IAAF: 'Antihomowet geen belemmering voor WK'

De wereldatletiekbond IAAF heeft Rusland opgeroepen zijn visie op homoseksualiteit te herzien. Tegelijkertijd benadrukt de organisatie zich, in lijn met het credo van de Olympische Spelen, niet te willen mengen in politieke kwesties. De wereldkampioenschappen atletiek worden zaterdag in Moskou afgewerkt.

Rusland introduceerde onlangs wetgeving die de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt en deelname aan gay prides beboet. Vanuit het buitenland is er veel kritiek op het Russische antihomobeleid, met name omdat de wet ook van kracht zal zijn tijdens de Olympische Winterspelen, die volgend jaar februari in Sochi worden gehouden.

Nick Davies van de IAAF zei dat de organisatie 'de wetten van een land moet respecteren', of zij het er nu mee eens is of niet. Hij benadrukte dat de IAAF gekant is tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid, religie of geslacht.

"Het is eenvoudigweg geen probleem in onze sport", aldus Davies. Op het moment zijn er in de atletiek geen prominente openlijk homoseksuele sporters actief.