Zweedse agent die man doodschoot niet vervolgd

De agent die in mei in een achterstandswijk in de Zweedse hoofdstad Stockholm een 69-jarige man doodschoot, wordt niet vervolgd. Het Zweedse openbaar ministerie heeft geoordeeld dat de agent uit zelfverdediging handelde. De dood van man leidde in Husby en andere achterstandswijken in Stockholm tot rellen, waarbij auto's en gebouwen in brand werden gestoken en die een week aanhielden.

De politie werd destijds naar Husby gestuurd omdat een man iemand bedreigde met een groot mes. Toen de politie aankwam had de man zich samen met zijn vrouw in zijn woning verschanst. Na tevergeefs te hebben geprobeerd in gesprek te gaan met de man vielen de agenten de woning binnen en probeerden ze de man uit te schakelen met pepperspray, schrikganaten en een waarschuwingsschot, zei hoofdofficier van justitie Eva Finne woensdag. Toen de man in gevechtshouding naar voren stormde schoot een van de agenten hem in het hoofd.

De politie zei in eerste instantie dat de man op weg naar het ziekenhuis was overleden. Dit leidde tot woede bij omwonenden, die zeiden te hebben gezien dat het levenloze lichaam van de man werd afgevoerd. Later gaf de politie toe dat de omwonenden het goed hadden gezien.