Al-Shabab: buitenlanders Kenia legitiem doelwit

MarcusViridis

De buitenlanders die zaterdag in het winkelcentrum in Nairobi zaten toen het werd aangevallen door islamitische extremisten waren een 'legitiem doelwit'. Dat heeft de Somalische terreurbeweging Al-Shabab, die achter de aanval zit, woensdag gezegd.

Al-Shabab bevestigde dat haar strijders moslims van niet-moslims scheidden voordat ze het vuur openden. Ooggetuigen hadden eerder al gezegd dat moslims een vrijgeleide kregen terwijl niet-moslims doelwit van de terroristen werden.

In een e-mail aan persbureau AP zei Al-Shabab woensdag dat haar strijders de mensen in het winkelcentrum 'grondig hebben doorgelicht' om ervoor te zorgen dat er geen moslims onder de slachtoffers zouden zijn. Getuigen zeiden eerder deze week dat mensen die zeiden moslims te zijn een koranvers moesten opzeggen om hun geloofsovertuiging te bewijzen.

Niet alle moslims werden gespaard, ondanks het selectieproces, zei ooggetuige Louis Bawa. Zijn vrouw Zahira en dochter Jennah kwamen om. "Zahira en Jennah waren moslims, maar deze beesten schoten hen neer net als alle anderen", aldus Bawa.

De aanval op het Westgate-winkelcentrum kostte volgens de autoriteiten aan 67 mensen het leven. Ook kwamen vijf extremisten om. Al-Shabab zei eerder woensdag dat de lichamen van 137 gijzelaars onder het puin liggen.