Facebook belooft openheid

Facebook heeft dinsdagnacht aangegeven openheid te bieden over de aanpassingen die het doet aan het sociale netwerk. Het Amerikaanse internetbedrijf wil op die manier duidelijk maken hoe aspecten van de website werken en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Facebook wil doet doen via updates van de eigen weblog.

Tot nu toe sprak het sociale netwerk niet vaak over aanpassingen en updates waardoor deze vaak rauw op het dak van de gebruikers komen. Een van de meest bekritiseerde functies van de website is de 'news feed', de startpagina van elke Facebookgebruiker.

De berichten op deze startpagina zijn geschreven door vrienden, maar staat slechts ten dele in chronologische volgorde. De lijst wordt samengesteld op basis van relevantie. Dit wordt op zijn beurt weer bepaald door bijvoorbeeld eerdere interacties met personen en de likes en reacties van andere gebruikers.

Uit onderzoek van Facebook blijkt dat gebruikers vaak niet helemaal naar beneden scrollen, waardoor zij berichten kunnen missen. Een update aan de news feed kan een bericht dat eerder op de news feed verscheen opnieuw bovenaan plaatsen wanneer de gebruiker deze niet gezien heeft. Hiervoor moet het bericht nog wel relevant zijn. Die relevantie wordt onder meer bepaald door de reacties van vrienden.