Utrecht weer even hoofdstad van de film

Borizzz

De komende 10 dagen is Utrecht weer de hoofdstad van de film. Woensdag barst hier de 33e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) los. Het evenement opent met de film Hoe duur was de suiker van Jean van de Velde.

Voor het eerst gaat de openingsfilm tegelijkertijd in première in andere bioscopen in het land. Op het NFF vinden verder premières plaats zoals die van De Nieuwe Wildernis, Nederlands eerste echte natuurfilm, De Prooi, over topman Rijkman Groenink en Doe Maar: is dit alles, over de muziek, de beginjaren, de onderlinge verhoudingen, de hysterie, en het afscheid van de bekende band.

Het festival brengt verder een ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel. Zo zijn er films met haar te zien als de soft-erotische klassieker Emmanuelle, Pastorale 1943 en Frank& Eva: Living Apart Together. Ook kan het publiek een voorproefje bekijken van Michiel van Erps documentaire Sylvia Kristel: Nu.

Rode draad is dit jaar het thema Naakt. Van de bevrijdende seksgolf in de jaren 70 tot de schoonheid en kwetsbaarheid van kunstzinnig naakt, aldus het festival.

Utrecht weer even hoofdstad van de film
Utrecht weer even hoofdstad van de film (Foto: ANP)