'Homo's moeten ingeŽnt worden'

Homo's van 30 jaar en ouder die de komende maanden afreizen naar New York, Berlijn en Parijs om daar deel te nemen aan (seksuele) activiteiten binnen de lokale homogemeenschap moeten zich laten vaccineren tegen de meningokokkenziekte. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Reden is een verhoogd aantal meldingen tussen 2010 en 2013 van hersenvliesontsteking die is veroorzaakt door de meningokokkenbacterie groep C bij mannen die intensief (seksueel) contact hebben gehad met andere mannen. Het gaat om vijf gevallen in Parijs, vijf in Berlijn en 22 in New York. De sterfte bij de uitbraak in de VS lag rond de dertig procent.

Het RIVM raadt homo's daarom aan zich te laten vaccineren tegen de meningokokken groep C. Voor homo's onder de 30 jaar is een prik niet nodig, omdat zij al goed beschermd zijn. De vaccinatie valt sinds 2002 onder het rijksvaccinatieprogramma en destijds is een grote inhaalvaccinatiecampagne uitgevoerd onder jongeren tot 19 jaar.

Voor Nederland zijn geen aanvullende maatregelen nodig. Homo's die in Nederland blijven of naar andere steden reizen hoeven zich niet te vaccineren. De afgelopen tijd is geen besmetting met de desbetreffende meningokokkenbacterie onder homomannen in Nederland gemeld, aldus het RIVM.

De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis. Van deze bacterie bestaan verschillende groepen, waaronder de groep C. De bacterie wordt van mens op mens overgebracht, onder meer door hoesten en niezen, en kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.