Hoger beroep grensrechterzaak van start

Redactie

Bij het gerechtshof in Leeuwarden gaat volgende week het hoger beroep in de grensrechterzaak van start. Dinsdag staat een zogeheten regiezitting gepland, waarin eventuele onderzoekswensen kunnen worden voorgelegd aan het hof.

De rechtbank in Lelystad legde de zes verdachten eerder straffen op tot anderhalf jaar jeugddetentie, in combinatie met een proeftijd van twee jaar. De enige meerderjarige verdachte kreeg een celstraf van zes jaar. De advocaten van meerdere verdachten kondigden meteen buiten de deur van de rechtszaal al aan in hoger beroep te gaan.

De zeven staan terecht voor hun aandeel in de vechtpartij die begin december het leven kostte aan grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Die vond, na het laatste fluitsignaal, plaats op het veld van de Buitenboys in Almere. Aanleiding was  het vermeende partijdige optreden van de grensrechter tijdens de wedstrijd. Nieuwenhuizen zakte kort na de vechtpartij ineen en overleed een dag later in een ziekenhuis.

De zaken van de minderjarigen worden net als bij de rechtbank achter gesloten deuren behandeld, laat het hof woensdag weten. Wel wordt beperkt toegang verleend aan nabestaanden en de pers. Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.