Nederlands Film Festival van start

Het Nederlands Film Festival gaat woensdagavond voor de 33e maal van start. Het festival in Utrecht wordt gezien als het belangrijkste voor de vaderlandse film en mondt elk jaar uit in de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Het festival opent met het slavendrama Hoe Duur was de Suiker van Jean van de Velde. De film, over een blank en een zwart halfzusje op een Surinaamse suikerrietplantage in de achttiende eeuw, wordt dan voor het eerst aan het publiek getoond. Gelijktijdig met de première voor genodigden in de Stadsschouwburg in de Domstad gaat de film landelijk in première, een primeur.

Dit jaar koos de organisatie voor het thema 'naakt'. Tijdens het festival worden vijftien films vertoond rondom het thema, waarvan sommige pas op het NFF in première gaan. Centraal staat de vraag in hoeverre het controversiële onderwerp de Nederlandse film heeft beïnvloed en hoe relevant het vandaag nog is.

Verbonden met dit thema is de ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel, een icoon van de Nederlandse film. Zij brak in 1974 door met de licht erotische Franse film Emmanuelle.

Volgende week vrijdag vindt de uitreiking plaats van de Gouden Kalveren, de meest prestigieuze filmprijzen in Nederland, waarmee het NFF wordt afgesloten. Anna Drijver praat de prijsuitreiking aan elkaar. De 29-jarige actrice krijgt daarbij hulp van diverse podiumgasten die de filmprijzen aan de winnaars overhandigen.

De uitreiking in de Stadsschouwburg in Utrecht wordt op 4 oktober live uitgezonden op Nederland 2. Aan het einde van de avond blikt Wilfried de Jong met de winnaars terug op het evenement.


Nederlands Film Festival van start (Foto: Novum)