Opvarenden Arctic Sunrise ondervraagd

Redactie

Negen van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zijn inmiddels ondervraagd door de Russische autoriteiten. Twee Nederlandse actievoerders zijn ook met de hulp van een tolk aan de tand gevoeld, laat Greenpeace woensdag weten.

De opvarenden van het schip dat vorige week door de Russische kunstwacht werd geënterd, hebben zonder bijzijn van een advocaat een toelichting gekregen op hun hechtenis.

De Nederlandse regering heeft nog geen verklaring gekregen van Rusland over de overname van de Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart. De regering eiste dinsdag tekst en uitleg omdat de Russen verzuimden Nederland in te lichten over de inbeslagname van het Greenpeace-schip.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat minister Frans Timmermans (PvdA) woensdag een brief naar de Tweede Kamer stuurt, waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de kwestie.

Over de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten bestaat nog onduidelijkheid. Dinsdag meldde de Russische justitie dat de actievoerders worden vervolgd voor piraterij, maar de Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat de activisten 'overduidelijk' geen piraten waren.

Volgens Poetin was alleen bekend dat het olieboorplatform werd beklommen door mensen die zich voordeden als actievoerders. Dat kon de Russische kustwacht echter niet vaststellen, waarna het schip werd overgenomen.