Minister: wil Israël wel vrede met Iran?

De Israëlische minister van financiën Yair Lapid heeft woensdag kritiek geuit op de boycot van de toespraak van de Iraanse president Hasan Rouhani door de Israëlische afvaardiging bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De boycot, opdracht van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, wekte volgens Lapid de indruk dat Israël niet geïnteresseerd is in een vreedzame oplossing voor het omstreden Iraanse atoomprogramma.

In een sms aan journalisten noemde Lapid de beslissing van Netanyahu een vergissing. "Israël moet niet de indruk wekken dat het categorisch tegen onderhandelingen is en moet niet de indruk wekken dat het niet geïnteresseerd is in vreedzame oplossingen", aldus Lapid. "Het verlaten van de Algemene Vergadering en de boycot zijn niet relevant in de huidige diplomatie en doen denken aan de wijze waarop Arabische landen hebben gehandeld ten aanzien van Israël."

Israël meent dat Iran werkt aan een kernwapen en Netanyahu heeft zich sceptisch betoond ten aanzien van de handreikingen van de gematigde Rouhani. Hij noemde hem een wolf in schaapskleren. Israël vreest dat de gematigde houding van Rouhani ertoe zal leiden dat de internationale druk op de Islamitische Republiek afneemt.

"Als de premier van Israël, van de staat van het joodse volk, kan ik niet toestaan dat de Israëlische delegatie onderdeel wordt van een cynische publiekscampagne door een regime dat de Holocaust ontkent en oproept tot onze vernietiging", verdedigde Netanyahu zijn besluit tot een boycot.

In zijn toespraak riep Rouhani op tot hervatting van overleg en tot gematigdheid. Netanyahu verweet hem echter hypocrisie en wil dat de internationale gemeenschap druk blijft zetten. Volgens Netanyahu lijkt het optimisme over de toenadering van Iran op de euforie die ontstond na de Arabische Lente, toen hij zelf sceptisch bleef. Een bron bij de Israëlische regering: "Hij is niet bang om in te gaan tegen conventionele wijsheden als hij er van overtuigd is dat zijn inschatting juist is. Hij zit dit als een morele verplichting."


Ex-journalist Lapid, sinds 2012 politicus, sprak vorige week met CNN