Onderbroeken en zonnebrand vervuilen water Tikibad

Het zwemwater van het Tikibad in Duinrell is dinsdag vervangen na ernstige vervuiling door zonnebrandcrème en jongeren die een onderbroek dragen onder hun zwembroek. Dat bevestigt een woordvoerder van het attractiepark na berichtgeving in het AD. Het water was zo vies dat het onverantwoord was om erin te zwemmen. Het zwembad was dinsdag wegens de verversing van de 2,2 miljoen liter zwemwater dicht, maar is woensdag weer open.

Door de aanhoudende hitte zwemmen veel mensen met een laag zonnebrandcrème. "Normaal gesproken zuivert chloor het water, maar als er te veel vuil in het bad komt hecht de chloor zich aan de vuiligheid", vertelt woordvoerder Peter Wijnen. "Je krijgt dan gebonden chloor en dat zuivert het water niet meer."

Ook de rage onder jongeren om boxers te dragen onder een zwembroek zorgt voor vuiligheid. "Ze vinden het prachtig om de band van het boxershortmerk boven hun zwembroek uit te laten steken", zegt Wijnen. "Dat geeft echter pluis en lichaamscellen af, waardoor het water nog vuiler wordt en er irritaties aan de huid kunnen ontstaan."

Over de kosten van de zwemwatervervanging wil Duinrell niets kwijt. Het attractiepark heeft nog geen idee hoe de vervuiling in de toekomst moet worden voorkomen. "Je kunt mensen niet dwingen om te douchen voor het zwemmen of om een onderbroek uit te trekken. Dan komt hun privacy in gevaar", aldus Wijnen.