'Angstcultuur bij de politie'

Redactie

Binnen de politie is een angstcultuur ontstaan. Agenten zouden misstanden niet meer naar buiten durven brengen omdat collega's die zich wel openlijk uitspreken worden aangepakt. Dat stellen de vakbonden voor het politiepersoneel NPB, VMHP, ANPV en ACP woensdag in een verklaring.

De politiebonden zeggen het opvallend te vinden dat er steeds meer disciplinaire onderzoeken naar agenten worden ingesteld. Ook horen ze vaker van leden dat ze niet meer over knelpunten mogen praten met vakbonden en medezeggenschap.

Bonden moeten misstanden daardoor pas via de media vernemen. Ze noemen als voorbeeld het opgelopen letsel van politiestudenten tijdens trainingen, dat eerder deze maand naar buiten kwam. Leerlingen zouden door een professionele kickbokser mishandeld zijn in een donkere kamer. Drie studenten raakten gewond.

De vakorganisaties wilden eigenlijk niet naar buiten treden 'over dit gevoelige onderwerp', zo staat in de verklaring. Een intern schrijven van korpschef van de nationale politie Gerard Bouman bracht daar echter verandering in. Hij schrijft daarin dat er een grens zit aan het delen van informatie met bonden. Daarmee versterkt hij de angstcultuur, aldus de bonden.

"In plaats van stil te staan bij de vraag waarom leden blijkbaar zo ver gaan dat ze informatie delen, worden collega's die uiteindelijk de stap zetten, afgeschrikt. De politiebonden vinden dat Bouman hiermee kiest voor de eenvoudigste weg, namelijk die van afrekenen", zo staat in de verklaring.