam.

Vervolgens begint de mooie dame wulps te kronkelen en met zichzelf te spelen. Het vereist dan ook een enorm inhoudingsvermogen om niet op het verzoek van het webcamsletje in te gaan om je broek uit te trekken en met je spermaspeer te spelen.

Maar pas op! Heb je eenmaal je Duitse helm te voorschijn getoverd om vervolgens ten strijde te trekken, dan komt er ineens een kerel door je speakers. Weg stijfje, zeker als de beste man 500 euro van je eist. Het blijkt dat het lekkere wijf aan de andere kant al je acties heeft gefilmd. Maak je niet snel via Western Union een halve rug over, dan zal de hacker er voor zorgen dat al je Facebook-vrienden jouw huiskamervlijt te zien krijgen.

De Polizei vermoedt dat het hier om een internationaal opererende bende gaat, die opereert vanuit Ivoorkust. De geile slet blijkt meestal gewoon een videoband te zijn. Ondanks grondig speurwerk van de recherche, is de pakkans van de afpersers laag.

Ook in Groot-Brittannië is de bende actief. Daar werd een 17-jarige knaap het slachtoffer van de mooie webcamdame. Slechts een uur na het gesprek, sprong Daniel Perry uit het Schotse Dunfermline vanaf een brug zijn dood tegemoet.

Kamer stemt meteen over motie Wilders

De Tweede Kamer stemt woensdag meteen over de motie van wantrouwen van PVV-leider Geert Wilders. Wilders kreeg daarvoor toestemming van een meerderheid van de Tweede Kamer, zoals de regels voorschrijven.

Normaal gesproken worden moties aan het eind van het debat ingediend. Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA drongen er op aan om meteen over de motie te stemmen. Volgens Wilders verergert het kabinet de economische crisis.

Over de motie zal hoofdelijk worden gestemd. Het debat is voor de stemming kort geschorst.

[WK] Kreuziger niet in wegrace

Roman Kreuziger ontbreekt zondag tijdens de wegrace van het WK wielrennen in Florence. De renner van Saxo-Tinkoff heeft niet de juiste vorm na een zware Vuelta, zegt hij op zijn website. Martin Hunal (Sparta Praag) neemt Kreuzigers plaats in de selectie in, meldt de Tsjechische wielerbond.

Kreuziger overlegde met Bjarne Riis over het rijden van de wegwedstrijd. De ploegbaas van Saxo-Tinkoff zei hem dat het geen zin heeft om te starten als je je niet goed voelt en dat hielp Kreuziger bij het nemen van zijn beslissing. Natuurlijk vindt de Tsjech het jammer, geeft hij aan. "Maar ik wil niet alleen opstappen omwille van het meedoen."

Vestigingen V&D Haarlem gesloten na dreigementen

Twee vestigingen van V&D en een vestiging van La Place in Haarlem zijn woensdag gesloten omdat iemand op Twitter heeft gedreigd met een bloedbad. Agenten in kogelvrije vesten zijn bij de vestigingen opgesteld, zegt een politiewoordvoerder.

Het gaat om de vestigingen van V&D in het centrum en in stadsdeel Schalkwijk en een vestiging van La Place aan de Fonteinlaan. Op het Twitteraccount @Cricusbloed wordt sinds dinsdagavond gedreigd met een dodelijk begin van het prijzencircus bij V&D. "Gevolgen niet te overzien pleeg zelfmoord daarna", twittert de bedreiger, die verder #ontslag als motivatie aanvoert. Hij stelt dat om 11.50 uur een 'bloedpartij' plaatsvindt.

De politie onderzoekt wie achter het inmiddels geblokkeerde account zit. Er is nog niemand aangehouden.

Live38xxl is uitverkocht

Het concert Live38xxl is uitverkocht. Dat maakte radiozender 538 woensdag bekend. Tijdens het concert, dat volgende week zaterdag plaatsvindt, staan artiesten als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Glennis Grace op het podium in de Amsterdamse Ziggo Dome.

De artiesten worden tijdens hun optreden begeleid door de band van 538-dj Edwin Evers. Ook Racoon, Kane en Nielson staan op het podium. Het is de vijfde editie van Live38xxl en de tweede keer dat de show in de Ziggo Dome plaatsvindt.

Meer controle schade veroorzakende graafbedrijven

Dertig bedrijven die geregeld schade veroorzaken tijdens graafwerkzaamheden worden de komende maanden extra gecontroleerd door Agentschap Telecom. Bedrijven die onvoldoende zorgvuldig graven kunnen een boete krijgen die oploopt tot 250 duizend euro, meldt het agentschap woensdag.

Vorig jaar werden 37.400 schades ontstaan door graafwerkzaamheden gemeld. Dat is zeven procent meer dan een jaar eerder. Die graafschades zorgen voor overlast, extra kosten en gevaarlijke situaties, wanneer bijvoorbeeld een gaslek ontstaat.

De Nederlandse bodem zit zo vol met kabels en leidingen, dat graafschade nooit helemaal te voorkomen is, denkt het agentschap. Gemiddeld is het nu bij een op de tien acties van een graafbedrijf raak. De sector zelf heeft onlangs aangegeven dat aantal te willen halveren. Agentschap Telecom sluit zich daarbij aan.

De extra controles, die moeten uitwijzen of de graafbedrijven volgens de gestelde eisen werken, zijn in juli gestart en lopen tot december. Ook volgend jaar blijven de dertig bedrijven nog in beeld bij het agentschap.

Om welke dertig bedrijven het gaat wil een woordvoerder van Agentschap Telecom niet kwijt. "Wij doen niet aan naming and shaming", aldus de zegsvrouw.

Opbrengst collecte KWF 15 procent lager

De collecte van KWF Kankerbestrijding heeft dit jaar bijna 6,3 miljoen euro opgebracht, vijftien procent minder dan vorig jaar. Dat meldt het fonds woensdag. Vorig jaar bracht de collecte nog 7,4 miljoen euro op. De opbrengst lag toen 3,7 procent lager dan in 2011.

Andere fondsen kampen door de economische crisis, een terugloop van het aantal collectanten en het feit dat minder mensen kleingeld in huis hebben ook met een terugloop, maar die ligt volgens KWF rond de acht procent. Dat de daling bij KWF groter is, zou komen door de ophef rond de stichting Inspire2Live.

Voor aanvang van de collecte hield het fonds er al rekening mee dat de collectanten kritische vragen zouden krijgen vanwege die ophef. Slechts een deel van het geld dat Inspire2Live in de afgelopen jaren inzamelde werd uitgegeven aan onderzoek. Een van de oprichters, Coen van Veenendaal, kwam in opspraak omdat hij via zijn eigen bv 160 duizend euro zou hebben geïnd.

KWF had drie miljoen euro aan Inspire2Live toegezegd, maar zag daarvan af toen het bestuur van de stichting opstapte. Inspire2Live was verbonden met de stichting Alpe d'Huzes, die jaarlijks een wielerwedstrijd in de Franse Alpen organiseert om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Na de collecte schreef NRC Handelsblad dat KWF niet tachtig procent van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek besteedt, zoals het zelf beweert. KWF verdedigde zich met de stelling dat het wel tachtig procent van de uitgaven aan onderzoek besteedt. NRC wees erop dat een steeds groter deel van de 'onderzoekskosten' naar eigen kantoor- en campagnekosten gaat.

De berichtgeving was voor het Centraal Bureau Fondsenwerving aanleiding om met KWF Kankerbestrijding in overleg te gaan. Daarin vroeg het bureau het fonds duidelijk aan te geven wat de verhouding is tussen de inkomsten van het fonds en welke bedragen worden uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek.

Kabinet bevestigt hogere belastingdruk

Door de kabinetsmaatregelen gaan hogere inkomens fors meer belasting betalen over het geld dat ze extra verdienen boven een bepaalde inkomensgrens. Voor inkomens van circa 70.000 euro per jaar stijgt de zogenoemde marginale druk de komende jaren van 52 naar 60 procent.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven, kort voor aanvang van de algemene beschouwingen over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Tot een inkomen van 20.000 euro ligt de marginale druk op circa 20 procent. Daarna stijgt hij tot 50 procent. Bij een jaarinkomen van meer dan 115.000 euro daalt de marginale druk tot circa 55 procent.

Kabinet bevestigt hogere belastingdruk
Kabinet bevestigt hogere belastingdruk (Foto: ANP)

'Series zijn de toekomst, film is gedateerd'

Wat regisseuse Jane Campion betreft hebben tv-series de toekomst. "Televisie heeft de toekomst, film is gedateerd", zegt de filmmaakster die een Oscar won voor de regie van The Piano woensdag in dagblad Metro. "Hollywood durft geen geld meer te steken in spannende projecten."

"Televisieseries komen sneller van de grond", vindt de 59-jarige filmmaakster. "Je hebt als schrijver meer tijd om je personages te verkennen en het verhaal uit te diepen. En je kunt veel verder gaan dan in de bioscopen. Rauwe randjes worden op tv juist toegejuicht."

Campion besloot een paar jaar geleden de daad bij het woord te voegen en haar eigen tv-serie te schrijven, geïnspireerd door de Millennium-boeken van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. De eerste aflevering van Top of the Lake verscheen in maart bij de BBC. De serie werd genomineerd voor acht Emmy awards en komt in Nederland uit op dvd.

Het scenario draait om een meisje uit een klein dorp dat is verkracht en zwanger is. Detective Robin Griffin wordt op de zaak gezet, maar het meisje wil niet vertellen wie de dader is. Als ze ineens spoorloos verdwijnt, ontdekt Griffin welke geheimen de gesloten dorpsgemeenschap voor haar verborgen probeert te houden.

Campion wilde zich vooral richten op de zoektocht. "Die is altijd veel interessanter dan het vinden. Ik wilde ook meer focussen op de psychologie van de personages dan op het misdrijf zelf. Een vrouw die zo'n zaak onderzoekt is al bij voorbaat vele malen interessanter dan een man."

In het werk van Campion is vaak een spanning tussen mannen en vrouwen voelbaar. Natuurlijk wordt in Top of the Lake vanuit het perspectief van een vrouw verteld, en uiteraard is de dader in het verhaal een man. Ook in haar vorige werk kwamen mannen er nogal eens bekaaid vanaf, maar dat wil niet zeggen dat Campion bewust probeert mannen zwart te maken.

"Ik denk dat er zowel onder mannen als onder vrouwen goede en slechte exemplaren bestaan", legt ze uit. "Maar mannen hebben nou eenmaal meer macht dan vrouwen. En met macht komt corruptie, zo werkt het nou eenmaal."

Rechter wil Charlie Sheen niet in jury

Charlie Sheen mag niet als jurylid aan de slag. De acteur kwam dinsdag bij de rechtbank om zich aan te melden voor jurydienst, maar werd afgewezen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Sheen meldde zich bij de rechtbank omdat hij was opgeroepen voor jurydienst, een burgerplicht in de Verenigde Staten. De acteur heeft een dag in de wachtkamer van de rechtbank gezeten. "Ik heb het grootste deel van de dag dutjes gedaan", zegt Sheen, die in de middag werd weggestuurd.

De 48-jarige Sheen liet eerder al weten dat hij niet verwachtte om in de jury te komen. "Ik weet niet of ze me zullen houden. Wellicht ben ik een te grote afleiding tijdens een rechtszaak", zei hij toen.

McQuaid wil verlies niet aanvechten

Pat McQuaid wil geen problemen maken mocht hij vrijdag niet herkozen worden als voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI. De Ier moet het opnemen tegen de Brit Brian Cookson die zich nu al van veel steun verzekerd weet.

De kandidatuur van McQuaid wordt voornamelijk gesteund door Thailand en Marokko, al moet de Ier nog wel officieel voorgedragen worden als kandidaat. Hiervoor is een regelwijziging nodig. Als deze er door komt dan hoopt McQuaid op steun van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Mocht hij verliezen dan gaat hij het niet aanvechten, zo laat de Ier aan Cyclingnews weten. "Als ik verlies, zal ik zeker geen juridische stappen nemen. Ik loop dan gewoon weg, hopelijk doet mijn tegenstander hetzelfde."

De veertien Europese stemmen, van de in totaal 42 gedelegeerden, gaan naar Cookson, zo is nu al duidelijk. "Dat was geen grote verrassing voor me, want een van de supporters van Cookson is Igor Makarov, de Russische oligarch. Hij heeft veel invloed bij die bonden. Hij bezorgde de Europese federaties een paar maanden geleden ook een sponsordeal van één miljoen."

Grootste speerpunt van McQuaid is de strijd tegen doping. Volgens de Ier zijn er onder zijn leiding grote stappen gezet op de wielersport schoner te maken, maar duurt het nog zeker twee jaar om dit karwei af te maken. Mocht McQuaid herkozen worden dan is het zijn laatste termijn, want de Ier wil hoe dan ook na de volgende termijn niet meer terugkeren.

Cast derde deel "The Hunger Games" weer uitgebreid

De cast van het derde deel van The Hunger Games: Mockingjay wordt opnieuw uitgebreid. Vandaag werd bekend dat Wes Chatham en Elden Henson zijn toegevoegd aan de film. Ze nemen de rollen van Castor en Pollux op zich.

Castor is een cameraman van het zogenaamde "Propos"-team. Hij filmt met name promotiebeelden van Katniss Everdeen (een rol van Jennifer Lawrence) tijdens missies met haar team om zo de bevolking van Panem op te zetten tegen het Capitool. Op deze manier wil men de opstand van de districten tegen het Capitool groter te maken.

Zijn broer Pollux is ook deel van de cameracrew en is een zogenaamde ‘Avox’. Dat is persoon die in het verleden problemen heeft veroorzaakt met het Capitool en wiens stembanden verwijderd zijn als straf. Voordat hij zich bij het verzetteam aansloot, werkte hij als slaaf onder de stad, in de riolen.

De opnames van deze derde film in de franchise gaan binnenkort van start. De verwachte premièredatum is 21 november 2014.

NS eist honderden miljoenen van Fyra-moederbedrijf

De NS claimt honderden miljoenen euro's van het moederbedrijf van Fyrabouwer AnsaldoBreda. De claim wordt bij het moederbedrijf neergelegd omdat de NS vreest dat AnsaldoBreda door de claim failliet gaat en helemaal niks meer kan betalen, zegt een woordvoerder woensdag.

Het moederbedrijf, Finmeccanica, heeft zich volgens de NS garant gesteld voor het geval AnsaldoBreda niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De claim wordt neergelegd in een bodemprocedure die de Italiaanse bouwer heeft aangekondigd.

De NS wil onder meer de tweehonderd miljoen euro die voor de Fyratreinstellen is betaald terug. "Daar bovenop komen nog enkele honderden miljoenen aan extra gemaakte kosten", zegt de woordvoerder.

AnsaldoBreda zou vertragingsboetes moeten betalen voor het te laat leveren van de treinen. Verder zijn personeelskosten gemaakt voor extra onderhoud aan de treinen. Ook spreekt de woordvoerder van gederfde inkomsten omdat de trein niet reed. "We hebben daarnaast juridische kosten gemaakt."

Eerder eiste de NS van AnsaldoBreda dat het de treinen, die nu ongebruikt op een zijspoor staan, ophaalt. "Daar is nog niet op gereageerd. Daarom volgt nu deze volgende stap."

Hiddink en Advocaat in beeld bij Galatasaray

Dick Advocaat wordt bij Galatasaray gezien als mogelijke opvolger van de onlangs ontslagen Fatih Terim. De Turk werd de laan uitgestuurd omdat de sportieve prestaties van de ploeg tegenvallen. Naast Advocaat zijn ook Eric Gerets, Guus Hiddink, Jupp Heynckes en Roberto Mancini kandidaat om Terim op te volgen.

Advocaat en Gerets hebben al contact gehad met de club waar onder andere Wesley Sneijder speelt. Momenteel heeft alleen Gerets nog een ploeg, hij traint Lekhwiya uit Doha. Advocaat stopte aan het eind van vorig seizoen bij PSV na een tegenvallend seizoen. De Hagenaar wist in Eindhoven de landstitel en de KNVB-beker niet binnen te halen.

Telstar-coach: "Ik geloof in stunt tegen PSV"

Marcel Keizer neemt het woensdagavond met SC Telstar op tegen PSV. De coach hoopt dat hij voor een verrassing kan zorgen met zijn ploeg. "Ik geloof in een stunt, anders kan je net zo goed niet gaan spelen", laat Keizer weten aan RTV Noord-Holland. "Tuurlijk gaat het lastig worden. PSV heeft net met 4-0 gewonnen van Ajax, maar daarvoor hadden ze een slechte periode."

Verdediger Calvin MacIntosh heeft meer nog vertrouwen in een goed resultaat en waagt zich zelfs aan een opvallende voorspelling. "Na negentig minuten staat het 0-0, na de verlenging ook en dan winnen wij met penalties." De stopper meent dat Telstar flinke stappen heeft gemaakt ten opzicht van afgelopen seizoen. "Wij willen voor elkaar door het vuur gaan en ook voetballend zie ik het team stappen maken. Vorig jaar hadden wij een spelersgroep van 25 man en een deel had toen niet de juiste mentaliteit."

Benteke tot zes weken aan de kant bij Aston Villa

Aston Villa moet het de komende maand zonder Christian Benteke stellen. De Belgische spits heeft een heupblessure, maakte Villa-coach Paul Lambert dinsdagavond bekend. Volgens Lambert zijn de resultaten van een scan beter dan verwacht. In het slechtste geval staat Benteke zes weken aan de kant.

Benteke deed afgelopen seizoen van zich spreken in de Premier League. In 34 wedstrijden voor de tegen degradatie strijdende ploeg uit Birmingham scoorde hij toen negentien keer. Dit seizoen staat de nog altijd pas 22-jarige ploeggenoot van Ron Vlaar, Karim el Ahmadi en Leandro Bacuna al op vier treffers in vijf duels.

Celtic blundert in Schotse League Cup

Celtic heeft zich dinsdagavond voor eigen publiek gefaald in de Schotse League Cup. De tegenstander van Ajax in de Champions League verloor in de derde ronde verrassend van Greenock Morton: 0-1.

De Schotse landskampioen verloor in de verlenging door een benutte strafschop van Dougie Imrie. Greenock Morton staat momenteel een-na-laatste in de Schotse Championship(voorheen First Division), het tweede niveau. Bij Celtic hadden Virgil van Dijk en Derk Boerrigter beiden een basisplaats. De laatste ruimde in de 83e minuut het veld voor Kris Commons.

Lewandowski na dit seizoen naar Bayern

Borussia Dortmund-spits Robert Lewandowski vertrekt na dit seizoen alsnog naar Bayern München. De 25-jarige Pool bevestigde dinsdag aan de Duitse zender Sport1 dat hij in januari zijn overgang naar de Rekordmeister bekendmaakt. "Dan mag ik ook pas officieel een contract ondertekenen."

Eerder schreef het Poolse voetbaltijdschrift Pilka nozna al dat Lewandowski op 2 januari zijn overgang bekendmaakt. Hij zou een vierjarig contract in München ondertekenen. Afgelopen zomer zat Bayern München ook al achter de Duitse topscorer aan. Borussia Dortmund, dat Mario Götze al aan Bayern kwijtraakte, verbood de Pool echter te vertrekken. De consequentie daarvan is dat de 56-voudig Pools international komende zomer gratis vertrekt uit Dortmund.

FIFA 14 wordt snel gepatcht

FIFA 14 is nog niet eens officieel uit of er worden al patches uitgebracht. De mensen die de early access-versie van de game spelen klagen steen en been over kopballen en 'finesse shots' en die gaan ook aangepakt worden.

Op het officiële forum laten de ontwikkelaars weten dat het spel snel gepatcht gaat worden om de balans in het spel te verbeteren: "Our commitment to improve FIFA 14 is ongoing, and regular feedback from our fans helps us prioritise and identify future improvements. We wanted to take this opportunity to address a few more items that we continue to work towards. Firstly, we got some great feedback on gameplay during the demo and early access period, including:

  • "The effectiveness of headers from corner kicks and crosses.
  • "The effectiveness of finesse shots.
  • "The accuracy of lofted through-balls.

"We look to update you in the near future with good news on the identified gameplay tweaks."

Ondertussen heeft EA Sports al een day-one patch uitgebracht voor FIFA 14 dat "minor stability issues" en enkele bugs in de skill games en creation centre moet verhelpen. De ontwikkelaar adviseert iedereen die de early access-versie speelt om eerst de update te downloaden, voordat ze verder gaan met spelen.

"Finally, we're aware that some users are experiencing freezes during the game. We continue to investigate these reports internally, and with our partners, and will update the community when we know more," aldus de ontwikkelaars.

FIFA 14 ligt vrijdag in de winkels voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Later komen versies uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

FIFA 14 (Foto: EA Sports)

Zuidoost AziŽ naar Amsterdam tijdens IDFA

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam besteedt dit jaar speciale aandacht aan films uit zuidoost Azië. Onder de noemer Emerging Voices from Southeast Asia zijn van 20 november tot en met 1 december 14 recente documentaires uit onder meer Thailand, Maleisië en Myanmar te zien in bioscopen in de hoofdstad.

De Cambodjaanse documentaireregisseur Rithy Panh stelde een top samen van zijn tien favoriete films. Op vrijdag 22 november geeft hij een masterclass voor bezoekers van het IDFA.

Op 20 november begint de 26e editie van het documentairefestival in Amsterdam.

Zuidoost Azië naar Amsterdam tijdens IDFA
Zuidoost Azië naar Amsterdam tijdens IDFA (Foto: ANP)

Muziek van Grand Theft Auto V verkrijgbaar op iTunes

Rockstar Games heeft de muziek van Grand Theft Auto V via iTunes beschikbaar gemaakt. The Music of Grand Theft Auto V bestaat uit drie albums met daarin de soundtrack en de muziek die in de game te horen is op de radio.

Elk album apart kost €8,99 en voor alle drie de volumes betaal je €24,99. Wat er precies op de albums staat is hieronder te bekijken. 

The Music of Grand Theft Auto V - Volume 1: Original Music
1. Oh No - Welcome To Los Santos
2. BJ The Chicago Kid - Smokin' and Ridin' (feat. Freddie Gibbs & Problem)
3. Twin Shadow - Old Love / New Love
4. Neon Indian - Change Of Coast
5. Wavves - Nine Is God
6. Gangrene - Bassheads
7. Flying Lotus - Stonecutters
8. HEALTH - High Pressure Dave
9. OFF! - What's Next?
10. Tyler, The Creator - Garbage
11. Nite Jewel - Nowhere To Go
12. A$AP Rocky - r - Cali
13. Age Of Consent - Colours
14. Marion Band$ - Hold Up (feat. Nipsey Hustle)
15. 100s - Life Of A Mack
16. Favored Nations - The Set Up
17. Yeasayer - Don't Come Close
18. The Chain Gang Of 1974 - Sleepwalking

The Music of Grand Theft Auto V - Volume 2: The Score
Tangerine Dream, Woody Jackson, The Alchemist & Oh No, DJ Shadow
1. We Were Set Up
2. A Legitimate Business Man
3. A Haze Of Patriotic Fervor
4. Los Santos At Night
5. North Yankton Memories
6. The Grip
7. Mr. Trevor Philips
8. A Bit Of An Awkward Situation
9. No Happy Endings
10. His Mentor
11. (Sounds Kind Of) Fruity
12. Minor Turbulence
13. Chop The Dog
14. A Lonely Man
15. You Forget A Thousand Things
16. Impotent Rage/Am I Being Clear Now?
17. Fresh Meat
18. Therapy And Other Hobbies
19. Rich Man's Plaything
20. The Agency Heist
21. Hillbilly Crank Dealers' Blues
22. Welcome To Los Santos (Outro)

The Music of Grand Theft Auto V - Volume 3: The Soundtrack
1. Flying Lotus - The Kill (feat. Niki Randa)
2. Lee "Scratch" Perry - I Am a Madman
3. Jai Paul - Jasmine (Demo)
4. George McCrae - I Get Lifted
5. Kausion - What You Wanna Do
6. Charlie Feathers - Can't Hardly Stand It
7. Weirdos - Life of Crime
8. Mexican Institute of Sound - Es Toy
9. Joe Goddard - Gabriel (Soulwax Mix) [feat.Valentina]
10. Bootsy Collins - I'd Rather Be With You
11. Bob Seger - Hollywood Nights
12. Dan Croll - From Nowhere (Baardsen Remix)
13. Problem - Say That Then (feat. Glasses Malone)
14. Waylon Jennings - I Ain't Living Long Like This
15. Yellowman - Nobody Move, Nobody Get Hurt
16. Simple Minds - All the Things She Said
17. Toro y Moi - Harm in Charge
18. Hot Snakes - This Mystic Decade
19. Cashmere Cat - Mirror Mau

 

The Music of Grand Theft Auto V
The Music of Grand Theft Auto V 

 

 

 

Rapper Coolio vrijuit na vermeende mishandeling

Coolio hoeft zich niet te verantwoorden voor een vermeend handgemeen met zijn vriendin. De rapper zou Anabelle Chatman eerder dit jaar zijn aangevlogen, maar de zaak is niet ontvankelijk verklaard. Dat schreef entertainmentwebsite TMZ dinsdag.

Chatman kon haar kant van het verhaal niet hardmaken, waardoor een rechter de zaak in de prullenbak gooide. De aanklagers kregen de zaak niet rond omdat Chatman haar verklaring meerdere malen wijzigde.

Coolio, onder meer bekend van de hit Gangsta's Paradise, werd in april gearresteerd vanwege huisvredebreuk. Volgens Chatman had hij haar geduwd en geslagen toen ze ruzieden over het feit dat hij was thuisgekomen met een andere vrouw.

Landen beloven meer actie tegen seksueel geweld

Ministers uit 113 landen hebben in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een verklaring ondertekend, waarin ze beloven meer actie te ondernemen om seksueel geweld in conflictgebieden uit te bannen. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague noemde het verdrag 'een mijlpaal' in de strijd tegen mensen 'die in tijden van oorlog straffeloos gruwelijke misdaden plegen'.

In het verdrag is een verbod opgenomen voor het verlenen van amnestie voor seksueel geweld in vredesverdragen. Bovendien kunnen verdachten worden opgepakt, waar ze zich ook ter wereld bevinden. De ondertekenaars van het verdrag hebben zich ook gecommitteerd aan het ondertekenen van een nieuw protocol in 2014.

Hague heeft de tachtig VN-lidstaten die het verdrag niet hebben ondertekend opgeroepen dit alsnog te doen. Hij maakte tevens bekend dat Groot-Brittannië volgend jaar gastheer is voor een conferentie over seksueel geweld in conflictgebieden.

Simon Cowell niet bij geboorte eerste kind

Simon Cowell heeft geen zin om te zien hoe zijn baby ter wereld komt. "Sommige dingen moet je niet willen zien", legde de talentenscout dinsdag uit in een interview met presentator Ryan Seacrest.

"Ben je gek geworden?" lachte Cowell toen Seacrest hem vroeg of hij de bevalling 'boven of onder de evenaar' zal bijwonen. "Ik zal in de buurt zijn, maar ik hoef het niet te zien."

Op de vraag of hij gaat trouwen met zijn zwangere vriendin Lauren Silverman antwoordde Cowell min of meer bevestigend. "Laat ik het zo zeggen", zei Cowell. "Ik verwacht niet dat ze een alleenstaande moeder zal zijn."

De 53-jarige Cowell wordt begin volgend jaar voor de eerste keer vader. Naar verluidt is Silverman, die toen ze zwanger werd van Cowell nog getrouwd was, in verwachting van een jongen.

Minder moslims op bedevaartsreis door crisis

De verkoop van islamitische bedevaartsreizen loopt door de economische crisis sterk terug. Dat concludeert Trouw uit een rondgang langs islamitische reisbureaus. Het aantal boekingen voor de hadj naar Mekka, dit jaar halverwege volgende maand, is bijna gehalveerd.

De zestien geregistreerde reisbureaus in Nederland krijgen samen jaarlijks vijfduizend visa van Saoedi-Arabië voor de traditionele pelgrimsreis, die moslims volgens hun geloof zeker één keer gemaakt moeten hebben. De prijzen voor een all-inclusive reis variëren van 3500 euro tot 5000 euro. Sommige moslims zouden daar zes jaar voor moeten sparen.

Sommige reisbureaus blijven met de helft van de verstrekte visa zitten. Voorheen was de verkoop van de reizen geen probleem. Sommige reisbureaus zouden overwegen volgend jaar goedkopere pelgrimages aan te bieden, bijvoorbeeld door minder luxe hotels te boeken op een grotere afstand van de grote moskee in Mekka.

Suriname zet deur op kier voor ambassadeur

Suriname lijkt steeds meer bereid om opnieuw een Nederlandse ambassadeur te aanvaarden op zijn grondgebied. Ook de Surinaamse ambassade in Den Haag zou eventueel terug op het allerhoogste diplomatieke niveau worden bemenst.

Dat blijkt na een bilateraal gesprek dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagavond in New York heeft gevoerd met Winston Lackin, zijn Surinaamse ambtgenoot. Het gesprek vond plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Nederland probeert al langer weer een ambassadeur in Paramaribo te stationeren. Dat stuitte tot voorheen op een 'njet' van Suriname, dat vond dat Den Haag te weinig respect toont voor president Desi Bouterse.

De twee landen lijken het hierover nu toch met elkaar eens te worden. "De twee ministers hebben besproken hoe ze de koele betrekkingen tussen beide landen mogelijk kunnen verbeteren. Er is afgesproken om diepere aandacht te besteden aan de diplomatieke vertegenwoordigingen. Binnen korte tijd zullen hiertoe 'de nodige stappen' worden ondernomen", meldt het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Een diplomaat die tijdens de bespreking aanwezig was, bestempelt het overleg tegenover Novum Nieuws als 'heel vriendelijk, rustig en respectvol'. Hij zegt echter nog niet concreet aan te kunnen geven wanneer Suriname zo ver zou zijn om een Nederlandse ambassadeur toe te laten. Er is wel overeengekomen om de dialoog voort te zetten.

Het zou voor het eerst zijn sinds het aantreden van Desi Bouterse in 2010 dat de ambassades in de twee landen op het hoogste niveau zijn bemenst. De regering-Bouterse heeft nooit eerder een ambassadeur voor Nederland benoemd. Nederland had tot vorig jaar wel een ambassadeur in de Surinaamse hoofdstad, tot de amnestiewet werd aangenomen die Bouterse vrijwaart van vervolging voor de Decembermoorden. Daarop riep Den Haag zijn hoogste vertegenwoordiger terug.

'Vervanger Fyra gaat niet sneller dan 200'

De trein die de Fyra moet vervangen op het hogesnelheidsspoor van Amsterdam naar de Belgische grens gaat ook in de toekomst niet sneller dan 200 kilometer per uur. Door de problemen met de Fyra wil de NS geen nieuwe flitstreinen meer kopen maar in plaats daarvan snelle intercity's over het traject laten rijden, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van plannen die de NS zou hebben ingediend bij staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA).

Een woordvoerder van de NS wil alleen bevestigen dat eind juli plannen zijn ingediend bij Mansveld. Wie wil weten wat daar in staat, moet volgens hem nog even wachten. Verder wijst hij erop dat nu al 300 kilometer per uur wordt gereden op het hogesnelheidsspoor, maar dan door de Thalys.

Na het stoppen met de Fyra moest de NS van Mansveld voor oktober met nieuwe plannen komen. In het plan dat de NS nu zou hebben ingediend, blijft veel capaciteit van het spoor onbenut. Het spoor, dat zeven miljard euro kostte, is namelijk berekend op treinen die een vaart tot 300 kilometer per uur kunnen halen.

Het plan dat de NS nu heeft ingediend lijkt volgens de krant sterk op een oud plan dat in de jaren negentig door toenmalig minister van Verkeer Tineke Netelenbos (PvdA) werd afgeschoten omdat het niet aan haar eisen voldeed. De NS wilde toen snelle intercity's op het spoor tussen Amsterdam en de Belgische grens, maar ook snelle verbindingen met onder meer Groningen, Zwolle en Eindhoven. Dat zou de NS nu ook weer voorstellen.

Het is volgens de krant de vraag of de overheid zich kan vinden in het plan om met 'boemeltreinen' over het dure spoor te rijden. "Dat is hetzelfde als een brommobiel toestaan op de A2", stelt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in de krant.

Foto's: Incubate 2013

Zeven dagen lang stond Tilburg in het teken van muziek, theater, poëzie, debat, film en kunst. Tijdens de 9e editie van het vooruitstrevende Incubate festival konden bezoekers genieten van meer dan 300 optredens. In meer dan twintig zalen, van een synagoge tot cafés, en van theaterzalen tot aan een kapel.

Er vonden concerten plaats met basisschoolkinderen, optredens in verzorgingshuizen, een Egyptische bruiloft, een autoreclame als kunst, een internationale conferentie, busritten door het verleden van de Tilburgse textielindustrie, theatervoorstellingen in de openbare ruimte, een masterclass over Super8 film, een kerkdienst door hiphop legende Kurtis Blow en nog veel meer.

FOK!filmblik: Dementia 13 (1963)

Het is vandaag alweer vijftig jaar geleden dat de debuutfilm van regisseur Francis Ford Coppola voor het eerst in de bioscoop te zien was. Dementia 13 was gebaseerd op een door Coppola geschreven scenario en was geproduceerd door Roger Corman.

Dementia 13

Louise Haloran (Luana Anders) is een jonge vrouw wiens man na een hartaanval is overleden. Louise is echter bang dat ze uit het testament van haar rijke schoonmoeder zal worden geschrapt, verbergt het lichaam en doet alsof haar man weg is voor een zakenreis. Louise vertrekt naar Ierland om daar bij haar steenrijke schoonmoeder op bezoek te gaan. Eenmaal in het spookachtige kasteel van de familie Haloran aangekomen verneemt ze het verhaal van Kathleen, de jongste dochter van de familie die zeven jaar eerder verdronken was. Alsof dat niet al ellende genoeg is, is er dan ook nog een mysterieuze moordenaar, die met behulp van een enorme bijl de familie Haloran snel aan het uitdunnen is.

Dementia 13 1

Francis Ford Coppola had eerder dat jaar als geluidsman gewerkt aan de opnames voor de film The Young Racers, een racefilm met William Campbell en Patrick Magee in de hoofdrol. De film was opgenomen in een aantal landen en nadat de laatste opnames in Ierland opgenomen waren had Corman nog 22.000 dollar van zijn budget van 165.000 dollar overgehouden. Corman had zelf geen tijd meer om nog vlug een nieuwe film te maken maar stelde aan Coppola voor om nog een tijdje in Ierland te blijven om daar een goedkope horrorfilm op te nemen. Met behulp van oude filmsets van The Young Racers en een aantal acteurs uit de cast van diezelfde film ging Coppola aan de slag met een script dat hij in één nacht in elkaar had geflanst.

Dementia 13 2

Dementia 13 was een film die nogal deed denken aan Alfred Hitchcock's succesfilm Psycho. Waar de 'Master of Suspense' echter veel spanning aan zijn films toevoegde, waren het vooral vage dialogen die de film van Coppola vulden. Door al dat geklets gaat het tempo van de film wel wat omlaag, maar liefhebbers van oudere horrorfilms zullen daar vast niet al teveel moeite mee hebben. Dementia 13 is gewoon een fijne film voor eenieder die wel eens wil weten waar de regisseur van epische films, zoals de Godfather-trilogie, Apocalypse Now, Rumble Fish en The Outsiders, ooit zijn filmloopbaan mee aanving.

Utrecht weer even hoofdstad van de film

De komende 10 dagen is Utrecht weer de hoofdstad van de film. Woensdag barst hier de 33e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) los. Het evenement opent met de film Hoe duur was de suiker van Jean van de Velde.

Voor het eerst gaat de openingsfilm tegelijkertijd in première in andere bioscopen in het land. Op het NFF vinden verder premières plaats zoals die van De Nieuwe Wildernis, Nederlands eerste echte natuurfilm, De Prooi, over topman Rijkman Groenink en Doe Maar: is dit alles, over de muziek, de beginjaren, de onderlinge verhoudingen, de hysterie, en het afscheid van de bekende band.

Het festival brengt verder een ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel. Zo zijn er films met haar te zien als de soft-erotische klassieker Emmanuelle, Pastorale 1943 en Frank& Eva: Living Apart Together. Ook kan het publiek een voorproefje bekijken van Michiel van Erps documentaire Sylvia Kristel: Nu.

Rode draad is dit jaar het thema Naakt. Van de bevrijdende seksgolf in de jaren 70 tot de schoonheid en kwetsbaarheid van kunstzinnig naakt, aldus het festival.

Utrecht weer even hoofdstad van de film
Utrecht weer even hoofdstad van de film (Foto: ANP)

Nederlands zaalvoetbalteam naar EK

Het Nederlands zaalvoetbal team heeft zich gekwalificeerd voor de EK in Antwerpen dat in januari begint. Oranje won gisteravond in Almere met 2-1 van Bosnië-Herzegovina.

Najib El Allouchi en Mohamed Attaibi maakten de doelpunten. De laatste besliste het duel één minuut voor tijd. In de uitwedstrijd had de ploeg van bondscoach Marcel Loosveld verloren met 3-2.

De Eurpoese kampioenschappen futsal zullen plaatsvinden van 28 januari 2014 tot en met 8 februari 2014 in het Sportpaleis in Antwerpen. Naast het gastland België hebben Italië, Azerbeidzjan, Rusland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Slovenië zich ook al geplaatst voor dit kampioenschap. 

[PD] Barcelona en Atlťtico blijven winnen

FC Barcelona en Atlético Madrid hebben opnieuw geen fout gemaakt in de Primera Division. Barcelona won met 4-1 van Real Sociedad, Atlético was met 2-1 te sterk voor Osasuna. Beide clubs delen de koppositie in Spanje met het maximale aantal van achttien punten uit zes wedstrijden.

Barcelona maakte al aan het begin van de wedstrijd korte metten met Sociedad. Neymar opende in de vijfde minuut de score met zijn eerste competitiegoal voor zijn nieuwe club. Lionel Messi en Sergio Busquets brachten de stand nog voordat er een halfuur was gespeeld op 3-0. Na de eretreffer van Alberta de la Bella maakte Marc Bartra er een kwartier voor tijd 4-1 van.

Atlético had opnieuw veel te danken aan Diego Costa, die de naar AS Monaco vertrokken Radamel Falcao voorlopig doet vergeten. De Braziliaan maakte zijn zesde en zevende doelpunt van het seizoen en staat nu samen met Messi bovenaan de topscorerslijst. Oriol Riera deed bij een 2-0 achterstand iets terug namens Osasuna.

Malaga won dinsdagavond met 2-0 van Almeria. Levante en Real Valladolid speelden met 1-1 gelijk.

In de Italiaanse Serie A boekte Udinese de tweede zege van het seizoen. Door een eigen doelpunt van Emanuele Calaio werd met 1-0 gewonnen van Genoa.

Metal Gear Solid: The Phantom Pain intro in beeld

Er wordt steeds meer duidelijk achter het verhaal van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Kiefer Sunderland als stem van Snake, een meisje in een kooi en een dude met een verbrand gezicht. Aangezien de meeste footage in het Japans is, heeft Konami nu de openingscene in het Engels op het net gegooid. 

Wanneer Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain in de schappen ligt is nog onduidelijk. 

FOK!ker VulpX attendeerde er ons op dat er ook nieuwe gameplaybeelden van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain op het net waren gegooid!

Comeback brengt Oracle naast New Zealand

De strijd om de America's Cup krijgt dit jaar een zinderende ontknoping. Titelverdediger Oracle Team USA won dinsdag beide races en brengt de stand tegen Team New Zealand daarmee in evenwicht: 8-8. De negentiende en beslissende race van de prestigieuze zeilwedstrijd moet woensdag in San Francisco voor de beslissing zorgen.

Een week geleden gaf bijna niemand meer een cent voor de kansen van Oracle. De Amerikanen, die wegens vals spel in de voorbereiding waren begonnen met twee punten in mindering, keken na elf races tegen een 8-1 achterstand aan. Door zeven opeenvolgende zeges wordt nu alsnog een beslissende race afgedwongen.

Winst voor Oracle zou ook een Nederlands succesje betekenen. Simeon Tienpont is een van de zeilers aan boord bij het Amerikaanse team.

FOK! wat een weer... Mist, wolken en wat zon

Hoi! Een groot hogedrukgebied bepaalt het weer in vrijwel heel Europa. Wij zitten helaas in wat vochtiger lucht, waardoor het bij ons aan de bewolkte kant is en er in de nacht op veel plaatsen mist ontstaat. Deze lost dan maar moeizaam op. 

Tot aan het weekend zijn de veranderingen in het weerbeeld uiterst gering. In de ochtend dus kans op mist waarna er een overwegend bewolkt weertype overblijft. In het zuiden van het land is de kans op zon iets groter, hoewel er ook elders een enkele opklaring kan voorkomen. Wind is er niet of nauwelijks en rond de klok van drie uur is het rond de 18 graden. Mocht de zon even goed doorbreken dan loopt het kwik iets verder op.

Slecht weer vinden we eigenlijk alleen maar in Rusland. In de rest van Europa overheerst rustig, droog en vaak ook zonnig herfstweer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Hol1

DJMO maakte vorige week een reisverslag vanuit de trein.

 Holl2
We zien...

 Holl3
...prachtige Hollandse luchten.

Holl4
Er zaten ook wat buitjes in de buurt.

Holl5
Daarna klaarde het weer op. Een mooi Hollands verslag DJMO!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saints Row-dildo in Shadow Warrior

Devolver Digital is een bijzondere samenwerking aangegaan met Deep Silver. Het Saints Row-wapen de penetrator, die twee meter lange dildo op een stokje, is namelijk ook als wapen te gebruiken in de aanstaande reboot van Shadow Warrior.

De penetrator is niet voor iedereen te gebruiken. Hij is alleen beschikbaar voor Shadow Warrior-spelers die ook Saints Row IV via Steam hebben gekocht en geïnstalleerd.

Shadow Warrior is vanaf 26 september beschikbaar op pc en Mac via Steam.

Skylanders in overvloed

Gamestudio Activision is blijkbaar bang dat we met zijn allen een tekort aan Skylanders hebben. De uitgever heeft namelijk maar liefst drie trailers uitgebracht voor hun aanstaande game Skylanders: Swap Force.

Skylanders: Swap Force is het volgende deel in de serie, waarbij je met de nieuwe Skylanders de mogelijkheid hebt ze te combineren. Je kunt namelijk de bovenkant van de ene Skylander combineren met de onderkant van de andere. Op deze manier krijg je nieuwe krachten en mogelijkheden om door de wereld heen te komen.

Skylanders: Swap Force komt 13 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360, Wii en Wiiu. In november komt het ook naar Nintendo 3DS, PlayStation 4 en in 2014 naar Xbox One.

Kutkramp

Mijn poesje is geil. Ik bedoel dit in de meest letterlijke zin. In mijn appartement is een poes aanwezig en dat beest wenst gedekt te worden. Gezond verstand, goede smaak, biologie en de leer van alle monistische godsdiensten culmineren tot de simpele conclusie dat ik daar persoonlijk niks aan ga veranderen. Ik heb er wel persoonlijk heel veel last van!

Laatste reviews en specials
review
Dead Space
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
One Piece Odyssey
special
AI Picture Gallery #105
special
Random Pics van de Dag #843
©FOK.nl e.a.