Buma: cruciale fase breekt aan

Redactie

Voor het kabinet breekt een belangrijke fase aan: premier Mark Rutte (VVD) moet kiezen of hij doorgaat op de ingeslagen weg of het roer omgooit en de belastingen verlaagt. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen. "Dit beleid loopt vast. De weg loopt dood. Het moet dus anders."

Het kabinet heeft het CDA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer en Buma legt de bal nadrukkelijk bij Rutte neer. "De minister-president is aangeland bij een tweesprong", zei hij. Waar Rutte voor kiest, is de 'bepalende keuze in dit debat'. "Dat is de keuze voor 2014", zei Buma. "Het antwoord is aan de premier."

Buma legde opnieuw zijn verlanglijstje op tafel: de belastingen moeten omlaag en het kabinet moet ophouden met nivelleren. Zo hekelde hij de hoge belastingdruk die het gevolg is van het kabinetsbeleid. Bepaalde inkomens gaan hierdoor meer belasting betalen dan in Cuba, het 'laatste communistische paradijs op het westelijk halfrond'.

De regering zou daarom een bijsluiter bij de loonstrookjes voor volgend jaar moeten doen met de tekst 'Let op: geld verdienen kost geld', zei Buma. Ook hekelde hij de bezuinigingen op infrastructuur, wat juist banen kost. Volgens de CDA'er zijn al deze 'rare keuzes' het gevolg van de 'uitruilformatie'. Het gevolg is dat de coalitie een 'duur feestje' viert op kosten van 'gewone gezinnen, families en ondernemers'.

Buma reageerde eerder op de dag geïrriteerd op PvdA-leider Diederik Samsom, omdat die naar zijn zin onvoldoende inging op voorstellen van het CDA. "U zoekt het maar uit", zei de CDA'er. Tijdens het betoog van Buma zocht Samsom nadrukkelijk toenadering. Hij liet weten dat hij bereid is om nog eens te 'kijken' naar die 'vermaledijde accijnsverhoging'. Hierop reageerde Buma echter lauwtjes.

Daarop probeerde fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) het ook, met meer succes. Hij vroeg of er bij het CDA ruimte is om te praten over een pakket dat leidt tot lage lasten en werkgelegenheid. "Natuurlijk wil ik daarover spreken", antwoordde Buma. Maar hij blijft bij zijn eis dat het kabinet het roer omgooit.

Zijlstra kondigde daarop aan dat zij binnenkort een kopje koffie moeten gaan drinken. "Een aantal deuren zijn al dicht. Misschien zijn andere deuren nog open", luidde het cryptische antwoord van Buma.