Organisaties willen verbod vervuilende snorscooters

Redactie

De verkoop van snorscooters met een verbrandingsmotor moet zo snel mogelijk worden verboden. Daarvoor pleiten de Fietsersbond, Natuur en Milieu, Milieudefensie en het Longfonds woensdag. De uitstoot ligt ver boven de wettelijke normen, zo blijkt volgens de organisaties uit onderzoek van TNO.

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) kondigde naar aanleiding van de onderzoeksresultaten maatregelen aan, zoals strengere controles door de RDW op fabrikanten. Ze vindt de hoge uitstoot onacceptabel, maar zegt de scooters niet te kunnen verbieden vanwege Europese regelgeving.

Het aantal snorscooters, die maximaal 25 kilometer per uur kunnen en waarvoor de bestuurder geen helm op hoeft, is sinds 2007 verdubbeld tot 590 duizend. Volgens de Fietsersbond zijn de voertuigen, waarmee op het fietspad gereden mag worden, een gevaar op de weg en rijdt 96 procent van de bestuurders van een snorscooter te hard.

De organisaties hopen dat de snorscooter in 2017 vanzelf uit het straatbeeld verdwijnt door aangekondigde strengere Europese regels, maar willen daar niet op wachten.