FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 september 2013

Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco verloofd

Kaley Cuoco gaat trouwen. De Big Bang Theory-actrice is verloofd met haar vriend, tennisser Ryan Sweeting. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd aan het Amerikaanse tijdschrift People.

De 27-jarige Cuoco en de 26-jarige Sweeting verschenen dit weekeinde bij de Emmy Awards-uitreiking voor het eerst samen op de rode loper. "Hij is geweldig", zegt een bron. "Ze is heel erg blij."

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in het centrum van Rotterdam is donderdagavond een man gewond geraakt. Hij moest met een wond aan zijn been naar het ziekenhuis, meldt de politie.

De schietpartij vond rond 20.00 uur plaats. Op de hoek van de West-Kruiskade en de Batavierenstraat stond een groepje mannen en een auto. Daarbij werd meerdere keren geschoten. Op wie is volgens de politie onduidelijk. De bestuurder van de auto ging er na de schoten vandoor en ook het groepje mannen nam de benen.

Een uitgebreide zoektocht naar de groep mannen leverde niets op. Op het moment van de schietpartij was het erg druk aan de West-Kruiskade. De politie doet onderzoek en heeft inmiddels enkele getuigen gehoord.

Drie hoofden gevonden in westen Mexico

De Mexicaanse politie heeft in de westelijke stad Los Reyes drie hoofden gevonden. Bij de menselijke resten lag een briefje, zeiden de openbaar aanklagers van de staat Michoacan. Ze wilden niet zeggen wat er op het briefje stond. Ook is de identiteit van de slachtoffers niet bekendgemaakt. De hoofden zijn van mannelijke slachtoffers en hadden alle kogelwonden.

In de gebied waar de hoofden zijn gevonden, zijn de afgelopen maanden burgerwachten gevormd om zich te verdedigen tegen geweld, ontvoeringen en afpersing door drugskartels. Vorige maand werden in Los Reyes de lichamen van twee mannen hangend aan een boom aangetroffen. Er was een briefje achtergelaten waarop de burgerwacht van de stad werd bedreigd.

Zestien jaar voor vergiftigen olifanten Zimbabwe

Drie stropers die in een natuurpark in het noordwesten van Zimbabwe tientallen olifanten hebben vergiftigd om hun slagtanden te kunnen bemachtigen, hebben celstraffen tot zestien jaar opgelegd gekregen. Dat hebben medewerkers van de rechtbank in Hwange donderdag gezegd.

De drie mannen zijn veroordeeld voor stroperij en het illegaal in bezit hebben van zeventien olifantenslagtanden. Vijf andere verdachten horen binnenkort hun vonnis.

De afgelopen maand werden in een afgelegen natuurpark de karkassen van 81 olifanten gevonden. De stropers hadden waterpoelen vergiftigd met cyanide. Het is onduidelijk waar de overige slagtanden zijn verstopt of dat ze Zimbabwe al zijn uit gesmokkeld en op de lucratieve illegale ivoormarkt in Azië zijn terechtgekomen.

Beelden van de eerste shoot 'em up/platformer

Velocity Ultra, een innovatieve shoot 'em up, is nog steeds een van de beste PS Vita-games. De sequel, die zowel op PS4 als Vita in 2014 uitkomt, is naast een shoot 'em up ook een platformer. Say what?

Velocity 2X heeft gedeeltes waar de piloot uit haar schip komt. De game lijkt hier meer op een platformer. Net als het schip kan zij ook door muren heen teleporten. Bekijk hoe de bizarre mix van genres precies werkt in de onderstaande trailer.

Uitslagen tweede ronde KNVB-beker (26/09/2013)

Vanavond stonden de laatste vier duels in de tweede ronde van de KNVB Beker op het programma. Hieronder vind je een overzicht van de wedstrijden van vandaag met de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Na afloop van het laatste duel wordt er geloot voor de derde ronde.

18.45 uur
sc Heerenveen - FC Twente 3-0
20' Slagveer 1-0
24' Rosales (2xGeel) (FC Twente)
50' Finnbogason 2-0
63' Finnbogason 3-0

20.00 uur
De Treffers - EVV 0-1
27' Meerberg 0-1

Wilhelmina '08 - SWZ/Boso Sneek 3-1
9' Hendrix 1-0
48' Andringa 1-1
65' Schijven 2-1
77' Hendrix 3-1

20.45 uur
Feyenoord - FC Dordrecht 3-0
35' Pellè 1-0
63' Schaken 2-0
90+1' Armenteros 3-0

Asielzoekers moeten ook van rechter Vluchtflat uit

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in de zogeheten Vluchtflat verblijft, moet daar voor dinsdag uit. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, laat een woordvoerder van woningcorporatie De Key weten.

De Key, eigenaar van het pand in Amsterdam-West, had een kort geding aangespannen om deze eerder gemaakte afspraak met de asielzoekers kracht bij te zetten. In het pand verblijven sinds eind mei zo'n 150 uitgeprocedeerde asielzoekers.

"We gaan ervan uit dat voor 1 oktober alle asielzoekers het pand hebben verlaten, zoals afgesproken", aldsus de zegsvrouw. "Mocht dat niet gebeuren, dan hebben we het ontruimingsvonnis vast." De Key heeft het kantoorpand aan de Jan Tooropstraat inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar en moet het leeg opleveren, meldt de woorvoerder.

Eerder zaten de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet naar hun thuisland terug kunnen, in een tentenkamp aan de Notweg en in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam-West.

Dijsselbloem praat verder met oppositie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil de komende dagen verder praten met de oppositie. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem nodigt alle oppositiepartijen uit, en het kabinet hoopt dat partijen die met tegenbegrotingen of andere constructieve voorstellen zijn gekomen de uitnodiging zullen aanvaarden, zei Rutte. Om Dijsselbloem meer tijd te geven worden de voor dinsdag en woensdag geplande algemene financiële beschouwingen op verzoek van het kabinet een week uitgesteld.

Rutte zei niet bereid te zijn eerst een brief aan de Kamer te sturen waarin hij aangeeft op welke onderwerpen en met welke partijen het kabinet zaken zou willen doen, zoals D66-leider Alexander Pechtold had voorgesteld. Dat kost te veel tijd, zei Rutte. "We moeten snel komen tot gedeelde opvattingen."

De algemene beschouwingen, het jaarlijkse grote Kamerdebat na Prinsjesdag, stond dit jaar in het teken van de vraag op welke manier het kabinet zaken wilde doen met de oppositie om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte maakte duidelijk dat het kabinet open staat voor onderhandelingen. Voorwaarden zijn wel dat er minstens zes miljard euro extra wordt bezuinigd en dat het sociaal akkoord niet wordt 'opgeblazen'. Ook moet de 'evenwichtige inkomensverdeling' in stand blijven.

Klikkende Rasmussen krijgt strafverlaging

De dopingschorsing van oud-wielrenner Michael Rasmussen is teruggebracht van acht jaar naar twee jaar. Dat heeft de Deense wielerbond donderdag bevestigd. Reden voor de strafverlaging is de medewerking die Rasmussen heeft verleend aan de Deense anti-dopingautoriteit. Die kon op basis van de getuigenis van Rasmussen een aantal andere zaken starten.

Rasmussen werd in 2007 in gewonnen positie door Rabobank uit de Tour de France gehaald. Hij had voor de Tour gelogen over zijn verblijfplaats. Lang ontkende de Deen dat hij ooit doping had gebruikt, maar in januari gaf hij uiteindelijk toe meer dan tien jaar prestatiebevorderende middelen te hebben genomen.

Cel geŽist voor smartphonediefstal op festival

Tegen acht Roemenen die ervan worden verdacht op grote schaal smartphones te hebben geroofd tijdens het Indian Summer Festival, heeft het Openbaar Ministerie in Noord-Holland donderdag 140 dagen cel geëist. Het OM meent dat de bende speciaal naar Nederland kwam voor de roof.

Justitie acht de diefstal van 122 smartphones bewezen. Naast de 140 dagen onvoorwaardelijke cel eist het OM nog zestig dagen voorwaardelijke celstraf.

Tijdens het tweedaagse festival in Broek op Langedijk in juni dit jaar, meldden meerdere mensen dat hun telefoon was gestolen. De bende werd nog dezelfde avond aangehouden.

Bende dwong jongeren tot afsluiten telefoonabonnement

De politie heeft de afgelopen weken zes mannen aangehouden die jonge kwetsbare slachtoffers zouden hebben gedwongen tot het afsluiten van telefoonabonnementen. Er zou onder meer met wapens zijn gedreigd, meldt de politie donderdag. Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot 33 jaar, afkomstig uit Etten-Leur, Breda en Rotterdam.

De mannen zouden tussen januari en augustus van dit jaar minstens acht slachtoffers hebben gedwongen tot het afsluiten van een abonnement. De jongeren werden daarbij geïntimideerd en de verdachten gingen mee de winkel in om er op toe te zien dat daadwerkelijk een abonnement werd afgesloten. De gloednieuwe telefoons die ze bij het abonnement kregen, moesten de slachtoffers vervolgens direct inleveren.

Twee van de zes mannen werden eerder deze week aangehouden in Breda. Een 19-jarige man uit Ulvenhout is donderdag voorgeleid en blijft langer vast. Een 33-jarige man uit Etten-Leur en een 18-jarige medeverdachte uit Breda zitten sinds augustus vast. Een 18-jarige man uit Breda wordt vrijdag voorgeleid.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de mannen van mensenhandel omdat zij de slachtoffers financieel uitbuitten.

Nu ťcht water op Mars

De Marsrover Curiosity heeft water gevonden op de Rode Planeet. Dat meldt het wetenschapstijdschrift Science. In een bodemmonster werd zo'n twee procent water gevonden.

Het monster werd door Curiosity geanalyseerd door het te verhitten tot 835 graden celsius. Daarbij kwamen naast kooldioxide, zuurstof en zwavelverbindingen ook watermoleculen vrij. Volgens de wetenschappers is de vondst belangrijk voor een eventuele bemande Mars-missie. "Als we mensen daarheen sturen kunnen ze bodemmonsters nemen, verhitten en op die manier water verkrijgen", zegt onderzoeker Laurie Leshin.

Abbas wil binnen negen maanden vredesverdrag

De Palestijnen willen doorgaan met de onlangs hervatte vredesonderhandelingen met Israël en binnen negen maanden een definitieve vredesovereenkomst sluiten. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas donderdag gezegd.

Abbas benadrukte dat elke tijdelijke of interimovereenkomst die later 'vereeuwigd' kan worden zal worden afgewezen door de Palestijnen. "Ons doel is om een permanente en veelomvattende vredeseenkomst (...) tussen Israël en de Palestijnen te sluiten, die alle onbesliste kwesties oplost en alle vragen beantwoordt, waarmee we officieel een punt achter alle conflicten en claims kunnen zetten", aldus Abbas.

Abbas zei donderdag vereerd te zijn om voor het eerst de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken 'namens de staat Palestina'. De Algemene Vergadering verleende de Palestijnen vorig jaar de status van waarnemend niet-lid.

EU wil nieuw noodfonds voor banken

De Europese Commissie wil een nieuw financieel vangnet creëren voor noodlijdende banken uit lidstaten die niet de euro als valuta hanteren. De zeventien lidstaten die de euro hebben, kunnen terugvallen op het Europese Stabiliteitsmechanisme om banken in nood te helpen, maar de elf andere lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Polen en Hongarije, kunnen dat niet.

Voor deze landen wil de Commissie een fonds met daarin vijftig miljard euro inzetten dat momenteel wordt gebruikt als vangnet voor landen die kampen met problemen op hun betalingsbalans, zei Commissiewoordvoerder Simon O'Connor donderdag. Sinds 2010 hebben Letland, Hongarije en Roemenië van dit fonds gebruikgemaakt.

De wijziging van de bestemming van gelden uit het fonds moet unaniem worden goedgekeurd door de EU-regeringen, wat verre van zeker lijkt. Duitsland en Groot-Brittannië twijfelen of er voldoende juridische basis is voor het fonds en veel andere landen zijn terughoudend om belastinggeld in te zetten voor het redden van banken uit andere landen. Tegenstanders vrezen ook dat de druk op landen om hun bankensector zonder externe hulp aan te pakken door het fonds zal verminderen.

De Europese Unie hoopt desalniettemin dat er voor het einde van het jaar een akkoord ligt en dat het fonds komend voorjaar al beschikbaar is.

Hartproblemen nopen Van der Gaag tot stoppen

Mitchell van der Gaag zet wegens hartproblemen zijn trainersloopbaan op een laag pitje. De oefenmeester van het Portugese Belenenses maakte dat donderdag op een persconferentie bekend. De 41-jarige Van der Gaag was afgelopen weekeinde tijdens de wedstrijd tegen Maritimo Funchal onwel geworden.

"Ik stop nu met werken om mijn probleem op te lossen", liet van der Gaag weten. De oud-speler van onder meer PSV heeft al sinds 2012 een interne defibrillator en dat apparaat sloeg aan toen hij zaterdag onwel werd. "Ik kreeg twee schokken en het apparaat heeft mijn leven gered."

Van der Gaag stelt alles in het werk te stellen om zo snel mogelijk weer terug te keren, maar doet daarvoor wel eerst een stap terug. "Het leven is nu belangrijker. Mijn dokter is nu mijn coach."

Oranjevrouwen beginnen met klinkende zege

De Nederlandse voetbalsters zijn de WK-kwalificatiereeks begonnen met een overtuigende 4-0 zege op Albanië. In Tirana nam Manon Melis de eerste drie treffers voor haar rekening. Binnen tien minuten had ze de eerste twee al in het net liggen. Renée Slegers tekende voor de vierde goal.

Oranje neemt het in de kwalificatie voor de mondiale titelstrijd van 2015 in Canada naast Albanië op tegen nog vier landen. Noorwegen is daarbij de zwaarste tegenstander. België, Portugal en Griekenland zijn de andere opponenten.

Besiktas vier duels zonder supporters

Besiktas heeft aan de rellen van afgelopen weekend tegen Galatasaray een schorsing van vier duels zonder eigen aanhang overgehouden, meldt Reuters. De Turkse derby liep uit de hand toen Felipe Melo in de slotminuten een rode kaart kreeg.

Fans van Besiktas gingen als beesten tekeer om de middenvelder van Galatasaray mores te leren. Melo kon zich op tijd uit de voeten maken voor de woedende supporters. Toen ook fans van de uitploeg zich ermee gingen bemoeien, eindigde het stadion van Besiktas in een slagveld. Supporters gingen elkaar te lijf met onder meer tuinstoeltjes die langs de lijn stonden. Nederlander Wesley Sneijder kon zichzelf op tijd in veiligheid brengen tijdens het incident.

Galatasaray stond op een 1-2 voorsprong door twee doelpunten van sterspeler Didier Drogba. Besiktas-aanvaller Hugo Almeida was verantwoordelijk voor de enige treffer van de thuisploeg.

Rus naar halve finale Sevilla

Arantxa Rus heeft de halve finale van het ITF-toernooi in Sevilla bereikt. De Monsterse tennisster deed dat donderdag met een overtuigende 6-0 en 6-3-zege op Bernarda Pera uit de Verenigde Staten. In de halve eindstrijd treft Rus Florencia Molinero uit Argentinië. Molinero is als zevende geplaatst in Andalusië, Rus als vierde.

Eerder donderdag plaatste Michaëlla Krajicek zich in het Franse Clermont-Ferrand voor de kwartfinale. Ze klopte de Poolse Marta Domachowska, met wie ze in Clermont-Ferrand ook dubbelt, met 6-4 en 6-2. De als tweede geplaatste Française Claire Feuerstein is bij de laatste acht Krajiceks tegenstandster.

Van Ginkel: "Ik voelde gelijk dat het mis was"

Marco van Ginkel is vandaag met succes geopereerd aan voorste kruisband van zijn rechterknie. De middenvelder scheurde deze af tijdens het League-Cup duel tegen Swindon Town.

 "Dit is echt enorm balen", aldus Van Ginkel op de website van SportPromotion. "Ik hoorde niets knappen in mijn knie, maar ik voelde wel gelijk dat het mis was." Hij heeft alle vertrouwen in de revalidatie en de medische begeleiding van zijn club. "Dat verdient een compliment. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat mijn revalidatie goed zal verlopen."

Bergbeklimmer vindt edelstenen op Mont Blanc

Een Franse bergbeklimmer heeft op een van zijn tochten op de Mont Blanc een kistje met tientallen edelstenen gevonden. Dat heeft de Franse politie donderdag bekendgemaakt.

Vermoedelijk zijn de stenen, voornamelijk smaragden en saffieren, op de berg terechtgekomen na een van de twee ongelukken met vliegtuigen van Air India decennia geleden. De stenen zijn honderdduizenden euro's waard.

Het metalen kistje met daarop de tekst Made in India werd onlangs door een bergbeklimmer, die anoniem wil blijven, bij de politie afgegeven. De autoriteiten hopen iemand te vinden die de eigenaar kent, die vermoedelijk een passagier was van een van de vliegtuigen die verongelukten in 1950 en 1966.

Er worden op de Mont Blanc vaker overblijfselen van de twee verongelukte vliegtuigen gevonden.

'Rutte zit klem'

SP-leider Emile Roemer vindt dat premier Mark Rutte (VVD) een allemansvriend is die op 'alle fronten klem zit'. Dat zei hij donderdagavond tijdens de algemene beschouwingen. "Dit is niet waar mensen op zitten te wachten", vatte hij het debat samen.

Volgens Roemer heeft Rutte tegen de oppositie slechts gezegd dat er over heel veel onderwerpen gepraat moet worden, maar is nergens over besloten. "Het heeft geen zin."

Roemer diende geen moties in. Woensdag stemde hij al voor een motie van wantrouwen tegen het hele kabinet, die werd ingediend door de PVV.

'Politiechef VS stond op loonlijst drugskartel'

De voormalige politiechef van een Amerikaans stadje bij de grens met Mexico werd afgekocht door het Mexicaanse Juarez-drugskartel. Dat heeft een voormalig bestuurder van de stad verklaard in de rechtszaak tegen de ex-agent. De politieagent liet het kartel onder meer politieauto's gebruiken om drugs te smokkelen.

De politiechef, Angelo Vega, kreeg elke keer vijftienhonderd dollar als hij voertuigen van de gemeente Colombus, waaronder die van de politie, ter beschikking van het kartel stelde. Ze smokkelden niet alleen drugs maar ook wapens. De voormalig bestuurder die tegen Vega getuigt, Blas Gutierrez, wordt zelf trouwens ook verdacht van betrokkenheid bij een smokkelbende.

GTA V zorgt voor verkoopstijging oudere GTA-spellen

De aandacht rond Grand Theft Auto V zorgt ook voor een verkoopstijging bij oudere spellen uit de serie. Dat heeft uitgever Rockstar Games aangegeven tegenover Novum Nieuws. "Het gaat om een stijging van vijftig tot wel honderd procent", zei een woordvoerder. Welke spellen uit de reeks de grootste verkoopstijging hebben liet het bedrijf niet weten.

De verkoopstijging werd volgens de uitgever enkele maanden geleden ingezet. Het valt dus niet zo zeer samen met de lancering van GTA V maar met de promotiecampagne van het spel.

Niet alleen Grand Theft Auto voor spelcomputers en de pc verkoopt goed. Ook tablets- en smartphone-bezitters kopen spellen uit de reeks. Rockstar's gratis app iFruit, die verbonden kan worden met Grand Theft Auto V, is op dit moment de populairste gratis app voor de iPhone. Dat blijkt uit gegevens van Apple.

Daarnaast staat Grand Theft Auto 3 voor de iPad achtste en Grand Theft Auto: Vice City tiende in de verkooptoptien voor de iPad. De versies voor de iPhone vallen net buiten de top tien. Grand Theft Auto: Chinatown Wars, de enige versie in de reeks die nooit op de pc is verschenen, geniet weinig populariteit. Die game staat 165e in de verkooplijst voor de iPhone.

Het is niet bekend hoe veel geld Rockstar Games verdient dankzij de stijging in de verkoop van oudere GTA-spellen. De uitgever zette in de eerste drie dagen meer dan een miljard dollar om met de verkoop van Grand Theft Auto V.


GTA 5 zorgt voor verkoopstijging oudere GTA-spellen

Subsidie: gratis geld

Een kosteloze tip voor wie gratis en simpel geld wil binnenharken: begin een stichting! En dan het liefst in Amsterdam-Oost. Een onderzoek van wijkkrant De Brug toont namelijk aan dat het niet al te moeilijk is om bij Stadsdeel Oost de nodige eurootjes los te weken.

Wat je NIET nodig hebt, is een website, een vast adres en zelfs een telefoon waarop je bereikbaar bent is niet noodzakelijk. Het enige dat goed van pas komt is een doodnormale subsidieaanvraag. Van de 150 sociale subsidieclubjes die 'Oost' rijk is zijn maar er maar liefst 24 online onvindbaar.

Enkele voorbeelden:

 Het SHID. Oftwel: Stichting Hulppost Indische en Dapperbuurt. Online nauwelijks te vinden. Geen Facebookpagina, niet op Twitter, geen eigen site en de adressen die na veel gegoogel gevonden lijken niet te kloppen. Een adres verwijst naar een Moskee. Maar wanneer de razende reporters van wijkkrant De Brug daar op zoek gaan naar SHID, worden ze door een biddende oude kerel naar de deur verwezen. Twee andere adressen die iets met de stichting te maken zouden hebben blijken woonhuizen te zijn. Bij beide werd niet opengedaan. Een telefoonnummer van een penningmeester (Tim Stok) wordt wel ontdekt, maar helaas worden de journalisten niet helemaal wijs uit het jaarverslag dat ze opgestuurd krijgen. De stichting schijnt iets te doen met jongeren en instanties. SHID heeft hiervoor afgelopen jaar 75.000 euro kunnen bijschrijven.

El Fanaar is ook een leuk voorbeeld. De stichting weet te melden op zijn pruts-website te melden dat 'deze stichting is klaar voor alle Arabisch migeranten Egyptich, leren echt egyptis leren arabisch'. Maar meer is er dan ook niet te vinden van deze subsidiespons. Zonder morren heeft de gemeente hen bijna 4500 euro toegewezen.

De website van vereniging De Piramide is gekaapt door de webdesigner die nog geld krijgt van het vage clubje. Dit moet toch geen probleem zijn gezien de 4360 euro die de vereniging van de gemeente ontving.

De stichting SAN Oost heeft alleen een facebookpagina. Het mocht niet teveel kosten. Deze stichting organiseert activiteiten voor Surinamers, Antilianen en ander Nederlanders. Maar wat die activiteiten inhouden valt nergens te vinden. Wel is bekend dat SAN bijna 9000 euro te besteden had. Kan je toch iets meer mee dan alleen een facebookpaginaatje maken.

En daar is ie weer! Ook deze naam kan en mag niet ontbreken: Stichting… Ibno Khaldoun! Wat zullen die doen? Zij doen, eh… ‘diverse activiteiten voor jong en oud’. Taallessen, computerlessen, sport, discussiegroepen. Maar helaas… een lege agenda en dus weinig/geen activiteiten. Voor 11.000 euro zou dat toch geen enkel punt moeten zijn. Bellen kan niet: telefoonnummer klopt niet.

More Healthy People. Geen idee welke 'people' ze daar mee bedoelen. Deze gezonde mensen staan ingeschreven bij de KvK, maar daar is dan ook alles meteen mee gezegd. Ze ontvangen wel het ongezonde bedrag van 50.000 euro.

Stichting Info @ Zo , geven totaal geen info en zo. De enige info die te achterhalen valt is dat ze 25.000 euro ontvangen en dat is het dan ook.

Nog eentje. Stichting Al Maarif houdt ze bezig met integratie, regelt computerles, leert vrouwen koken, geeft Nederlandse les en bovendien staat er op hun site een linkje van een ferrydienst naar Marokko! Ook hier is de agenda leeg en wordt de telefoon –het wordt voorspelbaar- niet opgenomen. Maar wat kan je dan ook verwachten van een stichting die slechts 12.600 euro mag bijschrijven.

Stadsdeel Oost is overigens van mening dat het probleem niet zo groot is. Zij doen er zelfs alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regeltjes houdt. Daarvoor hebben zij EEN STICHTING OPGERICHT! Deze stichting, Cybersoek, besteedt jaarlijks een TON aan belastinggeld om te onderzoeken of de diverse subsidies terecht zijn toegewezen.

Nederlands Fed Cupteam naar Budapest

Het Nederlands Fed Cupteam zal februari volgend jaar af moeten reizen naar het Hongaarse Budapest. Daar vinden de wedstrijden van de Europese-Afrikaanse zone I plaats. Er zal gespeeld worden op een indoor hardcourtbaan. Dat heeft de ITF laten weten.

Het team onder leiding van Manon Bollegraf zal in Hongarije vergezeld door België, Oostenrijk, Wit-Rusland, Bulgarije, Kroatië, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Letland, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slovenië, Tunesië, Turkije en Oekraïne. Er zal worden gestreden voor promotie naar de tweede wereldgroep. 

Dit jaar werd de wedstrijden gespeeld in het Israëlische Eilat. Arantxa Rus, Richel Hogenkamp, Bibiane Schoofs en Angelique van der Meet werden uiteindelijk gedeeld zevende. Het team won van Slovenië en Luxemburg, maar er werd verloren van Bulgarije en Hongarije. 

Nederlandse Greenpeace-activste nog drie dagen vast

De Nederlandse opvarende van Arctic Sunrise, Faiza Oulahsen, moet drie dagen langer in voorarrest blijven in het Russische Moermansk. Dat maakt de milieugroep donderdag bekend. Ze voer met het schip mee als woordvoerder. Over de tweede Nederlandse opvarende is nog geen duidelijkheid.

In totaal kregen drie opvarenden van de Arctic Sunrise te horen dat hun voorarrest is verlengd met drie dagen. elf andere actievoerders van Greenpeace kregen al te horen dat ze nog twee maanden kunnen worden vastgehouden.

Graven vernield op Overijsselse begraafplaats

Op een begraafplaats in het Overijsselse Delden zijn twintig graven vernield. Dat meldt de gemeente Hof van Twente, waar Delden toe behoort. De gemeente heeft aangifte gedaan.

Vrijwilligers troffen de beschadigde graven woensdagochtend aan, waaronder een aantal oude grafmonumenten. Het gaat volgens de gemeente om cultuurhistorisch erfgoed. "We zijn zeer verontwaardigd over deze respectloze actie. Nabestaanden zijn hierdoor zwaar getroffen", zegt wethouder Ben Eshuis in een verklaring.

Hockeyster Welten terug bij Den Bosch na bilblessure

Hockeyster Lidewij Welten gaat vrijdagavond in het uitduel met HDM haar eerste minuten van het seizoen maken voor HC Den Bosch. Dat meldt coach Raoul Ehren. "We kunnen haar nog lang niet een hele wedstrijd belasten, maar ze gaat wel haar eerste minuutjes maken", aldus Ehren, die zijn aanvaller heel snel progressie zag boeken.

"Ze traint pas twee weken volledig met de groep mee. Het is snel gegaan." Welten, die al geruime tijd last had van een blessure aan haar bil, wilde zich voorafgaand aan het seizoen nog niet aan een voorspelling wagen en sprak alleen de hoop uit in elk geval vóór de winterstop terug te willen keren. Dat heeft ze in elk geval ruimschoots gehaald. Welten kreeg onlangs ook al weer een uitnodiging voor de trainingsgroep van Oranje. Door de blessure moest Welten de Hockey World League en het Europees kampioenschap missen. 

Schoenenboer wil anti-islamposter laten verbieden

De islam is niet bepaald onomstreden. Volgens tegenstanders is het een extreem onprettige ideologie die geen voet aan de grond mag krijgen in Europa. Om dat te bereiken, verspreiden ze afbeeldingen die bedoeld lijken om te provoceren. Wie er in dezen ook gelijk heeft, één ding staat vast: de posters weten te provoceren. Alleen zijn het in dit geval niet de moslims die boos zijn.

De Vlaamse vereniging Vrouwen Tegen Islamisering (VTI) is een nieuwe campagne begonnen om ook anderen over te halen tot hun standpunt. In de campagne is ook een afbeelding van de benen van voorzitster Anke Van dermeersch te zien, in hoge hakken en een kort jurkje. Naast de benen staan streepjes met bijschriften als 'Sharia-conform' en 'Slet'.

Maar het zijn niet de blote benen die voor ophef hebben gezorgd, noch de suggestieve bijschriften. Het zijn de schoenen. Dat is namelijk een modieus setje van merk Louboutin. Laat dat nu niets met de poster te maken willen hebben. Sterker nog, Louboutin vindt dat de posters hun imago schaden en eist daarom dat de VTI de campagne staakt en al het materiaal vernietigt.

De dames van het VTI stellen op hun beurt dat de aanklacht belachelijk is: "Mag een politica nog vrij campagne voeren gekleed in merkkleding, mag ze nog telefoneren met een iPhone of Blackberry, een bril van Armani of Chanel dragen, of zoals Kris Peeters [de Vlaamse minister-president, red.] op een Merckx-fiets rijden zonder daarvoor aangeklaagd te worden en een proces te riskeren?"


Wie van jullie krijgt er pardoes zin om nooit meer Louboutin te kopen? (Afbeelding via VTI)

Turkije wil meer inzet van IsraŽl

Er is 'wat vooruitgang' geboekt in de verbetering van de betrekkingen tussen Israël en Turkije, maar Israël heeft nog niet aan alle voorwaarden voldaan om de diplomatieke banden te normaliseren. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu donderdag gezegd in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De betrekkingen tussen beide landen verslechterden aanzienlijk na de bestorming door Israëlische commando's van een pro-Palestijns schip dat in 2010 een zeeblokkade van de Gazastrook probeerde te doorbreken. Daarbij werden acht Turken en een Turkse Amerikaan gedood. Na bemiddeling door de Verenigde Staten in maart, bood Israël excuses aan Turkije aan voor de doden en stemde in met de betaling van compensatie.

Davutoglu zei donderdag dat er drie voorwaarden belangrijk zijn voor Turkije, waarvan er tot nu toe aan slechts één tegemoet is gekomen. Aan Turkijes eis om excuses te maken is voldaan, zei hij. De tweede is de compensatie. Daar wordt 'vooruitgang' geboekt en de onderhandelingen duren voort, aldus de minister. "We hopen dat dit wordt afgerond". De derde voorwaarde is dat er een einde komt aan de Israëlische beperkingen 'ten opzichte van Palestina'. Turkije is zeer bezorgd over de humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden en vooral in de Gazastrook, zei Davutoglu.

Israël heeft niet direct op de uitlatingen gereageerd.

COC woedend op IOC over standpunt homowet

Het COC vindt het onbegrijpelijk dat het Internationaal Olympisch Comité niet nadrukkelijk afstand neemt van de omstreden Russische antihomowet. De homobelangenorganisatie noemt het IOC een 'handlanger van de homofobe Russische regering' en doet een klemmend beroep op het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings om protest aan te tekenen.

Het IOC meldde donderdag vanuit Sochi, waar volgend jaar de Winterspelen worden gehouden, dat de omstreden antihomowet geen inbreuk maakt op het olympische charter dat discriminatie verbiedt. "Die conclusie is onbestaanbaar", reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "De Europese Unie, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en talloze regeringen hebben vastgesteld dat de wet discriminerend is."

Vorige week had het COC al een gesprek met de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF over de veiligheid van homo's tijdens de Winterspelen. De uitkomsten van dat onderhoud werden door de belangenorganisatie teleurstellend genoemd.

Ajax rijdt dit weekeinde nog met Oad

De teams van Ajax worden komend weekeinde nog vervoerd met bussen van reisorganisatie Oad. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse club donderdag laten weten. Het woensdag failliet verklaarde bedrijf is de vaste vervoerspartner van Ajax en rijdt niet alleen het eerste elftal, maar ook het vrouwenteam en jeugdteams.

Hoe de situatie er vanaf volgende week uitziet, is nog onduidelijk. "Wij zijn door deze situatie overvallen en zoeken momenteel naar een oplossing", meldt de woordvoerder. Oad is ook als sponsor aan Ajax verbonden. Dat contract liep nog tot het einde van het seizoen.

Ook voor supporters van Ajax heeft het faillissement van Oad gevolgen. Er waren al arrangementen geboekt voor de komende uitwedstrijden in de Champions League tegen Celtic en AC Milan. Ajax stelt de fans op de hoogte zodra er meer duidelijkheid is.

Ook PSV en de KNVB werkten samen met Oad. De Eindhovense club en de voetbalbond lieten weten het faillissement te betreuren en zich momenteel te beraden over de ontstane situatie.

Bully krijgt wellicht een sequel

Bully, in Europa ook wel bekend als Canis Canem Edit, zou wel eens een sequel kunnen krijgen. Dat gaf topman Dan Houser aan in een interview met gameweblog Polygon. Binnen het bedrijf zouden verschillende ideeën zijn voor een vervolg op de actiegame rond een brutale puber op een kostschool.

Bully verscheen zeven jaar geleden voor de PlayStation 2. De kans is volgens Houser klein dat Bully 2 draait om de tiener Jimmy Hopkins, de hoofdrolspeler uit het eerste spel. Zijn rol is uitgespeeld. Hij zal naar alle waarschijnlijk ook niet opduiken in bijvoorbeeld de Grand Theft Auto-reeks. "Jimmy komt uit een geheel ander milieu", meent de topman.

Toen Canis Canem Edit of Bully in 2006 op de markt kwam, was er vanuit verschillende hoeken ophef omdat de game jongeren zou aanzetten tot geweld tegen leraren. Geheel terecht was de kritiek niet, omdat de puberende Jimmy juist opkwam tegen onrecht. Hij ging de confrontatie aan met corrupte docenten en nam het op voor kinderen die gepest werden.

Twee jaar na de release van Canis Canem Edit werd het spel overgezet naar de Nintendo Wii en hernoemd tot Bully: Scholarship Edition. Daarnaast verscheen een opgepoetste versie van het spel voor de Xbox 360.

Moederbedrijf Take-Two Interactive lijkt de plannen voor een vervolg op Bully ook niet naast zich neer te hebben gelegd. Deze zomer verlengde het bedrijf de registratie van de merknaam, waardoor de mogelijkheid op een vervolg aanwezig blijft.


Na GTA 5 komt wellicht Bully 2

Strategiespel Etherium in de maak

De Franse gamestudio Tindalos Interactive werkt aan het strategiespel Etherium dat wordt uitgegeven door Focus Home Interactive. De game moet volgend jaar juni verschijnen voor de pc. Het is de tweede game van de in Parijs gevestigde studio nadat het eerder het tactische ruimtespel Stellar Impact maakte.

Etherium wordt een futuristisch strategiespel waarbij spelers kunnen kiezen uit een van de drie legers met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Nieuw in het spel is de invloed van het weer, waarbij bijvoorbeeld een zandstorm beschutting kan bieden tijdens het uitvoeren van een onverwachte aanval.


Strategiespel Etherium in de maak

Twee Killzone-bundels voor PlayStation 4

Sony heeft vanmiddag laten weten dat er twee Killzone: Shadow Fall-bundels uitkomen voor de PlayStation 4. Eerder waren er al geruchten dat deze pakketten op komst waren.

In de ene bundel gaat het puur om de console en de game Killzone: Shadow Fall, dit gaat samen voor een adviesprijs van 439 euro over de toonbank.

PS4 Killzone bundel 1

De tweede bundel bevat de console, Killzone: Shadow Fall, een extra DualShock 4-controller én de PlayStation-camera en voor 499 euro ligt deze in november in de winkels. Overigens is de game meegeleverd in de vorm van een blu-ray, het gaat dus niet om een downloadcode.

PS4 Killzone bundel 2

De PlayStation 4 komt op 29 november uit in Nederland. Killzone: Shadow Fall is één van de launchtitels.

Arrestatiebevel voor Witte Weduwe

Interpol heeft op verzoek van de Keniaanse regering een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Samantha Lewthwaite, de voortvluchtige Britse die in de media ook wel de Witte Weduwe wordt genoemd. Ze wordt er in Kenia van verdacht betrokken te zijn geweest bij een plan om in 2011 aanslagen te plegen op vakantieresorts.

Lewthwaite was getrouwd met een van de zelfmoordterroristen die zich in 2005 opblies in de Londense metro.

Een Keniaanse minister zei eerder deze week dat een Britse vrouw betrokken was bij de bloedige aanval op een winkelcentrum in Nairobi zaterdag, die aan 67 mensen het leven kostte. Dat leidde tot speculaties dat hij het misschien over Lewthwaite had. Er zijn echter geen bewijzen dat ze betrokken was bij het bloedbad in het Westgate-winkelcentrum.

Een bron bij de Keniaanse politie zei vorig jaar dat Lewthwaite was uitgeweken naar Somalië en dat ze banden had met de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. De aanval in Nairobi was het werk van Al-Shabab.

Cut The Rope 2 in de maak

Het hongerige draakje Om Nom maakt dit najaar een comeback in het puzzelspel Cut The Rope 2. Het puzzelspel is in de maak voor smartphones en tablets. Daarnaast werkt gamebedrijf Zeptolab aan een animatieserie over Om Nom. Dat heeft gamebedrijf Zeptolab latten weten aan verschillende Amerikaanse gamewebsites.

Cut The Rope werd drie jaar geleden op de markt gebracht voor verschillende telefoons en tablets. Daarna verschenen Cut The Rope: Experiments en Cut The Rope: Time Travel. In totaal zijn de spellen uit de reeks meer dan 400 miljoen keer gedownload.

Volgende maand is Cut The Rope ook verkrijgbaar als downloadbaar spel voor de Nintendo 3DS. Deze versie van het puzzelspel belooft meer dan driehonderd puzzels met twaalf verschillende thema's.

Hoewel de puzzelreeks zeer populair is, is het niet de grootste smartphonehit ooit. Cut The Rope verscheen in het zelfde jaar als de eerste Angry Birds-game. Sinds die tijd zijn verschillende spellen in die reeks opgeteld 1,7 miljard keer verkocht en gedownload voor spelcomputers, smartphones en tablets.


Cut The Rope 2 in de maak

Seizoenskaart voor Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins krijgt een season pass waarmee vijf stuks aan DLC gedownload kan worden, zo liet Warner Bros. Interactive Entertainment vandaag weten. De season pass kan gekocht worden voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

De season pass gaat bijna 20 dollar kosten, los kost de DLC in totaal 30 dollar. Spelers die de season pack kopen krijgen toegang tot de volgende content:

  • Gotham by Gaslight Batman Skin and Brightest Day Batman Skin
  • New Millennium Skins Pack
  • Infinite Earth Skins Pack
  • Arkham Origins Initiation: speel als Bruce Wayne voordat hij Batman werd
  • Een volledig nieuw verhaal

Batman: Arkham Origins komt 25 oktober uit voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

Season pass Batman Arkham Origins

eBay: geen klantgegevens gedeeld met NSA

De online marktplaats eBay deelt geen klantgegevens met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat heeft Devin Wenig, de directeur van het bedrijf, donderdag gezegd. Klokkenluider Edward Snowden suggereerde eerder dat grote webretailers systemen hebben opgezet om de NSA te helpen online communicatie in de gaten te houden in de strijd tegen terrorisme.

In de documenten die Snowden aan verscheidene kranten heeft gegeven komt de naam eBay niet voor, maar de Duitse toezichthouder op gegevensbescherming en voor informatievrijheid Peter Schaar zei vorige maand dat hij er zeker van is dat gegevens van klanten van eBay bij de NSA terechtkomen. Wenig zei donderdag in Berlijn dat het bedrijf geen klantgegevens met derden deelt en voegde eraan toe niet te denken dat de NSA bij de gegevens is geweest.

Kabinet verzacht bezuiniging AIVD

Het kabinet is bereid de bezuinigingen op de veiligheidsdienst AIVD te verzachten. Volgend jaar wordt geen tien miljoen euro bezuinigd. Dat zegde premier Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer donderdag toe tijdens de algemene beschouwingen.

Voor volgend jaar had het kabinet tien miljoen euro bezuinigingen gepland. Die zijn van de baan. Het kabinet wil de komende weken kijken hoe dat wordt gefinancierd. Dat moet duidelijk worden voordat de Tweede Kamer de begroting van Binnenlandse Zaken behandelt.

Voor latere jaren heeft het kabinet al 23 miljoen euro aan bezuinigingen ingevuld, vooral door tweehonderd banen te schrappen. Die bezuinigingen vallen mogelijk ook lager uit, mits daarvoor elders op de begroting geld kan worden gevonden.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei woensdag al dat als dekking wordt gevonden de bezuiniging op de AIVD kan worden verzacht, na een pleidooi daarvoor van D66-leider Alexander Pechtold.

Italiaanse president woedend op aanhang Berlusconi

De Italiaanse president Giorgio Napolitano is woedend op parlementariërs die ex-premier Silvio Berlusconi steunen. De parlementsleden hebben gedreigd massaal hun ontslag in te dienen als de senaat instemt met het afnemen van de senaatszetel van de ex-premier.

Napolitano beschuldigde donderdag leden van de partij van Berlusconi, de PDL, ervan het parlementaire systeem te ondermijnen. Bovendien meent hij dat er onnodig veel druk op hem wordt uitgeoefend om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Napolitano noemde de bewering dat Berlusconi door magistraten wordt afgezet 'van de gekke'.

Woensdag kwamen de PDL-leden bijeen. Ze lieten toen hun plannen doorschemeren om massaal ontslag te nemen. Hoewel het dreigement niet formeel bekendgemaakt werd leidde het toch tot een woedende reactie van Napolitano. Het partijkader haastte zich donderdag te zeggen dat iedere parlementariër zelf beslist of hij of zij al dan niet aftreedt.

"Er is nog tijd en ik hoop dat die wordt gebruikt door leden van de PDL om een manier te vinden om hun politieke en menselijke steun voor hun partijleider uit te drukken - als dat inderdaad hun doel is - zonder het werk van de twee kamers van het parlement in gevaar te brengen", zei Napolitano.

De senaat stemt volgende week over het al dan niet afnemen van de zetel. Tot de stemming is besloten na de veroordeling van Berlusconi wegens belastingfraude tot vier jaar cel. Een wet uit 2012 verbiedt iedereen die tot meer dan twee jaar celstraf is veroordeeld voor zes jaar lang een gekozen ambt uit te oefenen.

FOK!toen: het Proto-Indo-Europees

Zoals jullie ongetwijfeld weten, is het vandaag Europese dag van de Talen! Nu, FOK!toen gaat natuurlijk over geschiedenis, niet over taal. Om deze heugelijke dag te vieren zullen we de twee samenvoegen: we gaan de geschiedenis van de Europese talen eens van dichtbij bekijken.

Wie waren de sprekers van het Proto-Indo-Europees?

Vrijwel alle Europese talen hebben een gedeelde voorouder, het Proto-Indo-Europees (PIE). Gewoonlijk zouden we hier iets schrijven als: “Het verhaal van deze taal begon daar en dan.” Helaas gaat dat met het Proto-Indo-Europees niet, want we weten helemaal niet zeker wanneer de taal voor het eerst gesproken werd. De sprekers van het Proto-Indo-Europees waren een prehistorisch volk, en van prehistorische volken zijn per definitie geen geschriften overgebleven. We kunnen dus niet even de taal matchen aan wat inscripties op vondsten.

Daarom hebben de wetenschappers een vrij ingenieuze manier gevonden om de ouderdom en de woonplaats van de Proto-Indo-Europeanen te achterhalen. Een taal verraadt namelijk veel over de leefgewoontes van een volk. Immers, een volk dat geen woord had voor 'wagen' zal in een tijd geleefd hebben dat er nog geen wagens bestonden en een volk dat geen woord heeft voor 'tijger' zal in een gebied wonen waar geen tijgers voorkomen.

Onderzoekers begonnen daarom eerst met het reconstrueren van het Proto-Indo-Europees, om daar vervolgens de aanwijzingen uit te halen. Definitief uitsluitsel heeft dat niet kunnen bieden, maar er zijn toch enkele aanwijzingen. De theorie die door de meeste wetenschappers geaccepteerd wordt, is de zogenaamde Koergan-hypothese. Die stelt dat de sprekers van het Proto-Indo-Europees samenvielen met de Koergan-cultuur die tussen het 4e en 3e millennium voor Christus in de streek tussen de Zwarte Zee en de Kaspische zee leefde. De naam 'Koergan' is ironisch genoeg Turks en verwijst naar de karakteristieke grafheuvels die die cultuur opwierp. De meeste wetenschappers zullen er echter erop wijzen dat het slechts een gok is en dat we de Koergan-cultuur en de Proto-Indo-Europeanen niet al te ras mogen vereenzelvigen.

Vier mogelijke gebieden van oorsprong voor de Indo-Europeanen. Het leefgebied van de Koergan-cultuur is in het rood. De grootste concurrent is de Anatolische hypothese, in het groen. De andere twee oergebieden zijn mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Natuurlijk zijn er veel meer theorieën geopperd gaande van serieuze doch ondoordachte theorieën tot aliens en Atlantis. De data duiden de periode aan waarin de Indo-Europeanen zich verspreid moeten hebben volgens die theorie.

We kunnen dus niet wijzen naar de Koergan-cultuur en zeggen: zo leefden de Proto-Indo-Europeanen. Gelukkig komt de taal weer te hulp. Met en in die taal werd namelijk een groot gedeelte van de cultuur en religie van de Proto-Indo-Europeanen doorgegeven. Een makkelijke manier om iets te leren over hun cultuur en religie is door te kijken of hun afstammelingen specifieke kenmerken of verhalen delen. En verhip, dat blijkt nog zo te zijn ook!

Wat kunnen we afleiden uit de verhalen?

De belangrijkste god van de Proto-Indo-Europeanen is waarschijnlijk de luchtgod geweest. Zelfs naar zijn naam kunnen we een gok doen: Djeus. We weten dat, doordat drie uiteenlopende culturen als belangrijkste god een luchtgod hadden met een naam die daarvan afgeleid was: de Griekse Zeus, de Vedische (uit India) Dyaus en de Romeinse Jupiter. In alle drie de talen wordt hij ook vaak 'vader' genoemd, bij het Romeins zit die titel zelfs in zijn naam: Djeu-pater werd Jupiter.

De samenleving van de Proto-Indo-Europeanen leek qua indeling wellicht veel op een middeleeuwse samenleving: ook de Proto-Indo-Europese samenleving bestond uit bidders, werkers en vechters, met een officieuze onderklasse van slaven. De onderzoeker Georges Dumézil veronderstelt dat doordat uiteenlopende Indo-Europese helden (de Griekse Hercules, de Noorse Starkadr ofte Starcatherus en de Indische Indra) misdaden begaan tegen ieder van die klassen. Ook kent de Indiase samenleving nog een verdeling in die drie klassen en in het Romeinse pantheon lijkt iedere klasse z'n eigen beschermgod te hebben.

Gastvriendschap was waarschijnlijk ook erg belangrijk. Geschenken waren altijd wederzijds. Dat wordt gedacht doordat een stel verwante woorden uiteenlopende betekenissen hebben. Jullie zullen bijvoorbeeld allemaal de betekenis van het Nederlandse woord 'nemen' kennen. Maar het Grieks kent een woord, 'nemetai', dat zoveel betekent als 'uitdelen'. Toch zijn de twee verwant.

Een andere gewoonte zal de FOK!kers misschien meer interesseren: paardenseks. In verschillende Indo-Europese culturen worden paarden met koningschap geassocieerd. In sommige culturen ging dat zelfs héél ver. Een middeleeuwse schrijver vertelt dat bij sommige Ierse stammen een koning, om geaccepteerd te worden, eerst 'rituele copulatie' moest doen met een paard, om vervolgens soep te trekken van het paard en zich daarin te wassen. Ook in India zijn verhalen bekend van koninginnen die met een paard moesten vrijen om de troon te kunnen bestijgen. Zij hadden echter iets minder geluk: bij hen werd het paard gedood voor de seks.

Deze afbeelding uit het Indiaase Ramayana-epos toont de rituele slacht van een paard bij een koninklijk ritueel genaamd 'asvamedha', dat letterlijk 'paardenoffer' betekent. De rituele copulatie wordt hier helaas niet afgebeeld.

De herontdekking van het Proto-Indo-Europees

Hoe dat ook zij, we hebben juist gezien dat uit de Proto-Indo-Europese taal toch nog wat informatie valt te halen over de leefwijze van de Proto-Indo-Europeanen. Maar de vraag is nu: hoe kennen we die taal, als zij zelf nooit iets opgeschreven hebben? Het korte antwoord: de comparatieve historische taalkunde. Het lange antwoord zal voor de meesten van jullie iets minder enigmatisch zijn.

In de late 18e eeuw werd ene William Jones naar India gestuurd. Jones had een zwak voor taal en hij verdiepte zich daarom in het Sanskriet, de oudste taal in India. Al snel deed hij een ontdekking: sommige woorden uit het Sanskriet leken wel heel veel op Latijnse en Griekse woorden. Na onderzoek stelde hij vast dat het Latijn en het Grieks afstamden van het Sanskriet – iets dat later natuurlijk onwaar bleek te zijn. Hij was niet de eerste die de theorie opperde dat verschillende talen in Europa en West-Azië teruggingen op een gedeelde moedertaal. Die eer ging naar de Nederlander Marcus Zuerius van Boxhorn, die al in de 16e eeuw stelde dat talen als het Nederlands, het Latijn, het Perzisch en het Albanees teruggingen op het Scythisch, zoals hij de moedertaal noemde.

Maar zoals zo vaak in de geschiedenis ging degene met de meeste invloed met de eer aan de haal. Jones hield in 1786 een speech voor de Asiatic Society, waardoor hij geroemd wordt als de grondlegger van de Indo-Europese taalkunde. De naam 'Indo-Europees bestond in die tijd overigens nog niet. Die werd pas bedacht in de 19e eeuw en moest nog een tijd strijd leveren met de term 'Indo-Germaans'.

De reconstructie van het Proto-Indo-Europees

In diezelfde 19e eeuw kwam het onderzoek naar het Proto-Indo-Europees in een stroomversnelling. Een groep Duitse taalkundigen, de Junggrammatiker, ontdekten dat klankveranderingen wetmatig plaatsvonden: als een 'a' ergens een 'e' werd, dan moest het overal een 'e' worden – uitzonderingen komen niet voor. Maar natuurlijk werden er woorden gevonden die uitzonderingen leken te bevatten. De Junggrammatiker stellen dat er twee redenen kunnen zijn voor die schijnbare uitzonderingen: de regels zijn niet specifiek genoeg, of er treedt analogie op. Analogie betekent dat woorden klanken gaan overnemen van andere woorden die erop lijken. (Meer weten over de 'ausnahmlösigkeit' of over analogie? Kijk dan even op het forum. Daar staat ook vreselijk interessante voorbeelden uit het Nederlands.)

Kortom, klankveranderingingen zijn altijd wetmatig. Daarom is het best te doen om ze in omgekeerde volgorde te reconstrueren. Op die manier hebben we het Proto-Indo-Europees deels weten te hervinden. Dat we met die reconstructie in de goede richting zaten, bewees de grote taal- en letterkundige Ferdinand de Saussure. Toen hij rond 1900 bezig was met de reconstructie, merkte hij dat er iets niet klopte: er zouden letters missen. Door drie extra letters te veronderstellen, klopte de reconstructie een stuk beter. De Saussure doopte die drie letters de 'sonantische coëfficienten'. Later werden ze laryngalen genoemd en die naam is blijven plakken. Hoe die letters dan wel niet geklonken hebben? Dat weten we echt niet. Er wordt verondersteld dat het keelklanken waren, vandaar de naam – 'laryngaal' komt van 'larynx', het Latijnse woord voor 'strottenhoofd' –, maar dat is puur een gok.

Het bewijs dat de laryngalen geen ijdel gezever waren, kwam in de vroege 20e eeuw. Toen werd in het huidige Turkije het Hettitisch herontdekt, een van de oudste Indo-Europese talen die we kennen. Bij de ontcijfering bleek dat het Hettitisch lettertekens had, die vrijwel precies overeenkwamen met de laryngalen! Oftewel, de voorspelling van De Saussure bleek te kloppen!

In de vroege 19e eeuw werd in het huidige Turkije Hattusha, de hoofdstad van de Hettieten, herontdekt. Daar bevonden zich nogal wat kleitabletten beschreven met een spijkerschrift. Nader onderzoek wees uit dat het om een tot voor kort onbekende Indo-Europese taal ging. Dit kleitablet bevat het zogenaamde verdrag van Kadesh, tussen de Hettieten en de Egyptenaren uit 1274 voor Christus. Het was een vredesverdrag. (Afbeelding: Deror avi)

De ontdekkingen blijven maar komen

Maar het Hettitisch was niet de enige taal die in de 20e eeuw herontdekt werd en die een groot nieuw licht op de Indo-Europese taalfamilie scheen. De taalfamilie is namelijk opgedeeld in twee hoofdgroepen: de centum- (spreek uit; kentum) en de satem-talen. 'Centum' is het Latijnse woord voor 'honderd' en 'satem' het Avestaanse (een Iraanse taal). De opdeling is gebaseerd op de ontwikkeling van de klanken die gevormd worden met de tong tegen het zachte verhemelte aan: g (garçon), k (kat), en kw (quiz) en enkele daarop lijkende klanken. (De taalkundige details van de tweedeling zijn op het forum te vinden.)

Lang werd gedacht dat het onderscheid tussen de centum- en satemtalen geografisch bepaald was: centumtalen (Germaans, Keltisch, Latijn, Grieks) werden in het westen gesproken, satemtalen (Baltisch, Slavisch, Iraans, Indisch) in het oosten. Maar toen werd het Tochaars ontdekt, in het A- en B-dialect. Tochaars was vrij duidelijk een centumtaal, zeer tegen de verwachting in: het werd gesproken in oosten, in wat tegenwoordig West-China is.

De discussie over hoe dat kan, woedt nog in alle hevigheid. Sommige wetenschappers denken dat Tochaars een eigen ontwikkeling heeft meegemaakt, los van de centum-satum-tweedeling, en vervolgens toevallig op een centumtaal is gaan lijken. Anderen zeggen dat het hele idee van een ruimtelijke scheiding de prullenbak in kan. Weer anderen zeggen dat de sprekers van het Tochaars een groep vormden die na de tweedeling pas naar het oosten is getrokken, in de andere richting van hun mede centumtaalsprekers.

Jep, vandaag bestaan zelfs de plaatjes uit tekst. Dit is Schleichers fabel. August Schleicher was een van de grootheden uit de vroege PIE-studies en voelde zich zeker genoeg om een korte fabel te schrijven in het Proto-Indo-Europees. Sindsdien gebruiken wetenschappers die fabel om de vooruitgang in de PIE-studies te illustreren. De h's met cijfertjes geven de laryngalen aan. De volledige fabel, een vertaling en enkele andere pogingen vind je op Wikipedia.

De andere talen in Europa

Door dit enorme verhaal over de Indo-Europese talen, zou je bijna vergeten dat er ook niet-Indo-Europese talen gesproken worden in Europa. Voordat de Indo-Europese talen hun intrede deden, sprak men al verschillende talen in Europa die verdrongen werden. In verschillende Indo-Europese talen zijn restanten overgebleven van deze zogenaamde substraattalen. Slechts één niet-Indo-Europese taal heeft de influx van Indo-Europeanen tot op de dag van vandaag weten te overleven: het Baskisch. Van de enige andere bekende pre-Indo-Europese taal, het Etruskisch, weten we gelukkig nog een beetje.

Daarnaast zijn ook nog een tweetal niet-Indo-Europese taalgroepen Europa binnengeslopen nadat de Indo-Europese talen zich gevestigd hadden: de Oeralische groep, met als bekendste vertegenwoordigers het Fins en het Hongaars, en de Altaïsche talen, met als bekendste vertegenwoordiger het Turks. Ook de Semitische talen, waarvan het Arabisch en het Hebreeuws de bekendste vertegenwoordigers zijn, zijn in Europa vertegenwoordigd en wel door het Maltees. Natuurlijk zijn er ook nog tientallen niet-erkende minderheden die talen uit alle hoeken van de wereld spreken.

Een bescheiden kaart met alle talen die in Europa gesproken worden. Klik hier voor een grotere versie.

Heb je nog vragen over het Proto-Indo-Europees, wil je iets toevoegen dat niet in de comments onder dit bericht past, of kun je gewoon geen genoeg krijgen van het Proto-Indo-Europees, dan is er altijd nog het FOK!forum!

Pastafabrikant wil geen homo's in reclame

De Italiaanse pastafabrikant Barilla zal nooit een reclame maken met een getrouwd homosel. Voor het bedrijf is het traditionele gezin waarin de vrouw een fundamentele rol speelt, essentieel. Dat heeft directeur Guido Barilla volgens het Italiaanse persbureau ANSA voor de radio gezegd.

Barilla, dat in 1877 is opgericht, is een van de belangrijkste voedingsconcerns in Italië. De directeur weet dat ook homo's spaghetti en andere pastaproducten eten, maar als de reclame van Barilla hun niet bevalt, moeten zij maar de producten van een andere fabrikant nuttigen. Je kunt niet iedereen tevreden stellen, zei de directeur. "Wij hebben als bedrijf een andere opvatting van het homohuwelijk. Voor ons bedrijf blijft het concept van het sacrale gezin van fundamentele waarde", aldus Barilla.

Pastafabrikant wil geen homo's in reclame
Pastafabrikant wil geen homo's in reclame (Foto: ANP)

Alle Battlefield 4 multiplayermaps bekend

De namen en foto's van de tien multiplayermaps van Battlefield 4 zijn uitgelekt. De informatie werden gevonden in Battlelog, het sociale netwerk binnen Battlefield 4. Aan de hand van de foto's kunnen we redelijk inschatten hoe de maps er uit zullen zien.

De tien maps heten Siege of Shanghai, Paracel Storm, Operation Locker, Golmud Railway, Damage, Flooded, Abandoned, Resort, Tremors en Dish. De laatste zes maps zijn waarschijnlijk de interne namen van de maps binnen DICE, dus die krijgen naar verwachting nog een andere naam.

Battlefield 4 krijgt een multiplayerbèta op 1 oktober voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De volledige game komt 1 november uit.

BF4 - Siege of Shanghai

Siege of Shanghai

BF4 - Paracel Storm

Paracel Storm

BF4 - Operation Locker

Operation Locker

BF4 - Golmud Railway

Golmud Railway

BF4 - Damage

Damage

BF4 - Flooded

Flooded

BF4 - Abandoned

Abandoned

BF4 - Resort

Resort

BF4 - Tremors

Tremors

BF4 - Dish

Dish

Kelly van Zon: "Aan de tafel telt alleen winnen"

Paralympisch tafeltennisster Kelly van Zon won vorig jaar goud in Londen. Nu, een jaar later, gaat de 26-jarige Brabantse op jacht naar haar derde Europese titel. Het afgelopen jaar verliep niet zonder problemen. "Na de Spelen had ik even helemaal geen zin in tafeltennis", aldus Van Zon.

Het paralympisch goud van Londen 2012 was voor de Brabantse een droom die uitkwam. Door die medaille is de tafeltennisster uit Dongen nu Paralympisch, wereld- en Europees kampioen. "Wat ik nog te dromen heb? Het hele rijtje maar weer opnieuw", zegt Van Zon. "Ik vind het wel lastig om nieuwe doelen te stellen. Ik wil vooral lol houden in het spelletje."

Zeker nu de Dongense alle titels "op zak" heeft, moet de paralympisch kampioene erkennen dat het lastig is om gefocust te blijven. "Maar als ik weer in de wedstrijdsfeer zit, is dat heel anders", zegt Van Zon "Dan ben ik al die andere prijzen vergeten en ga ik er helemaal voor. Als ik aan die tafel sta, telt er maar één ding: winnen."

Het EK tafeltennis vindt plaats in het Italiaanse Lignano van 29 september t/m 5 oktober. 

KPN komt met 'vertaaldienst' voor doven

Doven en slechthorenden kunnen vanaf volgende week dinsdag een bemiddelingsdienst van KPN inschakelen om te kunnen bellen. KPN Teletolk fungeert als live vertaaldienst waarbij wordt gebruikgemaakt van tekst, spraak en beeld. Dat heeft KPN donderdagmiddag bekendgemaakt. Gebruikers bellen via een smartphone, tablet of computer.

Een medewerker van KPN vertaalt gebarentaal en datgene wat gesproken wordt. Daarnaast kunnen beide talen omgezet worden naar tekstberichten. Mensen die gebarentaal spreken, kunnen uiteraard al via computerprogramma's als Skype met elkaar spreken via tekstberichten of videochat.

Tekstuele vertalingen zijn 24 uur per dag het gehele jaar door mogelijk. De dienst voor beeldvertalingen is op werkdagen van zeven uur 's ochtends tot acht uur 's avonds bereikbaar en in het weekend en op feestdagen van tien tot vier.

De bemiddelingsdienst is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Volgens de Telecomwet moet iedereen gelijkwaardige toegang hebben tot het reguliere telefonienetwerk. De dienst zal in ieder geval de komende vijf jaar bestaan.

Estelle zit bovenop Badrs piemel

Op internet zijn twee behoorlijk suggestieve kiekjes van Estelle en Bard Hari opgedoken. Zo ligt ze halfnaakt bovenop de beste man, terwijl ze op een ander kiekje tussen zijn benen klimt.

De foto's zijn deze zomer gemaakt op Ibiza. Vandaag zijn ze pas in de publiciteit gekomen.

Even leek het minder te gaan tussen de kickbokser en zijn golddigster, maar deze kiekjes van Estelle in minuscule bikini bewijzen het tegendeel. Op de foto's is overigens niet te zien of de blondine een broekje droeg.

Jovanovski en Zheng in finale Ningbo

Bojana Jovanovski en Jie Zheng staan vrijdag tegenover elkaar in de finale van het WTA-toernooi in het Chinese Ningbo. De als eerste geplaatste Servische won met 4-6, 7-6 (2) en 6-4 van de Zweedse Johanna Larsson. Zheng (2) was voor eigen publiek veel te sterk voor Yvonne Meusburger, die in de eerste ronde Richel Hogenkamp had uitgeschakeld: 6-3 en 6-0.

Bij het WTA-toernooi van Tokyo werden donderdag de kwartfinales afgewerkt. Venus Williams won met 6-3, 6-7 (4) en 6-3 van Eugenie Bouchard. Ze neemt het in de halve finale op tegen Petra Kvitova. De Tsjechische (7) versloeg Svetlana Kuznetsova met 6-4 en 6-1.

De andere halve eindstrijd gaat tussen Caroline Wozniacki en Angelique Kerber. De Deense (4) won met 2-6, 6-3 en 6-2 van Lucie Safarova. De Duitse (5) was verrassend te sterk voor de als tweede geplaatste Agnieszka Radwanska (2): 6-4 en 6-4.

Het ATP-toernooi van Kuala Lumpur leverde donderdag geen verrassende uitslagen op. Stanislas Wawrinka (2) won in de kwartfinale met 6-1 en 7-5 van Marcos Baghdatis. Jürgen Melzer (4) had tegen Mischa Zverev eveneens maar twee sets nodig: 7-5 en 6-4. In het dubbelspel werd Jean-Julien Rojer samen met Aisam-Ul-Haq-Qureshi in de kwartfinale uitgeschakeld.

Nijhuis fluit Spanje in kwalificatie WK

Bas Nijhuis is door de FIFA aangesteld als scheidsrechter voor de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Spanje en Wit-Rusland. Hij wordt op 11 oktober in het stadion van Real Mallorca geassisteerd door Angelo Boonman en Berry Simons. Nijhuis floot drie keer eerder een wedstrijd in de WK-kwalificatiereeks.

Spanje zet met een zege op Wit-Rusland een grote stap richting het WK. De regerend wereldkampioen neemt in dat geval met nog een wedstrijd te spelen een voorsprong van drie punten op concurrent Frankrijk.

Richard Liesveld mag voor het eerst een WK-kwalificatiewedstrijd leiden. Hij fluit op 11 oktober het duel tussen Bosnië-Herzegovina en Liechtenstein. Rob van de Ven en Charl Schaap zijn de assistenten.

Dijkhuizen van Roda twee duels geschorst

Roda JC moet het twee duels stellen zonder Henk Dijkhuizen. De verdediger accepteerde het schikkingsvoorstel naar aanleiding van zijn rode kaart woensdag in de bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Dijkhuizen mist door de straf de competitiewedstrijden tegen FC Utrecht en PEC Zwolle.

Voor Dijkhuizen was het zijn tweede directe rode kaart in korte tijd. Begin deze maand werd de rechtsback al uit het veld gestuurd in de slotfase van de uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Zeer steile klim in Tirreno 2014

De wielrenners krijgen het volgend jaar in de Tirreno-Adriatico zwaar. Vandaag werd het parkoers bekendgemaakt en werd zo duidelijk dat er een rit zal eindigen op de Muro di Guardiagrele, een 800 meter lange klim nabij Chieti die een gemiddeld stijgingspercentage van 25 procent heeft, met stukken die oplopen tot 28 procent.

De Tirreno begint op woendag 12 maart met een ploegentijdrit van 16,9 kilometer en zal eindigen op dinsdag 18 maart in San Benedetto del Tronto eindigen met een individuele tijdrit over 9,2 kilometer. Er zijn ook nog drie vlakke ritten en twee dagen in de Apennijnen, waarbij op de zondag de Muro di Guardiagrele aan wordt gedaan. De editie van dit jaar werd gewonnen door Vincenzo Nibali die later de Giro d'Italia op zijn naam schreef en tweede werd in de Vuelta a España.

Baby geboren met twee hoofden

In Afghanistan is onlangs een bizarre baby geboren. Het meisje bleek twee hoofden te hebben.

Asree Gul kwam drie maanden geleden ter wereld als de helft van een tweeling. Haar zusje bleek volledig gezond, maar Asree bleek een apart geval. Er zat een tweede hoofd aan het hare.

Het meisje is deze week geopereerd in een ziekenhuis in Jalalabad. Hier wisten chirurgen het extra hoofd met succes te verwijderen. Hoewel het kind het na de operatie moeilijk had, is ze nu aan de beterende hand.

Volgende week duidelijkheid voor Ibn Ghaldoun

Leerlingen van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam krijgen volgende week uitsluitsel over hun toekomst. Dat meldt een woordvoerder van de vereniging van samenwerkende schoolbesturen in Rotterdam (Fokor) donderdag. Voorzitter van die vereniging Wim Littooij zei eerder deze maand al een nieuwe islamitische school op te willen zetten, nadat bekend werd dat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de geldkraan per 1 november dichtdraait.

In de plannen van de schoolbesturen gaat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun, benadrukte Littooij eerder. Het gaat om een nieuw gebouw, nieuw materiaal en nieuwe vacatures voor personeel. Het plan slaagt volgens de voorzitter echter alleen als de nieuwe school, die na de herfstvakantie van start zou moeten gaan, voldoende leerlingen trekt.

Een alternatief is het verspreiden van de huidige leerlingen over , niet-islamitische scholen. Ibn Ghaldoun-bestuursvoorzitter Ayhan Tonca is daar echter op tegen. "Onze insteek is dat de leerlingen niet worden verspreid", liet Tonca woensdag weten. Ook ontkent hij geruchten dat alle docenten inmiddels hun ontslag hebben gekregen. "Er is niemand ontslagen. Wij wachten de beslissing eerst af."

Fokor verwachtte in eerste instantie de leerlingen van Ibn Ghaldoun deze week al uitsluitsel te kunnen geven. "Er zijn zo veel partijen die iets moeten vinden of toestemming moeten geven, dat het besluit toch pas volgende week valt", aldus de woordvoerder van de schoolbesturen.

Staatssecretaris Dekker besloot op basis van onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs Ibn Ghaldoun te sluiten. Bij de school, die ruim zeshonderd leerlingen telt, werden eind mei 27 eindexamens uit een kluis gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de inspectie dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is en dat de school kampt met bestuurlijke en financiële problemen. De taalvaardigheid van leraren laat verder te wensen over en het merendeel van hen werkt onbevoegd.

Dekker noemde de situatie 'uitermate zorgwekkend'. "De leerlingen verdienen beter onderwijs dan dat ze op dit moment krijgen", schrijft hij. "Gelet op de veelheid van problemen waarmee de schoolleiding wordt geconfronteerd, zie ik geen toekomst meer voor de school."

Elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap, moeten 7 november voor de rechter verschijnen. Dan wordt een regiezitting gehouden. Van de elf verdachten, die worden verdacht van diefstal of heling, waren er acht eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun.

Het onderzoek naar de grootschalige eindexamenfraude is nog in volle gang. Tot nu toe zijn in totaal 42 verdachten in beeld voor betrokkenheid bij de diefstal of het gebruikmaken van de gestolen examens. De rechtszaak moet begin januari van start gaan.

Niet iedere zzp'er de klos door bezuiniging

De bezuiniging op zelfstandigen mag uitsluitend worden behaald door schijnconstructies aan te pakken. Niet iedere zzp'er mag de dupe worden van de korting. Dat zegde premier Mark Rutte (VVD) toe tijdens de algemene beschouwingen.

Rutte hamerde er wel op dat als de driehonderd miljoen euro die is ingeboekt niet wordt gehaald, hier op een andere manier dekking voor moet worden gevonden. "We moeten geen valse verwachtingen wekken", zei Rutte. "Het is nog niet geregeld, maar het is wel een verregaande ambitie."

De zelfstandigenaftrek wordt volgend jaar met driehonderd miljoen verlaagd. Rutte verzekerde dat niet alle zelfstandigen wordt gepakt. Wel wil hij schijnconstructies aanpakken, zoals bedrijven die personeelsleden ontslaan om ze vervolgens als zzp'er aan te nemen.

Zachte G maakt vrouwen geil

Heb je een Brabantse tongval en ben je vrijgezel, dan heb je mazzel. Uit onderzoek is gebleken dat een Brabander de meeste vrouwen uit de broek lult.

Datingsite Parship heeft een onderzoek gedaan naar mensen met een accent en hun kans op seks. Hieruit is gebleken dat een zachte G het andere geslacht een natte doos of kloppende roede bezorgt. Bijna een kwart van alle ondervraagden laat zich in bed lullen door iemand uit Brabant.

Op plek twee staan onze zuiderburen. Maar liefst 17 procent valt in katzwijm voor een man of vrouw uit Vlaanderen, mijzelf incluis. Amsterdammers met hun vlotte babbel slepen met 12 procent het brons in de wacht. En de Limbo's staan met 10 procent net naast het erepodium.

Ben je een boerenlul uit Drenthe of Groningen of kom je uit het Westland, dan kun je in de kroeg maar beter je waffel houden. Slechts twee procent van de vrijgezellen wordt daar warm van. Desondanks vindt maar iets meer dan de helft van de ondervraagden het accent belangrijk tijdens een eerste date. Godzijdank.

Doen ze toch nog iets goed, die Brabo's...

BjŲrn Borg sluit grootste deel Nederlandse winkels

Björn Borg verdwijnt aan het einde van het jaar grotendeels uit het Nederlandse winkelbeeld. Van de 24 winkels die het modemerk nu uitbaat blijven er waarschijnlijk zeven of acht open. Dat meldt de distributeur van Björn Borg in Nederland, Dutch Brand Management (DBM), donderdag. Hoeveel banen verloren gaan is nog onduidelijk.

DBM heeft voor de retailtak van Björn Borg in Nederland uitstel van betaling gevraagd. De groothandelsactiviteiten zijn niet in deze reorganisatie opgenomen.

Het sluiten van de Nederlandse winkels is volgens Björn Borg het gevolg van de economische crisis. "Wij hebben de laatste drie jaar veel geïnvesteerd om onze winkels gezond te krijgen. Dit is helaas niet voldoende gebleken", stelt DBM-directeur René de Bruin in een verklaring. "Het is spijtig een dergelijk besluit te moeten nemen, zeker omdat het gepaard gaat met het ontslag van medewerkers."

Björn Borg gaat zich in Nederland meer richten op de samenwerking met andere winkels die producten van het merk verkopen. Ook investeert het Zweedse merk, dat vooral bekend is van ondergoed, meer in verkoop via internet. Björn Borg schat dat de totale jaaromzet met drie tot vier procent zal afnemen door het sluiten van de winkels. De omzet bedroeg vorig jaar bijna 64 miljoen euro.

Advocaten doen aangifte om lekken dossier Badr Hari

De advocaten van kickbokser Badr Hari hebben aangifte gedaan van het uitlekken van het politiedossier over de mishandeling van miljonair Koen Everink. Dat laten raadslieden Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf donderdag weten in reactie op uitzendingen van het televisieprogramma Brandpunt Reporter over de zaak.

"De KRO beschikt kennelijk over het volledige - zeer omvangrijke (2800 pagina's) - politiedossier", aldus de raadslieden op de website van hun kantoor. "Daardoor wordt de voorbereiding van de strafzaak bemoeilijkt." Ze vinden ook dat de privacy van mensen die in het dossier voorkomen 'verregaand wordt aangetast'.

Everink werd vorig jaar juli ernstig mishandeld tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Hari wordt gezien als hoofdverdachte van de molestatie. Brandpunt Reporter wist de hand te leggen op het politiedossier en besteedde zondag al aandacht aan de zaak. In de uitzending van donderdag zeggen forensisch deskundigen dat de politie cruciale fouten in het onderzoek heeft gemaakt.

Ficq en Van der Werf deden in juli vorig jaar al aangifte van lekken door politie of justitie. Omdat nu het hele dossier is uitgelekt, hebben de raadslieden woensdag opnieuw aangifte gedaan van schending van het beroepsgeheim tegen 'vooralsnog niet bekende ambtenaren'.

Roemer wil algemene beschouwingen stoppen

SP-leider Emile Roemer heeft donderdagmiddag voorgesteld de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer af te breken. Volgens Roemer is het debat zinloos, omdat premier Mark Rutte (VVD) geen concrete toezeggingen doet en over alles nog moet overleggen.

"Het antwoord van de premier is steeds: er valt overal over te praten, maar verder kan hij niet gaan. Hij heeft nog geen enkel concreet punt kunnen maken", zei Roemer. "Dit is gewoon zinloos, en het geeft ook direct het manco van het kabinet aan: het is krachteloos, je kunt helemaal niets, en bent gevangen in je eigen fuik."

Roemer kreeg alleen steun van de PVV en de Partij voor de Dieren. Dezelfde drie partijen steunden woensdag al een motie van wantrouwen tegen het kabinet. "Dit debat heeft totaal geen zin", beaamde PVV-leider Geert Wilders.

Ook bij andere oppositiepartijen was er onvrede over het uitblijven van concrete toezeggingen van Rutte. "We komen geen stap verder. We hebben nu drie grote onderwerpen gehad, en er zit volstrekt geen ruimte in", zei D66-leider Alexander Pechtold.

Rutte zei onder meer dat er te praten is over het sociaal akkoord, maar dat het wel in stand moet blijven. Ook verklaarde Rutte te willen praten over de invulling van de zes miljard aan extra bezuinigingen, mits het totale bedrag hetzelfde blijft. Rutte wil ook praten over minder nivellering, maar wel moet er sprake blijven van een 'evenwichtig inkomensbeeld'.

Granaatinslag Iraakse ambassade Damascus

Een mortiergranaat is donderdag ingeslagen in de Iraakse ambassade in Damascus. Het gebouw staat in de luxe wijk Abu Roumanneh. De inslag kostte een persoon het leven. Ook vielen er vijf gewonden. Dat heeft de Iraakse staatstelevisie gemeld.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is vooralsnog niet opgeëist. Rebellen die strijden tegen de Syrische president Bashar Assad vuren geregeld granaten af op Damascus.

'SaudiŽr door CIA vastgehouden in Litouwen'

Een Saudisch staatsburger is in het verleden vastgehouden in een geheime gevangenis van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Litouwen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Reprieve donderdag gezegd. De organisatie heeft er bij de Litouwse regering op aangedrongen een onderzoek naar de geheime gevangenis te heropenen.

Volgens Reprieve werd Mustafa al-Hawsawi in maart 2004 in het geheim naar Litouwen gebracht. Hij zat daar vast tot september 2006. Inmiddels zit Al-Hawsawi vast in Guantanamo Bay. Sarah Fulton, een advocaat van Reprieve, meent dat de Litouwse autoriteiten hun onderzoek naar de betrokkenheid van het land bij de geheime gevangenis moeten heropenen. Velen denken dat de geheime gevangenis werd gebruikt om terreurverdachten te martelen en informatie los te peuteren.

Reprieve baseert zich op nieuwe gegevens over geheime vluchten van en naar Litouwen.

De Litouwse autoriteiten hebben eerder al vastgesteld dat de CIA mogelijk twee gevangenissen heeft opgezet met hulp van de Litouwse geheime dienst.

Menselijke resten gevonden bij wrak Costa Concordia

Bij het wrak van het cruiseschip Costa Concordia voor de Italiaanse kust zijn menselijke resten gevonden. Dat meldt de BBC.

De Costa Concordia liep op 13 januari 2012 bij het eiland Giglio op de rotsen. Het ongeluk kostte 32 van de 4200 passagiers en bemanningsleden het leven. Twee lichamen, van een Indiase kelner en van een Italiaanse passagier, werden nog vermist.

Vijftienhonderd liter ghb in Brabantse woning

De politie is woensdag bij een inval in een woning in Sint Willebrord op bijna vijftienhonderd liter ghb gestuit. Ook werden vier vuurwapens en dertig kilo wiet gevonden. De bewoners van het huis aan de Pastoor Bastiaansensingel in de Brabantse plaats zijn aangehouden.

De verdachten zijn een 45-jarige man en twee vrouwen van 38 en 18 jaar, laat de politie donderdag weten. De jongste vrouw is donderdag weer op vrije voeten gesteld.

Irak bezorgd om wapenstroom naar SyriŽ

De Iraakse minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari waarschuwt andere landen geen wapens naar de strijdende partijen in Syrië te sturen. Hij is bang dat ze zich een weg zullen vinden naar jihadistische groepen die een rol zouden kunnen gaan vervullen in een toekomstige regering in het buurland.

Zebari zei voor de Council of Foreign Relations in New York dat Irak geen partij kiest in de burgeroorlog in Syrië. Hij maande andere landen de verleiding te weerstaan om zich er in te mengen. "Dit zal het conflict alleen maar verlengen en de vooruitzichten op een politieke regeling verminderen."

"Zolang niet duidelijk is dat een door opstandelingen te vormen regering in Damascus niet beheerst wordt door Al-Qaida of Al-Nusra, zijn wij tegen iedere militaire hulp aan enige opstandelingengroep. Wij kunnen ons geen gevaarlijkere ontwikkeling voor onze veiligheid bedenken dan het ontstaan van een door Al-Qaida gedomineerde regering aan onze grens", voegde hij eraan toe. Volgens Zebari en andere leden van de Iraakse regering leidt de groeiende betrokkenheid van extremistische Iraakse groepen bij de strijd in Syrië al tot meer geweld in Bagdad.

De Verenigde Staten zijn de afgelopen weken begonnen met het sturen van lichte wapens naar de Syrische oppositie. Ook zijn regelingen getroffen om 'goedgekeurde' opstandelingen via geallieerde landen van antitankwapens te voorzien.

Zebari zei dat volgens buitenlandse inlichtingendiensten in Syrië bijna tienduizend buitenlandse strijders meevechten tegen het regime. Verder gaf hij woensdag toe dat Iran militaire hulp voor president Bashar Assad door het Iraakse luchtruim naar Syrië heeft gevlogen. Hij zei dat de Iraakse luchtmacht niet bij machte is zulke vluchten te stoppen.

Schoorel uitgeschakeld in Sibiu

Thomas Schoorel is in de tweede ronde van het challengertoernooi van Sibiu uitgeschakeld. De als negende geplaatste Nederlander verloor in Roemenië in twee sets van de Tsjech Jaroslav Pospisil: 6-7 (3) en 2-6. Schoorel is de nummer 196 van de wereld, Pospisil staat op de 328e plaats beduidend lager.

Door het verlies van Schoorel is er geen Nederlander meer actief in Sibiu. Dinsdag werd Boy Weserhof al in de eerste ronde uitgeschakeld.

IOC gerustgesteld over antihomowet Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité is ervan overtuigd dat de omstreden antihomowet in Rusland geen inbreuk maakt op het olympisch charter dat discriminatie verbiedt. IOC-lid Jean-Claude Killy liet dat donderdag weten op een persconferentie in Sochi, waar een delegatie een bezoek brengt aan de stad die volgend jaar de Winterspelen organiseert.

Volgens Killy is de afgelopen dagen uitgebreid over het heikele onderwerp gesproken. "Het IOC heeft niet het recht om nationale wetten ter discussie te stellen, alleen als het olympisch charter duidelijk geweld wordt aangedaan", maakte het hoofd van de delegatie duidelijk.

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende in juni een wet die promotie van niet-traditionele relaties in het bijzijn van minderjarigen verbiedt. Overtreding kan een gevangenisstraf opleveren. Poetin benadrukte eerder dat atleten en sportliefhebbers in Sochi niets hebben te vrezen.

Het IOC zegt toezeggingen te hebben gehad dat Rusland het olympisch charter respecteert. Jacques Rogge, die deze maand als voorzitter werd opgevolgd door Thomas Bach, maakte eerder al duidelijk niets voor een boycot te voelen.

Al-Shabab dreigt met meer geweld Kenia

De leider van de Somalische islamitische terreurorganisatie Al-Shabab heeft de Kenianen woensdag gewaarschuwd dat er geen enkele manier is waarop zij 'een uitputtende oorlog in eigen land kunnen volhouden'. "Maak vandaag een keuze en trek al jullie troepen terug (uit Somalië, red.)", aldus Ahmed Godane Shaykh Mukhtar Abu Zubayr. "Zo niet, wees dan voorbereid op bloedvergieten, economische teruggang en ontheemden."

Al-Shabab is verantwoordelijk voor de bloedige aanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi van zaterdag. Volgens Godane was de aanslag echter niet alleen gericht tegen Kenia. Het was tegelijkertijd een 'vergeldingsactie tegen de westerse staten die de Keniaanse invasie hebben gesteund en die het bloed van onschuldige moslims vergieten om de weg vrij te maken voor hun mijnbedrijven'.

Dat het Al-Shabab menens is bleek in de nacht van woensdag op donderdag al. Twee grensplaatsen, Mandera en Wajir, werden aangevallen. Daarbij kwamen in totaal twee agenten en een burger om het leven. Ook liepen zeven mensen verwondingen op.

Altijd vergoeding voor vertraagde treinreiziger

Spoorbedrijven moeten reizigers bij vertraging altijd een vergoeding bieden. Dat geldt ook als de vertraging niet door het spoorbedrijf komt, maar door bijvoorbeeld slecht weer. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

De zaak bij het Europese hof was aangespannen tegen het Oostenrijkse OBB. Die had in de voorwaarden opgenomen dat er geen compensatie wordt uitbetaald als de oorzaak voor de vertraging natuurlijk is, zoals slecht weer of een natuurramp.

Onder de Europese regels moeten treinbedrijven een kwart van de ticketprijs terugbetalen als de vertraging minder dan twee uur is. Als de vertraging langer is, moet de helft worden terugbetaald.

De NS denkt in een eerste reactie dat de uitspraak geen gevolgen heeft in Nederland. Klanten van de NS krijgen in principe ongeacht de oorzaak een vergoeding. Het bedrijf is de uitspraak nog wel aan het bestuderen.

Cheque van 1,5 miljoen in de metro

De exploitant van de metro in Madrid, CTM, heeft goudeerlijke onderhoudstechnici in dienst. Dat bleek althans toen een medewerker een portemonnee met een cheque ter waarde van 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) vond in een lege wagon en die keurig inleverde. De cheque bleek van een Amerikaan. De CTM meldde de vondst donderdag.

De technicus controleerde een wagon, omdat de deuren niet goed sloten. In een holte zat de portemonnee, waarin ook het rijbewijs en een aantal creditcards van de Amerikaan zaten. Het metrobedrijf gaf de portemonnee aan de politie, die nu op zoek moet naar de eigenaar.

Cheque van 1,5 miljoen in de metro
Cheque van 1,5 miljoen in de metro (Foto: ANP)

Ryanair jaagt op zakelijke reiziger

Ryanair wil zich nadrukkelijker mengen op de markt voor zakelijke reizigers. De prijsvechter moet het op dat gebied namelijk afleggen tegen concurrent Easyjet. Dat stelt financieel topman Howard Millar tegen de Britse zakenkrant Financial Times. "Easyjet heeft op dat gebied significante voorsprong op ons genomen", aldus Millar.

"Ze liggen misschien wel twee jaar op ons voor als het gaat om het ontwikkelen van producten en diensten", aldus de financieel directeur. Desondanks denkt Millar het verschil met de concurrent te kunnen goedmaken. "We beginnen op achterstand, maar je zult zien dat we die inhalen en snel terrein winnen."

De eerste stap naar betere dienstverlening voor zakelijke reizigers zette de Ierse luchtvaartmaatschappij woensdag. De prijsvechter biedt klanten nu ook de mogelijkheid om met creditcards van American Express te betalen. Ook wil Millar meer investeren in de website en de mobiele applicatie van Ryanair, zodat klanten sneller kunnen boeken.

Toch wil Ryanair, anders dan Easyjet, nog steeds niet vliegen op grote luchthavens als Schiphol en Charles de Gaulle in Parijs. Wel heeft het orders geplaatst bij Boeing voor 175 nieuwe vliegtuigen. Zo denkt de Ierse luchtvaartmaatschappij over een aantal jaar ruim dertig miljoen reizigers per jaar extra te kunnen vervoeren.

Die reizigers wil het bedrijf met de flamboyante topman Michael O'Leary afsnoepen van grote maatschappijen als Air France-KLM en het Duitse Lufthansa. Easyjet doet dat al sinds 2010. De Britse budgetvlieger vervoerde vorig jaar tien miljoen zakelijke passagiers. Dat was ongeveer twintig procent van het totale aantal reizigers.

CD: De Jeugd van Tegenwoordig - Ja, natķķrlijk

Binnen de kortste keren schopte de rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig het tot de bovenste laag van het Nederlandse muzieklandschap. Het boeken van de vier heren staat vrijwel garant voor een goed feestje en een volle festivaltent of poppodium. Maar na het derde album De Lachende Derde werd het even stil. De soloprojecten (Faberyayo, Le Le, Coevorduh, Bastian en WiWa) kregen voorrang. Begin dit jaar werd bekend dat het vierde album eraan zat te komen en eindelijk is hij daar. Tijdens een zeer succesvol optreden op Lowlands werd de titel bekendgemaakt: Ja, natúúrlijk.

Trainer: "Kimi fit voor race in Zuid-Korea"

Kimi Räikkönen zal volgende week gewoon aan de start van de Grand Prix van Zuid-Korea gaan verschijnen, zo heeft zijn trainer Mark Arnall aan het Finse Turun Sanomat laten weten.

Afgelopen weekend in Singapore bleek dat Räikkönen last heeft van een blessure. Na de race werd vastgesteld dat de Fin last heeft op de plaats waar een rib aan de wervelkolom vast zit. Er werd gefluisterd dat de Lotus-coureur mogelijk onder het mes zou moeten, maar dat klopt volgens Arnall niet. "Kimi zal volgende week in Zuid-Korea weer helemaal fit zijn."

Rutte houdt vast aan zes miljard

Premier Mark Rutte (VVD) houdt vast aan het voornemen om volgend jaar zes miljard euro extra te bezuinigen. Dat zei hij donderdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. "Het kabinet vindt dat het zes miljard moet zijn. Punt."

Nederland zou echt 'onaanvaardbare risico's' lopen als minder zou worden bezuinigd. Brussel legt dan volgens Rutte hoogstwaarschijnlijk een forse boete op van 1,2 miljard euro. "Dat vind ik echt een te groot risico." Eurocommissaris Olli Rehn staat ook niet toe dat er minder wordt bezuinigd, zei de premier, die daarover met Rehn heeft gesproken. "Ik zie daar geen ruimte in Brussel. De zes miljard is echt een hard bedrag."

Bovendien loopt Nederland 'enorm gezichtsverlies' op in Europa, omdat het kabinet zelf heeft gepleit voor meer begrotingsdiscipline, aldus Rutte.

Verschillende oppositiepartijen hebben een tegenbegroting ingediend waarbij minder wordt bezuinigd. Zo komt D66 volgend jaar uit op vier miljard en de ChristenUnie op drie miljard. Meer bezuinigen schaadt de werkgelegenheid, zei Arie Slob (CU) daarover.

"Het zal lastig worden om het eens te worden om het over de omvang van de bezuinigingen", zei Rutte richting de oppositie. "Let's agree to disagree." Dat hoeft een constructieve samenwerking echter niet in de weg te staan, zei de premier. Rutte wil met de oppositie de komende tijd dan vooral kijken of zij het eens kunnen worden over de invulling van dat bedrag. "Het belangrijkste is nu om te kijken naar de maatregelen en elkaar nu niet de tent uit te vechten om de omvang."

SP-leider Emile Roemer betichtte Rutte daarop van bangmakerij. Hij wees erop dat Nederland dit jaar ook geen boete heeft gekregen, ofschoon het tekort ook hoger was dan toegestaan. En hetzelfde geldt voor 2014. "De premier lijkt wel een fietser zonder licht die 's avonds op zoek gaat naar een agent en zegt: geef mij maar een boete." Ook hield hij de premier voor dat een meerderheid in de Eerste Kamer niet achter de zes miljard staat.

Rutte sprak dat tegen. Hij wees erop dat ook het CDA volgend jaar zes miljard euro extra wil bezuinigen en dat daarmee een meerderheid van het parlement achter zijn voorstel staat.

Duitse justitie klaagt oud-bewaker Auschwitz aan

Het openbaar ministerie in Stuttgart heeft een voormalige SS-bewaker van het vernietigingskamp Auschwitz aangeklaagd. De 93-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord, heeft het OM donderdag volgens het Duitse persbureau dpa meegedeeld.

De verdachte werkte tussen 1941 en 1943 als bewaker in Auschwitz. De aanklacht is gebaseerd op onderzoek van een speciale afdeling in Ludwigsburg. Deze afdeling liet eerder deze maand weten dertig zaken door te zullen sturen naar aanklagers in heel Duitsland.

Chef Nationale Politie ontkent angstcultuur

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie herkent de beschuldiging van vakbonden dat bij de politie een angstcultuur bestaat, totaal niet. "Er kan geen enkele twijfel over zijn dat ik sta voor een open en transparante politieorganisatie", laat hij donderdag weten in een verklaring.

De politievakbonden NPB, VMHP, ANPV en ACP luidden woensdagavond de noodklok. De bonden horen steeds vaker van leden dat binnen de korpsen niet meer over problemen mag worden gepraat met de bonden. Volgens oud-AIVD-topman Bouman is dat niet het geval. "Wel vind ik het normaal dat collega's eventuele klachten en problemen op de eerste plaats met hun leidinggevende bespreken", zegt Bouman.

Volgens de bonden heeft Bouman de angstcultuur versterkt door een intern schrijven, waarin hij benadrukt dat er een grens zit aan het delen van informatie met vakbonden. De korpschef benadrukt in zijn reactie dat politiemedewerkers 'nu eenmaal' niet alles met elkaar of derden mogen bespreken. "Het delen van vertrouwelijke stukken, staatsgeheimen of teksten die nog in bewerking zijn, is eenvoudigweg niet toegestaan."

Het verwijt van de bonden dat steeds meer disciplinaire onderzoeken naar agenten worden ingesteld, wordt ook weersproken. Bouman stelt dat altijd een onderzoek volgt als politiemedewerkers vertrouwelijke informatie doorspelen aan derden. "Dat geldt zonder aanzien des persoons voor alle politiemedewerkers."

Fotograaf op schip Greenpeace twee maanden cel in

Een freelancefotograaf die tijdens acties tegen een olieboorplatform van Gazprom op een schip van Greenpeace zat moet twee maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Moermansk bepaald, melden Russische media.

Als de Rus, Denis Sinyakov, tijdens het onderzoek Rusland kan verlaten, zou dat het onderzoek kunnen schaden, zo zou de rechter hebben geoordeeld. Donderdag worden de dertig opvarenden van het schip, de Arctic Sunrise, voorgeleid. Onder hen zijn twee Nederlanders. De zaken worden door zes rechters in verschillende zalen afgehandeld.

Botsing Rutte en Wilders over ouderenzorg

Premier Mark Rutte (VVD) en PVV-leider Geert Wilders zijn donderdag tijdens de algemene beschouwingen hard in aanvaring gekomen over de ouderenzorg in Nederland. Wilders verweet de premier dat het kabinet wel miljarden uitgeeft aan ontwikkelingshulp en noodlijdende eurolanden, maar tegelijkertijd honderden miljoenen bezuinigt op verzorgingstehuizen.

Wilders gebruikte harde woorden. De premier moet zich 'diep schamen' dat geld wordt overgemaakt naar Griekenland terwijl tegelijkertijd mensen 24 uur per dag in een luier in een verzorgingstehuis zitten. En door te bezuinigen worden er mensen die dementerend zijn uit het tehuis 'geschopt', aldus de PVV-leider. "Schaam u heel diep."

Rutte antwoordde dat Wilders appels en peren met elkaar vergelijkt. "Dit zijn echt twee zaken die niets met elkaar te maken hebben", zei hij. De steun aan Griekenland is noodzakelijk en het zou dodelijk zijn voor Nederland als wordt besloten om uit de EU te stappen, zoals Wilders wil.

"Natuurlijk ben ik het met Wilders eens dat dit niet mag gebeuren", zei Rutte over ouderen die de hele dag een luier dragen. En er wordt volgens de premier hard aan gewerkt om te voorkomen dat dit gebeurt.

Rutte kreeg meer kritiek op de zogenoemde participatiesamenleving die hij voorstaat. SP-leider Roemer zei dat de bezuinigingen die gepaard gaan met de participatiesamenleving ertoe leiden dat juist minder mensen mee kunnen doen, bijvoorbeeld omdat buurthuizen worden wegbezuinigd. "U straft mensen die op dit moment moeite hebben om mee toe doen. Daarom staat dit beleid haaks op de prachtige visie van u, die ik deel."

De premier erkende dat de participatiesamenleving leidt tot bezuinigingen, omdat maatschappelijke organisaties en burgers taken van de overheid overnemen. Tegelijkertijd is dit een trend die al gaande is in de samenleving: zo blijven veel mensen liever langer thuis wonen dan dat ze naar het verzorgingstehuis gaan.

"Mensen zijn al bezig hun leven te organiseren samen met anderen", zei Rutte. "Wat wij willen is inspelen op die ontwikkeling." Hij wil de netwerksamenleving gebruiken als middel om te zorgen dat een 'bezielend verband in dit land' tot stand komt. En door tegelijkertijd te bezuinigen kan de overheid een schild blijven voor de zwakkeren. "Dit zorgt ervoor dat niemand tussen wal en het schip valt."

Tweede aanhouding voor dreigtweets V&D

In het onderzoek naar de dreiging met een bloedbad in een filiaal van de V&D in Haarlem is woensdagavond een tweede verdachte aangehouden. Dat meldt de politie. Nadere mededelingen over de verdachte zijn nog niet gedaan. Beide verdachten zitten nog vast.

Twee filialen van V&D en een vestiging van La Place waren donderdag een groot deel van de dag gesloten omdat op Twitter was gedreigd met een 'bloedpartij'. De twitteraar voerde onder meer ontslag aan als motivatie. Ook andere winkels sloten uit voorzorg de deuren.

Agenten in kogelvrije vesten stonden bij de vestigingen van V&D in het centrum en in stadsdeel Schalkwijk en bij een vestiging van La Place aan de Fonteinlaan. Ook werd een politiehelikopter ingezet om verdachte situaties snel te herkennen. Daarnaast werden speurhonden ingezet. Van een dreiging is volgens de politie inmiddels geen sprake meer. Wel zegt de politie de situatie in de gaten te blijven houden.

De man die achter de tweets zou zitten werd woensdagmiddag aangehouden. De politie wilde niet zeggen of het om een ontslagen medewerker van de warenhuisketen gaat.

FIFA schorst Bulgaarse international voor doping

De FIFA heeft een voetballer van de Bulgaarse nationale ploeg voorlopig geschorst. De speler werd bij een controle na afloop van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta twee weken geleden betrapt op het gebruik van een verboden middel. Om welke speler en om welk middel het gaat, maakte de wereldvoetbalbond niet bekend.

De schorsing geldt voorlopig voor een periode van dertig dagen. De speler krijgt nog de gelegenheid om een contra-expertise aan te vragen. Hij mist in ieder geval volgende maand de interlands tegen Armenië en Tsjechië.

Bulgarije won de wedstrijd op Malta met 2-1. Het land staat achter het al geplaatste Italië tweede in de kwalificatiegroep en heeft nog volop kans op het bereiken van de play-offs.

De Bulgaarse speler is al de vierde in korte tijd die in een kwalificatieduel tegen de lamp loopt. Eerder opende de FIFA dopingzaken tegen spelers uit Jamaica, Marokko en Zimbabwe.

Zet FOK! op nummer 1!

WVHJ Header 2013

De jaarlijkse website van het jaar verkiezing is weer geopend en iedereen kan stemmen; jij dus ook!

Net als in vorige jaren is FOK! weer genomineerd voor beste nieuwssite van Nederland, en terecht. :7.

Maar wij worden geen winnaar zonder jouw hulp, dus vind jij ook dat FOK! deze prijs verdient? Stem dan hier op ons en maak meteen kans op schitterende prijzen!

Vergeet niet om je deelname te bevestigen via de mail die je ontvangt, anders telt je stem niet mee. Check voor de zekerheid dus ook je spambox.

Wij zijn erg blij met jouw steun en elke stem telt!

De Niro vervangt Gandolfini in HBO-serie

Robert De Niro neemt de rol over die James Gandolfini zou spelen in een nieuwe miniserie van HBO. De Oscarwinnaar speelt een advocaat uit New York in Criminal Justice. Na de dood van Gandolfini in juni was onzeker of de serie wel kon doorgaan.

Gandolfini, die bekend was van zijn rol als Tony in de tv-hit The Sopranos, overleed in juni op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval. Criminal Justice was een van zijn laatste projecten. Hij was te zien in de pilotaflevering van de minireeks.

De 70-jarige Niro speelde eerder onder meer in Taxi Driver, The Deer Hunter en Goodfellas. Voor zijn rollen in Raging Bull en The Godfather: Part II kreeg hij een Oscar. Wanneer Criminal Justice wordt uitgezonden, heeft HBO niet bekendgemaakt.


Gandolfini als Tony Soprano

Kabinet onderzoekt rol Eerste Kamer

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat zich buigen over de verschillende opties voor de verhouding tussen de Eerste en Tweede Kamer. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag laten weten in reactie op een voorstel van D66.

D66-leider Alexander Pechtold had het kabinet woensdag op de eerste dag van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer gevraagd met zo'n verkenning te komen. Pechtold wees daarbij op een recent voorstel van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra om de Eerste Kamer op te heffen. Ook dat moet worden onderzocht, stelde Pechtold.

Rutte antwoordde donderdag schriftelijk dat Plasterk een inventarisatie zal maken 'van de verschillende opties voor de verhouding tussen de rol van Tweede en Eerste Kamer'. Daarbij maakt hij ook een vergelijking van parlementaire stelsels in andere landen.

Eerste Kamer
Eerste Kamer (foto: RVD,  licentie: CC-BY)

Hennis niet bezorgd over euvels JSF

De Joint Strike Fighter (JSF) kampte in 2012 nog met honderden problemen. Dat staat in een rapport dat door de inspecteur-generaal van het Pentagon is opgesteld en in handen is van persbureau Bloomberg. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maakt zich desondanks geen zorgen over het toestel, waarvan zij 37 exemplaren wil aanschaffen.

De Amerikaanse overheid maakt ieder jaar een rapport over alle gebreken en risico's van het gevechtsvliegtuig. "Twee jaar geleden waren er nog meer dan tweeduizend punten die zorgen baarden, nu zijn het er tweehonderd of driehonderd, waarvan de meeste al zijn opgelost", zei Hennis donderdag tegen Novum Nieuws.

De minister benadrukt dat het om een rapport over 2012 gaat. "De lijst wordt steeds korter. Het is een ontwikkelproject. En we gaan geen vliegtuig kopen dat niet uitontwikkeld is."

Het rapport wordt maandag gepresenteerd.

Nymfomane (24) telkens zwanger

De Duitse politie heeft ene Steffie K. opgepakt. De 24-jarige boerendochter uit Weeze heeft zeker twee baby's omgebracht. De jonge vrouw werd telkens zwanger na haar talloze bezoekjes aan een parenclub.

Toen vader Hein onlangs zijn boerderij inspecteerde, trof hij in een hoek twee babylijkjes aan. Al snel rees hem het vermoeden wie de dader was: zijn bloedeigen dochter. De 49-jarige boer schakelde hierop direct de politie in.

De struise brunette werd in de boeien geslagen en al snel kwam er een bekentenis. Ze kon echter niet de reden van haar schokkende daden uitleggen, aldus de politie.

Een van de twee gevonden lijkjes bleek al een skelet te zijn geworden, maar het andere werd geïdentificeerd als een jongetje. Volgens de moeder heeft zij hem direct na zijn geboorte, in november vorig jaar, om het leven gebracht.

Wie de vader van de kinderen is, is onmogelijk te achterhalen. Steffie bracht bijna iedere vrije minuut door in een swingerscafé, en heeft zich daar laten nemen door veel verschillende mannen. Zeker tweemaal raakte ze zwanger, maar niemand had dit in de gaten.

Een familielid had echter wel een vermoeden van de zwangerschappen, maar de jonge vrouw had alles telkens ontkend. De Duitse blijft voorlopig vastzitten.

Nintendo 3DS gaat Wii voorbij in Japan

De Nintendo 3DS is in Japan in tweeënhalf jaar meer verkocht dan de Nintendo Wii in zeven jaar. Het gaat hier om 12,75 miljoen 3DS-spelsystemen tegenover 12,7 miljoen Wii's. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Japanse marktonderzoeksbureau Media Create. In Europa en de Verenigde Staten is de 3DS de Wii nog niet voorbij.

Op dit moment zijn wereldwijd ruim 100 miljoen exemplaren verkocht van de Nintendo Wii. De Nintendo 3DS moet het doen met ruim 32 miljoen verkochte spelcomputers wereldwijd.

In de afgelopen dertien dagen heeft het actierollenspel Monster Hunter 4 een aanzienlijke bijdrage gehad aan de verkoop van de Nintendo 3DS. Het spel ging zelf 1,7 miljoen keer over de toonbank en de verkoop van de Nintendo 3DS verdubbelde bijna vorige week. Ook andere spellen, waaronder Animal Crossing: New Leaf, hebben dit jaar gezorgd voor een verkoopstijging van de Nintendo 3DS.

Hoewel er meer exemplaren van de Nintendo 3DS verkocht zijn, is de draagbare spelcomputer tot nu toe minder winstgevend dan de Nintendo Wii. Elke Wii werd vanaf de lancering in november 2006 met winst verkocht. Dat is door een prijsverlaging bij de 3DS niet het geval.

Maker Innocence of Muslims vrij

De maker van de anti-islamfilm Innoncence of Muslims, Nakoula Basseley Nakoula, komt donderdag vrij uit de gevangenis in Californië. Hij heeft zijn celstraf van een jaar uitgezeten. Dat heeft het Amerikaanse Federal Bureau of Prisons eerder deze week laten weten. Toen de film vorig jaar september uit kwam, leidde dat in sommige delen van het Midden-Oosten tot geweld.

De film van de nu 56-jarige Nakoula veroorzaakte wereldwijd veel ophef. In Jemen, Tunesië, Egypte, maar ook in Indonesië, Bangladesh, Nigeria, Brazilië, Australië en Pakistan gingen mensen de straat op om te protesteren. Tientallen betogers kwamen daarbij om het leven.

Nakoula, die zich ook bedient van de naam Mark Basseley Youssef, werd in november 2012 veroordeeld wegens het schenden van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating in 2011. Hij mocht zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar vijf jaar lang geen gebruikmaken van computers of internet en zich niet bedienen van valse identiteiten, maar hield zich daar niet aan.

In zijn film wordt de profeet Mohammed uitgebeeld als een oplichter, pedofiel en rokkenjager. De leider van Al-Qaida riep destijds op tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten en Israël als vergelding. Volgens Ayman al-Zawahri liet de Amerikaanse regering de van origine Egyptische filmmaker begaan onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Geestelijken en terreurorganisaties in diverse landen zetten een prijs op het hoofd van Nakoula.

Een Egyptische rechtbank veroordeelde Nakoula bij verstek ter dood voor het schaden van de nationale eenheid, het beledigen en in het openbaar aanvallen van de islam en het verspreiden van valse informatie. De terdoodveroordeling werd vooral gezien als een manier om de publieke onrust over de film weg te nemen.

Eerder dit jaar zei Nakoula tegen het Amerikaanse Fox News geen spijt te hebben. Hij verklaarde trots te zijn op zijn film en te strijden tegen de 'cultuur van terrorisme' en niet tegen religie. "Ik heb veel islamitische vrienden en niet alleen moslims geloven in de cultuur van terrorisme. Sommigen geloven er wel in. Dat is de reden dat we moeten strijden tegen deze cultuur en niet tegen moslims. Mijn vijand is de cultuur van terrorisme."


Speciaal voor de liefhebbers van het B-filmgenre

Doelstelling jongerenbanen lijkt onhaalbaar

Het voornemen om tienduizend jongeren binnen vijf weken aan een baan te helpen lijkt steeds moeilijker waar te maken. In vier weken tijd heeft Randstad 6662 jongeren aan het werk gekregen, meldt het uitzendbureau donderdag. Om de doelstelling te halen, moeten dus nog ruim 3300 jongeren aan het werk worden gezet.

De jongeren die aan een baan zijn geholpen, zijn vooral aan de slag gegaan als productiemedewerker, in de horeca of als winkelassistent. Ook financieel-administratief medewerkers, zweminstructeurs en helpdeskmedewerkers worden veel gevraagd. Iets minder dan de helft (49 procent) werkt 31 tot 40 uur per week. Vorige week was dit nog 51 procent.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland werden de meeste jongeren aan een baan geholpen. Bij de actie wordt onder meer een bus ingezet die met werkzoekende jongeren langs bedrijven toert.

Een woordvoerder laat weten dat nog steeds alles wordt gedaan om het doel te halen. "De ambitie staat nog, we zijn blij met iedere jongere die aan werk wordt geholpen en iedere werkervaring telt."

Hoeveel aangenomen jongeren inmiddels zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen, wordt overigens niet bijgehouden. De resultaten worden volgende week donderdag gepresenteerd op een kantoor van Randstad in Den Haag.

Het initiatief is onderdeel van het convenant van het uitzendbureau met ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk. Het uitzendbureau heeft beloofd alle medewerkers in te zetten voor de actie. Jongeren krijgen bij het bureau sollicitatietips- en trainingen.

Volgens de laatste cijfers het Centraal Bureau voor de Statistiek zaten in juli ongeveer 148 duizend jongeren zonder werk. Dat is ongeveer zeventien procent van de jongeren. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) hebben voor dit en komend jaar vijftig miljoen euro extra uitgetrokken voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid.

Rutte staat open voor ideeŽn oppositie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag bij het begin van de tweede dag van de algemene beschouwingen een handreiking gedaan naar de oppositie. Hij prees de oppositiepartijen die een tegenbegroting hebben opgesteld. "Ik heb heel veel waardering voor het feit dat partijen zich verantwoordelijk voelen voor het oplossen van de grote problemen waar het land voor staat."

Het kabinet staat open voor 'ideeën, opvattingen en suggesties' die de economische groei op gang brengen. Maar dat moet wel binnen de vastgestelde economische kaders en ook moet sprake zijn van een 'evenwichtige inkomensverdeling', aldus de premier. Rutte heeft de steun van oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte prees de traditie van het sluiten van compromissen. "Die eigenschap heeft Nederland heel ver gebracht." Het afgelopen jaar heeft het kabinet een 'stevige basis gelegd voor de vele maatregelen die nodig zijn'. Het is daarbij van belang om niet te blijven steken in het eigen gelijk. "Het goede mag nooit de vijand worden van het betere", zei hij richting de oppositiebankjes.

Rutte zei verder in de inleiding van zijn betoog dat Nederland moet veranderen. "Het Nederland van nu is niet meer het Nederland van onze ouders en grootouders." Het stelsel van publieke voorzieningen moet klaar worden gemaakt voor de eisen van deze tijd. Het moet aansluiten bij wat mensen zelf willen, zodat zij hun eigen leven zo zelfstandig mogelijk kunnen invullen. "Dat is waar het kabinet dag in dag uit aan werkt."

Paris Hilton weer gekoppeld aan cocaÔne

Na Backstreet Boy Nick Carter beweert nu ook Melissa Joan Hart dat Hilton niet vies is van cocaïne. De actrice schrijft in haar boek, Melissa Explains it All, dat de hotelerfgename haar de harddrug aanbood op een feestje.

"Ik ging met de verkeerde mensen om", citeren diverse Amerikaanse media uit Harts boek dat eind oktober verschijnt. De 37-jarige Melissa, vooral bekend als Sabrina, the Teenage Witch, experimenteerde in het verleden veelvuldig met drugs. "Ik heb wiet, xtc, paddenstoelen en mescaline gebruikt." Tijdens een feestje bood Hilton haar cocaïne aan, maar dit sloeg de actrice af.

Ook Nick Carter schreef in zijn autobiografie over de slechte invloed van Hilton. "Ze was de slechtste persoon ter wereld om een relatie mee te beginnen", schreef Carter in Facing the Music and Living to Talk about It. De boybandzanger, die in het verleden kampte met een drugs- en alcoholverslaving, had tussen 2003 en 2004 een relatie met het rijkeluiskindje.

Hilton weerspreekt Carters verhaal. "We hadden tien jaar geleden kort verkering en toen was hij al een succesvolle popster", stelt Paris in een verklaring aan de Amerikaanse pers. "Ik weet zeker dat hij alleen daardoor werd beïnvloed." Hilton is blij dat het nu goed gaat met Carter en dat hij is afgekickt. "Ik wens hem het beste."

Johnny de Mol behaalt kijkcijferrecord

Johnny de Mol heeft een kijkcijferrecord behaald. De presentator trok woensdagavond met zijn programma Waar Is De Mol ruim een miljoen kijkers. Het is voor het eerst in zijn tv-carrière dat hij zo'n hoog aantal scoort, schrijft Mediacourant.

In de aflevering reisde Johnny de Mol met Daphne Deckers naar Italië. Tot nu toe was de best bekeken aflevering van Waar Is De Mol de uitzending met Bram Moszkowicz. Daar keken eerder deze maand 995 duizend mensen naar. Het lopende seizoen is het laatste dat SBS 6 uitzendt. De Mol stapte eerder dit jaar over naar RTL 4.

Het best bekeken programma op woensdag was Goede Tijden, Slechte Tijden. Voor de soap bleven bijna 1,8 miljoen mensen thuis. Het achtuurjournaal trok met ruim 1,7 miljoen iets minder kijkers.

Rutte: ik ga niet voor populariteit

Als PVV-leider Geert Wilders premier zou zijn, dan zou hij ongetwijfeld populair zijn. Maar bij de algemene beschouwingen in 2020 zou Nederland er dramatisch voorstaan. Dat zei minister-president Mark Rutte (VVD) donderdag tegen Wilders tijdens de algemene beschouwingen.

Wilders verweet Rutte dat hij 'niet op deze wereld leeft' en dat hij geen meerderheid meer vertegenwoordigt. Coalitiepartijen VVD en PvdA staan in de peilingen samen op ongeveer veertig zetels. "Hij negeert zijn eigen kiezers", beet Wilders Rutte toe.

Rutte zei dat hij niet verrast is door de lage populariteit voor het kabinet. "Als Nederland door een grote crisis gaat dan is het aan ons, als leiders van volkspartijen, om de noodzakelijke maatregelen te nemen", zei Rutte. "Intussen loopt de werkloosheid op en verslechtert de koopkracht. Dan is het niet verrassend als mensen zeggen: ik merk nog niets van de maatregelen van het kabinet."

Volgens Wilders merken Nederlanders juist iedere dag de gevolgen van het kabinetsbeleid. Hij wees op de snel oplopende werkloosheid. "Mensen vinden het beleid van de PVV juist heel goed." Volgens Rutte gaat Wilders slechts voor de populariteitsprijs, terwijl hij en PvdA-leider Diederik Samsom het land vooruit willen helpen.

'Alternatieve Nobelprijzen' toegekend

In Zweden zijn donderdag de Right Livelihood Awards toegekend aan een Amerikaanse strijder tegen chemische wapens, een Palestijnse voorvechter van mensenrechten, een Congolese chirurg die oorlogsslachtoffers helpt en een Zwitser die voortrekkerswerk doet in duurzame landbouw. De onderscheidingen worden ook wel de alternatieve Nobelprijzen genoemd.

De Amerikaanse winnaar is Paul Walker van Green Cross International, de Palestijnse advocaat is Raji Sourani, de Congolese arts Denis Mukwenge en de Zwitser Hans Rudolf Herren is oprichter van de Biovision Foundation. Zij delen een prijs van twee miljoen kroon (231 duizend euro).

Het is voor het eerst dat het comité dat de prijs toekent een Palestijn of een Zwitser onderscheidt. De Right Livelihood Awards werden in 1980 door de Zweeds-Duitse filantroop Jakob von Uexkull ingesteld. Hij wilde met de prijs werk erkennen dat volgens hem door de Nobelstichting over het hoofd werd gezien.

Nieuw standpunt hiv-artsen bij condoomgebruik

Stellen bij wie een partner besmet is met hiv kunnen onder bepaalde voorwaarden onbeschermde seks met elkaar hebben. Als de besmette partner trouw hiv-remmers slikt is de kans op besmetting namelijk zeer klein. Dit inzicht, dat door deskundigen over de hele wereld gedeeld wordt, is sinds donderdag ook het officiële standpunt van hiv-artsen in Nederland.

De Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB) heeft donderdag samen met Soa Aids Nederland, het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland een advies uitgebracht over condoomgebruik bij koppels met een hiv-besmette partner. Daarin staat onder meer dat consequent innemen van hiv-remmers de aanwezigheid van virusdeeltjes in het bloed verlaagt.

Vakantiegangers Oad kunnen reis afmaken

Mensen die op vakantie zijn via de woensdag failliet verklaarde reisorganisatie Oad Reizen kunnen hun reis gewoon afmaken zoals ze hem hebben geboekt. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) heeft aan TUI Nederland gevraagd daarvoor te zorgen.

Het bedrijf achter Arke.nl, Kras en Holland International heeft hulp toegezegd, laat een woordvoerder donderdag weten. Er zitten momenteel zo'n zevenduizend Nederlanders die hun reis via het bedrijf uit Holten hebben geboekt in het buitenland.

TUI spreekt van een 'ongelofelijke klus'. "Maar we gaan er samen met Oad en de SGR voor zorgen dat mensen hun vakantie gewoon kunnen afronden", aldus de zegsvrouw. "Het is wel zo dat SGR financieel verantwoordelijk is en Oad operationeel. Wij helpen uit een soort verantwoordelijkheidsgevoel voor de branche."

Mensen die een vliegvakantie hebben geboekt en donderdag zouden vertrekken kunnen gewoon op reis. Busreizen en cultuurvakanties gaan zowel donderdag als vrijdag nog door, laat het bedrijf uit Holten donderdag weten op zijn website.

Over de vliegreizen na donderdag en bus- en cultuurreizen na vrijdag volgt later verdere informatie. Alle andere Oad-reizen met donderdag als vertrekdatum gaan niet door. Gedupeerden kunnen contact opnemen met de SGR.

Voorlopig kunnen nog steeds reizen worden geboekt bij Oad. Aanbetalingen worden door de curator terugbetaald als de reis niet doorgaat. De SGR adviseert echter geen geld meer over te maken naar het bedrijf, omdat de stichting betalingen die na woensdag zijn gedaan niet meer garandeert.

Bakkali maakt snel keuze over interlandcarriŤre

Zakaria Bakkali laat op korte termijn weten waar zijn toekomst ligt als international. Zowel België als Marokko hengelt naar de diensten van de 17-jarige PSV'er, die over beide nationaliteiten beschikt. "Mijn keuze zal ik binnen een of twee weken bekendmaken", vertelde Bakkali aan De Telegraaf.

Bakkali speelde nog geen officiële A-interland en mag daarom nog kiezen. De Belgische bondscoach Marc Wilmots liet onlangs weten dat hij duidelijkheid verwacht voor 11 oktober. Dan spelen de Rode Duivels de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië. Marokko wist zich definitief niet te plaatsen voor het WK in Brazilië.

Simon tegenstander Sijsling in Bangkok

Igor Sijsling moet het vrijdag in de kwartfinale van het ATP-toernooi van Bangkok opnemen tegen Gilles Simon. De als vierde geplaatste Fransman was in Thailand met 6-4 en 7-5 te sterk voor de Australiër Bernard Tomic. Sijsling bereikte eerder al de laatste acht door in een Nederlands onderonsje Robin Haase te verslaan.

Sijsling en Simon stonden een keer eerder tegenover elkaar. Drie jaar geleden in Metz zegevierde de Fransman in drie sets. Op de wereldranglijst staat Simon veertiende, Sijsling bezet de 75e plaats.

Moeder 2Pac eist ruim miljoen aan royalties

De moeder van rapper Tupac Shakur is naar de rechter gestapt. Afeni Shakur beweert als nabestaande van de rapper nog recht te hebben op 1,1 miljoen aan royalties. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van rechtbankdocumenten.

De nabestaanden van de in 1996 vermoorde rapper zouden nooit geld hebben gekregen voor een album dat postuum verscheen. De plaat Beginnings: the Lost Tapes werd in 2007 uitgebracht door Entertainment One, dat de rechten van 2Pac's muziek overnam van het failliete Death Row Records.

Naast de ruim een miljoen dollar wil Afeni alle tapes met niet eerder uitgebracht materiaal van haar zoon. Entertainment One heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Eerste trailer Need for Speed-film

Filmstudio Dreamworks heeft een eerste trailer uitgebracht voor Need for Speed. In de video krijgen we een eerste indruk van het verhaal en de setting en uiteraard staat de trailer bol van de hard ronkende automotoren.

Need for Speed is gebaseerd op de populaire videogameserie. Het verhaal gaat over Tobey Marshall, gespeeld door Aaron Paul. Hij is een straatracer die net uit de gevangenis komt. Hij doet mee aan een race door het hele land, waarbij hij wraak wil nemen op degene die hem in de gevangenis heeft laten komen. Ondertussen plaatst zijn voormalige partner een prijs op zijn hoofd om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken.

Need for Speed staat gepland voor een bioscooprelease in het voorjaar van 2014.

Bush senior getuige bij homohuwelijk

De voormalige Amerikaanse president George Bush senior en zijn vrouw Barbara hebben als officiële getuigen het huwelijk van twee bevriende vrouwen bijgewoond. Bonnie Clement en Helen Thorgalsen traden zaterdag in het huwelijk in Kennebunk, in Maine. Homohuwelijken zijn in Maine sinds december mogelijk.

Thorgalsen heeft een foto op Facebook gezet, waarop Bush senior, gezeten in een rolstoel, de trouwakte tekent.

De zoon van Bush senior, de voormalige president George Bush junior, betuigde zich tijdens zijn presidentschap faliekant tegen het homohuwelijk. Een meerderheid van de Republikeinse kiezers is ook tegen.

Nieuwe bemanning in ISS aangekomen

Met een Sojoez-capsule is donderdagochtend een nieuwe driekoppige bemanning bij het Internationale Ruimtestation (ISS) aangekomen.

De drie - twee Russische kosmonauten en een Amerikaan - waren zes uur eerder gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Zij voegen zich bij de drie bemanningsleden die al in het ISS verblijven - een Rus, een Amerikaan en een Italiaan.

Tijdens hun zes maanden durende verblijf zal onder meer een ruimtewandeling met de olympische vlam worden ondernomen. Uitverkoren voor deze wandeling zijn de kosmonauten Oleg Kotov en Sergej Ryazanski. Kotov heeft van de huidige ISS-bemanning de meeste ervaring. Hij verbleef al twee keer eerder zes maanden in het ISS.

Rutte wil geen bijsluiter voor overspelsites

Het kabinet ziet niets in het voorstel van de SGP om overspelsites zoals Second Love te verplichten tot een 'bijsluiter' waarin wordt gewaarschuwd voor de schaduwzijden van echtelijk bedrog. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag laten weten aan de Tweede Kamer.

"Relaties en relatievorming behoren tot het privédomein van individuele burgers. Het kabinet acht geen grond aanwezig om te komen tot wettelijke beperkingen voor dergelijke sites. Een ieder kan zich met klachten over deze sites wenden tot de Reclame Code Commissie", schrijft Rutte.

SGP-leider Kees van der Staaij pleitte eerder deze week voor een bijsluiter met de tekst 'Let op. Vreemdgaan dupeert kinderen'. Volgens Van der Staaij is het afkeuren van overspel een 'politiek taboe'.

Negen aanhoudingen voor internetoplichting

De politie heeft negen mensen aangehouden voor een reeks oplichtingen via internet. De verdachten uit Almere en Lelystad maakten in het hele land slachtoffers, laat de politie donderdag weten. De fraude kwam aan het licht na een aangifte van een 34-jarige man bij de Rotterdamse politie.

Het slachtoffer merkte tijdens het internetbankieren dat de pagina van zijn bank er anders uitzag dan normaal. Toen hij zijn saldo controleerde zag hij dat er 43 duizend euro was afgeschreven. Hij ging meteen naar de politie en kon daardoor voorkomen dat zijn geld werd gebruikt om goud te bestellen.

De politie kreeg in totaal acht aangiften binnen over oplichting via internetbankieren. De slachtoffers werden opgelicht voor een bedrag van bij elkaar 62 duizend euro. De politie arresteerde hiervoor vijf verdachten, vier mannen van 19 en 22 jaar en een vrouw van 21.

Tijdens het onderzoek bleek een van de mannelijke verdachten ook betrokken bij fraude met festivalkaarten. Hij verkocht kaarten voor het festival Smeerboel in Utrecht, maar stuurde die niet op. 21 mensen deden hierover aangifte. Na onderzoek hield de politie hiervoor ook nog twee 21-jarige mannen en een 21-jarige vrouw uit Lelystad aan.

De negen verdachten moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden voor de oplichting.

Hoornaars steken 21 Chinezen dood

Agressieve hoornaars hebben in Centraal-China meer dan honderd mensen aangevallen, van wie er zo'n twintig zijn overleden. De agressieve insecten staken hun angels in de Chinezen rond de stad Angkang in de provincie Shaanxi.

Een woordvoerder van het centrale ziekenhuis van Ankang sprak van achttien doden. Een plaatselijke krant maakte melding van 21 doden.

Ieder jaar vallen er in Shaanxi slachtoffers door toedoen van hoornaars. Dit jaar, echter, vallen er aanzienlijk meer. Klimaatverandering is mogelijk van invloed, aldus de krant.

[Upd] Nederlandse 'bosjongen' krijgt taakstraf

De zogenoemde bosjongen staat donderdag terecht in Berlijn. De uit Hengelo afkomstige Robin van H. is aangeklaagd wegens bedrog. Het Duitse Jugendamt (jeugdzorg) wil zo'n dertigduizend euro op hem verhalen.

De 21-jarige Nederlander dook in september 2011 op in de Duitse hoofdstad. De jongeman beweerde dat hij vijf jaar lang in de bossen had geleefd, samen met zijn vader.

De vader zou in het woud zijn overleden en daar door de zoon zijn begraven. De jongen, die zich Ray noemde, werd door de Duitse autoriteiten opgevangen. Hij kwam in een beschermdwonenproject en kreeg onder meer kleding en een taalcursus aangeboden.

Pas nadat vrienden uit Hengelo Van H. maanden later op een opsporingsfoto herkenden, werd duidelijk dat het verhaal van 'Ray' was verzonnen. De Nederlander bleek zijn woonplaats Hengelo om persoonlijke en financiële redenen te zijn ontvlucht.

De Nederlander, die verplicht is om bij de rechtszaak te verschijnen, leeft nog altijd in Berlijn. De zitting begint om 08.30 uur. Verwacht wordt dat 's ochtends uitspraak wordt gedaan.

Update 10.36 uur:

De uit Hengelo afkomstige 'bosjongen' Robin van H. heeft van de rechter in Berlijn een taakstraf van 150 uur gekregen. De dienst jeugdzorg van de wijk Tempelhof-Schöneberg wilde dertigduizend euro aan gemaakte kosten op de Nederlander verhalen. Dat bedrag hoeft hij niet te betalen.

Behalve de taakstraf, waar zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging mee instemt, moet de bosjongen ook in therapie. De rechter heeft duidelijk rekening gehouden met de moeizame persoonlijke omstandigheden van de jongen, die in Nederland schulden en andere privéproblemen had.

Van H. was aanwezig in de rechtbank. De zaak werd door de vrouwelijke rechter om privacyredenen afgehandeld achter gesloten deuren.

'Kamernood onder studenten neemt af'

Studenten hoeven de komende jaren minder moeite te doen om aan een kamer te komen. Het aantal kamers groeit tot 2021 harder dan het aantal studenten, blijkt uit de landelijke monitor studentenhuisvesting van Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting.

Het aantal studenten neemt tot 2021 toe met 48 duizend. Om hen te huisvesten zijn achttienduizend extra studentenkamers nodig. Vanaf 2016 zou de kamernood duidelijk afnemen. Het aantal studenten groeit het hardst in Amsterdam, waar er nog twaalfduizend bij komen.

Twee derde van de uitwonende studenten woont op een kamer waarbij toilet, keuken en douche met anderen worden gedeeld. Zo'n kamer kost gemiddeld 346 euro per maand. Elf procent heeft een kamer met eigen toilet, keuken en douche. Zij betalen 457 euro per maand. De rest (22 procent) woont in een gewone woning en legt daar maandelijks 540 euro voor neer.

Kences-directeur Vincent Buitenhuis benadrukt dat wel onverminderd moet worden doorgebouwd om de kamernood terug te dringen. Ook volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) moet de toename voor studentenhuisvesters geen reden zijn om achterover te leunen. "Er zijn zeker tienduizend studenten die thuis wonen terwijl ze liever op kamers willen stelt vicevoorzitter Eduard Schmidt. "Ook is het nog de vraag of studenten gratis met het openbaar vervoer kunnen blijven reizen en of de studiebeurs in stand blijft. De plannen om deze regelingen af te schaffen, mogen van ons van tafel, maar als studenten niet meer gratis met het ov kunnen zullen er zeker meer zijn die op kamers gaan."

Greenpeace nog steeds verdacht van piraterij

De Russische justitie wil de dertig gearresteerde opvarenden van een schip van Greenpeace nog steeds vervolgen voor piraterij. Dat bleek donderdagochtend bij de voorgeleiding van de verdachten, zegt advocaat en hoofd juridische zaken bij Greenpeace Jasper Teulings.

De Russische president Vladimir Poetin had woensdag gezegd dat de activisten overduidelijk geen piraten zijn, maar dat de kustwacht dit niet had kunnen weten. Dat justitie toch op dit spoor verder gaat, komt volgens Teulings doordat de juristen geen andere opties zien. "Ik vermoed dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat ze deze grondslag wel moeten voeren omdat anders geen rechtmatige arrestatie kan hebben plaatsgehad in internationale wateren."

Alleen piraten mogen namelijk in internationale wateren worden aangehouden. Volgens Teulings had de arrestatie nooit mogen plaatsvinden. "Voordat iets piraterij mag worden genoemd moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er moet sprake van zijn dat je van het ene schip op het andere schip probeert te komen, maar hier was sprake van een actie tegen een olieboorplatform. Er moet sprake zijn van een dreiging met geweld, maar dit was evident vreedzaam. Ook moet het motief geldelijk gewin zijn, dat was hier niet het geval."

De rechtszaak zou om 07.00 uur Nederlandse tijd beginnen, maar begon uiteindelijk wat later. De zaak wordt door zes verschillende rechters in zes verschillende zalen in Moermansk behandeld. "Het is voor deze kleine rechtbank wat veel", zegt Teulings. Hij verwacht niet dat de rechters tot verschillende vonnissen komen. "Ik neem aan dat er wel sprake is van coördinatie."

Mogelijk worden de activisten donderdag vrijgelaten. "Dat is volgens mij de enige mogelijke conclusie, maar als de rechtbank anders oordeelt kunnen we altijd doorprocederen. Rusland heeft ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens getekend."

Teulings staat de activisten, onder wie twee Nederlanders, niet persoonlijk bij, maar coördineert de zaak vanuit Nederland en houdt contact met de Russische advocaten.

Greenpeace demonstreerde vorige week in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool, tegen een olieboorplatform. Uiteindelijk klampten twee activisten zich vast aan het platform en werden aangehouden. Later werd een ijsbreker van Greenpeace, de Arctic Sunrise, geënterd en op sleeptouw genomen.

Het schip kwam dinsdag aan in Moermansk. Nederland heeft opheldering geëist omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. Ondanks het verstrijken van een deadline is die nog niet gegeven. Rusland heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben, maar beloofde Nederland uiteindelijk volledig te informeren en de procedure te versnellen.

Handel met Turkije neemt vlucht

Nederland is de afgelopen vijf jaar flink meer gaan handelen met Turkije. In totaal exporteerde Nederland vorig jaar voor bijna 4,7 miljard aan goederen naar het land, bijna een kwart meer dan in 2007. Daarnaast werd voor bijna zes miljard euro in Turkije geïnvesteerd, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het is de eerste keer dat Nederland meer investeert in Turkije dan dat het uitvoert naar het land. Toch zijn Nederlandse bedrijven in verhouding niet meer gaan investeren in het land: nog steeds maar een procent van alle buitenlandse investeringen vindt in Turkije plaats. Vooral bedrijven in de financiële dienstverlening en de industrie staken vorig jaar geld in het land.

Turkije kocht vorig jaar vooral machines, kunstmest en computers in Nederland. Vanuit het grotendeels in Azië gelegen land vonden vooral kleding, groente- en fruit, aardolie en voertuigen hun weg naar Nederland, dat vorig jaar voor ongeveer twee miljard euro aan goederen uit Turkije importeerde.

Rogue Legacy naar Linux en Mac

Ontwikkelaar Cellar Door heeft een update in de planning staan voor Rogue Legacy waarin het mogelijk is om de game ook te spelen op Linux en Mac. In de aankomende update is het overigens ook mogelijk om meerdere savegames te maken. 

De ontwikkelaar heeft blijkbaar nog meer plannen in de toekomst voor Rogue Legacy, waaronder gratis content. Verder is het nog onbekend wanneer de update verkrijgbaar is en welke veranderingen er nog meer zijn.

Rogue Legacy is nu verkrijgbaar voor pc en maakt ook zijn opmars nog naar PlayStation 4 en PlayStation Vita. 

Rogue Legacy

'BMC-arts leverde Hincapie doping'

Freddy Viaene, momenteel arts van de BMC-wielerploeg, heeft in het verleden testosteron geleverd aan George Hincapie toen deze voor US Postal koerste, zo meldt Het Nieuwsblad. Het verboden middel zou via masseuse Emma O'Reilly geleverd zijn.

Dit blijkt uit het onderzoek dat het USADA uitgevoerd heeft naar de dopingpraktijken rond Lance Armstrong. O'Reilly zou onder ede verklaard hebben dat Viaene er aan meewerkte. In de geanonimiseerde rapporten wordt de naam Other 11 genoemd, maar in een versie die nu opgedoken is staat op deze plaats de naam Viaene die nu bij BMC onder meer Philippe Gilbert onder zijn hoede heeft.

O'Reilly: "In mei of juni van 1998 kwam Hincapie te weten dat ik naar België zou reizen en hij vroeg me een pakje op te pikken van Freddy Viaene. Ik heb een ontmoeting met Freddy geregeld in Hotel Nazareth in Gent om het pakje op te pikken. Ik zei dat ik het in Girona aan George zou proberen geven. Als dat niet zou lukken, dan zou ik het in de VS overhandigen. Over de reis naar de VS zei Freddy iets als: 'Doe dat niet. Geef het aan George. Het is testosteron en dat wil je niet zelf transporteren.' Ik kan me niet herinneren dat Freddy zelf doping toediende aan renners, maar hij legde me wel uit hoe sommige producten werkten."

Velonews voegt hier aan toe dat O'Reilly ook voormalig US Postal-teambaas Thomas Weisel en algemeen manager Mark Gorski zich inlieten met dopingpraktijken. Zo waren zij er volgens haar voor verantwoordelijk dat Armstrong weg kwam met een positieve test op gebruik van corticoïde door een doktersvoorschrift voor zadelpijn te vervalsen.

Viaene wilde niet reageren op de uitgelekte verhalen. Zijn ploeg BMC reageerde tegenover Het Nieuwsblad met een korte verklaring. "Dit heeft niets te maken met BMC, noch met Freddy Viaene sinds hij voor BMC werkt."

FOK!filmblik: Carnival of Souls (1962)

Op 26 september 1962 verscheen de Amerikaanse horrorfilm Carnival of Souls voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. De film was gebaseerd op een scenario van John Clifford en werd geregisseerd door Herk Harvey. Met een bescheiden budget van slechts 30.000 dollar wist de regisseur er toch een zeer aangename film van te maken.

Carnival of Souls

Candace Hilligoss was in de film te zien als Mary Henry, een getalenteerd organist, die samen met twee vriendinnen op weg is naar Salt Lake City als ze een ongeluk met hun auto krijgen. De auto raakt te water en alleen Mary weet uit de zinkende auto te komen. Als ze verder wil gaan merkt ze dat dat er een mysterieuze man achter haar aanzit die door niemand anders kan worden gezien. Wie is deze mysterieuze figuur en wat wil hij van Mary?

Carnival of Souls 2

Carnival of Souls werd om drie weken opgenomen op lokatie in Salt Lake City, Utah en in Lawrence, Kansas. De film was het debuut van Candace Hilligoss, die later ook te zien was in The Curse of the Living Corpse (1964) en South of Hell Mountain (1971). Carnival of Souls was in de Amerikaanse drive-in bioscopen vaak samen met de film The Devil's Messenger te zien. The Devil's Messenger was oorspronkelijk een pilot voor een Zweedse horror-serie. Om eerste instantie was de film een enorme flop maar nadat de film in latere jaren vaak op late uurtjes werd uitgezonden kreeg de film een cult-status en wordt tot op de dag van vandaag nog regelmatig op festivals vertoond.

Carnival of Souls 3

In 1998 zouden Adam Grossman en Ian Kessner een remake van de film maken. Er werd echter zoveel aan het verhaal veranderd dat de enige overeenkomst met de oorspronkelijke film de titel van de film is.

AnsaldoBreda maakt grapje over werkende Fyra

Als de NS weer met de AnsaldoBreda gaat samenwerken zijn binnen een halfjaar voldoende Fyra's te regelen om een dienstregeling op te starten. Dat schrijft topman van AnsaldoBreda Maurizio Manfellotto donderdag in een advertentie in De Telegraaf, die de vorm heeft van een open brief aan treinreizigers.

Manfellotto schrijft dat een betrouwbare treinreis met een snelheid van 250 kilometer per uur in de Fyra 'voor u helaas nog steeds niet mogelijk' is. Vervolgens wijst hij erop dat zijn treinen in Italië 'al vele jaren met snelheden van 300 kilometer per uur rijden'.

Zijn bedrijf zou op geen enkele wijze verantwoordelijk zijn voor 'dit ongemak'. "Ik verzeker u dat het mogelijk is binnen korte tijd de Fyra in dienst te nemen." Dat is volgens hem inclusief de aanpassingen die nodig zijn om de treinen ook in extreem winterweer te laten rijden.

Door het winterweer stortte de dienstregeling van de Fyra de vorige winter in. Sindsdien beschuldigt de NS AnsaldoBreda ervan een onbetrouwbare trein te hebben geleverd, terwijl AnsaldoBreda stelt dat niet was afgesproken dat de trein met extreem winterweer op volle snelheid moet kunnen rijden. De NS zou de trein zelf kapot hebben gemaakt door er te veel van te vragen.

De topman schrijft dat de aangepaste trein, die eerder deze maand werd gepresenteerd, de beste oplossing voor de reizigers en voor een goede verbinding tussen Amsterdam en Brussel is.

R. MŁhren: "Zeer speciale avond"

Het kippenvel stond op de armen van Robert Mühren toen hij in het bekerduel van FC Volendam bij Ajax in de verlenging tekende voor de 1-2. Juist in de wedstrijd waarin zijn onlangs overleden oom Gerrie Mühren werd herdacht, scoorde het neefje twee keer. "Het was een zeer speciale avond", zei Mühren bij Fox Sports.

"Twee goals, wie had dat durven dromen? En dan ook nog een doelpunt in de 67ste minuut... Ik had overal kippenvel." Mühren was de enige speler die een rouwband droeg vanwege het overlijden van zijn oom, die jarenlang bij Ajax voetbalde. "Het was wel fijn zo. Ik ben blij dat de trainer het zo geregeld heeft. Alle spelers stonden er ook achter."

"We hebben hier een mooie prestatie geleverd", vervolgt Mühren over de wedstrijd. "In de verlenging zaten we helemaal stuk. Dan weet je dat Ajax gaat komen en dan maken ze jammer genoeg de 3-2 en 4-2."

'Politie blunderde bij onderzoek Badr Hari'

In het onderzoek naar betrokkenheid van vechtsporter Badr Hari bij de mishandeling van Koen Everink heeft de politie cruciale fouten gemaakt. Dat zeggen forensisch deskundigen donderdag in het televisieprogramma Brandpunt Reporter. Zo gaf de politie toestemming om de skybox waar het incident zich voordeed schoon te maken nog voordat sporenonderzoek was verricht.

Ook een bebloede theedoek die Hari in handen zou hebben gehad werd niet volgens de politieprotocollen in beslag genomen. De kleding van Everink werd in het ziekenhuis vernietigd.

Miljonair Koen Everink werd op 7 juli vorig jaar ernstig mishandeld tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Hari wordt gezien als hoofdverdachte van de molestatie.

Brandpunt Reporter wist de hand te leggen op het politiedossier. Een politiecommandant gaf een cateringbedrijf toestemming de skybox op te ruimen nog voor sporenonderzoek had plaatsgevonden, blijkt volgens het programma uit het dossier.

Toen agenten de dag na het incident bewakingsbeelden kwamen bekijken, zou een personeelslid van het stadion hen verder gewezen hebben op de bebloede theedoek waar Hari volgens een getuige zijn handen aan had afgeveegd. De medewerker zou de theedoek vervolgens hebben opgeraapt en in een plastic zak aan de politie hebben overhandigd.

Ook het door Sensation ingeschakelde beveiligingsbedrijf zou grove fouten hebben gemaakt, is de teneur van een uitzending van afgelopen zondag. De beveiliging verzuimde de plaats delict af te sluiten na het incident. Ook zou Hari hebben verklaard dat beveiligers hem adviseerden via de tribune de skybox te verlaten.

Op de uitzending van afgelopen zondag geven wij geen reactie, laat het Openbaar ministerie woensdag weten. "Op de uitzending van donderdag kunnen we pas reageren als we die gezien hebben, maar daar geven wij waarschijnlijk ook geen reactie op", aldus een woordvoerder.

Het OM legt de 28-jarige Badr Hari poging tot doodslag ten laste voor de mishandeling. De K1-vechter staat ook terecht voor zeven andere geweldsdelicten en een verkeersdelict. De zaak wordt vanaf 10 oktober inhoudelijk behandeld. De Amsterdamse rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor het proces.

Consumentenbond wil betere beveiliging bonuskaart

De bonuskaart van Albert Heijn moet beter worden beveiligd. Privacygevoelige informatie over wat iemand koopt is voor iedereen toegankelijk. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond donderdag.

Door iemands bonuskaartnummer in te vullen op de website of de app van Albert Heijn kan iedereen zien wat de bezitter van de kaart de afgelopen drie maanden heeft gekocht. Ook zijn de gegevens te rangschikken op 'laatst gekocht' en 'vaakst gekocht'. De bond wijst erop dat zo terug is te zien hoe vaak iemand drank, sigaretten, condooms of zwangerschapstesten heeft gekocht.

De aankoopgegevens moeten volgens de bond als privacygevoelige informatie worden behandeld. Albert Heijn stelt in een reactie naar de Consumentenbond dat aankoopgegevens geen persoonsgegevens zijn. De grootgrutter vindt daarom dat het zich aan de wet houdt.

Een groot deel van het bonuskaartnummer staat ook op de kassabon, die vaak achteloos wordt weggegooid. De eerste paar cijfers ontbreken, maar die zijn volgens de Consumentenbond gemakkelijk te achterhalen omdat dat een standaardcode is.

Rutte aan zet in schaakspel met oppositie

De Tweede Kamer gaat donderdag verder met de algemene beschouwingen, het jaarlijkse grote debat na Prinsjesdag, dat ditmaal in het teken staat van de vraag of het kabinet tot zaken kan komen met oppositiepartijen. Premier Mark Rutte (VVD) krijgt om 10.30 uur het woord, en zal urenlang spreken.

Rutte moet duidelijk maken hoe graag het kabinet tot zaken wil komen met de oppositie, die steun kan geven in de Eerste Kamer in ruil voor invloed op het kabinetsbeleid. De coalitiepartijen VVD en PvdA gaven daarover woensdag tegenstrijdige signalen af.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich bereidwillig: hij zei over alles te willen praten, mits er in totaal zes miljard euro wordt bezuinigd. PvdA-leider Diederik Samsom was opvallend minder toeschietelijk, en wekte zo de ergernis van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. "U zoekt het maar uit", beet Buma zijn PvdA-collega toe.

Rutte zal waarschijnlijk zijn best doen om oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks de hand te reiken. Of er donderdag al op serieuze schaal zaken worden gedaan, valt te betwijfelen: dat gebeurt doorgaans niet tijdens een openbaar debat, maar achter de schermen.

De opstelling van Rutte tijdens het debat, dat waarschijnlijk tot laat in de avond zal duren, kan wel van invloed zijn op de kans van slagen van de gesprekken met de oppositie. CDA-leider Buma, wiens partij het kabinet in een klap aan een meerderheid in de senaat kan helpen, zei woensdag dat de beantwoording van Rutte voor hem de doorslag zal geven.

Intensievere aanpak kindhuwelijk ontwikkelingsland

Nederland intensiveert de bestrijding van kindhuwelijken in ontwikkelingslanden. Dat gebeurt onder meer met steun aan kindertelefoons, voorlichting, onderwijs, betere wetgeving en geboorteregistratie. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York bekendgemaakt, meldt haar ministerie donderdag.

Bij de top kondigde Ploumen een internationale actie tegen kindhuwelijken aan. Daarbij wordt samengewerkt met de regeringen van Canada en Ghana. Ploumen wees erop dat jaarlijks veertien miljoen kindhuwelijken plaatsvinden. De jonge bruidjes lopen onder meer door vroege zwangerschap grote gezondheidsrisico's.

Vorige week riep Nederland bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève al op meer aandacht te besteden aan het lot van kindbruiden. Aan de Hoge Commissaris van de Mensenrechten werd gevraagd onderzoek te doen naar de beste methodes om kindhuwelijken tegen te gaan. Vijftig landen hebben hun steun inmiddels betuigd, meldt het ministerie. Daaronder zijn landen waar veel kindhuwelijken voorkomen, zoals Jemen, Sierra Leone, Somalië en Ethiopië.

FOK! wat een weer... Iets meer zon

We zitten in het jaar 2013 en op weergebied is er op twee weken na, totaal niets gebeurd en ook de komende dagen blijven we maar dit saaie weer houden.

Het is wel zo dat er iets meer zon komt, maar de wolkenvelden zullen ook nog zeker aanwezig blijven. Wat moet je dan vertellen... ...je bent haast geneigd om je tijd aan andere dingen te gaan besteden, want het huidige weer is wederom uitermate irritant. Het leek er eerst op dat er in het weekend weer wat regen zou gaan vallen, maar dat is nu alweer tot dinsdag uitgesteld. Deze liedjes ken ik inmiddels, dus dan zal het in dit armoedige weerjaar met de dag verder worden verplaatst. Vergeleken met gisteren loopt alleen de temperatuur iets minder hoog op.

Laat het maar snel 2014 worden, dan heeft de atmosfeer ook weer de kans om de échte weerliefhebbers tevreden te stellen. Wat een armoedig jaar zeg. *Klaagmodus uit*

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Paddo

Een schitterende paddestoel in Soesterberg. Paul maakte deze mooie foto.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[PD] Real Madrid diep in blessuretijd langs Elche

Real Madrid is woensdagavond op het nippertje ontsnapt aan puntenverlies. Door een benutte penalty van Cristiano Ronaldo in de zesde minuut van de blessuretijd won de Koninklijke de uitwedstrijd tegen het gepromoveerde Elche met 2-1. Real blijft dankzij de zege in het spoor van koplopers Barcelona en Atlético Madrid, die twee punten meer hebben.

Aanvankelijk leek de extra tijd Real juist noodlottig te worden. Nadat Ronaldo de bezoekers aan het begin van de tweede helft op voorsprong had gezet, kopte Richmond Boakye in de 92e minuut de gelijkmaker binnen. Niet veel later gaf de scheidsrechter echter tot woede van de thuisclub een penalty aan de Madrilenen. Ronaldo greep dat buitenkansje met beide handen aan.

Sevilla boekte een riante 4-1 overwinning op Rayo Vallecano, dat twee spelers kwijtraakte met rood. De wedstrijd tussen Granada en Valencia eindigde in 0-1. Jonas scoorde in blessuretijd de winnende.

[Serie A] Strootman met AS Roma alleen aan kop

AS Roma is de eenzame koploper in de Italiaanse Serie A. Met Kevin Strootman in de basis wonnen de Romeinen ook hun vijfde wedstrijd van het seizoen door Sampdoria met 2-0 te verslaan. Napoli liep juist tegen het eerste puntenverlies op. Thuis tegen Sassuolo kwam de ploeg niet verder dan 1-1.

Roma maakte in Genua het verschil in de tweede helft. Mehdi Benatia opende na ruim een uur spelen de score, Gervinho nam vlak voor tijd de 0-2 voor zijn rekening. De van PSV overgekomen Strootman speelde de hele wedstrijd mee.

Napoli begon goed tegen Sassuolo en kwam via Blerim Dzemaili op voorsprong. Simone Zaza zorgde echter al snel daarna voor de 1-1 eindstand.

AC Milan ontsnapte aan de derde nederlaag van het seizoen. De komende tegenstander van Ajax in de Champions League kwam uit tegen Bologna in de slotfase terug van een 3-1 achterstand: 3-3. Nigel de Jong stond bij Milan in de basis, Urby Emanuelson mocht invallen. Milan staat twaalfde in de Serie A.

Thieme wil radicale koerswijziging

De Partij voor de Dieren wil dat Nederland het roer drastisch om gooit. Economische groei moet niet langer het hoogste doel zijn, heeft partijleider Marianne Thieme woensdagavond betoogd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

De Partij voor de Dieren gaf eerder op de dag, samen met de SP, steun aan de motie van wantrouwen die de PVV indiende tegen het kabinet. Thieme ziet geen reden waarom de 'coalitie van water en vuur' van VVD en PvdA nog langer aan de macht zou moeten blijven. "Het enige waar ze het over eens zijn, is dat ze geen verkiezingen willen."

Thieme maakt zich veel meer zorgen over het 'ecologisch tekort' dan over het begrotingstekort. Ze doelt daarbij op het feit dat de mensheid steeds meer grondstoffen verbruikt, terwijl die niet oneindig zijn. De aandacht daarvoor ontbreekt totaal in de politiek, zei Thieme.

Rusland belooft alsnog uitleg over Arctic Sunrise

Rusland geeft snel openheid van zaken over de situatie rondom de entering van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag tegen zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans (PvdA) gezegd. De Russen hebben meer tijd nodig, aldus de minister.

"Hij beloofde ons volledig te informeren en de procedure te versnellen, zodat er spoedig duidelijkheid ontstaat over het schip en de bemanning", zo laat Timmermans via Facebook weten. Hij sprak met Lavrov tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De Nederlandse regering had dinsdagmiddag al een verklaring van de Russen geëist, maar tot nu toe werd ondanks een ultimatum geen duidelijkheid gegeven. De Russische autoriteiten zeiden meer tijd nodig te hebben. Woensdag heeft Nederland opnieuw bij de Russen aangedrongen op spoedige informatieverstrekking.

Nederland eist dat de dertig opvarenden onmiddellijk worden vrijgelaten en het schip wordt vrijgeven. Als dat niet gebeurt, worden mogelijk juridische stappen genomen. 'Een diplomatieke oplossing blijft echter de voorkeur genieten', schrijft Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

Greenpeace liet woensdag weten dat negen van de dertig opvarenden, onder wie de twee Nederlandse actievoerders, inmiddels zijn ondervraagd door de Russische autoriteiten.

Timmermans schrijft in de Kamerbrief dat de twee Nederlanders het naar omstandigheden goed maken. Het ministerie heeft contact gehad met hun families. De medewerkers van het consulaat blijven de komende dagen in Moermansk voor verdere consulaire bijstand.

Over de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten bestaat nog onduidelijkheid. De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat de activisten 'overduidelijk' geen piraten waren. Dinsdag liet het ministerie van justitie nog weten dat de dertig worden vervolgd wegens piraterij.

Manchester United gooit Liverpool uit League Cup

Manchester United heeft zich ten koste van Liverpool geplaatst voor de vierde ronde van de League Cup. Op Old Trafford won de thuisploeg met 1-0.

Bij United had Alexander Büttner een basisplek, terwijl Robin van Persie door een blessure nog steeds afwezig was. Aan de kant van Liverpool waren alle ogen gericht op Luis Suárez. Hij maakte na een schorsing van tien duels eindelijk zijn rentree voor The Reds.

United begon aardig aan het duel, maar vervolgens kreeg Liverpool meer controle. Beide ploegen kregen voor de pauze niet veel grote kansen. Na de pauze was het echter snel raak. Javier Hernandez was trefzeker uit een hoekschop, waarna Shinji Kagawa met een vrije trap de lat raakte.

In de slotfase was ook Suárez dichtbij een treffer, maar ook bij hem zat de doellat in de weg. Manchester United plaatst zich daardoor voor de vierde ronde van de League Cup.

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.