Hands-on: PlayStation 4

Jorwol

Hij was al te zien op E3 en gamescom, maar eindelijk is de PlayStation 4 ook in Nederland aangekomen. Sony nodigde ons uit op kantoor waar rustig een paar uur gespeeld kon worden.

PlayStation 4 Hands-on1PlayStation 4 Hands-on2

Er stonden in de ruimte zes PlayStation 4's onder glas, maar al snel bleken deze niet de echte systemen te zijn waarop gespeeld werd, want in de grote metalen doos onder de PlayStation 4 draaide in werkelijkheid een devkit. Natuurlijk hadden we graag een échte PlayStation 4 aan het werk gezien, maar grote verschillen zullen er hoogstwaarschijnlijk niet zijn tussen beide versies.

De console zelf mag dan niet de consumentenversie zijn, de controller was wel af. De DualShock 4 is iets groter dan zijn voorganger en heeft een (klikbaar) touchpad in het midden, op de plek waar eerst start en select te vinden waren. De controller ligt door zijn grootte net iets lekkerder in de hand dan zijn voorganger.

De analoge sticks hebben nu als het ware een 'kuiltje', waardoor je meer grip moet hebben tijdens het spelen, vergelijkbaar met de analoge sticks van de Xbox 360-controller. Ook zijn L2 en R2 veranderd. Deze hebben een andere vorm gekregen, waardoor je minder snel met je vingers van de knoppen af zal schieten. De controller heeft verder een share-knop gekregen, maar die was nog niet in actie te zien. De veranderingen zijn klein, maar ze maken de DualShock 4 wel een veel fijnere controller dan de DualShock 3.

DualShock 4

Natuurlijk waren er ook games te spelen. DriveClub en Knack waren op gamescom al te spelen en ook PlayRoom was daar te zien. Octodad: Dadliest Catch en Hohokum speelden we nog niet eerder.

Octodad: Dadliest Catch

In Octodad: Dadliest Catch speel je een octopus. De indiegame wordt ontwikkeld door Young Horses, Inc., wat bestaat uit oud-studenten van DePaul University. Het spel doet gelijk denken aan QWOP, je bestuurt de ledematen van de octopus namelijk onafhankelijk van elkaar. Het bereiken van een andere kamer is, zeker in het begin, al een uitdaging. Wanneer voorwerpen opgepakt en gebruikt moeten worden wordt het pas echt lastig. Grafisch is het dan misschien geen topper, qua gameplay is het wel echt hilarisch. Octodad komt uiteraard naar PlayStation 4, maar ook naar pc en Mac.

Hohokum

Hohokum. Tja, wat valt er over te zeggen? Hohokum is een game, maar niet in de traditionele opzet. Zo heeft het spel geen score, geen uitleg en ook geen tijdslimiet. Je vliegt als een soort slang door een felgekleurde wereld. Deze slang kun je afremmen of extra snel laten vliegen en dat is het wel zo'n beetje. Hohokum wordt ontwikkeld door Honeyslug Games. De ontwikkelaar wilde een spel maken zonder de normale doelen van een game en dat is zeker gelukt. Of het leuk genoeg is om lang te spelen is een andere vraag. Hohokum komt volgend jaar uit voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

De console ziet er goed uit, de controller ligt heerlijk in de hand en de games zien er prima uit. Ik heb er in ieder geval zin in!

De PlayStation 4 is vanaf 29 november te koop en kost 399 euro.