Aantal medewerkers ambassade Jemen verkleind

Het aantal medewerkers op de Nederlandse ambassade in Jemen is tijdelijk verkleind naar vier Nederlanders. De twee andere Nederlandse medewerkers keren terug naar Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond.

Op de ambassade werken normaal zes Nederlanders en vijftien lokale medewerkers. Maandag meldde het ministerie dat de ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, nog zeker tot tot en met volgende week maandag dicht blijft. De vier medewerkers zijn inmiddels wel weer aan het werk. Vanuit waar ze dat doen, wil een woordvoerder van Buitenlandse Zaken niet zeggen. De lokale medewerkers zijn momenteel niet aan de slag.

Voor de vier medewerkers is gekozen vanwege hun functie. Het gaat onder meer om de ambassadeur. Tot de inkrimping is besloten vanwege de reële dreiging voor een aanslag in Jemen, die overigens niet noodzakelijk op de Nederlandse ambassade is gericht, laat de woordvoerder weten. "We willen het risico tot een minimum beperken."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat de vier mensen die overblijven 'onze oren en ogen' zijn in het land. "Zij houden contact met andere ambassades, rapporteren over de situatie en handelen lopende zaken af."

Eerder dinsdag werd bekend dat Buitenlandse Zaken de ongeveer veertig Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen zijn, adviseert het land tijdelijk te verlaten. Deze mensen worden volgens Timmermans momenteel geïnformeerd over dit advies. Of er gevolg wordt gegeven aan de oproep is nog niet duidelijk.