Meer controle schade veroorzakende graafbedrijven

Dertig bedrijven die geregeld schade veroorzaken tijdens graafwerkzaamheden worden de komende maanden extra gecontroleerd door Agentschap Telecom. Bedrijven die onvoldoende zorgvuldig graven kunnen een boete krijgen die oploopt tot 250 duizend euro, meldt het agentschap woensdag.

Vorig jaar werden 37.400 schades ontstaan door graafwerkzaamheden gemeld. Dat is zeven procent meer dan een jaar eerder. Die graafschades zorgen voor overlast, extra kosten en gevaarlijke situaties, wanneer bijvoorbeeld een gaslek ontstaat.

De Nederlandse bodem zit zo vol met kabels en leidingen, dat graafschade nooit helemaal te voorkomen is, denkt het agentschap. Gemiddeld is het nu bij een op de tien acties van een graafbedrijf raak. De sector zelf heeft onlangs aangegeven dat aantal te willen halveren. Agentschap Telecom sluit zich daarbij aan.

De extra controles, die moeten uitwijzen of de graafbedrijven volgens de gestelde eisen werken, zijn in juli gestart en lopen tot december. Ook volgend jaar blijven de dertig bedrijven nog in beeld bij het agentschap.

Om welke dertig bedrijven het gaat wil een woordvoerder van Agentschap Telecom niet kwijt. "Wij doen niet aan naming and shaming", aldus de zegsvrouw.