'Noord-Korea breidt uraniumverrijking uit'

Redactie

Noord-Korea breidt de verrijking van uranium uit. Dat concludeert het Amerikaanse Institituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS) op basis van satellietfoto's van de fabriek in Nyongbyon. De verrijkingshal van de fabriek wordt in oppervlakte bijna verdubbeld.

In maart zei Noord-Korea dat het bezig was met het 'aanpassen en herstarten' van alle installaties in Nyongbyon. Een plutoniumreactor die buiten dienst was gesteld werd opnieuw in gereedheid gebracht en een installatie voor uraniumverrijking werd opgestart. Daarnaast werd er begonnen met de uitbreiding van de verrijkingshal. Daardoor kunnen er meer centrifuges worden geïnstalleerd die gebruikt worden voor verrijking van uranium.

In totaal kan de verrijkingshal zo'n vierduizend turbines herbergen. Dat is voldoende capaciteit om jaarlijks vier atoombommen te fabriceren. Deskundigen denken echter dat de turbines vooral zullen worden ingezet voor het opwekken van energie, die onder andere nodig is voor een experimentele lichtwaterreactor die bijna voltooid is.