Botswana: verkiezingen Zimbabwe oneerlijk

Botswana heeft dinsdag felle kritiek geleverd op het verloop van de verkiezingen in Zimbabwe. Volgens het land waren de verkiezingen oneerlijk. Botswana is een van de weinige Afrikaanse landen die zich negatief heeft uitgelaten over de stembusgang.

Waarnemers uit Botswana zijn het niet eens met de conclusie van andere Afrikaanse waarnemers en zeiden dinsdag dat de regio 'niet het ongewenste voorbeeld moet geven door uitzonderingen op zijn regels toe te staan'. De tachtig waarnemers uit Botswana stelden na afloop van de verkiezingen vast dat deze vrij noch eerlijk waren en dat er grote schaal onregelmatigheden plaatshadden.

De verklaring van Botswana staat haaks op de voorzichtige goedkeuring van de verkiezingen door de Afrikaanse Unie en de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika.

Eerder al hebben de opposities en niet-gouvernementele organisaties hun beklag gedaan. Er zou sprake zijn van stembusfraude op grote schaal door president Robert Mugabe en zijn partij Zanu-PF. De aanhangers van Mugabe doen de beschuldigingen af als een lastercampagne.