Wall Street op verlies

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag op verlies. De markt verwacht in toenemende mate dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar zal beginnen met het afbouwen van het steunprogramma en dat zorgt voor onzekerheid op de beursvloer.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 0,3 procent lager op 15.477 punten en de brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1692 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte ook 0,3 procent, tot 3655 punten.

De afgelopen dagen laten steeds meer bestuurders van de Federal Reserve doorschemeren dat de Fed niet lang meer zal wachten met het terugschroeven van het opkoopprogramma van 85 miljard dollar per maand. Die verwachting krijgt steeds meer steun door een reeks meevallende cijfers over het economisch herstel in de Verenigde Staten. Er is alleen nog veel onzekerheid wanneer de Fed begint met het afbouwen van de steun, maar steeds meer economen denken dat dit in september zal gebeuren.

Time Warner steeg 0,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse mediaconcern profiteerde in het afgelopen kwartaal van de populariteit van zijn tv-zenders en van succesvolle films van filmstudio Warner Bros. Die stuwden de omzet en zorgden voor een aanzienlijk hogere nettowinst dan een jaar eerder.

Het aandeel Walt Disney moest 1,5 procent achteruit. De winst van 's werelds grootste entertainmentconcern bleef vrijwel onveranderd vergeleken met een jaar eerder en dat stelde beleggers teleur.

De grootste Amerikaanse producent van zonnepanelen First Solar leverde 13,2 procent in, na een daling van de winst. Ook kledingbedrijf Ralph Lauren maakte tegenvallende cijfers bekend en daalde 6,6 procent.

Bank of America stond 0,6 procent lager. De Amerikaanse justitie beschuldigt de bank van misleiding van investeerders over de kwaliteit van op hypotheek gebaseerde effecten.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 104,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper.

Wall Street op verlies
Wall Street op verlies (Foto: ANP)