Suriname zet deur op kier voor ambassadeur

Redactie

Suriname lijkt steeds meer bereid om opnieuw een Nederlandse ambassadeur te aanvaarden op zijn grondgebied. Ook de Surinaamse ambassade in Den Haag zou eventueel terug op het allerhoogste diplomatieke niveau worden bemenst.

Dat blijkt na een bilateraal gesprek dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagavond in New York heeft gevoerd met Winston Lackin, zijn Surinaamse ambtgenoot. Het gesprek vond plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Nederland probeert al langer weer een ambassadeur in Paramaribo te stationeren. Dat stuitte tot voorheen op een 'njet' van Suriname, dat vond dat Den Haag te weinig respect toont voor president Desi Bouterse.

De twee landen lijken het hierover nu toch met elkaar eens te worden. "De twee ministers hebben besproken hoe ze de koele betrekkingen tussen beide landen mogelijk kunnen verbeteren. Er is afgesproken om diepere aandacht te besteden aan de diplomatieke vertegenwoordigingen. Binnen korte tijd zullen hiertoe 'de nodige stappen' worden ondernomen", meldt het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Een diplomaat die tijdens de bespreking aanwezig was, bestempelt het overleg tegenover Novum Nieuws als 'heel vriendelijk, rustig en respectvol'. Hij zegt echter nog niet concreet aan te kunnen geven wanneer Suriname zo ver zou zijn om een Nederlandse ambassadeur toe te laten. Er is wel overeengekomen om de dialoog voort te zetten.

Het zou voor het eerst zijn sinds het aantreden van Desi Bouterse in 2010 dat de ambassades in de twee landen op het hoogste niveau zijn bemenst. De regering-Bouterse heeft nooit eerder een ambassadeur voor Nederland benoemd. Nederland had tot vorig jaar wel een ambassadeur in de Surinaamse hoofdstad, tot de amnestiewet werd aangenomen die Bouterse vrijwaart van vervolging voor de Decembermoorden. Daarop riep Den Haag zijn hoogste vertegenwoordiger terug.