Rouhani: Holocaust was verwerpelijke misdaad

Redactie

De misdaden die de nazi's begingen tegen joden en niet-joden was verwerpelijk en verfoeilijk. Dat heeft de Iraanse president Hasan Rouhani gezegd in een interview met CNN. De Amerikaanse nieuwszender sprak Rouhani nadat hij een toespraak had gehouden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Rouhani's voorganger Mahmoud Ahmadinejad benutte het platform dat de Algemene Vergadering bood om de Holocaust te ontkennen en naar het rijk der fabelen te verwijzen. Op de vraag of Rouhani zelf accepteert wat de Holocaust was, begon de Iraanse president zijn antwoord door te zeggen, zoals eerder, dat hij geen historicus is en dat het aan historici is om zich te buigen over de omvang van de misdaden van de nazi's.

"Maar in het algemeen kan ik zeggen dat iedere misdaad die in het verleden is gepleegd tegen de menselijkheid, waaronder de misdaad die de nazi's begingen tegen joden en niet-joden verwerpelijk en verfoeilijk is. We veroordelen de misdaden die ze begingen tegen de joden", aldus Rouhani.

"Het nemen van een mensenleven is verachtelijk en het maakt geen verschil of het gaat om het leven van een jood, een christen of een moslim. Dat is voor ons hetzelfde. Het nemen van een mensenleven is iets wat ons geloof verbiedt. Maar dat betekent niet dat, aan de andere kant, je kunt zeggen: 'De nazi's begingen misdaden tegen een groep, daarom moeten zij het land afpakken van een andere groep en bezetten'. Dat is ook een daad die veroordeeld moet worden. Er moet een gelijkwaardige discussie worden gevoerd."