FOK!filmblik: Dementia 13 (1963)

dekatophetspek

Het is vandaag alweer vijftig jaar geleden dat de debuutfilm van regisseur Francis Ford Coppola voor het eerst in de bioscoop te zien was. Dementia 13 was gebaseerd op een door Coppola geschreven scenario en was geproduceerd door Roger Corman.

Dementia 13

Louise Haloran (Luana Anders) is een jonge vrouw wiens man na een hartaanval is overleden. Louise is echter bang dat ze uit het testament van haar rijke schoonmoeder zal worden geschrapt, verbergt het lichaam en doet alsof haar man weg is voor een zakenreis. Louise vertrekt naar Ierland om daar bij haar steenrijke schoonmoeder op bezoek te gaan. Eenmaal in het spookachtige kasteel van de familie Haloran aangekomen verneemt ze het verhaal van Kathleen, de jongste dochter van de familie die zeven jaar eerder verdronken was. Alsof dat niet al ellende genoeg is, is er dan ook nog een mysterieuze moordenaar, die met behulp van een enorme bijl de familie Haloran snel aan het uitdunnen is.

Dementia 13 1

Francis Ford Coppola had eerder dat jaar als geluidsman gewerkt aan de opnames voor de film The Young Racers, een racefilm met William Campbell en Patrick Magee in de hoofdrol. De film was opgenomen in een aantal landen en nadat de laatste opnames in Ierland opgenomen waren had Corman nog 22.000 dollar van zijn budget van 165.000 dollar overgehouden. Corman had zelf geen tijd meer om nog vlug een nieuwe film te maken maar stelde aan Coppola voor om nog een tijdje in Ierland te blijven om daar een goedkope horrorfilm op te nemen. Met behulp van oude filmsets van The Young Racers en een aantal acteurs uit de cast van diezelfde film ging Coppola aan de slag met een script dat hij in één nacht in elkaar had geflanst.

Dementia 13 2

Dementia 13 was een film die nogal deed denken aan Alfred Hitchcock's succesfilm Psycho. Waar de 'Master of Suspense' echter veel spanning aan zijn films toevoegde, waren het vooral vage dialogen die de film van Coppola vulden. Door al dat geklets gaat het tempo van de film wel wat omlaag, maar liefhebbers van oudere horrorfilms zullen daar vast niet al teveel moeite mee hebben. Dementia 13 is gewoon een fijne film voor eenieder die wel eens wil weten waar de regisseur van epische films, zoals de Godfather-trilogie, Apocalypse Now, Rumble Fish en The Outsiders, ooit zijn filmloopbaan mee aanving.