Dichten naftalek Born duurt nog hele dag

Redactie

Het dichten van het lek in een transportleiding voor nafta in het Limburgse Born duurt naar verwachting nog de hele dag. Dat laat een woordvoerder van de brandweer woensdag weten. Het lek ontstond dinsdagmiddag na boorwerkzaamheden. Woensdagochtend wordt gestart met het verwijderen van de boor.

Het lek is inmiddels afgedekt met zand, waarover een dekzeil is gelegd. Daarover is een schuimdeken geplaatst zodat verdere uitstroom wordt ingedamd. Als de boor verwijderd is, wordt de vervuilde grond afgegraven. Dat gaat om een oppervlakte van zo'n vijftig vierkante meter.

Een team van enkele tientallen mensen is woensdag bezig. Het dichten van het lek duurt naar verwachting minimaal een dag, aldus de zegsvrouw. De situatie is veilig voor omwonenden, wel bestaat er een mogelijkheid dat alsnog dampen uit de leiding ontsnappen.

De leiding voor nafta, gelegen in een weiland aan de Oude Baan, is van het petrochemische bedrijf Sabic. Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie. Van nafta kan bijvoorbeeld plastic speelgoed worden gemaakt.