Schedel aangespoelde vinvis blijkt recordgroot

Redactie

De schedel van de vinvis die vorige week maandag aanspoelde is groter dan alle andere vinvisschedels in de collectie van Naturalis. "De schedel krijgt daarom waarschijnlijk een plek in ons nieuwe museum dat in 2017 opengaat", zegt een woordvoerder van het natuurhistorisch museum dinsdag.

Het Leidse museum is woensdagochtend begonnen met de ontleding van de vinvis. Bij de meeste dieren gebeurt dat binnen in een prepareerzaal, maar daar past de vinvis niet in en daarom gebeurt het buiten voor de deur. De schedel is volgens de woordvoerder 4,55 meter lang, 1,80 meter breed en tachtig centimeter hoog. Hierin is ruimte voor een slordige 6500 liter water.

Kleinere ledematen worden losgesneden en in een bak met water op lichaamstemperatuur gegooid. Daar zitten bacteriën in waardoor het vlees snel wegrot. "Als je die bak openmaakt stinkt het enorm, maar je hebt dan wel mooie botten die je kunt vergelijken met botten die we de afgelopen eeuwen hebben verzameld."

De schedel kan niet zomaar in de bak worden gegooid, omdat die er niet in past. "Ze zijn nu het overtollige vlees met fileermessen van de schedel aan het snijden, dan laten we die een paar maanden buiten staan zodat het weer en de vliegen hun werk kunnen doen." De stankoverlast die dit geeft valt volgens de woordvoerder mee. "We zijn nu de staartwervels aan het blootleggen, dat is een zwaar karwei omdat daar veel bindweefsel omheen zit."

De schedel krijgt waarschijnlijk geen plaats in het huidige museum. "Daar hebben we al schedels staan en het is een heel karwei om een schedel eruit te halen en een nieuwe te plaatsen."

De ontleding trekt ongeveer tien kijkers. "Mensen lopen af en aan." Ook bij ontledingen binnen het museum kan publiek meekijken. "Bij zeldzame dieren hebben we soms een volle zaal, je spreekt dan van zeventig toeschouwers, maar doorgaans ligt het tussen de tien en dertig kijkers."

De KNRM werd twee zondagen geleden opgeroepen omdat er een lading zou ronddrijven, maar het bleek om een dode walvis te gaan. Het dier was toen waarschijnlijk al een paar dagen dood, aangezien het vanbinnen al verrot was. Een dag later spoelde het kadaver aan op het strand bij 's-Gravenzande.