Opnieuw schoten gehoord in winkelcentrum Nairobi

Redactie

Bij het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn woensdag opnieuw schoten gehoord. Een dag eerder zei de Keniaanse president Uhuru Kenyatta nog dat de terreuractie in het winkelcentrum voorbij was.

Volgens regeringswoordvoerder Manoah Esipisu zijn de schoten die woensdag gehoord werden gelost door Keniaanse militairen die het gebouwencomplex doorzoeken. Ze vuren uit voorzorg voordat ze een ruimte betreden. "Als je de plek onder controle hebt en een schoonveegactie begint dan schiet je eerst voor je een ruimte binnengaat waar je nog niet bent geweest om er zo voor te zorgen dat je niet in een hinderlaag loopt", aldus Esipisu. "Maar er is al meer dan 36 uur niet geschoten door terroristen."

Een bron bij de veiligheidsdiensten bestrijdt dit. Tijdens de toespraak van Kenyatta op dinsdagavond zouden drie schoten zijn gehoord. De Keniaanse autoriteiten proberen nog steeds te achterhalen waar die schoten vandaan kwamen. De vrees bestaat dat sommige aanvallers nog in leven zijn en zich hebben verschanst in het complex. De bron bij de veiligheidsdiensten zei dat eerst het winkelcentrum moet worden doorzocht, voordat met zekerheid kan worden gezegd dat de terreurdreiging is weggenomen. Het doorzoeken van het complex kost veel tijd.

De Keniaanse regering krijgt bij het onderzoek naar de terreuractie hulp van forensisch experts uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël. Medewerkers van het mortuarium van Nairobi staan klaar om het winkelcentrum binnen te gaan en de lichamen weg te halen uit het puin. Dat zij het pand nog niet binnen zijn gegaan, is mogelijk een aanwijzing dat de situatie nog altijd niet veilig is.

Ondertussen is de Keniaanse bevolking begonnen aan de periode van drie dagen van nationale rouw. De aanslag op het winkelcentrum, die is opgeëist door terreurbeweging Al-Shabab, kostte aan 67 mensen en vijf extremisten het leven. Er vielen 175 gewonden, van wie er zestig nog in het ziekenhuis liggen. Elf verdachten zijn aangehouden, maar Esipisu wilde niet zeggen of zij iets hebben losgelaten. "Op dit moment zijn de verhoren nog gaande en ik kan geen details geven."