Viroloog wil experimenteren met vogelgriepvirus

Viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam Ron Fouchier wil, samen met andere wetenschappers, nader onderzoek doen naar de nieuwe vogelgriepvariant H7N9. In een stuk op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature staat woensdag dat de onderzoekers genetisch gemanipuleerde versies van het virus willen maken die beter overdraagbaar zijn bij zoogdieren.

De variant H7N9 werd in maart voor het eerst waargenomen. In mei hadden 132 mensen in China en Taiwan het virus opgelopen en waren er 37 overleden. Dinsdag werd bekend dat Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat de nieuwe variant vermoedelijk van mens op mens kan worden overgedragen.

In een stuk in Nature schrijven Fouchier, Yoshihiro Kawaoka van de Universiteit van Wisconsin-Madison en twintig andere onderzoekers dat onderzoek naar een bij zoogdieren meer overdraagbare variant kan helpen om het pandemische potentieel van het virus beter in kaart te brengen. Het gevaar is volgens Nature echter dat een genetisch gemanipuleerde versie expres of per ongeluk buiten een laboratorium terecht kan komen, waardoor een grieppandemie kan ontstaan.

Over een eerder onderzoek van Fouchier vond al een soortgelijke discussie plaats. Dit onderzoek ging ook over de overdraagbaarheid van een vogelgriepvirus, in dit geval de variant H5N1. De onderzoekers wilden hun bevindingen publiceren in Science, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) een stokje voor. De gegevens zouden kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden als bioterroristen. De publicatie werd opgeschort.

De onderzoekers maakten daarop hard dat het veilig is het onderzoek te publiceren, meldde het Erasmus MC eerder, en dat het onderzoek is uitgevoerd onder veilige omstandigheden. Zo toonden ze aan dat het virus niet dodelijk is als het via de lucht wordt overgedragen. Het NSABB trok het negatieve advies uiteindelijk in.