Gemeentelasten Amsterdammers niet omhoog

De gemeente Amsterdam kan de lasten voor bewoners het komende jaar gelijk houden. Dat is het gevolg van de hervormingen en bezuinigingen van de afgelopen drie jaar. Dat schrijft het gemeentebestuur bij de begroting over 2014.

Amsterdam heeft als gevolg van de economische crisis de afgelopen jaren 462 miljoen euro aan bezuinigingen doorgevoerd, waardoor vijftienhonderd mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Dit werpt nu de 'vruchten af', aldus de gemeente. "Hierdoor zijn financiën niet alleen het komende jaar maar ook op de lange termijn op orde."

De gemeente Amsterdam had al aangekondigd komend jaar twintig miljoen te willen besteden aan armoedebestrijding. Het college wil dit bedrag verhogen met twee miljoen euro, zodat langdurig zieken kunnen worden ondersteund en minima geen afvalstoffenheffing hoeven te betalen.

Amsterdam trekt daarnaast 32 miljoen euro uit voor 'het versterken van de economische structuur'. De helft daarvan wil het college in een nieuw topinstituut gericht op technologie steken. Daarover wordt gesproken met de MIT in Boston, de TU Delft en Wageningen UR. Acht miljoen euro gaat naar het verduurzamen van de woningvoorraad.