Zijlstra: iedereen zal pijn voelen

Redactie

De economische crisis is heel groot. De effecten zullen ook heel groot zijn. Iedereen zal daarom de pijn voelen, zei fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer over de stijging van de zogeheten marginale druk. Alexander Pechtold (D66) vindt dat de VVD moet terugkomen van de maatregel.

Voor sommige inkomens gaat die de komende jaren richting de zestig procent, bleek uit een brief die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag naar de Kamer stuurde. CDA en D66 eisten daarop tekst en uitleg van de liberaal. Hoewel Zijlstra het aanvankelijk een 'totaal theoretische discussie' noemde, erkende hij dat de belastingdruk stijgt. "Het kabinetsbeleid gaat inkomenseffecten hebben."

"Het is een illusie te denken dat we de crisis kunnen oplossen zonder dat mensen het gaan merken", zei hij. Zijlstra riep de oppositiepartijen op om niet het beeld te schetsen dat mensen in het land 'met een heel gering effect' door de crisis kunnen komen.

De fractieleider benadrukte verder dat de marginale belastingdruk weliswaar stijgt, maar dat het koopkrachtbeeld niet verandert. Eventuele 'gekke uitschieters' worden gerepareerd, zei hij, zowel voor hoge als voor lage inkomens.

Pechtold hekelde de 'mistige manier' waarop de hogere belastingdruk in de begroting is verstopt. Hij eiste dat Zijlstra zou terugkomen van het plan. Door dit systeem worden mensen een 'doodnormaal inkomen' van veertigduizend euro afgestraft om meer te gaan werken. "Dan span je het paard achter de wagen." Voor een liberale partij is dit niet te verkopen, zei Pechtold.

Zijlstra sprak tegen dat het kabinet schimmig doet over de marginale druk. Hij riep Pechtold op om naar het hele inkomensbeeld te kijken. Werkenden gaan er in 2014 niet of nauwelijks op achteruit, aldus de liberaal.