Valve maakt stoommachines

Na een lange reeks van geruchten is het er dan eindelijk uit: de Steam Machine. Of beter gezegd, de Steam Machines! Er komen namelijk verschillende Steam Machines uit, van verschillende fabrikanten. De allereerste Steam Machine wordt echter een stukje hardware van Valve zelf.

De Steam Machine is de officiële versie van de in eerdere geruchten genoemde 'Steam Box', een console van Valve die op Linux draait. De Steam Machine(s) gaat op het maandag aangekondigde SteamOS draaien, en komen in 2014 beschikbaar.

Nog dit jaar gaat Valve namelijk aan 300 gelukkige Steam-gebruikers een prototype uitdelen waar zij vervolgens het doosje met SteamOS erop geïnstalleerd kunnen testen. Hiermee wil Valve verscheidene hardware-configuraties gaan kiezen die de fabrikanten vervolgens gaan gebruiken om Steam Machines te bouwen.

Echter ben je niet verplicht om een kant-en-klare Steam Machine te kopen. Eenieder die wil kan ook zijn eigen pc bouwen en hier gratis SteamOS voor downloaden en installeren. Daarnaast belooft Valve dat iedereen volledige toegang heeft tot SteamOS/de Steam Machines. Het is niet nodig om de console te hacken of te rooten, want je kan gewoon je eigen software installeren. Kortom, de gebruiker heeft alle vrijheid.

Als je eens kans wil maken om één van de 300 prototypes te winnen, neem dan hier een kijkje.