'Geen boycot Wilders door ambassadeur Australië'

Redactie

De mail van Nederlandse ambassadeur in Australië Annemieke Ruigrok over het bezoek van Geert Wilders was niet bedoeld om de PVV-leider te benadelen. Er was geen sprake van een verbod om als privépersoon of geïnteresseerde burger aanwezig te zijn bij bijeenkomsten van de parlementariër begin dit jaar in Australië, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond weten.

De PVV-leider stelde dinsdag vragen over de kwestie aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij is boos omdat Ruigrok het personeel zou hebben verboden naar zijn bijeenkomsten begin dit jaar toen hij Australië bezocht te gaan.

De mail was door de ambassadeur gestuurd naar de honorair consuls, onbezoldigde privé-personen, die de ambassade assisteren op consulair en economisch gebied. Ruigrok zou de honorair consuls hebben verzocht niet deel te nemen aan de evenementen, 'om het onafhankelijke karakter van dit bezoek te benadrukken'.

De mail van de ambassadeur was er volgens Buitenlandse Zaken op gericht de honorair consuls, veelal lokaal gevestigde Nederlanders of inwoners van het land, 'te vrijwaren van politieke of veiligheidskwesties die gecompliceerd kunnen worden'. "Want dat kan men van hen niet verwachten, dat is niet hun rol", aldus Buitenlandse Zaken.

Het ministerie stelt dat er dus geen sprake was van een verbod om als privépersoon of geïnteresseerde burger aanwezig te zijn. Het ging Ruigrok om het feit dat ze niet als officiële vertegenwoordiger van Nederland zouden deelnemen, aldus Buitenlandse Zaken. "De ambassadeur realiseert zich achteraf dat de mail anders kan worden uitgelegd en betreurt dit. De mail aan de honorair consuls was bedoeld om het bezoek goed en veilig te laten verlopen. Het was volstrekt niet de bedoeling de heer Wilders op wat voor manier dan ook te benadelen."

In de mail zou ook hebben gestaan dat mocht Wilders zich melden bij een Nederlandse diplomatieke post, hij pas mocht worden geholpen na toestemming. Daarover stelt Buitenlandse Zaken dat uit oogpunt van de veiligheid en 'het hoge profiel van het bezoek' ervoor was gekozen consulaire aangelegenheden via de ambassadeur zelf te laten lopen. "Het ging immers om een volksvertegenwoordiger, ondanks het privékarakter van het bezoek."