Wolf kwam uit oostelijk Europa

anoniem_22072019025900

De wolf die begin vorige maand werd gevonden in de Noordoostpolder, kwam waarschijnlijk uit Oost-Europa. Het dier is op eigen kracht naar Nederland gekomen en heeft een tijdje hier verbleven. Dat is het sterke vermoeden van de reeks wetenschappers die de wolf de afgelopen weken onderzochten, bleek woensdag op een persconferentie.

Het dier is volgens de onderzoekers een raszuivere wolvin van zo'n anderhalf jaar oud. De wolvin verkeerde in een 'goede voedingstoestand' en was kerngezond. Het onderzoek bevestigt dat het dier, dat op 4 juli werd gevonden in de berm langs een weg bij Luttelgeest, is aangereden. De wolvin is overleden als gevolg van een 'ernstig trauma aan de kop door een klap met hoge impact, waarschijnlijk door een aanrijding door een auto'.

De onderzoeksinstituten Naturalis en Alterra, die de wolf hebben onderzocht, achten het waarschijnlijk dat de wolf afkomstig is uit een gebied langs de Russische grens dat loopt van de Baltische Staten via Oost-Polen tot Griekenland. De wolf komt in elk geval niet uit Duitsland, West-Polen, Italië of Spanje. Herkomst uit Zuid-Frankrijk of Zwitserland is onwaarschijnlijk.

De onderzoekers studeren nog verder op de herkomst van de wolf en de verblijfplaats in de laatste maanden. Hiervoor wordt isotopenonderzoek gedaan aan spierweefsel, haren en tanden van de wolf. De resultaten worden eind augustus verwacht.

Naturalis onderzoekt wolf
Naturalis onderzoekt wolf (foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)