Matchfixende snookerspeler Lee 12 jaar geschorst

Frank (franklop)

Snookerspeler Stephen Lee is woensdag voor twaalf jaar geschorst voor matchfixing. Dat heeft de rechter van het Sport Resolutions UK, een onafhankelijk instituut voor geschillen in de Britse sport, bepaald. De 38-jarige Engelsman had in 2008 en 2009 bewust wedstrijden verloren met vooraf bepaalde scores. Ook liet hij bij een aantal wedstrijden het openingsframe opzettelijk verloren gaan. Lee heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

De schorsing van Lee gaat met terugwerkende kracht in vanaf oktober 2012. Lee kan daardoor in 2024 op zijn vijftigste verjaardag zijn rentree maken. De Brit werd bovendien veroordeeld tot een boete van veertigduizend pond, ruim 47 duizend euro.

Voorzitter Jason Ferguson van de World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) is er niet trots op dat zijn organisatie zich met matchfixingzaken bezig moet houden. "Dit geeft echter wel onze toewijding aan om de snookersport corruptievrij te houden. Het is een belangrijk onderdeel van onze strijd tegen corruptie dat spelers die wedstrijden verkopen zwaar gestraft worden."

Lee kan nog in beroep tegen de straf. Het is nog niet duidelijk of hij dat ook doet.