'Helft meisjesbaby's wordt 100'

Het aantal 100-jarigen zal in de toekomst flink stijgen. Van de meisjes die pas zijn geboren, wordt naar verwachting de helft 100 jaar of ouder. Bij de pasgeboren jongens mag naar verwachting een derde ooit honderd kaarsjes uitblazen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

Het is nu nog uitzonderlijk om 100 jaar oud te worden. Van de Nederlanders die een eeuw geleden zijn geboren, heeft minder dan een procent de leeftijd van 100 gehaald. Mensen worden onder meer steeds ouder omdat de gezondheidszorg verbetert. "Daarbij worden mensen steeds fitter omdat ze gezonder leven", zegt NIDI-onderzoeker Joop de Beer.

Volgens de prognose van het NIDI worden meisjes die dit jaar het levenslicht zien, gemiddeld 96 jaar. Bij jongens ligt die levensverwachting op 92 jaar. Gekeken naar de sterftecijfers van vorig jaar, zouden meisjes geboren in 2012 naar verwachting 83 jaar worden en jongens 79 jaar.

Het NIDI gaat er in de prognose van uit dat de overlevingskansen nadat de leeftijd van 90 is gepasseerd geleidelijk kleiner worden. Daarnaast bestaat volgens het NIDI de kans dat ook op hogere leeftijd de verhoging van de overlevingskans voortzet. In dat scenario zou zelfs twee derde van de pasgeboren meisjes en de helft van de jongens 100 jaar worden.

Wat dit volgens Den Haag precies voor de pensioenleeftijd gaat betekenen, zal nog even moeten worden afgewacht.