McQuaid wil verlies niet aanvechten

Peterselieman

Pat McQuaid wil geen problemen maken mocht hij vrijdag niet herkozen worden als voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI. De Ier moet het opnemen tegen de Brit Brian Cookson die zich nu al van veel steun verzekerd weet.

De kandidatuur van McQuaid wordt voornamelijk gesteund door Thailand en Marokko, al moet de Ier nog wel officieel voorgedragen worden als kandidaat. Hiervoor is een regelwijziging nodig. Als deze er door komt dan hoopt McQuaid op steun van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Mocht hij verliezen dan gaat hij het niet aanvechten, zo laat de Ier aan Cyclingnews weten. "Als ik verlies, zal ik zeker geen juridische stappen nemen. Ik loop dan gewoon weg, hopelijk doet mijn tegenstander hetzelfde."

De veertien Europese stemmen, van de in totaal 42 gedelegeerden, gaan naar Cookson, zo is nu al duidelijk. "Dat was geen grote verrassing voor me, want een van de supporters van Cookson is Igor Makarov, de Russische oligarch. Hij heeft veel invloed bij die bonden. Hij bezorgde de Europese federaties een paar maanden geleden ook een sponsordeal van één miljoen."

Grootste speerpunt van McQuaid is de strijd tegen doping. Volgens de Ier zijn er onder zijn leiding grote stappen gezet op de wielersport schoner te maken, maar duurt het nog zeker twee jaar om dit karwei af te maken. Mocht McQuaid herkozen worden dan is het zijn laatste termijn, want de Ier wil hoe dan ook na de volgende termijn niet meer terugkeren.